Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Palacio Real
Palacio Real eli kuninkaanlinna on paikka, jonne turistit usein ensimmäiseksi tulevat Madridissa - kaupungissa, jossa ei oikeastaan ole yhtä kaikkien tuntemaa suurta nähtävyyttä.

Madridin nähtävyyksiä

Madridissa ei kuninkaanlinnan ja sitä ympäröivien puistoalueiden lisäksi ole montaakaan varsinaista nähtävyyttä. Kaupunkiin lähdetään yleensä tapahtumiin kuten jalkapallo-otteluihin, sinne lähdetään tutustumaan espanjalaiseen ruokiin ja kulttuuriin, siellä käydään eräissä Euroopan parhaissa taidemuseoissa ja sinne myös mennään sekä katsomaan härkätaisteluareenaa että seuraamaan härkätaisteluita.

Nähtävyyksiä kaupungissa kuitenkin myös on, ja niitä on hyvä lähestyä tiettyjen aukioiden kautta, sillä joillain alueilla on huomattava määrä merkittävää nähtävää, johon voi pikkuhiljaa oman mielen mukaan tutustua. Madridissa on hyvin kuumaa heinä- ja elokuussa, ja yleisesti ottaen nähtävyyksiin on kaikkein paras tutustua keväällä ja syksyllä.

iVentura Madrid Card

Madridin kaupunkikortti on muuttunut viime vuosina täysin, ja nykyään se on melko hintava hankinta, joka on kuitenkin voimassa viikon ajan. Sillä pääsee ilmaiseksi sisään valitsemiinsa paikkoihin, ja sillä voi mennä ilmaiseksi tutustumaan esimerkiksi kuninkaanlinnaan. Muista nähtävyyksistä sen kanssa voi mennä kierrokselle härkätaisteluareenalla ja kahdella jalkapallostadionilla, mutta kortin hintaan kuuluu vain muutama nähtävyys. Kortin hankkivalle hyvä englannin kielen taito on suotava.

El Palacio Real - Kuninkaanlinna

Kaupungissa, jossa ei oikeastaan ole yhtä kaikkien tuntemaa suurta nähtävyyttä, Palacio Real [kartalla] eli kuninkaanlinna on paikka, johon lähes kaikki Madridissa lomailevat tutustuvat ainakin käväisten sen ulkopuolella. Se on tietenkin eniten espanjalaisten suosiossa, sinne on usein jonoja mutta se on joka tapauksessa paikka ja alue, johon kannattaa käydä tutustumassa vaikka ei itse linnan sisälle haluaisikaan. Linnassa on ajoittain virallisia tilaisuuksia mutta ei kovinkaan usein, eivätkä kuninkaalliset enää asu siellä vaan he siirtyivät jo vuosia sitten Palacio de la Zarzuelaan.

PalatsiKuninkaanlinna on kaikin tavoin merkittävä, sillä se on Euroopan suurimpia palatseja. Kuninkaanpalatsissa on enemmän huoneita kuin yhdessäkään toisessa mantereen palatsissa, sen kirjasto paitsi kirjoineen myös kartta- ja nuottikokoelmineen on maailman suurimpia ja palatsin 1400-luvulta peräisin olevat asekokoelmat hakevat vertaisiaan. Joka kuukauden (lukuun ottamatta heinä- ja elokuuta) ensimmäisenä keskiviikkona tapahtuu palatsin edustalla klo 12–13 vahdinvaihto, joka myös erottuu edukseen monista muista maailmalla nähtävistä vahdinvaihdoista.

Jono Palacio Realiin
Palacio Real on eniten espanjalaisten suosiossa, ja sinne on usein jonoja.

Itse palatsiin on 10 euron pääsymaksu niiltä, jotka kiertelevät hyvin viitoitettuja huoneita omin nokin, ja 14 euroa niiltä, jotka ottavat osaa melkoisesti rajoittaville opastetuille kierroksille tai kuuntelevat itse audio-opasta. Palatsin 2800 huoneessa riittää nähtävää, sillä tilaa on 100 000 neliötä, ikkunoita on 870 ja parvekkeitakin 240. Upeasti sisustettujen huoneiden ja asekokoelmien lisäksi palatsissa on kaikenlaista nähtävää, kuten apteekki, jossa on lääkepulloja satojen vuosien takaa, ja entisöity keskiaikainen laboratorio. Palatsin suojissa on myös vaikutuksen tekevä taidegalleria, Galeria de Pinturas, jolla on samat aukioloajat kuin palatsilla ja jonne on erillinen pääsymaksu. Sen kokoelmissa on muun muassa Caravaggiota, Goyaa ja Velázquezia.

