- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Leipzigiin lähtevät niin saksalaiset kuin muutkin ympäri vuoden konsertteihin ja muihin kulttuuritapahtumiin. Kaupungin Wagnerin muistoa ylläpitävä oopperatalo on yksi maan parhaita, ja sen vieressä oleva konserttisali on yhden maan kuuluisimman orkesterin kotisali. Kaupungin kirkoissa on mahdollista kuulla kuorolaulua, joista kuuluisimmasta vastaa yli 800 vuotta yhtäjaksoisesti laulanut poikakuoro. Leipzigissa on muutenkin vireä kulttuurielämä, ja siellä on hyviä tapahtumia etenkin kesäkauden aikana mutta jonkin verran muihinkin vuodenaikoihin. Kulttuurin lisäksi kaupunki tunnetaan messuistaan, ja sen jalkapallojoukkue on noussut aivan viime vuosina yhdeksi maan seuratuimmista. Leipzigissa on opiskelijoiden elävöittämä yöelämä, ja se on illan pimetessä hyvä paikka vaihtaa vapaalle.
Leipzig on ”Musikstadt” eli Saksan johtava musiikkikaupunki, ja siellä on asunut yli 500 säveltäjää. Musiikkitapahtumat ovatkin konserteista oopperaan ja balettiin Leipzigin kulttuurielämän kulmakiviä. Siellä on mahdollista mennä myös teatteriin tai elokuviin, joskin useimmissa tapauksissa ne edellyttävät saksan tuntemusta. Leipzig on tietenkin kuuluisa myös siellä opiskelleen Goethen ja hänen sinne sijoittamansa näytelmän eli Faustin takia, ja siellä on mahdollista nimenomaan tutustua Goetheen ja Faustiin paremmin kuin monessa muussa paikassa.
Leipzigissa ovat eläneet monet eri tunnetut säveltäjät, joihin kuuluvat Telemann, Johann Sebastian Bach, hänet myöhemmin uudelleen löytänyt Felix Mendelssohn Bartholdy, Richard Wagner, Robert Schumann, Edvard Grieg ja Gustav Mahler. Kaupungin ykkösnimet ovat kuitenkin J.S. Bach, joka toimi kanttorina (eli kuoronjohtajana, säveltäjänä ja musiikillisena johtajana) Tuomaankirkossa (Thomaskirche) vuosina 1723–1750, ja Richard Wagner, joka syntyi Leipzigissa 22.5.1813. Hänen perintöään vaalii Leipzigissa erityisesti oopperatalo, joka on Saksan parhaita, ja hänen syntymäpäivänsä aloittavat vuotuiset festivaalit, jotka kestävät reilun viikon.
Kaupungin kuuluisin orkesteri on Gewandhaus Orchester, jonka pääasiallinen esiintymispaikka on Augustusplatzilla oleva Gewandhaus [kartalla]. Siellä on konsertteja muulloin kuin keskikesällä, ja orkesteri soittaa myös muualla kaupungissa, yhteensä yli 200 konserttia vuodessa.
Leipzigin kuuluisin orkesteri soittaa myös oopperatalossa, nimeltään Oper Leipzig [kartalla], joka on saman aukion toisella laidalla. Siellä on oopperan lisäksi balettia, ja myös siellä esityksiä on muulloin kuin keskikesällä, parhaiten lokakuulta toukokuulle.
Orkesteri soittaa myös kaupungin kuuluisimmassa kirkossa, nimeltä Thomaskirche (Tuomaankirkko, engl. St Thomas Church) [kartalla]. Se on aivan Marktplatz-aukion lähellä, ja se on kuuluisa myös siitä, että se oli kanttori-Bachin pääasiallinen työpaikka (muutaman muun Leipzigin kirkon lisäksi), jonne hän sävelsi paljon kantaatteja ja motetteja. Niitä esittää muulloin kuin kesäkauden aikana ja muina koulujen loma-aikoina Leipzigin kuuluisin kuoro, yli 800 vuotta perinnettä jatkanut Thomanerchor. Sitä säestää Gewandhaus Orchester perjantaisin klo 18 ja lauantaisin klo 15, jolloin kuullaan Bachin kantaatteja. Kirkon edustalla on heinäkuun alusta elokuun loppuun joka maanantai klo 19 ilmaiskonsertteja.
