Kreeta, Kreikka

Ranta Kreetalla
Kreeta houkuttelee kauniiden rantojen ja kreikkalaisen mytologian ystäviä.

Kreeta on monipuolinen ja suosittu matkakohde Välimerellä. Se on Kreikan suurin saari, ja myös yksi Euroopan eteläisimpiä alueita.

Kreeta houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa, mukaan lukien suomalaisia, jotka arvostavat saaren aurinkoista ja lämmintä ilmastoa, kauniita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja monipuolisia aktiviteetteja. Suorat lennot Suomesta tekevät matkustamisesta helppoa.
Kreetalle voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, mutta parhaat ajankohdat Kreetan-matkalle ovat kevät ja syksy. Silloin sää on miellyttävän lämmin ja luonto vehreä. Kesällä on kuumaa ja vilkasta, joten se on hyvää aikaa lähinnä rannalla oleskeluun.

Kreetan viehätys piilee sen monipuolisuudessa. Saarella voi yhdistää rentouttavan rantaloman, kaupunkikulttuurin, historian ja luonnossa liikkumisen. Maisemat vaihtelevat hiekkarannoista vuoristoihin ja rotkoihin, ja aktiviteettitarjonta kattaa laajan kirjon vaihtoehtoja sukelluksesta ja vaelluksesta nähtävyyksien kiertelyyn ja välimerellisistä herkuista nauttimiseen.

Hyviä alueita majapaikalle ja lomailuun ovat Kreetan paikkakunnat Agios Nikolaos, Hania ja Rethymnon. Niillä on runsaasti mitä erilaisimpia majapaikkoja hotelleista huoneistoihin ja pieniin huoneisiin.

Kreeta matkakohteena

Kreetan rikas historia näkyy saarella monin tavoin. Arkeologiset kohteet, venetsialaiset ja ottomaaniaikaiset rakennukset sekä perinteiset kulttuuritapahtumat ja ruokaperinteet kertovat menneistä ajoista.

Minolainen kulttuuri oli Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri, ja se kukoisti Kreetalla noin vuosina 3000–1100 eaa.. Sen tunnusmerkkejä olivat edistynyt hallinto, kirjoitusjärjestelmä ja kehittynyt kaupankäynti. Kulttuurin kultakautena Kreetalle rakennettiin suuria palatseja, kuten Knossos, Faistos ja Malia.
Valtava tulivuorenpurkaus, joka tapahtui Santorinin saarella (muinainen Thera), oli merkittävä tekijä tapahtumaketjussa, joka johti minolaisen kulttuurin tuhoutumiseen. Purkaus räjäytti suuren osan saaresta, synnytti jättimäisen tsunamin ja levitti tuhkaa laajalle alueelle.

Nykyään Kreetalla voi edelleen nähdä minolaisen kulttuurin jäänteitä, kuten Knossoksen ja Faistoksen palatsirauniot. Muinainen kulttuuri kiehtoo ihmisiä edelleen. Knossoksen palatsiin liittyvät myytit, kuten tarina Minotauroksesta ja labyrintista, ovat tehneet minolaisesta kulttuurista erityisen tunnetun.

Kreetan suosiota selittää myös sen monipuolinen luonto. Saaren maisemat vaihtelevat kauniista hiekkarannoista ja turkoosista vedestä jylhiin vuoristoihin, vehreisiin laaksoihin ja syviin rotkoihin. Kreetan ainutlaatuinen kasvillisuus, kuten kotoperäiset palmut ja aromaattiset yrtit, lisäävät saaren viehätystä.

Kreetalla on monenlaisia rantoja, jotka houkuttelevat matkailijoita. Hienohiekkaisten rantojen lisäksi saarella on kivikkoisia rantoja ja suojaisia poukamia. Yksi kuuluisimmista rannoista on Váin ranta, joka on Euroopan ainoa luonnonvarainen palmuranta. Rauhallisempia ja syrjäisempiä rantoja ovat esimerkiksi Kedrodasos ja Stefanou.

Aurinkoinen ilmasto, ystävällinen paikalliskulttuuri ja herkullinen kreikkalainen ruoka ovat piste i:n päällä.

Kreetalla sijaitseva Rethymnonin kaupunki
Kreetan tunnetuin nähtävyys on Knossoksen palatsialue, jonne mytologinen tarina Minotauroksesta ja kuningas Minoksesta arvellaan sijoittuvan.

Kreetan nähtävyydet

Kreeta on täynnä kiehtovia nähtävyyksiä, joissa voi kokea sekä historiallisia elämyksiä että luonnonkauneutta.
Saaren tärkeimmät nähtävyydet ovat Knossoksen ja Faistoksen palatsit, Samarian rotko sekä Arkadin luostari. Lisänä näille ovat vuorten välissä levittäytyvät maisemat, hedelmälliset tasangot, laaksot ja perinteiset kylät.