Palatsin opastetulla kierroksella näkee 50 huonetta, joissa on esillä Goyan tauluja, 215 koristeellista kelloa ja viisi Stradivarius-viulua, joskin ne voi myös omin nokin bongata. Yksi kohokohdista on portaikko, joka johtaa eräisiin palatsin upeimpiin huoneisiin, joihin kuuluu Salón de Gasparini.

Palatsi on avoinna talvella klo 10–18 mutta huhtikuun alusta syyskuun loppuun klo 20 asti. Jos haluaa vierailla palatsin takana olevalla puistoalueella (Campo del Moro), on sinne ilmainen sisäänpääsy mutta sinne ei pääse kuninkaanlinnan yhteydestä.

Verkkosivuilla, jotka voi hyvin kääntää suomeksi, on tietoa myös muista kuninkaallisista palatseista, jotka ovat hulppeaa ja unohtumatonta nähtävää. Palatseissa on konsertteja lähes päivittäin, ja niiden pitopaikkoja ja -aikoja voi katsoa verkkosivuilta.

Palatsiin ei tarvitse mennä sisään nauttiakseen sen valtavasta koosta, sillä sen edessä oleva Plaza de Oriente Plaza de Oriente on aukio, jossa aurinkoisella säällä on mukava istuskella. Siellä voi ihailla upeaa geometristä puistoa (Jardines del Cabo Noval ja Jardines de Lepanto), jota koristaa 44 patsastapatsasta, ja nauttia tunnelmasta, johon ympäri vuoden kuuluu turisteja kaikkialta maailmasta, katusoittajia ja kaikenlaista tavallisuudesta poikkeavaa. Yksi aukion kohokohdista on sen keskellä oleva ratsastajapatsas, jonka on luonut Velázquez ja jonka tuntumasta on erinomaiset näkymät aukion ympäristöön.

Paikalla ollessa kannattaa myös tutustua viereisiin puistoihin ja ainakin puutarhaan nimeltään Garden de Sabatini [kartalla] ja palatsin takana olevaan suuren Campo del Moroon, jotka molemmat ovat ympäri vuoden avoinna ja pääsymaksuttomia.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Madridissa

Real Monasterio de la Encarnación

Kuninkaanlinnalla ja Plaza de Orientella ollessa on mahdollista vierailla vieressä olevassa luostarissa, joka on Real Monasterio de la Encarnación [kartalla]. Se edustaa Madridille ominaista, keskiaikaista rakennustyyliä (barroco madrileño), joka sai alkunsa 1500-luvulla ja jossa yhdistellään vähäkoristeellista renessanssityyliä ja äärikoristeellista barokkityyliä. Tätä tyylilajia edustavia rakennuksia on muuallakin Madridissa, kuten Plaza Mayorilla, ja tämä luostari kuuluu myös tämän tyylilajin parhaisiin edustajiin.

Tämä 1600-luvulla rakennettu kompleksi on edelleen nunnaluostari, mutta sinne mennään nykyisin arkkitehtuurin lisäksi katsomaan suurta taidekokoelmaa, joka suurelta osin edustaa 1600-lukua. Katolilaiset tulevat tänne myös katsomaan kulta- ja hopea-astioita, joista yksi huhupuheiden mukaan pitää sisällään hyytynyttä pyhimyksen verta, joka kerran vuodessa (27.7.) muuttuu hetkeksi jälleen nestemäiseen muotoon.

Luostarissa voi vierailla ma–la klo 10–14 ja klo 16–18.30 ja su ja juhlapyhinä klo 10–15. Pääsymaksu on kaikilta kuusi euroa.

Plaza de España

Madridin monen merkittävän aukion joukkoon kuuluu lähellä Plaza de Orientea sijaitseva Plaza de España [kartalla]. Se on urbaani keskus, jonka tuntumassa on vilkkaita katuja ja suuren metropolin tunnelmaa. Aukion laitamilla on korkeita ja merkittäviä rakennuksia, jotka edustavat modernia aikaa eivätkä keskiaikaa kuten jotkin kaupungin merkittävät aukiot.

Torre de Madrid, Plaza de Espana
Plaza de España näkyy kaikkialle kaupunkiin korkean Torre de Madrid -tornitalon ansiosta.

Aukio näkyy kaikkialle kaupunkiin tornitalon (Torre de Madrid) ansiosta, ja aukion liepeillä on muitakin merkittäviä rakennuksia, kuten Edificio de España. Torre de Madrid ja Edificio de España ovat molemmat tyylikkäitä 1950-luvun rakennelmia. Ne edustavat kiistanalaista Francon diktatuurin ajan arkkitehtuuria, joka edelleen on näkyvässä osassa.

