Lanzarotella on hyvä määrä museoita, joita on eri puolilla saarta mutta eniten sisämaassa. Arrecifessä on erinomainen nykytaiteen museo ja hyvällä paikalla sijaitseva kaupunginmuseo, ja keskitetysti museoita on eniten Teguisen seudulla sisämaassa, lyhyen matkan päässä pääkaupungista ja sen vieressä sijaitsevilla rantapaikoilla. Monet museot ovat avoinna ma-su klo 10-18, ja niihin on joko melko pieni pääsymaksu tai sitten ei lainkaan pääsymaksua.
Lisätietoa museoista ja niissä vierailemisesta saa parhaiten paikan päältä turisti-infoista, jonkalaisia on jokaisella rantapaikalla ja myös kaupungeissa. Arrecifessä on hyvä turisti-info La Marina -promenadilla, aivan kaupunginmuseon eli Castillo de San Gabriel -linnakkeen vieressä.
Monien muualla saarella sijaitsevien museoiden lähelle ei välttämättä pääse julkisilla, ja vuokra-auto tai polkupyörä on kätevä niille, jotka haluavat enemmänkin kierrellä museoita. Jos haluaa esimerkiksi kulkea bussilla lähimpään kylään, kaupunkiin tai pysäkille, ovat viikot viikonloppua parempia aikoja käyttää julkisia.
Hivenen syrjässä, matkalla kohti Costa Teguisea sijaitseva MIAC eli nykytaiteen museo (Carretera de Naos 15) [kartalla] on César Manriquen kuoleman jälkeen vuonna 1994 valmistunut, hänen säätiönsä käden jälkeä edustava vierailupaikka, joka sijaitsee Muelle de Los Marmoles -matkustajasataman vieressä. Museo on sijoitettu Castillo de San José -linnakkeeseen, joka 1700-luvulla rakennettiin suojelemaan merirosvojen hyökkäyksiä vastaan. Sen kokoelmat ovat Kanariansaarten tärkeimmät nykytaiteen kokoelmat, ja sen suojissa on paitsi César Manriquen omia töitä myös muun muassa Joan Miróa, Diego Riveraa ja Tàpiesta. Museoon on aikuisilta parin euron pääsymaksu, lapsilta se on ilmainen, ja se on avoinna ma-su klo 10-20. Ravintola, josta on hienot näkymät, on erityisen hyvä ja siellä kannattaa käydä syömässä. Ravintola on avoinna joka päivä klo 12-16 ja 19-23.
Castillo de San Gabriel -linnake, joka sijaitsee Calle León y Castillo -pääkadun vieressä Puente de Las Bolas -sillan päässä olevalla pienellä saarella, on Arrecifen uusi kaupunginmuseo. Tähän 1500-luvulla valmistuneeseen linnakkeeseen on mukava käydä tutustumassa ainakin ulkopuolelta. Siinä on pieni rantakin, jolla voi rentoutua, ja museo on pääsymaksuton vierailupaikka. Museo kertoo kaupungin menneisyydestä, mutta se on vastikään avattu eikä se ole kovin usein avoinna. Tarkempaa tietoa aukioloajoista kannattaa kysellä sen edessä rantapromenadilla olevasta turisti-infosta.
San Bartolomén ja sen lähistön museoista Museo del Tanit (Calle Constitución 1) on yksi helpoiten vierailtavista, ja se sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa kartanossa. Museo esittelee alueen historiaa 1800-luvun alkupuolelta näihin päiviin, ja sen suojissa on tältä aikakaudelta kaikenlaista, kuten työkaluja, asuja ja huonekaluja. Museo on avoinna ma-la klo 10-14, ja sinne on kuuden euron pääsymaksu aikuisilta, puolet tästä lapsilta.
Parin kilometrin päässä San Bartolomén kaupungista sijaitseva Campesinon muistomerkki nousi César Manriquen suunnittelemana vuonna 1968, kunnioittamaan maatyöläisten raskasta työtä. Sen vieressä sijaitsee Casa Museo Monumento al Campesino, joka ei ole niinkään museo kuin käsityöpaja, jossa valmistetaan keramiikkaa ja jossa on hyvä käydä, kun vierailee muistomerkillä. Vaikka museo ja muistomerkki liittyvät maatyöläisten raskaaseen ja epäkiitolliseen työhön, joka Lanzarotella on antanut niukan toimeentulon, on museon ravintola erityisen hyvä paikka syödä ateria erikoisessa, valtavassa ruokasalissa. Ruoat ovat tyypillisiä Kanariansaarten ruokia, ja ravintola on avoinna ma-su klo 12.30-16. Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna päivittäin klo 10-18.
Noin kolmen kilometrin päässä länteen Campesinon muistomerkistä, Yaizaa ja Playa Blancaa kohti kulkevalla tiellä sijaitseva Museo del Vino El Grifo on hyvä vierailupaikka viinin historiasta kiinnostuneille. Museo on perustettu entiseen bodegaan eli perinteiseen viiniravintolaan, ja siellä esitellään viinintekoon liittyviä työkaluja ja -menetelmiä 1700-luvulta lähtien. Museo on osin César Manriquen kädenjälkeä, ja hän on vastuussa esimerkiksi aarnikotkalogosta ja viinivaraston muuntamisesta nykyiseen käyttöönsä. Museossa käy yli 60 000 ihmistä vuodessa, mikä tekee siitä yhden Kanariansaarten suosituimmista museoista.