Yksi Kreetan tunnetuimmista historiallisista kohteista on Knossoksen palatsi saaren pohjoisosassa lähellä Iraklionia. Knossos oli minolaisen kulttuurin hallinnollinen ja seremoniallinen keskus, ja se tunnetaan paitsi arkeologisena aarteena, myös kreikkalaisen mytologian tapahtumapaikkana. Palatsi yhdistetään erityisesti taruun Minotauroksesta ja kuningas Minoksesta, ja sen sokkeloisen rakenteen oletetaan innoittaneen labyrinttitarinaa.
Toinen merkittävä minolainen palatsi on Faistos Kreetan eteläosassa. Faistoksen erityispiirre on sieltä löydetty savitaulu, Faistoksen kiekko, johon on kaiverrettu arvoituksellista kirjoitusta. Kiekon merkitys ja siinä käytetty kirjoitusjärjestelmä ovat vieläkin mysteerin peitossa.

Kreetan mytologisiin kohteisiin lukeutuu myös Dikti-vuoren luola, jossa Zeuksen kerrotaan syntyneen. Górtynin raunioihin puolestaan liittyy tarina Zeuksen ja Europan rakkaudesta.

Luonnonkauneutta etsiville Samarian rotko Kreetan länsiosassa on ehdoton käyntikohde. Tämä 16 kilometriä pitkä, Euroopan pisimpiin kuuluva rotko on osa Samarian kansallispuistoa. Rotkossa voi patikoida vaikuttavissa vuoristomaisemissa ja bongata harvinaisia kasveja ja eläimiä, kuten kri-kri-vuohia.

Historiallisesti merkittävä on myös Arkadin luostari, joka tunnetaan Kreetan vastarinnan symbolina ottomaanivallan aikana. Vuonna 1866 kreetalaiset kapinalliset linnoittautuivat luostariin taistelussa osmanien joukkoja vastaan, ja kun tappio uhkasi, he räjäyttivät luostarin ruutivaraston ennemmin kuin antautuivat.

Ravintola Kreetalla, Rethymnossa
Laadukkaimmat ravintolat löytyvät yleensä suurimmista kaupungeista, joskin myös pienemmistä kylistä voi löytää yksittäisiä erinomaisia tavernoita.

Ravintolat ja ruoka

Kreetalainen keittiö on osa laajempaa Välimeren ruokakulttuuria, mutta sillä on myös omat erityispiirteensä.
Ruoanvalmistuksessa käytetään runsaasti tuoreita, paikallisia raaka-aineita, kuten oliiviöljyä, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, maitotuotteita ja leipää. Yrttejä, kuten oreganoa, timjamia ja minttua, käytetään tuomaan makua ruokiin. Lihaa, erityisesti lammasta, syödään kohtuudella.

Turistit suosivat Kreetalla usein mereneläviä, kalaa sekä grillattuja liharuokia, kuten souvlakia ja gyrosta. Myös kansainväliset vaihtoehdot, kuten pitsa ja pasta, ovat suosittuja. Kasvisruokailijoille on nykyään enemmän vaihtoehtoja tarjolla, sillä perinteinen kreetalainen keittiö sisältää runsaasti kasvisruokia ja myös kansainväliset ravintolat ovat laajentaneet valikoimaansa.
Edullista pikaruokaa, kuten gyrosta, pizzapaloja ja pastaa, voi ostaa kioskeista, katuruokakojuista ja pienistä leipomoista. Monilla kojuilla on myös pieniä pöytiä ja tuoleja, joissa voi nauttia aterian nopeasti paikan päällä.

Ravintoloita ja tavernoita löytyy niin kaupungeista, turistialueilta kuin maaseudultakin. Laadukkaimmat ravintolat löytyvät yleensä suurimmista kaupungeista, kuten Iraklionista, Haniasta, Rethymnonista ja Agios Nikolaoksesta.
Myös pienemmistä kylistä voi löytää erinomaisia tavernoita. Paikallisten suosimat, perheomisteiset ravintolat turistialueiden ulkopuolella tarjoavat usein aidompaa kreetalaista ruokaa paremmalla hinta-laatusuhteella kuin turisteille suunnatut paikat.
Monet ravintolat ovat olemassa vain turisteja varten, mutta olemalla tarkka, voi huomata missä ravintoloissa paikalliset käyvät syömässä, ja näissä ravintoloissa hinta-laatusuhde on usein hyvä.