Aukion puistikon kohokohta on lampi, jonka laidalla ovat Don Quijoten ja Sancho Panzan patsaat, ja aukion tällä osuudella on mukava vähän istuskella, katsella karttaa ja levähtää. Hyvä museo aukion vieressä on Museo Cerralbo (Calle Ventura Rodríguez 17), jonka kokoelmiin tutustuessa oppii, miten 1600-luvun paikallinen paljon maailmaa kiertänyt aatelisto eleli. Se on avoinna vähän erikoisiin aikoihin, mutta kaikkein paras ajankohta vierailla siellä on tiistaisin klo 17–20, jolloin muulloin kuin yleisinä juhlapyhinä se on pääsymaksuton vierailupaikka.

Aukion lähellä on myös monipuolinen kulttuurikeskus El Centro Cultural de Conde Duque (Calle del Conde Duque 9) [kartalla], jonne on vapaa sisäänpääsy ja jossa on taidetta, konsertteja, tanssiesityksiä ja muuta kulttuuripitoista. Kulttuurikeskuksessa toimii myös nykytaiteen museo, jossa on melko erikoinen tunnelma. Se on avoinna muulloin kuin maanantaisin ja klo 14–17.30, jolloin on iltapäivätauko.

Kulttuurikeskuksen lähellä ollessa kannattaa myös tutustua viereiseen aukioon, nimeltään Plaza de las Comendadoras [kartalla], jolla on mielenkiintoinen kokoelma putiikkeja, baareja ja kahviloita. Aukion lähistöllä sijaitsee mielenkiintoisia museoita, joista ABC-museo [kartalla] on hyvä vierailupaikka graafisen taiteen ystäville. Siellä on vaihtuvia näyttelyitä, joiden joukossa on paljon piirroksia, sarjakuvia ja värejä, ja näyttelyitä voi olla viisikin samanaikaisesti. Museo on pääsymaksuton ja maanantaisin kiinni. Se on hyvin avoinna ti–la (klo 11–20) mutta sunnuntaisin vain klo 10–14.

Plaza Mayor

Madridin keskustassa on upeita aukioita siellä täällä, mutta turistien mieleen on erityisesti Plaza Mayor [kartalla], joka on lähellä muita tärkeitä aukioita ja nähtävyyksiä. Ympäri vuoden turistit parveilevat tämän upean aukion alueella, ja aurinkoisella säällä asiaan kuuluu istahtaa terassille ja nauttia paitsi auringosta myös juomista ja ruoista. Ruoka-annosten hinta-laatusuhde ei ole erityisen hyvä, mutta drinkki kannattaa täällä naukata niin päivällä kuin illallakin. Aukion koko on vaikutuksen tekevä, ja sen historiakin on varsin mielenkiintoinen.

Plaza Mayor
Plaza Mayor on jo pitkään toiminut kaupungin pääaukiona, ja se on jo satojen parvekkeidensakin puolesta suunniteltu suuria tilaisuuksia varten.

Aukio on jo pitkään toiminut kaupungin pääaukiona, ja se on jo satojen parvekkeidensakin puolesta suunniteltu julkista käyttöä ja suuria tilaisuuksia varten. Aukiolla pidettiin inkvisition oikeudenkäynnit, ja siellä myös pantiin täytäntöön niitä miltei poikkeuksetta seuranneet teloitukset. Keskiajalla suuret näytelmäkirjailijat kuten Lope de Vega saivat kunnian nähdä näytelmiensä ensi-iltoja aukiolla. Täällä myös pidettiin pitkään härkätaisteluita, samoin kuin muitakin yleisötilaisuuksia, joita siellä härkätaisteluja lukuun ottamatta nykyisin pidetään aina silloin tällöin.

Nykyisin aukio on suuren osan vuodesta turistien leikkikenttää, mutta siellä pidetään kesäkuukausina ja fiesta-aikoina teatteri- ja musiikkiesityksiä, ja ennen joulua se muuntuu joulutoriksijoulutoriksi, jolta on mukava käydä hakemassa vähän erilaisia joulukoristeita ja -lahjoja kuin kotimaasta saa.

Plaza Mayorilla kävellessä kannattaa pitää mielessä, että kaikki siltä lähtevät kadut ovat tutkimisen arvoisia, ja koska aukion ravintoloissa aterioimista ei voi varauksetta suositella, on aivan sen liepeillä olevilla kaduilla huomattava määrä mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, jotka soveltuvat kaikille kukkaroille.

