- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Espanjan pääkaupungissa on vertaansa vailla oleva kokoelma taidemuseoita, jotka kiinnostavat miltei kaikkia kaupungissa vierailevia. Vaikka muitakin museoita on jonkin verran, on Madrid suurten taidemuseoiden kaupunki, ja näissä museoissa kannattaa lyhyenkin loman aikana ainakin piipahtaa.
Museot ovat hyvin avoinna, ja niihin on erilaisia pääsymaksuja mutta kuuluisiin museoihin on yleensä yli 10 euron pääsymaksu. Suuret museot ovat avoinna maanantaisinkin, joskin yksi niistä on tiistaisin kiinni. Jos museo pitää yhden päivän viikossa taukoa, on se kaupunginmuseoilla maanantai. Jonoja voi esiintyä viikonloppuiltapäivisin, ja niitä on lähes poikkeuksetta juuri suurten taidemuseoiden edustalla. Paras ajankohta suunnata museoihin on arkisin, mutta jos Madridissa on viikonloppuna tai loma-aikaan, kannattaa museolle mennä heti kun se aamulla avataan. Monet museot ovat kiinni jouluna, uutenavuotena, vappuna ja joinain muina päivinä.
Huomionarvoinen seikka on se, että kaikkiin kolmeen suureen taidemuseoon pääsee ilmaiseksi sisään maanantaisin. Tällöin on rajallinen aukioloaika ja ainakin loma-aikoina ihmisiä voi olla paikalla paljon, mutta yleisesti ottaen maanantaina harvalla on tilaisuus lähteä museoon. Jos paikalle tulee heti aamulla museon avauduttua, voi taidetta katsella rauhassa ilman maksuja ainakin muutaman tunnin ajan.
Jos Madridiin lähtee museot mielessään, kaikkein paras hankinta on hivenen alle 30 euroa maksava kortti nimeltään Paseo del Arte. Tämä “taidepassi” oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn kolmeen suureen taidemuseoon eli Pradoon, Thysseniin ja Reina Sofiaan, ja niiden lisäksi sillä pääsee aivan museoiden naapurissa olevaan CaixaForumiin, merenkulkumuseoon, Mapfre-museoon ja kansalliskirjastoon ilman pääsymaksua.
Kortin voi tilata esimerkiksi Musement-sivuilta mutta tällöin saa vain lipukkeen, jonka kanssa Thyssen-museon lippukassalta saa varsinaisen kortin. Kortin voi ostaa myös paikan päällä, ja jos menee ainakin kolmeen neljään museoon, on se kannattava hankinta. Kortti on voimassa vuoden.
Jos mielii suuriin taidemuseoihin, muihin museoihin ja pääsymaksullisiin nähtävyyksiin, on toinen ja monipuolisempi korttihankinta iVenture Madrid Card. Sillä voi päästä sisään 40 museoon ilman jonoja tai tilien luomista verkkosivuilla, ja sillä on ilmainen sisäänpääsy myös muihin nähtävyyksiin. Ainoat ongelmat korttia hankkiessa ovat erilaisten vaihtoehtojen suuri määrä ja kortin hinta, joka on korkea.
Korttiin kuuluu kaikenlaista kuten ilmaisia drinkkejä, mutta niidenkin suhteen vaihtoehtojen määrä on melkoinen. Kortti on voimassa viikon, ja sitä käyttävä yksinkertaisesti valitsee erilaisten mahdollisuuksien joukosta ne, jotka eniten kiinnostavat. Pääsymaksut useisiin museoihin kuuluvat hintaan, ja sillä pääsee myös ilmaiseksi härkätaisteluareenalle, kuninkaanlinnaan, käymään Toledossa tai tutustumaan jalkapallostadioniin opastetun kierroksen yhteydessä.
Kortti kannattaa hankkia, jos aikoo tehdä paljon kaikenlaista ja vierailla ainakin parissa kolmessa museossa. Mahdollisimman hyvä englanninkielen taito on kortin hankkivalle tärkeä, sillä sen kanssa toimitaan englanniksi.
Madridin suosituin museo ja nähtävyys on Museo Nacional del Prado [kartalla], joka yleisesti tunnetaan nimellä Prado. Se sijaitsee alueella, jolla on muitakin museoita ja erilaisia nähtävyyksiä, ja tämä on aluetta, jolla kannattaa Madridissa viettää aikaa.