Ostokset

Kreetalta voi ostella niin paikallisia erikoisuuksia kuin kansainvälisiä merkkituotteitakin. Saarelta kannattaa hankkia erityisesti paikallisia käsitöitä, kuten keramiikkaa, kudottuja tekstiilejä ja nahkatuotteita. Myös oliiviöljypohjaiset saippuat ja kosmetiikka ovat suosittuja tuliaisia.

Ruokatuliaisiksi Kreetalta voi ostaa mausteita, kuivattuja yrttejä, oliiveja sekä paikallisia juustoja, kuten gravieraa ja mizithraa. Makeannälkään löytyy perinteisiä herkkuja, esimerkiksi hunajakakkuja ja halvaa. Myös paikalliset leivät ovat kokeilemisen arvoisia.
Alkoholijuomista kannattaa maistaa rakia eli tsikoudiaa, joka on vahva viinistä tislattu juoma. Ouzo, aniksella maustettu kreikkalainen juoma, on myös hyvä valinta. Lisäksi Kreetalla valmistetaan laadukkaita paikallisia viinejä.

Vaatteiden, korujen ja laukkujen ystävät löytävät saarelta runsaasti ostosvaihtoehtoja. Erityisesti käsintehdyt sandaalit ja muut nahkatuotteet ovat suosittuja matkamuistoja.

Parhaat ostosmahdollisuudet keskittyvät suuriin kaupunkeihin, kuten Iraklioniin, Haniaan ja Rethymnoniin. Näissä kaupungeissa on sekä paikallisia putiikkeja että kansainvälisiä liikkeitä. Kaupunkien keskustoissa on laajin tuotevalikoima, ja hintojen vertailu eri myymälöissä on helppoa.
Hanian kauppahalli ja Iraklionin torikatu ovat erinomaisia paikkoja tutustua paikallisiin erikoisuuksiin, kuten mausteisiin, oliiviöljyyn ja käsitöihin. Näissä paikoissa voi aistia aitoa kreetalaista tunnelmaa ja löytää uniikkeja tuliaisia.

On hyvä huomioida, että monet kaupat ovat kiinni sunnuntaisin ja sulkevat ovensa iltapäivällä siestan ajaksi. Näin ollen ostosten tekoon kannattaa varata aikaa aamupäivällä tai alkuillasta.

Bussi liikenteen seassa Kreetalla, Iraklion
Kreetan saarella voi liikkua paikasta toiseen kävellen, linja-autolla, taksilla tai polkupyörällä.

Liikkuminen

Kreetan saarella voi parhaiten liikkua paikasta toiseen kävellen, linja-autolla, taksilla tai polkupyörällä.
Bussilla voi esimerkiksi Iraklionin ympäristössä siirtyä suhteellisen lyhyitäkin matkoja kätevästi, mutta osassa Kreetan kaupungeissa on käsittämättömiä liikenneruuhkia etenkin ennen iltapäiväsiestaa ja alkuillasta.

Näin ollen bussilla tai taksilla liikkumista kannattaa kaupungeissa yleisesti ottaen ruuhka-aikoina vältellä, mutta ruuhka-aikojen ulkopuolella Kreetalla ajellaan varsinkin taksilla melkoisesti.
Kreetalla myös pyöräillään paljon, siellä voi vuokrata pyörän käyttöönsä, ja jotkut vuokraavat siellä myös moottoripyörän, mönkijän, skootterin tai auton.

Matala-ranta Kreetalla
Rantalomailun lisäksi voit viettää Kreetalla aikaa snorklaten saaren kristallinkirkkaissa vesissä.

Matkat, lennot ja matkustaminen Kreetalle

Kreetalla on useita mielenkiintoisia kaupunkeja, joissa voit yöpyä matkan aikana. Matkustaminen ympäri Kreetaa avaa loistavan mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämäntapaan ja ihailla Kreetan monia nähtävyyksiä.
Jos kuitenkin päädyt oleskelemaan vain yhdessä paikassa, vertaile hintoja myös matkatoimistojen tarjoamiin paketteihin. Joissakin tapauksissa ne voivat olla hinnaltaan kilpailukykyisiä omatoimimatkaan verrattuna.

Milloin Kreetalle kannattaa matkustaa?

Parhaat ajankohdat Kreetan matkalle sijoittuvat kevääseen ja syksyyn, mutta kesälläkin monet nauttivat saarella rantalomasta kuumassa säässä.
Yhteyksien ja palveluiden kannalta otollisin aika matkustaa Kreetalle on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Tuolloin myös säät ovat parhaimmillaan.

Kevään saapuessa maaliskuussa Kreetalle sateet loppuvat ja pölyinen etelätuuli puhaltaa. Huhti-toukokuussa tuuli tyyntyy, luonto puhkeaa kukkaan ja saari näyttää kauneimmat puolensa. Vaikka päivälämpötilat kohoavat, on hyvä varautua myös viileämpiin keleihin lämpimällä vaatekerralla.

