Rakennuksia ja maamerkkejä

Alcazaba-linnake
Málagan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Alcazaba-linnake, joka sijaitsee mäellä ja on peräisin Rooman valtakunnan ajoilta​.

Málagan tunnetuimmat varsinaiset nähtävyydet ovat linnakee ja tuomiokirkko, mutta vanhan keskustan kujilta löydät myös muuta mielenkiintoista nähtävää.

Jos haluat tutustua nähtävyyksiin ja museoihin, joihin pääsymaksut tuntuvat kalliilta, harkitse Málagan kaupunkikortin hankkimista. Sillä voit saada määräajaksi alennuksia sisäänpääsymaksuista nähtävyyksiin ja museoihin. Lisäksi korttiin voi liittyä muita etuja liittyen esimerkiksi joukkoliikenteen käyttöön tai kiertoajeluihin. Etujen osalta ajantasaiset tiedot löytyvät kortin verkkosivuilta, ja ne kannattaa käydä tarkistamassa ennen kortin ostoa.

Alcazaba – Málagan suurin linnoitus

Alcazaban linnake Málagassa on yksi Espanjan tärkeimmistä islamilaisen arkkitehtuurin esimerkeistä. Se rakennettiin vuosien 1057 ja 1063 välillä berberikuningas Badis ben Habusin määräyksestä. Tämä maurien linnoitus oli alun perin tarkoitettu puolustustarkoituksiin, ja se on myöhemmin kokenut useita laajennuksia ja muutoksia, erityisesti nasridien hallintokaudella. Nykyään Alcazaban massiivinen kompleksi käsittää kolme pihaa, joista yksi on kauniisti restauroitu appelsiinipuutarha. Yksi Alcazaban mielenkiintoisimmista piirteistä on, että sen rakennusmateriaaleina käytettiin osittain roomalaisen amfiteatterin kiviä ja pylväitä, mikä heijastaa aikakausien kulttuurista yhteensulautumista.

Linnake sijaitsee [kartalla] Gibralfaron rinteellä, ja sieltä avautuvat upeat näkymät kaupunkiin ja Välimerelle. Linnoitus on ollut myös useiden sotilaallisten konfliktien keskipisteenä, muun muassa se kesti neljän kuukauden piirityksen kristittyjen armeijan hyökätessä vuonna 1487. 1600-luvun jälkeen Alcazaba alkoi rapistua, ja sen osia käytettiin muun muassa vankilana ja sairaalana. 1900-luvulla aloitettiin mittavat entisöintityöt, jotka palauttivat sen entiseen loistoonsa ja mahdollistivat turvallisen vierailun.

Alcazaban juurella sijaitseva roomalainen amfiteatteri [kartalla] on toinen tärkeä historiallinen kohde. Se rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla keisari Augustuksen aikana, ja se oli käytössä aina 200-luvulle saakka. Vuosikymmeniä amfiteatteri oli piilossa maan alla, kunnes se löydettiin uudelleen vuonna 1951 kaivausten yhteydessä. Nykyään amfiteatteri on restauroitu, ja se toimii kesäisin tapahtumapaikkana muun muassa konserteille ja teatteriesityksille.

Linnakkeella voit viettää mukavasti pari tuntia kierrellen erilaisissa näyttelyissä ja puistoissa sekä nauttien hienoista maisemista. Vähiten väkeä linnakkeella on yleensä viikolla aamupäivisin sekä aivan aukioloaikojen alussa ja lopussa, ja paras aika vierailulle onkin aikainen aamu tai alkuilta. Pääset linnakkeelle nousemalla portaita pitkin sen alapuolelta kulkevalta Calle de la Alcazabillalta.

Castillo de Gibralfaro – Málagan toinen linnoitus

Gibralfaron linna [kartalla] on yksi Malagan merkittävimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Se sijaitsee 132 metrin korkeudella Gibralfaro-kukkulan huipulla, Alcazaban linnakkeen yläpuolella. Linna rakennettiin 1300-luvulla suojaamaan alapuolellaan olevaa Alcazaba-linnoitusta ja sen joukkoja.

Vierailijat pääsevät tutustumaan linnan historiaan sen alueella sijaitsevassa museossa, joka tarjoaa tietoa erityisesti Nasridien valtakaudesta. Museossa on esillä muun muassa aseita, 1500-luvun esineistöä sekä linnan rakennussuunnitelmia, jotka valottavat linnan puolustuksellista roolia. Ääniopastus on saatavilla QR-koodin kautta, mikä helpottaa tiedonhankintaa kävijöille.

Keskeisintä täällä on linnan historiallisen arkkitehtuurin ja hyvin säilyneiden muurien tutkiminen. Linnan muureilla kiertäessä voi ihailla upeita maisemia. Gibralfaron linnalta on 360 asteen panoraamanäkymät yli Malagan sataman, kaupungin keskustan ja ympäröivien kukkuloiden, mikä tekee siitä erinomaisen paikan myös valokuvaukselle.

Linnalle pääsee kävellen noin 20–30 minuutissa Alcazaban viereltä. Kävelyreitti on kaunis, mutta jyrkähkö ja ihan rapakunnossa sille ei kannata lähteä tarpomaan. Helpompi vaihtoehto on hurauttaa linnakkeelle bussille, joka ajaa kukkulän päällä sijaitsevalle pysäkille [kartalla] aivan linnakkeen viereen. Linnan alueella on peruspalvelut, kuten wc-tilat ja kahvila, josta voi ostaa virvokkeita.

Pääsymaksu linnaan on kohtuullinen, ja on mahdollista hankkia yhdistelmälippu, joka oikeuttaa sekä Gibralfaron linnan että Alcazaban pääsyyn edullisempaan hintaan. On hyvä huomioida, että linnan aukioloajat vaihtelevat kesä- ja talvikauden välillä, ja niihin voi tulla muutoksia myös pyhäpäivien vuoksi, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen vierailua.

