- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Suomesta voi matkustaa Lissaboniin omatoimisesti suorilla lennoilla, jotka kestävät vähän yli neljä tuntia ja jotka laskeutuvat kaupungin lähellä olevalle lentoasemalle. Lissaboniin voi matkustaa myös välilaskullisilla lennoilla, ja sen voi myös yhdistää toiseen kaupunkiin, josta on hyvät yhteydet bussilla tai junalla Lissaboniin. Portugalin lisäksi niitä on Espanjassa, jonka eteläosista on yllättävän lyhyt bussimatka Portugalin pääkaupunkiin.
Jos Lissabonin-matkasta haluaa mahdollisimman helpon, voi lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle, jonkalaisen on hyvä kestää ainakin kolme tai neljä kokonaista päivää.
Eniten Suomesta Lissaboniin matkaa ihmisiä pääsiäisenä, juhannuksesta elokuun puoliväliin, lokakuun syyslomien aikaan ja joulun aikaan, jolloin tosin ei ole mitään varsinaista ryntäystä kaupunkiin. Muualta Lissaboniin matkustetaan eniten samoihin aikoihin, joskin eurooppalaisten loma-ajat elokuussa tuovat sinne runsaasti ihmisiä myös kuun kahden viimeisen viikon aikana. Lissaboniin saapuu melkoisesti ihmisiä lähimaista ja muualta Portugalista viikonloppuisin ympäri vuoden, ja etenkin joulukuussa siellä on melkoisesti ihmisiä vierailemassa viikonloppuisin. Ympäri vuoden viikonloput ovat arkipäiviä vilkkaampia matkustusaikoja, ja perjantai ja sunnuntai ovat auttamatta kalliita ja kiireisiä ajankohtia saapua tänne tai lähteä takaisin kotiin.
Hyviä ajankohtia lähteä tutustumaan Lissabonin parhaisiin paloihin ovat arkipäivät silloin kun ei ole mitään yleisiä lomia. Kuukaudet kuten marraskuu ja maaliskuu, jolloin ei ole pääsiäinen, ovat yleensä jonkin verran edullisempia ajankohtia lennoiltaan ja majapaikoiltaan kuin vilkkaimmat matkustusajat.
Helsingistä on suoria lentoja Lissaboniin, ja ne kestävät noin neljä tuntia 20 minuuttia. Sinne lentää Helsingistä myös välilaskullisia lentoja, joiden matka-aika on 7–12 tuntia suuntaansa. Lippujen hinnat ovat ympäri vuoden melko vakaita hyvissä ajoin etukäteen varauksensa tekevälle, ja parhaimmillaan edestakaisen matkan saa alle 200 eurolla. Eniten lentoja on kesäkauden aikana huhtikuulta lokakuulle, ja muina vuodenaikoina Lissaboniin on hankalampaa lentää suoraan. Ulkomaisia sivuja käyttäessä on hyvä huomata, että Lissabon nimi portugaliksi on “Lisboa” ja englanniksi “Lisbon”.
TAP on Portugalin oma yhtiö, joka lentää Helsingin ja Lissabonin välillä. Sillä on lentoja ympäri vuoden, ja hinnat ovat melko korkeita mutta edestakaisen matkan voi tehdä hyvällä lykyllä alle 300 eurolla.
Finnair lentää ympäri vuoden suoraan Helsingin ja Lissabonin välillä. Menopaluun voi edullisimmillaan saada 250 eurolla, mutta tällaiseen hintaan eivät yleensä sisälly matkatavarat.
Norwegian lentää Helsingin ja Lissabonin välillä huhtikuulta lokakuun loppuun. Muista Pohjoismaiden pääkaupungeista voi lentää myös talvikauden aikana.
Air Baltic lentää Helsingin lisäksi Tampereelta, Turusta ja ajoittain myös Vaasasta Riikaan, jossa voi vaihtaa Lissaboniin menevään koneeseen. Lippujen hinnat ovat yleensä melko kohtuullisia, mutta lentoaikoihin kannattaa kiinnittää suurta huomiota.
Ryanair ei lennä Suomen ja Lissabonin välillä suoraan mutta sillä on lukuisia lentoja Suomesta kaupunkeihin, joista pääsee jatkamaan Lissaboniin.
Kaikki lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Lissaboniin tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.
Muualta Portugalista tai Espanjasta voi siirtyä helposti Lissaboniin. Eniten ulkomailta tulevia suoria busseja on Lissabonin ja Madridin ja Lissabonin ja Andalusian välillä. Andalusian ja Lissabonin välillä liikkuvat bussit kulkevat yleensä Etelä-Portugalin kautta ja menevät kohti Sevillaa. Matka Lissabonin ja Madridin välillä kestää 7–8 tuntia, ja matka Lissabonin ja Sevillan välillä kestää suurin piirtein yhtä kauan. Hinnat ovat normaaleissa olosuhteissa kohtuullisia, niin että matkan voi tehdä alle 30 eurolla suuntaansa.