Myös yksittäisissä saleissa ja taloissa on konsertteja. Yksi varteenotettava paikka lauantai-iltapäivisin on Schumann-Hausin konsertit, jotka alkavat klo 15–18. Talossa pidetään loppukesästä myös Schumann-festivaali, joka on yleensä syyskuun toisen viikon aikana ja päättyy juuri ennen kuun puoliväliä. Talo sijaitsee (Inselstrasse 18) [kartalla] lyhyen kävelymatkan päässä Augustusplatzilta.
Leipzig Travel kertoo lisää kaupungin musiikkitapahtumista.
Leipzigissa on syksyisin jazzfestivaalit, ja muulloinkin siellä voi kuulla jatsia. Jazzclub Leipzig (Rosa-Luxemburg-Strasse 10) [kartalla] on hyvä paikka kuulla jatsia joskus montakin kertaa viikossa. Konsertteja on lähes joka viikko tiistaisin, usein muinakin päivinä ja yleinen aloitusaika on klo 20.30. Se on melko lähellä vanhaakaupunkia ja päärautatieasemaa, ja sinne pääsee helposti kävellen mutta myös raitiovaunulinjoilla 1, 3 ja 8 (pysäkki: Friedrich-List-Platz).
Teatteri, jossa on esityksiä englanniksi ja saksaksi, on yliopiston teatteri- ja musiikkikoulu eli UBI. Se sijaitsee rautatieaseman takana (Kurt-Schumacher-Strasse 49) [kartalla].
Vanhankaupungin vilkkaan ostoskadun varrella oleva kauppakuja on paikka, jossa sijaitsee Passage Kinos (Hainstrasse 19) [kartalla]. Siellä on kaikenlaisia elokuvia, mutta se on maineeltaan arthouse-tyylinen elokuvateatteri, jossa on myös laadukkaita ei-kaupallisia elokuvia. Jos elokuvan perässä lukee ”OMU” tarkoittaa se sitä, että elokuva näytetään alkukielisenä saksankielisten tekstien kanssa.
Kaupallisia elokuvia näytetään useita päivässä toisen kauppakadun, Peterstrassen varrella olevassa CineStarissa [kartalla].
Saksan jalkapallon mielipiteitä jakava joukkue on 2010-luvun jälkipuoliskolla ollut sen Bundesliigan pääsarjaan vasta kaudeksi 2016–17 noussut Roten Bullen Leipzig. RB Leipzigina tai Red Bull Leipzigina yleisesti tunnettu joukkue pelaa 42 000 katsojaa vetävällä Red Bull Arenalla [kartalla], jossa on muitakin tapahtumia, kuten kesäisiä suuren luokan konsertteja. Jalkapallokausi alkaa mahdollisesti jo heinäkuussa, jolloin on Euroopan liigojen karsintoja. Elokuussa alkaa Bundesliga, jota pelataan ensin joulukuulle ja sitten uudelleen talvitauon jälkeen helmikuulta toukokuulle.
Stadionille pääsee ydinkeskustasta kuten päärautatieaseman edustalta tai Augustusplatzilta monella eri raitiovaunulla, kuten 3, 4, 7 ja 8, ja stadionin lähin pysäkki on ”Waldplatz”.
Leipzig on kulttuurikaupunki, johon lähdetään konserttiin tai suuren luokan tapahtumiin, joista monet liittyvät musiikkiin. Yleinen syy lähteä Leipzigiin ovat myös messut, joita siellä on pidetty jo pitkään ja joihin voi saapua melkoinen määrä ihmisiä.
