Montenegron suosituin lomapaikka on rannikolla oleva Budva. Jos haluaa viettää aikaa rannalla ja rantalomatunnelmissa, on Budva ehdottomasti maan paras paikka yöpyä. Montenegro on sen verran pieni maa, että Budvasta voi vierailla useissa eri kaupungeissa, joskin maan pohjoisosista kuten Herceg Novista on päiväretkeksi pitkä matka sen eteläosiin kuten Bariin tai Ulcinjiin ja päinvastoin.
Päiväretkelle tai muutaman päivän oleskelulle Montenegrossa on monta mielenkiintoista paikkakuntaa. Niistä Kotor, Ulcinj ja mahdollisesti myös pääkaupunki Podgorica ovat paikkakuntia, joissa voi hyvin yöpyä. Kotor on kaunis kaupunki, jossa on pääosin mukava tunnelma, mutta se on koko kesäkauden ajan suurten turistiryhmien päiväretkien kohteena ja myös risteilylaivojen matkailijat ovat perinteisesti tukkineet sen pienen vanhankaupungin katuja.
Montenegron suosituin paikka tutustua ainutlaatuisiin nähtävyyksiin on Kotorinlahden rannalla sijaitseva Kotor. Vaikka kaupunki on 13 000 asukkaan yllättävän laaja paikka, on sen vanhakaupunki melko pieni ja näin kaupunki soveltuu hyvin vain päiväretkikohteeksi.
Vanhakaupunki on jäänne niiltä 400 vuodelta, jolloin Kotor tunnettiin nimellä Cattero ja jolloin se oli osa Venetsian laajaa valtakuntaa. Kaupunki on toki ollut osa muitakin maita, kuten Itävallan keisarikuntaa ja 1900-luvulla Jugoslaviaa, ja se tunnetaan nykyäänkin siitä, että siellä on paljon sekä ortodokseja että roomalaiskatolilaisia.
Kotoriin voi siirtyä monesta eri paikasta suoraan bussilla, ja bussiasema [kartalla] sijaitsee muutaman sadan metrin päässä vanhastakaupungista.
Kotorin vanhassakaupungissa on kauniita aukioita ja kapeita sivukujia, mutta koko alueen oppii nopeasti ja jo alle tunnin tutustumisen jälkeen lähes kaikki on nähty.
Ensimmäinen merkkipaikka, johon turistit yleensä tutustuvat, on vanhankaupungin pääaukio (Trg od Oružja), jonka laitamien kahvilat ja ravintolat ovat kaupungin suurimpia turistimagneetteja. Kaunis kellotorni ja ”meriportti” kuuluvat terassien ohella aukion rekvisiittaan.
Toinen merkittävä aukio, joka on hyvin lähellä, on Trg svetog Tripuna, ja sen laidalla sijaitsee kaupungin roomalaiskatolinen tuomiokirkko (Katedrala svetog Tripuna), jota pidetään kaupungin kauneimpana rakennuksena.
Vanhassakaupungissa on myös ortodoksikirkkoja, joista vuonna 1195 valmistunut Crkva svetog Luke on yksi todiste pitkän historian omaavasta, kaupungille tunnusomaisesta serbien ja kroaattien yhteistyöstä. Toinen kaunis ortodoksikirkko on Crkva svetog Nikole.
Kirkkojen lisäksi museot ovat Kotorissa huomion arvoisia. Kissamuseo on hyvä pistäytymispaikka kissojen ystäville.
Merenkulku on tietenkin Kotorin yksi merkittävä piirre, ja merenkulkumuseo on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia Kotorin laivaston mahtavasta menneisyydestä.
Kotorin vanhakaupunki on tunnelmallinen paikka istahtaa aterialle, mutta hinnat siellä kuuluvat maan korkeimpiin. Vanhankaupungin lisäksi muualla kaupungissa on ravintoloita, joita on etenkin rantakadun varrella, melko lähellä bussiasemaa [kartalla]. Kovin edullista tai rauhallista ei vanhankaupungin ravintoloissa ole, ja jos haluaa varmistaa, että saa hinta-laatusuhteeltaan kelvollisen aterian, kannattaa tutkia TripAdvisorin ravintolavinkkejä.
Vanhakaupunki on paras paikka vaihtaa iltaisin vapaalle, ja Kotorin ydin on keskikesällä varsin eläväinen paikka, jossa on meteliä yömyöhään.