Alsa on aktiivinen bussiyhtiö Portugalin ja Espanjan välillä.
Flixbus kulkee sekä Portugalissa että harvakseltaan Espanjaan, jossa Sevilla ja Madrid ovat pääasiallisia määränpäitä ja lähtöpaikkoja. Flixbusin hinnat Portugalin paikkakuntien välillä ovat yleensä kaikkein edullisimpia.
Jos matka on Portugalissa, on Rede Express yleinen yhtiö.
Get by Bus esittelee bussimatkustamista Portugalissa ja etsii yhteyksiä.
Jos mielii matkustella Portugalissa, johonkin Lissabonin ympäristöön, pohjoisempana olevaan Portoon tai etelässä olevaan Faroon, on juna mahdollinen kyyti. Espanjaan mentäessä junaa yleensä pitää vaihtaa. Junalla liikkuminen on huomattavasti hintavampaa kuin linja-autolla.
CP on Portugalin rautatieyhtiö, ja sen sivuilta voi selvittää koska junat kulkevat ja voi ostaa niihin lippuja.
Lissaboniin tehdään Suomesta pakettimatkoja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli, ja tyypillisesti niiden pituus vaihtelee pitkästä viikonlopusta eli kolmesta vuorokaudesta viikkoon. Monet matkatoimistot tekevät etenkin kesäkautena matkoja paitsi Lissaboniin myös niin sanotulle Estorilin rannikolle. Jos kaksi henkeä lähtee viikoksi Lissaboniin, maksaa se edullisimmillaan vähän yli 500 euroa viikolta per matkustaja ja hienompaan hotelliin pääsee 700–800 eurolla viikoksi. Talvikaudella matkustaminen on jonkin verran edullisempaa kuin kesäkauden aikana, mutta hyvissä ajoin varattuna hinnat ovat melko vakaita.
Tjäreborg tekee järjestettyjä matkoja Lissaboniin. Talvella, jolloin on kesäkautta edullisempaa matkustaa, matkat maksavat kahdelta hengeltä 1100–1500 euroa, eli reilusta 500 eurosta per matkustaja ylöspäin. Hotellit ovat huippuluokkaa, niitä on sekä keskeisillä paikoilla että esimerkiksi golfkenttien läheisyydessä. Hotelleja on myös Lissabonin ympäristössä kuten Estorillissa, jossa voi pelata golfia, tennistä ja muutakin. Matkoja tehdään ympäri vuoden.
Myös Aurinkomatkat järjestää matkoja Lissaboniin. Lennot ovat suoria Finnairin lentoja mutta heillä on vain kolmen tai neljän päivän matkoja, jotka ovat suhteessa paljon hintavampia kuin viikon matkat.
Teksti: Peter Forsberg
2023/01
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Lissabonista lähtiessä kannattaa huomata, että kentällä on paljon kauppoja ja muuta tilaa ennen turvatarkastusta. Siellä saattaakin yllättäen mennä aikaa eli kannattaa ajoissa hakeutua turvatarkastuksen läpi. Alunperin ilmoitettuun porttinumeroon ei kannata luottaa. Oma gate muuttui juuri ennen lähtöä (4/17). Meinasi iskeä paniikki, kun omaa porttia ei heti löytynyt. /Liisa
4/17 lento Hki-Lissabon-Hki maksoi 400 euroa/henki. Tämä oli ns. alehinta, joten matkalaukku ruumaan ei kuulunut hintaan. Samalle TAP:n lennolle oli muuten myyty myös Finnairin AY-lentoja. Kumpaankiin suuntaan kone oli ylibuukattu. Hgin päässä maksettiin 200 e/hlö, jos suostui lentämään välilaskulla toisen kaupungin kautta. Palatessa tarjous oli 400 e/hlö. Jos ei heti suostu tarjoukseen, voi koettaa tinkiä hintaa korkeammaksi. Tosin paluumatkallakin löytyi niitä, joille 400 e riitti. /Liisa
Kävimme Lissabonissa 4/17 lopussa. Taksikuponki lentokentältä keskustaan olisi maksanut 25 euroa, mutta rivistä taksi maksoi 20 euroa (mittari ei päällä). Paluumatkalla otimme taksin Santa Apolonian rautatieasemalta. Se maksoi lentokentälle 10 euroa ja mittari oli päällä koko ajan. Kun tulee kentälle, kannattaa nousta ennen uloskäyntiä oik. ylös portaat ja mennä kentälle tulevien puolelle ottamaan taksi.- Aina kannattaa ennen lähtöä kysyä hinta-arvio ja kaipa mittarinkin olisi hyvä olla päällä. /Liisa