Pradon suojissa on uskomaton kokoelma taidetta, ja siellä käy yli kaksi miljoonaa ihmistä vuosittain. Museoon on kaksi sisäänkäyntiä, Puerta de Jeronimos [kartalla] ja Puerta de Murillo [kartalla], joka kenties on hivenen rauhallisempi paikka mennä sisään museoon. Prado avautui yleisölle jo vuonna 1819, ja viime vuosina valmistuneet lisäosat ovat antaneet museolle lisää tilaa esitellä lähes kymmentätuhatta mestariteostaan.
Pradon tiloissa on esillä huippuluokan töitä monelta eri seudulta. Parhaiten ovat edustettuina 1500–1600-lukujen maalaustaiteen kulta-ajat. Erityisen hyvin täällä voi tutustua Flanderin ja Alankomaiden taiteeseen, kuten Hieronymus Boschin keskiaikaisiin kärsimystauluihin, sekä tietysti myös Espanjan maalaustaiteen mestareihin, etenkin Goyan, Velázquezin ja El Grecon töihin. Myös italialainen maalaustaide 1400–1600-luvuilta on hyvin edustettuna, ja hyvä määrä saksalaista, ranskalaista ja brittiläistä taidetta on täällä nähtävillä, suureksi osaksi 1500–1700-luvuilta. Kokoelmista saa parhaan kuvan katsomalla kokoelmia esittelevää sivua.
Museo on avoinna ma-la klo 10–20 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10–19. Museo on kiinni muutamana juhlapäivänä, kuten 1.1., pitkäperjantaina, 1.5. ja 25.12.
Normaalisti liput maksavat 15 euroa, ja sen joutuvat maksamaan kaikki 25–64-vuotiaat. Alle 18-vuotiaat ja 18–25-vuotiaat opiskelijat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja yli 65-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät museoon ilman pääsymaksua. Museoon on melkoinen tungos miltei aina, ja lippuja voi hankkia verkkosivujen kautta etukäteen. Niille, jotka haluavat tutustua paitsi Pradoon myös kahteen muuhun suureen museoon, voidaan suositella Paseo del Arte -yhteislipun hankkimista (30 €).
Pradoon on ilmainen sisäänpääsy ma-la klo 18–20, su klo 17–19 sekä koko päivän tiettyinä päivinä, kuten 2.5. ja 19.11. Nykyisin museossa on myös ilmainen näyttelytila (Collection free Access).
Museon viereen ei pääse metrolla, mutta Atocha-asema on melko lähellä. Se on suuri, rautatieaseman yhteydessä oleva asema, ja on tärkeää, että sieltä poistuu oikeaa, lähelle Pradoa vievää uloskäyntiä pitkin.
Prado-museolta vajaan puolen kilometrin päässä sijaitseva Museo Thyssen-Bornemisza [kartalla] eli Thyssen esittelee noin 700 taideteosta, jotka ovat kuuluneet saksalais-unkarilaisen teollisuussuvun jäsenille. Espanjan valtio osti ne 1990-luvulla itselleen ja laittoi ne näytille tähän näyttävään palatsiin (Palacio de Villahermosa). Museoon on haalittu erilaisten tahojen kuten Prinssi Charlesin, sveitsiläisten pankkien ja Saksan hallituksen avulla taideteoksia eri puolilta maailmaa. Palatsin suojissa pääseekin tutustumaan aivan ainutlaatuiseen kokoelmaan paitsi eurooppalaista myös muualta peräisin olevaa taidetta.
Eurooppalaisen taiteen kokoelmissa on tunnettujen teosten lisäksi paljon harvinaisuuksia ja harvoin nähtyjä tauluja suurilta maalareilta kuten Jan van Eyckiltä ja El Grecolta, mutta myös suurelle yleisölle tuntemattomien maalarien helmiä, etenkin muotokuvia renessanssiajalta. 1500–1600-luvun taiteen lisäksi museossa on esillä impressionistista taidetta 1800–1900-luvuilta. Edustettuina ovat muun muassa Picasso, Kandinsky ja Gauguin, ja samassa tilassa alakerrassa on myös englantilaisia muotokuvia ja uudempaa amerikkalaista taidetta. Tämän lisäksi avantgarde on edustettuna eri suuntauksin, ja täällä näkee esimerkiksi Jackson Pollockin, Joan Mirón ja Lucian Freudin töitä.
Museon pysyvät kokoelmat ovat avoinna ma klo 12–16, jolloin sinne on ilmainen sisäänpääsy, ja ti–su klo 10–19.00. Vaihtuviin näyttelyihin on erilaiset aukioloajat, ja jos nimenomaan on menossa niihin, kannattaa tarkastaa aukioloajat etukäteen. Juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun aukioloajat pitenevät, ja on olemassa muutama päivä vuodessa, jolloin museo ei ole avoinna, kuten 1.5. ja joulupäivä.