Leipzigin kuuluisimmat tapahtumat liittyvät musiikkiin, ja siellä on ympäri vuoden pieniä ja suuria tapahtumia, joista osa on vuotuisia, toiset ainutlaatuisia. Erilaisia oopperan ensi-iltoja siellä on lokakuussa, jolloin kausi alkaa, sitä seuraavat oopperan tanssiaiset ja toukokuun 22. päivänä alkavat oopperatalolla Wagner-festivaalit. Kaupungin tapahtumiin kuuluvat myös erikoiskonsertit, joiden joukossa on gaala-konsertteja ja esimerkiksi ennen joulua ja vuoden alussa Thomaskirchessä esitettävä Bachin Jouluoratorio. Merkittävät ovat myös syyskuun alussa pidettävät Gewandhaus-konserttitalon avajaiset, ja niitä yleensä seuraa ulkoilmakonsertti talon edustalla olevalla Augustusplatzilla.
Varsinaisiin vuotuisiin musiikkitapahtumiin kuuluu Bachia juhlistava Bachfest, joka perinteisesti pidetään kesäkuussa ja joka kestää noin 10 vuorokautta ja päättyy juhannukseen.
Ennen sitä pidetään laulumusiikkia esille tuovat a cappella -festivaalit, jotka ovat vuosittain vähän eri aikaan mutta aina keväällä ja yleensä huhti- tai toukokuussa.
Muuta musiikkia kuin klassista ja kirkkomusiikkia Leipzigiin ei juuri lähdetä kuulemaan, mutta siellä on syksyllä mahdollista kuunnella jatsia. Leipziger Jazztage pidetään joko syys- tai lokakuussa.
Leipzin keskustan ulkopuolella pidetään touko- tai kesäkuussa vuosittain suuret, merkittävät ns. ”goottien” musiikkifestivaalit eli Wave Gotik Treffen. Festivaalit ovat kaikin tavoin rajut, niille saapuu gootteja etenkin Saksasta ja Pohjoismaista ja ne pidetään raitiovaunulinja 11 reitin varrella olevissa Agra-messuhalleissa [kartalla].
Messut ovat pitäneet Leipzigia pinnalla jo vuosikymmenien ajan, ja myös sosialistiaikoina tähän muinaisten kauppareittien varrelle perustettuun kaupunkiin saapui ihmisiä messuille niin idästä kuin lännestäkin. Siellä on suuria messuja edelleenkin, ja osa messuista on sellaisia, että majapaikkojen hintoja nostellaan niiden takia ja hotellihuonetta voi olla viime tipassa vaikea Leipzigista messujen aikaan löytääkään. Jos Leipzigiin saapuu nimenomaan messuille, kannattaa huone varata hyvissä ajoin etukäteen, ja mahdollista on myös valita hotelli, joka on aivan messukeskuksen vieressä. Messuja ei juurikaan ole kesäkuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana, ja vilkkain messukuukausi on syyskuu. Myös helmikuu ja toukokuu ovat kuukausia, jolloin on normaalia enemmän messuja. Messukalenteria voi katsella paitsi virallisilta sivuilta myös selkeiltä 10 times -sivuilta.
Messukeskus sijaitsee [kartalla] kongressikeskuksen yhteydessä, jonkin matkan päässä keskustasta. Sinne pääsee Markt-asemalta tai päärautatieasemalta noin viidessä minuutissa junalla (asema: Messe) esimerkiksi junilla S2 ja S5. Sinne voi mennä myös noin vartissa raitiovaunulla 16, ja kyydistä jäädään pois vasta päätepysäkillä (Messegelände).
