- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Leipzigissa on monenmoista nähtävää, ja siellä nähtävyyksiin on helppo tutustua vanhassakaupungissa ja sen lähellä. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat sosialistiajoilta peräisin oleva näköalapaikka, monet upeat kirkot, lukuisat museot, DDR-aiheiset vierailupaikat, maan vanhin kasvitieteellinen puutarha ja Saksan suurin eläintarha. Leipzigissa on nähtävyyksiä ja potentiaalisia vierailupaikkoja myös muualla kuin aivan ytimessä, mutta aluksi on hyvä keskittyä ydinkeskustan kaikkein olennaisimpiin nähtävyyksiin. Leipzig on kaupunki, jossa on monipuolisia katunäkymiä ja eläväistä tunnelmaa, eikä siellä välttämättä tarvitse vierailla monessa pääsymaksullisessa museossa tai muussa nähtävyydessä. Valtaosa Leipzigin museoista ja monista muista vierailupaikoista on maanantaisin kiinni.
Jos Leipzigissa mielii sisään moneen pääsymaksulliseen nähtävyyteen, on Leipzig Card varteenotettava hankinta. Sellaisen saa yhden tai kolmen vuorokauden ajaksi, ja näistä kolmen vuorokauden kortti on hinta-laatusuhteeltaan parempi. On olemassa myös kolmen vuorokauden ryhmäkortti, joka maksaa reilut 40 euroa ja joka on voimassa kahdelle aikuiselle ja enintään kolmelle lapselle. Sillä voi matkustaa kaikilla julkisilla ilmaiseksi voimassaoloajan, mutta se käy vain Leipzigin omalla vyöhykkeellä (vyöhyke 110), eikä sillä voi matkustaa esimerkiksi päiväretkelle. Korttia mielivien on hyvä tutkia, mihin se antaa ilmaisia sisäänpääsyjä ja mistä saa 50 % alennuksen.
Leipzigin kirkoista automaattisesti suurimman huomion saa ”Bachin kotikirkko” eli Thomaskirche [kartalla] (Tuomaankirkko, engl. St Thomas). Sen edustalla on Johann Sebastian Bachin muistomerkki, jossa Bachin toinen tasku on käännetty ylösalaisin. Se on muistutus tämän Leipzigin kirkkojen kanttorin (”Thomaskantor” eli musiikillisen johtajan) alituisesta rahapulasta, johon vaikutti suuresti se, että hänellä oli tusinan verran lapsia. Bach toimi kirkossa vuosina 1723–1750, ja kuoltuaan vuonna 1750 hänet haudattiin kirkon sisään alttarin lähelle.
Bach sävelsi Leipzigin-vuosinaan monia tunnetuimpia teoksiaan, joihin kuuluvat ”Die Kunst der Fuge” eli Fuugan taito ja hänen viimeinen sävellyksensä, H-mollimessu. Bach sävelsi Tuomaankirkolle kantaatteja ja muuta musiikkia, ja hän oli myös vastuussa edelleen toimivasta, yli 800 vuotta vanhasta poikakuorosta, nimeltään Thomanerchor. Edelleenkin kuoro laulaa kirkossa perjantaisin klo 18 ja lauantaisin klo 15, ja keskikesällä kirkon edustalla on ilmaiskonsertteja maanantaisin klo 19. Kirkon sisään voi mennä koska tahansa, sinne ei ole mitään pääsymaksua ja sen miellyttävissä sisätiloissa on mukava vähän aikaa viettää aikaa. Bachista kiinnostuneet voivat vierailla myös toisella puolella katua olevassa Bach-museossa, joka on avoinna ti–su klo 10–18.