Kotorin vanhakaupunki on viehättävä ja kätevä paikka viettää yönsä, mutta se on etenkin kesäöinä äänekäs paikka, jota aletaan siivoilla jo aamukuudelta. Näin ollen herkkäuniset turvautuvat siellä mielellään korvatulppiin, ja yönsä rauhallisesti viettämään mielivien kannattaa harkita myös muita alueita, joilla nukkua.
Kotorin majapaikkoja voi katsella Booking.comista.
Tivat [kartalla] on myös Kotorinlahden rannoilla, ja se tulee monelle tutuksi sen takia, että siellä sijaitsee Montenegron vilkkain lentoasema. Tämä 10 000 pysyvän asukkaan kaupunki on Kotorin jälkeen lahden monipuolisin paikka, ja yöpymistä siellä kannattaa harkita niiden, joilla on riittävästi aikaa. Muut voivat käydä Tivatissa päiväretkellä, ja etenkin Kotorista ja myös Budvasta voi tehdä parin tunnin retken tähän muutamassa tunnissa omaksuttavaan paikkaan.
Tivatin vetonaula on merenranta ja sen promenadi, jossa kesäkauden aikana on huvipursineen ja palatseineen hulppeaa tunnelmaa. Tämä vielä jokin aika sitten melko vaatimaton paikkakunta on kokenut melkoisen muutoksen, sillä sinne perustettiin maailmanluokan huvipursisatama. Satamassa kannattaakin vierailla, sillä siellä on kaikenlaista nähtävää ja tekemistä, kuten lasten leikkipuisto. Tivat on kuitenkin näistä kehityksistä johtuen varakkaiden matkailijoiden suosiossa, ja se on normaalia hintavampi paikka. Esimerkiksi ruoat ja majapaikat ovat siellä hintavampia kuin monessa muussa Montenegron kolkassa.
Tivatin ytimessä sijaitseva Buća-Luković on yksi kaupungin monista aristokraattien rakennuttamista palatseista, ja siihen voi tutustua myös sisältä, sillä nykyään se toimii museona ja galleriana, joka tunnetaan Butsha-palatsina (Bucha palace). Sen tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä tätä 500-vuotiasta palatsia on kunnosteltu ja yritetty myydä, mutta sitä on helppo käydä katsomassa samalla kun viettää aikaa Tivatin keskustassa.
Kaupungin toinen museo on huvipursisatamassa (Porto Montenegro) sijaitseva merenkulkumuseo. Museon lisäksi siellä voi vierailla Jugoslavian aikaisissa sukellusveneissä, ja museossa käydään läpi alueen merenkulun vaiheita ja laivanrakennusta.
Jos Tivastista haluaa lähteä itse merille, voi sieltä siirtyä yleensä aamuyhdeksältä lähtevillä risteilyillä eri paikkoihin, jotka ovat lahden rannoilla, kuten Herceg Noviin, Perastin edustalla oleville saarille ja Kotoriin, ja tällainen retki kestää 9 tuntia, joskin kyydistä voi jäädä välillä pois. Monet matkatoimistot ja muut tahot myyvät lippuja näille risteilyille esimerkiksi Budvassa.
Jos Tivatissa haluaa syömään tai kahville, on sekä huvipursisatamassa että Bucha-palatsin lähellä ytimessä monia kahviloita ja ravintoloita.
Jos Tivatiin saapuu Kotorista bussilla, tulevat bussit aivan ytimeen, lähelle Butsha-palatsia. Jos paikalle saapuu erimerkiksi Herceg Novista tai Budvasta, on bussiasema [kartalla] jonkin matkan päässä ytimestä. Näin ollen kaikkein helpointa on vierailla Tivatissa Kotorista, josta onkin vain 15–20 minuutin bussimatka Tivatiin.
Kolmas Kotorinlahden vierailupaikka, jonne voi harkita päiväretken tekemistä, on Perast [kartalla]. Se on kuitenkin vain muutaman sadan asukkaan paikkakunta, jossa oikeastaan on vain yksi katu, nimeltään Obala Marka Martinovića.
Kaupungin yleisilme on hyvin samantyylinen kuin Venetsian, ja sen suuruuden ajat ovat kaukana menneisyydessä, jolloin se oli vauras ja vaikutusvaltainen paikkakunta.
Siitä huolimatta, että kaupungissa on vain yksi katu, on sen varrella 16 kirkkoa ja 17 vanhaa palatsia, joista tosin osa on raunioina. Tunnetuin kirkko on Pyhän Nikolan roomalaiskatolinen kirkko, jonka vaiheilla on myös kaupungin ydin. Palatseista yhdessä eli Bujovicin palatsissa on Perastin kaupunginmuseo, joka on kesäkaudella hyvin avoinna.