Liput pysyviin kokoelmiin ja näyttelyihin maksavat aikuisilta 12 euroa, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja sekä yli 65-vuotiaat että 18–25 -vuotiaat pääsevät sisään alennetulla 8 euron lipulla. Niille, jotka haluavat tutustua muihinkin Madridin suuriin museoihin, voidaan suositella Paseo del Arte -yhteislipun hankkimista (30 euroa).
Lippuja voi ostaa etukäteen verkkosivujen kautta, ja tarjolla on mitä ihmeellisimpiä paketteja. Jos haluaa vain museoon katsomaan taidetta, kannattaa valita “General” ja ilmaiset liput on myös hyvä varata varmuuden vuoksi etukäteen. Liput saadakseen pitää luoda tili, mutta jos museoon aikoo vähemmän suosittuina aikoina kuten arkipäivisin normaaleina aikoina, ei niitä ole välttämätöntä hankkia etukäteen.
Thyssen-Bornemiszalta vajaan kilometrin päässä sijaitsee kolmas huippuluokan taidemuseo, Reina Sofía [kartalla]. Se on sekä nykytaiteen että modernin taiteen museo, jonka tehtävä on esitellä 1900-luvun taidetta. Pääosin siellä on kuitenkin ei-esittävää nykytaidetta, ja yksi huomionarvoinen seikka on myös se, että Reina Sofia on kirjasto ja arkisto, jossa kuka tahansa voi tutustua yli 100 000 kirjaan, yli 1000 videoon ja yli 3500 äänitteeseen.
Reina Sofian yksi taideteos yli muiden on Pablo Picasson Espanjan sisällissodan saksalaisten pommituksen kauhuja esiintuova taulu nimeltään Guernica. Picasso sai tämän kooltaan valtavan (yli 3,5 metriä korkea ja 7,76 metriä leveä) valmiiksi kesäkuussa 1937, ja se esiteltiin Espanjan töiden joukossa Pariisin vuoden 1937 maailmannäyttelyssä. Sen jälkeen taulu lähti kiertämään maailmaa, ja sen ansiosta sisällissota sai valtavaa kansainvälistä huomiota, mikä tosin ei vaikuttanut sodan lopputulokseen tai tehnyt siitä yhtään vähäverisempää. Kierroksen jälkeen taulu jäi turvallisuussyistä New Yorkin modernin taiteen museoon, sillä Espanjassa ja muuallakin Euroopassa sodat jatkuivat. Taulua esiteltiin ympäri maailman, ja vasta vuonna 1981 MoMA suostui pitkään vastaan hangoiteltuaan luovuttamaan teoksen maahan, johon Picasso sen oli alun perin halunnutkin. Aluksi Guernica oli esillä tarkasti varjeltuna Pradossa, mutta vuonna 1992 taulu siirrettiin Reina Sofiaan, mikä aiheutti suuren kohun, sillä alun perin Picasso halusi, että taulu olisi esillä juuri Pradossa.
Vaikka Guernica on ehkä muita mestariteoksia kiinnostavampi ja aivan omassa luokassaan, on sen ympärillä myös muuta huomion arvoista taidetta. Reina Sofíassa viihtyvät nimenomaan 1900-luvun taiteen ystävät, jotka eivät pidä uusinta taidetta liian modernina tai kokeilevana. Monipuolisen museon kokoelmista löytyy kaikenlaista, ja sen taiteilijoiden joukossa ovat Juan Gris, Damien Hirst, Paul Klee, Wassily Kandinsky, Henry Moore, Nam June Paik ja Diego Riviera. Museolla on uudehko lisäsiipi, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, kirjasto ja kirjakauppa, sekä huippuluokan ravintola, jossa ateriat ovat hintavia.
Reina Sofialla on myös lisämuseoita, jotka voi nähdä aukioloajat esittelevältä sivulta, ja niistä El Retiron puistossa sijaitsevat sivumuseot ovat pääsymaksuttomia.
Päämuseo (Sabatini) on avoinna ma ja ke-la klo 10–21.00, su 10–19.00. Museo on kiinni tiistaisin sekä muutamana päivänä vuodessa, kuten 1.1., 6.1., 1.5., ja 25.12. Täydelliset aukioloajat saa verkkosivuilta.