Catedral de Malaga
Málagan katedraalia on hyvä ihailla katedraalin edustalla sijaitsevalta Plaza del Obispo -aukiolta.

Catedral de Málaga – Tuomiokirkko

Málagan näyttävä tuomiokirkko (Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación) on kaupungin kolmanneksi suosituin vierailukohde. Voit ihailla katedraalia myös katedraalin edustalla sijaitsevalta aukiolta [kartalla] tai viettää aikaa sen miellyttävissä puutarhoissa. Kirkko sijaitsee vanhassakaupungissa Plaza del Obispo -aukiolla, vain parin minuutin kävelymatkan päässä Alcazaban alapuolelta.

Kirkko rakennettiin 1500-1700-luvuilla. Sen ulkoisissa piirteissä merkittävintä on vaikuttava barokkityylinen julkisivu sekä se, että länsipuolelta puuttuu torni. Andalusian kirkkojen joukossa sisätilat ovat kauneudeltaan kärkipäässä, mutta suurten rakennuskustannusten takia niitä ei koskaan saatu täysin valmiiksi. Vuonna 1782 tehtiin päätös töiden lopettamisesta, minkä seurauksena tuomiokirkko ei valmistunut alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.

Alun perin kirkko oli moskeija, josta on jäljellä vain puutarhan suihkulähde. Muunnostöiden aikana 1500-luvulta lähtien viisi arkkitehtia työskenteli kirkon parissa kahden vuosisadan ajan. Sisätilojen korkeus on 40 metriä, ja kirkkoon liittyy 15 kappelia sekä kokoelma 1700-luvun raamattuaiheisia maalauksia. Ulkopuolella huomionarvoista on viimeistelemätön torni, jonka vuoksi kirkko on saanut lempinimen "La Manquita", yksikätinen nainen.

Tuomiokirkossa kannattaa vierailla myös sisällä. Täällä ollessa kannattaa tutustua myös viereiseen Iglesia del Sagrario -kirkkoon, jossa on ihailtavana goottilaistyylinen sisustus ja vaikuttavat ovet.

Paseo de Maritimo de Pablo Ruiz Picasso – Málagan pääasiallinen rantapromenadi

Málagan keskustan hiekkaranta, Playa de la Malagueta, alkaa aivan ydinkeskustan tuntumasta. Vaikka hiekka ei ole niin vaaleaa kuin Costa del Sol -rannikolla voisi odottaa, rannalla on paljon tekemistä erityisesti kesäkaudella. Sieltä löydät esimerkiksi leikkipuistoja lapsille sekä kahviloita, ravintoloita ja kuntosaleja.

Rannan edestä kulkee upea, palmujen reunustama rantapromenadi nimeltään Paseo de Maritimo de Pablo Ruiz Picasso [kartalla]. Se on yksi Málagan mieleenpainuvimmista nähtävyyksistä ja suosittu ulkoilureitti ympäri vuoden. Promenadi jatkuu rannalta aina Pedregalejoon ja El Paloon saakka. Näillä alueilla on runsaasti paikkoja rentoutua rannalla ja pulahtaa veteen jopa sesongin ollessa huipussaan.

Suosittelen ehdottomasti kävelemään rantapromenadia pitkin niin pitkälle kuin jaksat. Keskustaan pääset aina kätevästi palaamaan linja-autolla. Myös pyöräily promenadia pitkin on mukavaa puuhaa. Pyöräretkellä kannattaa poiketa El Palon suunnalla syömässä vaikkapa herkullisia grillattuja mereneläviä, joiden hinta-laatusuhde siellä on erinomainen.

Plaza de la Merced
Turistit suosivat Plaza de la Merced -aukion reunoilla sijaitsevia terasseja vuodenajasta riippumatta. Kuva: Oliver Foerstner

Plaza de la Merced -aukio

Málagan Plaza de la Merced -aukio [kartalla] on paikka, jossa pääset tutustumaan kaupungin kuuluisimman pojan, Pablo Picasson, synnyinkotiin. Picasson lapsuudenkoti sijaitsee aukion laidalla numerossa 15, ja se on nykyään museo, jonne pääsee tutustumaan pientä pääsymaksua vastaan.

Päiväsaikaan tori kuhisee elämää, ja sen vakituisia asiakkaita ovat enimmäkseen kaupunkilaiset itse, lukuun ottamatta kesäsesongin huippuviikkoja, jolloin matkailijoiden määrä lisääntyy. Turistit suosivat aukion reunoilla sijaitsevia terasseja vuodenajasta riippumatta, ja niillä on havaittavissa miellyttävä kansainvälinen ilmapiiri jopa talviaikaan. Terasseilla voit herkutella ruoalla aina aamun ensimmäisistä hetkistä iltamyöhään saakka, ja pimeyden laskeutuessa sekä kaupungin asukkaat että matkaajat kerääntyvät nauttimaan juomista ja pikkusuolaisista.

Aukiolla näet usein monenlaista elämää: muusikoita, skeittailijoita, lehteä lukevia vanhuksia ja paljon muuta, mikä tarjoaa oivallisen läpileikkauksen Málagan arjesta ja tunnelmasta. Viime vuosina aukio on siistiytynyt ja keskiluokkaistunut, ja nykyään se houkuttelee kaikenikäisiä kaupunkilaisia viettämään siellä aikaa päivän mittaan. Vaikka katumuusikoita ja skeittailijoita on enää vähemmän, aukio tarjoaa edelleen ikkunan málagalaisten tavalliseen elämään keskustassa.