http://www.leipzig.travel/events
Leipzig on opiskelijakaupunki, jossa on nuorekas ilmapiiri mutta jossa myös on jonkin verran korkeammat hinnat kuin voisi kuvitella. Kaupungissa on paljon kahviloita, baareja ja ravintoloita, jotka ovat hyviä illanviettopaikkoja, mutta juomien hinnat ovat siellä esimerkiksi Itä-Berliinin hintoja korkeampia. Hinnat ovat kuitenkin korkeita vain vanhassakaupungissa ja sen lähellä, ja muualla kaupungissa on luvassa edullisempia hintoja. Normaalissa baarissa tai ravintolassa Leipzigin vanhassakaupungissa tuopin olutta saa 4–5 eurolla, mutta sielläkin on paikkoja, joissa on tätä edullisempaa. Monet ruokapaikat, kuten kebabpaikat ja aasialaiset ravintolat, ovat usein juomiltaan edullisempia kuin olutkellarit ja muut vähän hienommat ja saksalaisemmat paikat, joissa tosin kyllä on hyvää paikallista tunnelmaa. Myös nakkikioskien ja makkaroita myyvien ruokapaikkojen olut on yleensä paljon halvempaa kuin hienompien ravintoloiden ja keskeisten terassien.
Yksi Leipzigin erikoisuus on se että siellä on ympäri vuoden toiminnassa olevia terasseja, ja niitä siellä on ollut jo pitkään, sosialistiajoillakin. Sen 1400 anniskelupaikasta valtaosalla väitetään olevan lämmitetyt terassit, ja sellaiset ovatkin tavallisia Marktplatz-aukiolta lähtevien illanviettokatujen varsilla.
Marktplatz-aukiolta lähtevä kuja eli Barfussgässchen [kartalla] aloittaa illanviettoalueen, joka yleisesti tunnetaan Drallewatsch-nimellä. Tämä on huvittelualuetta parhaimmillaan, paikalla kuin paikalla on terassi ja täällä voi hyvin olla myös aamukahvilla, lounaalla ja illallisella. Alue muodostuu lähinnä vain tästä yhdestä kujasta, joka sai alkunsa vuonna 1996, mutta sen lähellä on muitakin paikkoja, joissa on mukava istuskella iltaa. Esimerkiksi sivukadulla nimeltään Klostergasse on Paulaner-panimon ravintola, jossa on mukava syödäkin, ja toiseen suuntaan kulkevalla sivukadulla nimeltään Kleine Fleischergasse on tyylikkäitä paikkoja, joihin kuuluu tšekkiläisiä oluita tarjoava ravintola.
Lähellä sitä mutta vilkkaan Dittrichring-kehätien toisella puolella oleva Gottschedstrasse [kartalla] on normaalia parempi illanviettokatu. Tämä on ns. teatterialuetta, ja sen on tehnyt kautta Saksan kuuluisaksi tv-ohjelma, jota aikoinaan kuvattiin kadulla. Alue on parhaimmillaan kesäaikaan.
Hyvä kävelykatu aterialle ja myös drinkille on Nikolaistrasse [kartalla], jonka varrella on paljon terasseja ja jonka monesta ravintolasta saa edullista olutta. Tämä on vanhankaupungin monipuolisimpia ja ravintoloiltaan edullisimpia katuja.
Leipzigin opiskelijoiden suosimat baarit ovat yleensä keskustan ulkopuolella. Jos haluaa suunnata muutaman kilometrin päähän vanhastakaupungista, on valittavana muutama eri paikka, joista monet ovat keskustan eteläpuolella. Lähellä vanhaakaupunkia on Münzgasse, melko kaukana oleva KarLi eli Karl-Liebknecht-Strasse on opiskelijoiden ykköstienoota ja sitäkin kauempana keskustasta oleva Karl-Heine-Strasse on sekin varteenotettava paikka baarille.
TripAdvisor esittelee Leipzigin lähinnä aikuiseen makuun olevia anniskelupaikkoja
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Amrei-Marie /Wikimedia, Leander Wattig /Flickr, nile /pixabay, Peter Forsberg
2017/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.