Liput kokoelmiin maksavat 10 euroa, ja lipulla pääsee päärakennuksen eli Sabatinin lisäksi sen vieressä olevaan uudempaan rakennukseen (Nouvel) kymmenellä eurolla tai jos lipun ostaa etukäteen kahdeksalla eurolla. Alle 18-vuotiaat, yli 65-vuotiaat ja 18–25-vuotiaat opiskelijat pääsevät ilmaiseksi sisään. Museoon pääsee ilmaiseksi melko hyvin (ma–pe klo 19–21, lauantaisin klo 14.30–21.00 ja su klo 10–14.30), ja niiden, jotka eivät pelkää tungosta ja haluavat säästää rahojaan, kannattaa tutkia verkkosivuja tarkemmin ilmaisen sisäänpääsyn toivossa. Ilmainen sisäänpääsy on myös koko päivän 18.4., 12.10. ja 6.12.
Vaikka Madrid on sisämaassa, on Espanjan legendaarisen laivaston eli Armadan takia suosittua käydä kaupungin merenkulkumuseossa, nimeltään Museo Naval [kartalla]. Se on aivan kolmen suuren taidemuseon vieressä, ja sinne pääsevät ilmaiseksi sisään Paseo del Arten ostaneet.
Museossa esitellään aluksia ja kaikenlaista sellaista mikä liittyy merenkulkuun. Museo on upeassa rakennuksessa, jonka portaikko on nykyään esillä ja jota pääsee katsomaan opastetun kierroksen yhteydessä viikonloppuisin ja yleisinä lomapäivinä.
Museoon ei ole varsinaista pääsymaksua, mutta se suosittelee kolmen euron suuruisen lahjoituksen jättämistä vierailun yhteydessä. Museo on avoinna ti–su klo 10–19, mutta elokuussa se on avoinna vain klo 15 asti.
Madridin antropologinen museo [kartalla] on kolmen suuren museon ja Atocha-aseman vieressä, ja se on myös observatorion, kasvitieteellisen puutarhan ja valtavan Retiro-puiston naapurissa. Se on tyypillinen antropologinen ja etnologinen museo, jossa esitellään eniten länsimaille vieraiden kulttuurien piirteitä mutta myös länsimaisia kulttuureita. Espanjalla on pitkä kokemus eri kulttuureista, sillä he ovat laivastonsa kanssa kierrelleet ryöstelemässä mitä erilaisimpia paikkoja, ja etenkin Etelä-Amerikka on antanut Espanjalle paljon kultaa ja tietoa. Museo on kuitenkin melko pieni eikä siellä kulu kauan aikaa, ja sillä on 140 vuotta pitkät perinteet.
Museoon on aikuisilta tyypillinen kaupunginmuseon kolmen euron pääsymaksu. Se on avoinna ti–la klo 9.30–20 ja su klo 10–15.
Madridin arkeologinen museo [kartalla] eli MAN, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kolmesta suuresta taidemuseosta, on erinomainen vierailupaikka lähes kenelle tahansa. Sen suojissa on mielenkiintoinen ja laaja kokoelma esineistöä, jota on löytynyt Iberian niemimaan alueelta ja joka kertoo paljon menneisyydestä ja siitä, minkälaisia kulttuureja ja ihmisiä alueella on vuosituhansien aikana elellyt. Museossa on esillä myös hyvä kokoelma esineitä muinaisesta Egyptistä ja Mesopotamiasta, ja kaiken tämän voi nähdä vain kolmen euron pääsymaksua vastaan. Museoon ei ole lainkaan pääsymaksua lauantaisin klo 14 jälkeen eikä sunnuntaisin.
Museo sijaitsee Salamancan kaupunginosassa, Serrano-metroaseman lähellä, ja se on avoinna ti–la 9.30–20 ja su klo 9.30–15.
Moncloa-metroaseman vieressä sijaitseva Amerikka-museo [kartalla] esittelee Amerikan mantereiden alkuperäisheimoja ja elämänmenoa, ennen kuin eurooppalaiset menivät valloittamaan ja sekoittamaan koko paikan. Täällä näkee melkoisia aarteita, jotka tulevat etenkin Etelä- ja Väli-Amerikasta, ja täällä voi kartuttaa tietämystään myös asteekeista.
Museoon on tyypillinen kaupunginmuseoiden 3 euron pääsymaksu, mutta kuten muutkin Madridin kaupunginmuseot, se on kiinni maanantaisin ja juhlapyhinä. Normaalisti se on avoinna ti–la klo 9.30–15 paitsi torstaisin, jolloin se on avoinna klo 9.30–19, ja su 10–15. Sunnuntaisin museoon on ilmainen sisäänpääsy, ja sinne on ilmainen sisäänpääsy myös torstaisin klo 14–19.
Go Madrid esittelee museoita.
TimeOut esittelee museoita.
Teksti: Peter Forsberg
2018/06
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.