Perastin kaunis rantakatu on hyvää kävelymaastoa, mutta jos haluaa nähdä alueen suurimmat nähtävyydet, kannattaa lähteä saarille, joita on kaksi mutta joista vain toisella on helppo vierailla.
Gospa od Škrpjela [kartalla] on tekosaari, joka valmistui vuonna 1452, ja saaren synty ajoittuu heinäkuu 22. päivään, jona paikalliset edelleen suuntaavat saaren rakentamisen jatkamista vieden sinne kiviä. Kesän aikana rantakadulta voi suunnata veneellä saarta katsomaan, ja yleensä edestakainen lippu maksaa noin viisi euroa.
Sveti Djordje [kartalla] on toinen saari, ja se on saarista pienempi. Sen pääasiallinen nähtävyys on roomalaiskatolinen Pyhän Yrjänän luostari, jonka laaja hautausmaa on antanut sille nimen ”kuolleiden saari”. Toisin kuin viereiselle saarelle sinne ei ole tapana lähteä käymään, mutta saaren voi ainakin nähdä samalla kun vierailee sen vieressä olevalla saarella.
Jos Perastissa haluaa yöpyä, kannattaa yöpyä nimenomaan rantakadulla ja lähellä Nikolain kirkkoa, jonka tuntumassa on paljon erilaisia majapaikkoja.
Samalla tienoolla ovat lähes kaikki kaupungin ravintolat, ja niitä voi katsella etukäteen TripAdvisorista.
Montenegron entinen pääkaupunki on lähellä Budvaa sijaitseva mutta ilmastoltaan melko erilainen Cetinje (”tsetinje”). Se on pikkukaupunki, jolla on ylväs menneisyys, ja tästä menneisyydestä osoituksena ovat lukuisat upeat rakennukset ja museot, jotka tarjoavat niistä kiinnostuneille tekemistä koko päiväksi.
Cetinjen bussiasema [kartalla] sijaitsee muutaman sadan metrin päässä pääkaduista, joiden varrella ja tuntumassa kaikki tärkeä sijaitsee. Asemalta pitää kääntyä oikeaan ja suunnata kohti katua nimeltään Baja Pivljanina [kartalla]. Sen varrella ovat useimmat ytimen kaupat, ja sen varrella on jonkin verran ravintoloita ja myös nähtävää, kuten Montenegron kuninkaallinen teatteri. Saman suuntaisesti korttelin päässä kulkeva Njegoševa on kuitenkin kaupungin miellyttävin katu ja monin tavoin pääkatu, ja sen varrelle voi suunnata syömään ja nähtävyyksiä katsomaan.
Trg Republike [kartalla] on puistomainen aukio, jonka laidalla on Montenegron kansallismuseo. Sen lisäksi aukion tuntumassa ovat Biljardipalatsi ja suuri luostarikompleksi.
Aukion ja pääkadun välisellä Dvorski trg -aukiolla ovat lisäksi Kuningas Nikolan museo ja etnografinen museo.
Näiden vierailupaikkojen vieressä on paljon ravintoloita ja kahviloita, joissa voi myös ottaa oluen, ja tämä on myös hyvää aluetta illanvietolle.
Näiden nähtävyyksien lisäksi Cetinjessa on paljon erilaisia kirkkoja ja kauniita rakennuksia, joita on etenkin pääkadun varrella. Cetinje on tyypillinen vierailupaikka ryhmille, joita saapuu sinne lähinnä rannikon lomapaikoista, mutta siellä voi itsekseen hyvin kierrellä muutaman tunnin. Jos aikoo sisään museoihin ja esimerkiksi luostariin, kannattaa aikaa varata monta tuntia. Cetinje on lähes aina viileämpi paikka kuin rannikko, ja tämä kannattaa etenkin alku- ja loppukaudesta ottaa huomioon.
Cetinjessä on majapaikkoja niille, jotka haluavat jäädä sinne yöksi tai muutamaksi.
Yksi huomattava asia, joka liittyy Cetinjeen, on se, että siellä asui sodan jälkeen ja pääsi ylioppilaaksi serbian kielellä kirjoittanut Danilo Kiš. Hän on yksi suurimpia Jugoslavian ajan kirjailijoita, joka tosin on melko vaikeatajuinen ja suuren yleisön vähän tuntema kirjailija, ja Cetinje, josta hänen äitinsä oli kotoisin, tulee kirjoissa usein mainituksi. Danilo Kišiä on suomentanut Kari Klemelä, jonka Mansarda-kustantamo myy kirjoja edulliseen hintaan, ja kirjat ovat yleensä myös suurimmissa kirjastoissa.