Hyvä on vierailla myös museon vieressä olevassa Baretto-viiniravintolassa, jossa voi maistella ilmaiseksi viinejä, juustoja ja mojokastikkeita. Tienoolla on lukuisia muitakin viiniravintoloita, joissa vierailu on kannattavaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että ne avataan aikaisin aamulla ja suljetaan usein jo iltapäivällä, ja lisäksi muutamat ovat avoinna vain viikolla. Museo on avoinna joka päivä klo 10.30-18. Opastettuja kierroksia järjestetään niitäkin päivittäin, ja ne on hyvä varata etukäteen. Museoon on muutaman euron pääsymaksu, joka sisältää pari lasillista viiniä.
Teguisen ympäristön museoista uusin on Museo de la Piratería (Castillo de Santa Barbara), ja se on sijoitettu Kanariansaarten vanhimpaan linnakkeeseen, joka valmistui 1500-luvulla. Museo kertoo Lanzaroten suosiosta merirosvojen iskujen kohteena menneinä aikoina. Nimenomaan 1500-luku oli vilkasta merirosvojen aikaa, ja Teguise saaren entisenä pääkaupunkina oli merirosvojen suosima kohde. Tämä edullinen vierailupaikka kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä, ja se on avoinna ma-su klo 10-16, mutta se on kiinni joulupäivänä, uudenvuodenpäivänä ja 6.1.
Upea vierailupaikka Teguisessa on Museo Lagomar, jossa voi tutustua upeaan paikalliseen rakennukseen ja muuhun laavan muodostamaan rakennuksen ympärillä. Lagomarin tarina sai alkunsa César Manriquen luomuksena. 1970-luvulla näyttelijä Omar Sharif vieraili Lanzarotella, ihastui rakennukseen ja osti sen. Sharif kuitenkin hävisi talon korttipelissä, ja myöhemmät omistajat 1990-luvulla saattoivat talon siihen kuntoon, missä se nykyään on. Tämä on erikoinen ja ainutlaatuinen luonnon ja taiteen yhdistelmä, jonkalaisia Lanzarotella on muitakin mutta joista Museo Lagomar on kaikkein mieleenpainuvimpia.
Museo on avoinna joka päivä klo 10-18, ja sinne on viiden euron pääsymaksu aikuisilta, kahden lapsilta. Paikalle tulevan on mahdollisuuksien mukaan hyvä myös nauttia ateria tai ainakin drinkki museon upeassa ravintolassa, joka on avoinna ti-su klo 12-23.30.
Teguisen kolmas museo on sekin museoitu talo eli Palacio Spínola -palatsi, jossa sijaitsee Museo del Timple. Palatsi rakennettiin vuosina 1730-1780, ja se oli pitkään kuuluisan lanzarotelaisen Spínolan suvun omistuksessa. Talo on paitsi hieno esimerkki 1700-luvun rakennustaiteesta myös timplekitaraa esittelevä museo, jossa todellakin oppii kaiken mahdollisen tämän ukululetyylisen kitaran historiasta. Museoon on kolmen euron pääsymaksu aikuisilta, ja se on avoinna ma-la klo 9-16.30 ja su klo 9-15.30.
Melko lähellä Teguisea ja San Bartolométa sijaitseva Tiagua tunnetaan Museo Agrícola El Patio -museostaan (Calle de Echeyde 18), joka esittelee 1800-luvun perinteistä paikallista maataloa ja antaa hyvän kuvan siitä, minkälaista maanviljelijöiden elämä on täällä perinteisesti ollut. Talossa on viinikellari, ja museossa voi maistella paikallisia juustoja ja viinejä. Täällä näkee valtavan määrän vanhoja huonekaluja, työvälineitä ja myös eläimiä, kuten kameleita ja aaseja. Museoon on aikuisilta kuuden euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma-pe klo 10-17.30 ja la-su klo 10-14.30. Museolle ja Tiaguaan pääsee helposti alle puolessa tunnissa bussilla 16, joka kulkee Arrecifen ja La Santan välillä, ja myös La Caleta de Famaraan kulkeva bussi 20 kulkee tämän kautta.
Harían tienoilla Lanzaroten pohjoisosissa on paljon luonnollista nähtävää, kuten Mirador del Rio ja Cueva de Los Verdes, mutta siellä on muutakin, kuten Museo de Arte Sacro eli kirkkoihin liittyvän ja raamatullisen taiteen museo (Plaza León y Castillo). Tämä kaupungin pääkirkon vieressä sijaitseva museo oli kiinni yli 15 vuotta, ja se avattiin uudelleen vuonna 2008. Museossa on kristinuskoaiheista taidetta niin kokoelmissa kuin näyttelyissäkin, ja siellä on myös ajoittaisia erikoistapahtumia. Museo on avoinna ma-su klo 10-14.
Lanzarote Guidebook -sivusto esittelee museoita.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/01
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.