Plaza Puerta del Sol

Puerta del Sol [kartalla] on nykyään Madridin pääaukio, mutta se on muita kaupungin merkittäviä aukiota arkisempi paikka, jolla on aina enemmän paikallisia kuin turisteja. Se on aina vilkas paikka, jolla on maskotteja, musiikkiesityksiä, muitakin esiintyjiä, lottoliikkeiden edessä pitkiäkin jonoja ja myös erilaisimpia koristeita ja väliaikaisia erikoisjärjestelyjä. Aukiolla ovat kaupungin näyttävimmät joulukoristeet ja suuri joulukuusen tapainen koristekoriste, ja sen meno muuttuu illan hämärtyessä vilkkaasta hektiseksi.

Puerta del Sol on kaiken muun lisäksi liikenteen solmukohta, jolta pääsee moneen eri paikkaan ja myös Madridin ulkopuolelle, ja se on pidemmän päälle koettuna turhankin hektinen ja jopa rasittava paikka. Se on siinä mielessä vaarallinen paikka, että siellä jos missä kannattaa pitää arvoesineistään huolta, sillä tungoksissa liikkuu taskuvarkaita, jotka käyttävät hyväkseen aukion vilskettä, ja iskevät mielellään esimerkiksi niihin, jotka katselevat musiikkiesityksiä.

Aukio ei ole vain Madridin vaan myös koko Espanjan keskus (kilómetro cero), ja siltä lasketaan matkojen pituus muihin Espanjan kaupunkeihin. Aukiolta myös lähtevät niin sanotut Rutas Nacionales eli kansallistiet Espanjan provinsseihin.

Faro de Moncloa

Moncloa on paikka, jonne suunnataan ainakin silloin kun lähdetään päiväretkelle, mutta sinne mennään myös sen tornin eli Moncloan majakan (Faro de Moncloa) takia.

Faro de Moncloa
Faro de Moncloan vetonaula on näköala, jota voi ihailla 92 metrin korkeudesta. Kirkkaalla ilmalla tornista voi nähdä sadan kilometrin päähän.

Faro de Moncloa [kartalla] sijaitsee aivan metroaseman, yliopiston ja Amerikka-museon vieressä. Sen vetonaula on näköala, jota voi ihailla 92 metrin korkeudesta. Tämä 110 metriä korkea torni valmistui vuonna 1992, ja kirkkaalla ilmalla siltä voi nähdä sadan kilometrin päähän. Kaksi hissiä vie ihmisiä ylös ja alas jatkuvasti, joten näköaloista nauttiminen on melko vaivatonta.

Torniin voi nousta ti–su klo 9.30–20, ja pääsymaksu on alhainen: 3 euroa aikuisilta, ja 1,5 euroa lapsilta, vanhuksilta ja opiskelijoilta.

El Pardo

Yhdeksän kilometrin päässä Madridin keskustasta sijaitseva El Pardo [kartalla] on yksi Madridin alueen monista kuninkaallisista palatseista, joka on hulppeaa ja unohtumatonta nähtävää. Palatsikompleksi oli vuoteen 1975 asti diktaattori Francon pääasiallinen asuinpaikka. Suuri osa madridilaisista on heittänyt mielestään diktatuurin vuosien kammot ja käy nykyään paikalla ruokailemassa alueen terasseilla tai liikkumassa puistossa tai sen lähellä sijaitsevissa urheilukeskuksissa. Turistit ovat eniten kiinnostuneita päärakennuksesta (Palacio Real del El Pardo) -päärakennuksesta, jonka jo bourbonilaiset rakensivat ja jonka suojissa on melkoisesti nähtävää. Palatsi on avoinna päivittäin klo 10–20 mutta lokakuun alusta maaliskuun loppuun se suljetaan klo 18. Sinne on 9 euron pääsymaksu.

Opastetuilla kierroksilla oppii lähinnä diktaattori Francon tavoista ja elämästä. Joitakuita ehkä kiinnostavat hänen erikoiset tapansa, joihin kuului se, että Franco nukkui vierellään pyhimyksen muumioitunut käsi. Monen mielestä kuitenkin gobeliinit eli käsin kudotut seinävaatteet ovat palatsin upeinta tarjontaa, ja myös hallitsijoiden muotokuvat, kappeli ja teatteri kiinnostavat paikalla käyviä. Samoilla lipuilla pääsee el Pardon alueella olevaan Casita del Príncipe -rakennukseen, ja matkalla sinne näkee enemmän alueen kaunista luontoa.

El Pardoon pääsee nopeasti Moncloa-metroasemalta vartin välein lähtevällä bussilla (linja 601), jossa kyyti maksaa 1,50 euroa suuntaansa. Moncloaan voi mennä myös kohtuullisella hinnalla taksilla Madridin keskustasta (15–20 euroa suuntaansa).

Lisää Madridin nähtävyyksistä:

EsMadrid kertoo kaupungin parhaimmista nähtävyyksistä.

EsMadrid antaa monipuolista tietoa Madridin nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti