- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Leipzigin lentoasema on lyhyen junamatkan päässä kaupungin keskustasta, ja jos yöpyy lähellä vanhankaupungin pääpaikkoja, voi asemalta kävellä muutamassa minuutissa majapaikalle. Muilla matkoilla ei Leipzigissa juuri tarvitse käyttää julkisia liikennevälineitä, mutta jos suuntaa esimerkiksi messukeskukselle, jalkapallostadionille tai päiväretkelle, pääsee niille kaikkein edullisimmin junalla tai raitiovaunulla. Taksi on varsin edullinen liikkumistapa Leipzigin rajojen sisällä, ja kaupunki on nykyisin hyvä paikka pyöräillä kesäkauden aikana. Autolla ei ydinkeskustaan saa noin vain ajaa, mutta jos vuokraa paikan päältä auton, on sekin mahdollista.
Leipzigiin voi saapua Suomesta lentäen, tai sitten Saksasta tai lähimaista junalla tai linja-autolla.
Leipzig/Halle Flughafen [kartalla] on alle vartin junamatkan päässä Leipzigin keskustasta. Junien joukossa on erilaisia, ja kannattaa valita esimerkiksi S-juna, joka kulkee Leipzigin keskustan läpi (S1–S5). Sillä kulkeva voi jäädä pois vaikka vanhankaupungin keskipisteessä olevalla Markt-asemalla.
Taksilla reilun 15 kilometrin pituinen matka maksaa 30 eurosta ylöspäin, vähän riippuen siitä koska saapuu, montako ihmistä on kyydissä ja minne Leipzigissa haluaa.
Hauptbahnhof [kartalla] on Leipzigin keskeisin rautatieasema, ja se sijaitsee keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä monesta keskustan osasta. Se on lattiapinta-alaltaan maailman suurin rautatieasema, ja sen yhteydessä on paljon sunnuntaisinkin avoinna olevia kauppoja ja ruokapaikkoja.
Jos Leipzigiin saapuu rautateitse, kannattaa varmistaa se millä asemilla juna pysähtyy. Keskeisin juna-asema on torin alapuolella oleva Markt, joka on osa vuonna 2013 valmistunutta kaupunkitunnelia (City Tunnel).
Linja-auto on nykyisin suosittu ja usein pilkkahintainen kyyti eri Saksan ja lähimaidenkin kaupunkien välillä. Esimerkiksi Flixbus kulkee kaikkialle Saksaan, ja Leipzigista pääsee suoraan esimerkiksi reilussa neljässä tunnissa Prahaan. Linja-autot saapuvat ja lähtevät Bushaltestelle Goethestrasse -pysäkeiltä , [kartalla], jotka ovat Augustusplatzin ja päärautatieaseman välimaastossa, kävelymatkan etäisyydellä kaikilta keskeisiltä alueilta.
Leipzig on omatoimimatkailijalle erinomainen kaupunkilomakohde, ja Leipzigin-matkaan on helppo yhdistää muitakin kaupunkeja, etenkin Berliini tai Dresden. Leipzigiin on joinain vuosina mahdollista myös mennä matkatoimiston järjestämälle matkalle, jolloin matkatoimisto välityspalkkiota vastaan tekee lento- ja hotellivaraukset. Leipzigiin on mahdollista matkustaa ympäri vuoden, mutta kannattavinta sinne on mennä perinteiselle kaupunkilomalle kesäkaudella eli huhti- ja marraskuun välisenä aikana. Muita varteenotettavia ajankohtia mennä sinne ovat joulukuu ja pääsiäisviikko.
Suomesta voi lentää Leipzigia edullisemmin johonkin sen lähellä olevaan kaupunkiin, kuten tunnin parin matkan päässä olevaan Berliiniin. Kesäkauden aikana on mahdollista myös lentää Ryanairilla Tampereelta Bremeniin, josta tosin ei ole kovin lyhyt matka Leipzigiin. Samantyylinen matka on Hampurista, joka on lähellä Bremeniä.
Jos Saksaan saapuu muualle kuin Leipzigiin lentäen, on edullisempaa siirtyä linja-autolla kuin rautateitse kaupungista toiseen. Esimerkiksi Flixbus kulkee Leipzigin ja Berliinin väliä jatkuvasti, ja lipun saa hyvin edullisesti, muutamalla eurolla. Toinen vaihtoehto on Postbus, jolla silläkin voi päästä vaikka Dresdeniin viidellä eurolla. Rautateitse Saksassa pääsee nopeammin mutta usein paljon hintavammin kuin linja-autolla, Berliiniin pääsee tunnissa ja Bremeniinkin muutamassa. Jos haluaa säästää rahojaan, kannattaa katsella tarjouslippuja, joita on ryhmille viikonlopuiksi ja muitakin tarjoushintaisia lippuja on kaupan.
Berliiniin ja mahdollisesti suoraan Leipzigiin pääsee parhaiten saksalaisyhtiöiden koneilla. Air Berlin ja Lufthansa lentävät monta kertaa päivässä Suomen ja Saksan väliä. Lennot ovat välilaskullisia, ja voikin tulla halvemmaksi jäädä pois Berliinissä ja vaihtaa siellä bussiin tai junaan.
Yhdellä välilaskulla pääsee edullisimmillaan Leipzigiin noin 100 eurolla, yleensä kuitenkin kalliimmalla. Edullinen välilaskullinen lento voi kestää pitkään, 6–8 tuntiakin, mutta kalliimmilla lennoilla on lyhyempiä matkustusaikoja. Koneenvaihto on yleensä Münchenissä tai Frankfurtissa ja edullisimmat lennot lähtevät yleensä aikaisin aamulla. Air Berlinin koneilla ei yleensä pääse Suomesta edes välilaskulla Leipzigiin, mutta Berliiniin sillä pääsee usein ja edullisesti.
Matkatoimistot eivät vuonna 2017 järjestä normaaleja matkoja Leipzigiin. Niistä voi kuitenkin kysellä paikallisilta matkatoimistoilta, jotka voivat räätälöidä halutunlaisen matkan. Leipzigiin on kuitenkin helppo matkustaa omatoimisesti, ja omatoimimatkailija säästää aina melkoisen määrän rahaakin.
Leipzigissa ei ole ongelmia liikkumisen kanssa, eikä siellä välttämättä joudu lentokenttämatkan lisäksi käyttämään julkisia liikennevälineitä. Altstadt eli vanhakaupunki ja sen vieressä olevat alueet ovat niitä, joilla Leipzigissa aika kuluu. Jos siellä haluaa mennä jalkapallo-otteluun, messukeskukselle tai muualle keskustan ulkopuolelle, voi niille kulkea julkisilla liikennevälineillä, taksilla tai vuokrapyörällä.
Kehäteiden sisään jäävä vanhakaupunki (Altstadt) ei ole mikään aivan pieni, mutta se on sen verran pieni, että siellä ei ole tarvetta julkisille liikennevälineille. Alueen kävelee päästä päähän aika nopeasti, katumaisemat ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia ja kaupungissa vieraileva kiinnittää myös huomiota mitä erilaisimpiin yksityiskohtiin. Kävely siellä on ainakin kesällä ja muulloin kuin kovilla sateilla mukavaa ja suositeltavaa, sillä vain jalkapelillä voi vanhaankaupunkiin tutustua kunnolla ja vain kävellen siitä saa kaiken irti.
Jos haluaa mennä muualle kaupunkiin, on raitiovaunu yleensä paras kulkuväline. Juna on sekin hyvä silloin kun esimerkiksi siirtyy Halleen, ja kaupunkitunnelia hyväksi käyttäen voi junia käyttää myös lyhyempien matkojen kulkemiseen, kuten keskusaukiolta (Markt) päärautatieasemalle tai keskustan ulkopuolella oleville juna-asemille.
Jos Leipzigissa haluaa käyttää joukkoliikennevälineitä, joihin siellä kuuluvat lyhyillä matkoilla lähinnä raitiovaunut ja linja-autot, kannattaa asiasta kysellä paikan päällä. Joukkoliikennevälineillä liikkuminen on yksinkertaista, jos tietää oikean linjan ja suunnan, mutta raitiovaunut ja bussit eivät kulje vanhastakaupungista, joskin moneen eri raitiovaunulinjaan voi nousta Augustusplatz-aukiolla, joka on aivan vanhankaupungin pääpaikkojen vieressä. Kaiken kaikkiaan muilla kuin toiseen kaupunkiin suuntautuvilla matkoilla joukkoliikenneverkostoa on hivenen hankala käyttää, eikä asiaa helpota se, että paikallisesta joukkoliikenteestä vastaavan yhtiön verkkosivut ovat vain saksaksi.
Jos aikoo jalkapallo-otteluun, Red Bull Arena -stadionille pääsee ydinkeskustasta kuten päärautatieaseman edustalta tai Augustusplatzilta monella eri raitiovaunulla, kuten linjoilla 3, 4, 7 ja 8, ja stadionin lähin pysäkki on ”Waldplatz”.
Jos haluaa Saksan parhaaseen eläintarhaan, voi kulkea raitiovaunulinjalla 12 Augustusplatzilta ja Hauptbahnhofilta pysäkille ”Zoo”, mutta sinne on myös lyhyt kävelymatka vanhastakaupungista ja rautatieasemalta.
Jos aikoo messukeskukselle, voi sinne kulkea Hauptbahnhofilta sekä paikallisjunilla että S-junilla, pysäkki on ”Leipzig Messe”, ja matka kestää vain reilut viisi minuuttia. Jos haluaa tulla raitiovaunulla keskustasta, kestää se 20 minuuttia ja ratikalla voi mennä esimerkiksi Hauptbahnhofilta messukeskuksen päätepysäkille (”Messegelände”) linjalla 16.
Busseihin ja raitiovaunuihin on samat liput, ja yksi lippu maksaa 2,50 euroa, 24 tuntia voimassa oleva lippu 6 euroa ja muitakin lippuvaihtoehtoja on. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko Leipzigin sisäiselle 24 tunnin lipulle käyttöä, sillä jos majapaikka on vanhassakaupungissa, Leipzigissa tuskin tulee tehtyä kovin montaa matkaa vuorokauden aikana.
Lentoasemamatkan lisäksi käyttöä voi tulla paikallisjunille ja muille junille, jotka esimerkiksi kulkevat läheiseen Halleen. Niihin voi nousta esimerkiksi vanhankaupungin alapuolella olevalta ”Markt”-asemalta, mutta joskus nopeampaa on vaihtaa junaa Hauptbahnhofilla. Paikallisjuniin käyvät samat liput kuin raitiovaunuihin ja busseihinkin, mutta kaupungin ulkopuolelle matkustavalla on oltava asianmukainen eli kaikki vyöhykkeet kattava lippu. Esimerkiksi Halleen matkustavan kannattaa sijoittaa 24 tuntia voimassa olevaan lippuun, mutta sen on oltava voimassa niin monella vyöhykkeellä, että pääsee Halleen ja takaisin. Lipun voi ostaa esimerkiksi Markt-aseman tiskiltä tai automaatista, mutta kannattaa varmistaa että lippu kattaa koko matkan, että se on ennen junaan menemistä leimattu ja että sen leimaa bussissa tai raitiovaunussa heti kun sellaiseen nousee.
Taksi on Leipzigissa kotimaata edullisempi tapa siirtyä paikasta toiseen. Etenkin 2–4 hengen porukoille taksi on kätevä esimerkiksi siirryttäessä keskustasta jalkapallostadionille tai messukeskukselle, mutta niille tietenkin pääsee jouhevasti myös julkisilla liikennevälineillä. Takseja on asiakkaita odottelemassa monessa eri paikassa, kuten rautatieaseman edustalla, sellaisen voi tilauttaa hotellista tai ravintolasta ja sellaisen voi tilata itse paikalle soittamalla numeroon 4884.
Leipzig on nykyisin kaupunki, jossa on paljon pyöräteitä ja jossa on suosittua siirtyä paikasta toiseen pyörällä. Sisämaan kaupunkina siellä ei ole kovin tuulista, ja pyöräteitä on sinne viime vuosina ilmestynyt melkoinen määrä. Ongelmina ovat kuitenkin sateet, jotka etenkin kesäkauden aikana ovat hyvin tavallisia, ja liikenne, joka esimerkiksi vanhaakaupunkia ympäröivillä leveillä ja melko hankalilla teillä on vilkasta.
Pyörän selkään voi Leipzigissa nousta, mutta pyöräilyyn sisältyy kaupunkia tuntemattomalle riskejä ja pyöräily on liikenteen kannalta kannattavinta viikonloppuisin ja lomien aikaan. Leipzigissa pyöräilemään haluaville on oma sivusto, joka ikävä kyllä on vain saksaksi.
Leipzigissa on NextBike-kaupunkipyöräverkosto, jonka avulla voi ainakin vähän kokeilla pyöräilyä.
Leipzigin keskusta on saksalaiseen tyyliin paikka, jonne ei noin vain autolla ajeta, ja jos kaupunkiin saapuu autolla, kannattaa auto jättää vanhankaupungin vieressä oleviin parkkihalleihin. Niitä on esimerkiksi Hauptbahnhofilla ja Augustusplatzilla, joka on vanhankaupungin vieressä.
Jos Leipzigissa haluaa vuokrata auton, voi sellaisen saada käyttöönsä lentoasemalla. Leipzig Car Hire voi löytää vuokraamon lentoasemalta tai muualta kaupungista kaikkien yleisimpien ja myös muutaman paikallisen joukosta.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.