Ilmastoltaan miellyttävä Bar tunnetaan lähinnä siitä, että siellä on suuri satama ja että se on Montenegron ja se pitkään myös oli Jugoslavian rautateiden rannikon pääteasema [kartalla]. Jos mielii junalla kohti Serbiaa, on se yhdessä maan pääkaupungin Podgorican kanssa paikka, jossa junaa voi odotella. Bar on kuitenkin Podgoricaan verrattuna varsin miellyttävä, 15 000 asukkaan pikkukaupunki, jossa on ranta ja hyvät palvelut ja jossa voi kesäkauden aikana viettää muutaman päivän. Bar tunnetaan kuitenkin myös sateistaan, ja siellä sataa melkoisesti muulloin kuin huhtikuun loppupuolelta syyskuun alkupuolelle. Bar voi myös olla päiväretkikohde, sillä sinne on Budvasta alle 40 kilometriä ja bussilla matkan taittaa tunnissa. Toinen paikka, josta Bariin on helppo siirtyä, on Ulcinj, eikä Podgoricastakaan sinne ole turhan pitkä matka.
Barissa on mukavia katunäkymiä ja etelämaan tunnelmaa sen verran, että siellä on mukava ainakin muutaman tunnin kävellä. Monet viettävät kaupungissa jonkin aikaa junaa odotellessaan, ja Barista voi myös siirtyä lautalla Italiaan, jossa Ancona ja Bari ovat paikat, joihin lautat ympäri vuoden kulkevat.
Barin rautatieasemalta on reilun kilometrin matka ytimeen, jossa laivasatama sijaitsee, ja ytimessä on muutama kaupunkimainen korttelisto ja esimerkiksi arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen ostoskeskus. Barissa on muutama suuri puisto, joita on lähellä rantaa, ja puistoissa on mukavia terasseja, joilla voi syödä, ottaa kahvit tai nauttia oluet. Varsinaisia nähtävyyksiä on vähän, joskin kauniita kirkkoja ja muita rakennuksia on useita. Yksi mahdollinen vierailupaikka on entiseen kuninkaalliseen palatsiin sijoitettu museo.
Samoilla tienoin ovat myös kaupungin parhaat ravintolat, joita voi etukäteen tutkia TripAdvisorista.
Barin ytimessä on vain muutama majapaikka, joihin kuuluu pari perinteistä hotellia, ja Barissa on paljon huoneistoja ja muita vastaavia yksityisten ihmisten vuokraamia majapaikkoja, jotka ovat hankalissa paikoissa. Näin kannattaa tarkkaan tutustua siihen, missä majapaikka sijaitsee, ja kaikkein kätevintä on yöpyä ytimessä tai sen välittömässä läheisyydessä.
Montenegron eteläisin huomattava paikkakunta on maan toiseksi suosituin rantalomapaikka, Ulcinj (”ultsinj”) [kartalla]. Se tunnetaan pitkästä rannastaan [kartalla], joka on koko Adrianmeren rannikon pisimpiä. Ulcinj on luonteeltaan mielenkiintoisen eksoottinen paikka, sillä siellä sekoittuvat slaavilainen ja albanialainen kulttuuri, joka edustaa maallista islamia, ja nämä kulttuurit elävät tässä 10 000 asukkaan kaupungissa rauhanomaista rinnakkaiseloa. Kesän kuumina kuukausina sekä albanialaiset että kosovolaiset tulevat suurin joukoin Ulcinjiin lomailemaan, sillä kaupunkia pidetään parempana lomapaikkana kuin Albanian rannikkokaupunkeja.
Ulcinjin katukuva on eksoottinen, ja siellä kannattaa tutustua vanhaankaupunkiin ja keskustan pienen rannan (Mala plaža) tuntumaan, jonka edustalla oleva rantakatu on sekä ravintoloiltaan että majapaikoiltaan kaupungin parhaita tienoita. Ylipäätään kaupungin majapaikat ovat keskittyneet rannan lähikortteleihin, joihin kuuluvat myös vanhankaupungin (stari grad) kukkuloiden päällä olevat korttelit. Jos haluaa viettää aikaa kaupungin eteläpuolella olevalla pitkällä rannalla, on siellä myös majapaikkoja, mutta tässä tapauksessa vanhaankaupunkiin ja sen tuntumaan tulee tutustuttua melko vähän. Pitkän rannan yhteydessä on myös lukuisia leirintäalueita niille, jotka haluavat viettää lomansa teltassa tai matkailuautossa.