Toinen vanhankaupungin merkittävä kirkko on Nikolaikirche [kartalla], joka on Thomaskirchestä katsoen toisella puolella Marktplatzia. Se on kirkko, jossa myös on musiikkia, ja siellä on usein keskiviikkoisin konsertteja ja lauantaisin klo 17 urkumusiikin konsertteja, parin euron pääsymaksua vastaan. Kirkko tunnetaan Leipzigissa ja muuallakin erityisen hyvin sen takia, että sieltä lokakuun 7. päivänä vuonna 1989 alkoivat koko sosialistisen diktatuurin kaataneet mielenilmaukset, jotka etenivät lähinnä kynttilöiden ja rukousten siivittäminä.
Vanhankaupungin johtava taidemuseo on Museum der bildenden Künste (Katharinenstrasse 10) [kartalla], joka sijaitsee ostoskeskuksen ja turisti-infon välissä. Tässä ulkokuoreltaan erikoisessa, vanhaa ja uutta yhdistelevässä ja sisuksiltaan minimalistisessa museossa on esillä paljon keskiaikaista saksalaista taidetta. Siellä on myös hyvä määrä Caspar David Friedrichin tauluja, jotka sopivat kuin nakutettu Leipzigin goottimaineeseen. Siellä on myös ns. Leipzigin oman taidesuuntauksen (Neue Leipziger Schule) tuotoksia, jotka ovat pääosin viimeisen neljännesvuosisadan ajalta. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa kerrotaan esimerkiksi sosialistiaikojen Leipzigin uraauurtavasta taiteesta, ja esitellään paitsi nykytaiteilijoita myös modernia taidetta 1900-luvun alkupuolelta.
Museoon on ilmainen sisäänpääsy jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona, ja muulloin kokoelmia pääsee tutkimaan 5 eurolla, näyttelyihin 8 eurolla ja molempiin 10 eurolla. Museo on maanantaisin suljettu, ja avoinna ke klo 12–20 ja muina päivinä klo 10–18.
Augustusplatz on paras paikka kaupungissa vierailevalle paitsi mennä oopperaan tai korkeatasoiseen klassisen musiikin konserttiin myös saada tuntumaa vuosien 1949–1989 sosialistisen elämänmenon tunnelmiin. Vaikka aukiolla on sitä vanhempia ja nuorempia rakennuksia, on sillä kuitenkin toisin kuin varsinaisessa, sen vieressä olevassa vanhassakaupungissa sosialistiaikojen tunnelmaa. Näkyvin merkki noista ajoista on City-Hochhaus eli nykyisin Panorama Tower -nimellä tunnettu 142 metriä korkea talo. Se oli vuosina 1972–73 Itä-Saksan korkein rakennus, ja nykyisin se on koko Saksan 24. korkein normaali rakennus. Nykyisin sinne voi mennä syömään näköalaravintolaan ja myös vierailla 120 metrin korkeudessa olevalla näköalatasanteella, jonne on kolmen euron pääsymaksu. Torniin voi mennä viikolla klo 21 asti, viikonloppuisin klo 20 saakka.
Leipzigissa on hyvä mahdollisuus oppia helposti ja mukavasti Saksan historiasta, ja siihen Leipzigissa kuuluvat natsiaika ja sosialistinen diktatuuri 40-luvun lopulta 90-luvun alkuun. Kaksi erillistä vierailupaikkaa vanhassakaupungissa antavat hyvää kuvaa siitä, minkälaista on elämä ennen ollut ja miten toimi ”Saksan demokraattisen tasavallan” Stasi eli salainen poliisi.
Die Runde Ecke (Dittrichring 24) [kartalla] oli Stasin päämaja koko DDR:n ajan, ja nykyisin se on mielenkiintoinen, ilmainen vierailupaikka. Siellä näkee kaikenlaista DDR-aiheista materiaalia ja oppii salaisen poliisin toimista ja välineistä. Museo on avoinna päivittäin klo 10–18, ja siellä on mahdollista osallistua saksankielisille opastetuille kierroksille päivittäin klo 15.
Nimeltään vaikeasti muistettava Zeitgeschichtliches Forum Leipzig [kartalla] on keskeinen, Marktplatzin vieressä oleva entisen elämän esittelypaikka. Siellä oppii lähinnä sodanjälkeisistä tapahtumista, kuten natsi-Saksan kaatumisesta sekä DDR:n synnystä ja tuhosta ja jonkin verran nykyajan politiikasta. Siellä on arkistomateriaalia kuten videokuvaa DDR:n ajalta, ja siellä voi myös nähdä Berliinin muurin synnystä ja murtumisesta kertovan elokuvan. Tämä pääsymaksuton vierailupaikka ei ole maanantaisin avoinna, ja aukioloajat ovat ti–pe klo 9–18 ja la–su 10–18.
Leipzigin Zoo eli eläintarha (Pfaffendorfer Strasse 29) [kartalla] on Saksan suurin ja Euroopan toiseksi suurin. Siellä on 850 eri eläinlajia, ja ne elelevät kuudessa erilaisessa ympäristössä. Eläintarha on avoinna ympäri vuoden, ja siellä on monenmoista ravintolaa ja kokoustilaa. Eläimistä voi katsella kuvia verkkosivuilta, ja vierailulle kannattaa varata aikaa puolikin päivää.
Eläintarha on lapsiperheiden suosikki, ja se on erityisen vilkas vierailupaikka viikonloppuiltapäivisin ja heinä- ja elokuussa, jolloin lomailevat perheet käyvät siellä. Marraskuusta maaliskuun loppupuolelle on edullisempi vierailuaika kuin kesäkausi, jolloin aikuisten lippu maksaa 21 euroa. Sinne on lukuisia eri lippuvaihtoehtoja, ja esimerkiksi kolme tuntia ennen sulkeutumista saa 6 euron alennuksen. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Eläintarha on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, mutta toukokuun ensimmäisestä päivästä syyskuun viimeiseen se on parhaiten avoinna, klo 9–19.
Leipzigin yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha eli Leipziger Botanische Gärten (Linnéstrasse 1) [kartalla] on Saksan vanhin. Se sijaitsee lähellä Saksan vanhinta entisöityä ja edelleen toiminnassa olevaa rautatieasemaa, nimeltään Bayerischer Bahnhof. Sinne voi kulkea kaikilla S-junilla vanhankaupungin Markt-asemalta, ja Bayerischer Bahnhofilta on muutaman sadan metrin kävelymatka puutarhalle. Paikalle voi tulla myös raitiovaunuilla 12 ja 15 (pysäkki: Ostplatz).
Leipzigiin ilmestyi kasvitieteellinen puutarha jo vuonna 1542, mutta se ei pysynyt aloillaan vaan siirtyi paikasta toiseen. Puutarha muutti tänne vasta vuonna 1876, ja sen alaa laajennettiin vuonna 1895. Kasvitieteellinen puutarha remontoitiin täysin 90-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa sinne ilmestyi viisi uutta kasvihuonetta. Nykyään puutarhassa on noin 7000 eri kasvilajia, ja siellä on eri alueiden kasvillisuutta eri paikoissa. 2400 neliön suuruiset kasvihuoneet pitävät sisällään trooppista ja subtrooppista kasvillisuutta ympäri maailman, ja täällä onkin mahdollista tutustua kaikenlaisiin, ympäri maailman eri ilmastoista tuleviin kasveihin.
Kasvitieteellinen puutarha on ulkona olevilta osiltaan pääsymaksuton mutta kasvihuoneisiin on aikuisilta neljän euron pääsymaksu. Ulkona olevat puutarhat ovat avoinna ympäri vuoden mutta kasvihuoneet suljetaan marraskuun alusta helmikuun loppuun. Kasvihuoneet ovat ylipäätään heikosti avoinna ympäri vuoden, lähinnä klo 13–18. Ulkona voi vierailla eri vuodenaikoina eri tavoin, ja toukokuun alusta syyskuun loppuun puutarha on parhaiten avoinna, klo 9–20.
TripAdvisor esittelee lisää näkemistä ja tekemistä Leipzigissa
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04/
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.