Vanhaankaupunkiin voi tutustua reilussa tunnissa, ja tämä melko rähjäinen alue on edelleen vuoden 1979 maanjäristyksen vaurioittama. Vanhankaupungin vierailupaikkoihin kuuluu muutama museo, joista arkeologinen museo ja historiallinen museo ovat arvostetuimpia. Vanhassakaupungissa kuten muuallakin kaupungissa on useita moskeijoita, joista uusin on vuodelta 2012 peräisin oleva "merimiesten moskeija".
Vanhassakaupungissa on melkoinen määrä ravintoloita, joista osasta on erinomaiset näkymät. Myös rannan vieressä on paljon ruokapaikkoja, eikä Ulcinjissa tule vaikeuksia löytää hyvää ravintolaa. Kaupungissa on myös paljon baareja ja kahviloita, joilla on lähes ympärivuotiset terassit. Ravintoloissa on monipuoliset ruoat, sillä rannikolla kalaruoat ovat hyviä mutta myös albanialaistyyliset grillilihat kuten myös muualta Balkanilta peräisin olevat herkut juustoineen, salaatteineen ja jälkiruokineen ovat erinomaisia.
Ulcinjin bussiasema [kartalla] sijaitsee parin kilometrin päässä vanhastakaupungista ja rannasta. Sen tuntumassa on muutama majapaikka niille, jotka haluavat yöpyä aseman vieressä, mutta muiden kuin niiden, joiden vierailu on lyhyt, kannattaa yöpyä lähempänä rantaa. Ulcinjiin on sekä Budvasta että Podgoricasta parin tunnin matka, joten se ei ole siinä mielessä hyvä päiväretkikohde. Kaikkein paras Ulcinjiin on siirtyä Barista, josta saapuu paljon busseja, ja Albanian Shkodërista, josta kulkee säännöllisesti busseja Ulcinjiin.
Montenegron pääkaupunki on Podgorica, joka ei kuitenkaan ole mikään kaikkein mielenkiintoisia kaupunki. Sieltä on hyvät yhteydet lentäen, junalla ja linja-autolla muihin maihin, joten siellä voi yöpyä esimerkiksi lentoa tai muuta kyytiä odotellessa.
Podgorican linja-autoasema [kartalla] sijaitsee rautatieaseman ja suuren Mall of Montenegro -ostoskeskuksen [kartalla] naapurissa, parin kilometrin päässä pääpaikoista. Pieneen vanhaankaupunkiin on melko lyhyt matka, mutta jos haluaa kävellä aina varsin tylsään uuteen keskustaan asti, tulee kävelymatkaa useampi kilometri.
Kaikkein paras on käydä läpi turkkilaistyylinen vanhakaupunki [kartalla], joenranta erikoisine linnakkeen jäännöksineen [kartalla] ja samalla puolella jokea olevat keskustan korttelit. Joen toiselle puolelle ei juuri ole mieltä ainakaan lyhyellä visiitillä lähteä, mutta näkemisen arvoinen on ns. Moskova-silta [kartalla], jolla on kauniina päivinä mukava viettää ainakin jonkin aikaa ja jonka alapuolella on kuumaan kesäaikaan suosittu ranta.
Kaupungissa ei sinänsä ole paljon nähtävää, sillä sota teki varsin selvää tästä paikkakunnasta, joka Jugoslavian aikaan tunnettiin nimellä “Titograd”. Epäonnekseen kaupunki joutui sekä saksalaisten että liittoutuneiden pommitusten kohteeksi, ja kesti vuosikymmeniä ennen kuin kaupunki pääsi takaisin jaloilleen.
Parhaat korttelit majapaikalle, ravintolalle ja yöelämälle ovat samalla puolella jokea kuin linja-autoasema ja linnake. Kaupungin huvielämän keskus on Trg Republike [kartalla], ja sen lähellä olevat kadut ovat kaupungin parhaita paikkoja viettää aikaa ja myös tehdä ostoksia. Nämä korttelit ovat myös hyviä majapaikalle, sillä jos majoittuu lähelle bussiasemaa, on sielläpäin vain vähän ravintoloita ja muita palveluita.
Montenegron viralliset matkustussivut
Visit Montenegro esittelee maata turistin näkökulmasta.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> 3: Ruoat, ravintolat ja ostokset
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, (dreamstime.com: Dvrcan, Thecriss, Viktor Prymachenko, Nadtochiy)
2022/04