Kesällä Kreetalla on lämmin ja aurinkoinen sää, ja päivälämpötilat voivat nousta hyvinkin korkeiksi. Heinä-elokuussa rannikolla saatetaan kokea voimakkaita tuulia. Vaikka luonto ei ole rehevimmillään kuumimpaan aikaan, Kreeta on täynnä elämää ja erilaisia tapahtumia. Huippusesongin pahimmat lieveilmiöt välttää kun matkustaa varhain touko-kesäkuussa tai myöhemmin syys-lokakuussa.

Syksyllä Kreetan auringosta voi nauttia ilman kesän paahdetta, ja tuulet ovat heikentyneet. Saaren länsiosassa saatetaan kokea satunnaisia sadekuuroja. Syksy on sään osalta samankaltainen kuin kevät, ja syksyn alku soveltuu erinomaisesti patikointiin ja muihin ulkoaktiviteetteihin.

Talviaika sopii Kreetan kaupunkeihin tutustumiseen, erityisesti jos rantaloma ei ole matkan päätarkoitus. Talvella voidaan nauttia edullisemmista hinnoista, rauhallisemmasta tunnelmasta sekä syventyä kaikessa rauhassa museoihin ja muihin kulttuurinähtävyyksiin.

Lentokone lentää Nikos Kazantzakis -lentokentän yllä
Kreetalla on kaksi pääasiallista lentoasemaa, joista toinen sijaitsee Hanian läheisyydessä ja toinen Iraklionin tuntumassa. Lentomatka Helsingistä Kreetalle kestää suunnilleen neljä tuntia.

Lennot Kreetalle

Kreetalla on kaksi pääasiallista lentoasemaa, joista toinen sijaitsee Hanian läheisyydessä ja toinen Iraklionin tuntumassa. Saaren pitkien etäisyyksien vuoksi kannattaa valita majoitus läheltä saapumislentoasemaa, jotta vältyt aikaa vieviltä siirtymisiltä.
Suomesta pääset lentämään Kreetalle joko suorilla tai välilaskullisilla lennoilla. Lentomatka Helsingistä Kreetan saarelle kestää suunnilleen neljä tuntia. Kreetan suurimman kaupungin suomenkielinen nimi on Iraklion, mutta monien lentoyhtiöiden ja varauspalveluiden sivuilla se on "Heraklion" tai "Heraklio"

Voit etsiä lisää lentoja Suomesta Kreetalle esimerkiksi Skyscannerin avulla. Sieltä löydät vaihtoehtoja sekä Hanian että Heraklionin lentokentille.
Toinen hyvä sivusto lentojen etsimiseen on Omio, jonka kautta voit tutkia lentojen lisäksi myös lauttayhteyksiä Kreetan ja muun Kreikan välillä.

Toteutuneet lennot Kreetalle 17.3.2025 - 23.3.2025

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Kreetalle viime viikolla (viikko 12) tehdyt suorat eli välilaskuttomat lennot

Tämä kertoo sinulle, mitkä lentoyhtiöt lentävät eri lentokentiltä Kreetalle ja kuinka usein lennot operoidaan. Listalla voi olla säännöllisten reittilentojen lisäksi myös kertaluonteisia tilaus- tai charter-lentoja, joita järjestävät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot.

Vihreä pallo kellonajan jälkeen tarkoittaa, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Suomesta ei tehty lentoja Kreetalle viikolla 12.

Kreetan valmismatkat

Yleensä pakettimatkoilla viivytään yhdessä paikassa viikko tai kaksi. Koska Kreeta on pinta-alaltaan suuri saari, jolla on monimuotoisia alueita, kannattaa matkakohdetta harkita huolella. Matkustusajankohta vaikuttaa matkan hintaan, sillä etenkin Suomen kesälomakaudella matkustajia on tavallista enemmän. Myös hotellin tasolla on suuri merkitys matkan hintaan. Vaatimattomamman hotellin valitsemalla voit tehdä matkan edullisemmin myös kesäsesongin aikaan.

Heraklionin lentokenttä Kreetalla
Yleisimmin lennot suuntaavat Hanian lentoasemalle, mutta myös Iraklionin lentoasemälle saapuu jonkin verran lentoja Suomesta.

Saapuminen Kreetalle

Kun saavut Kreetalle Suomesta, laskeutumisvaihtoehtoja on muutama. Yleisimmin lennot suuntaavat Hanian lentoasemalle, mutta myös Iraklionin lentoasemälle saapuu jonkin verran lentoja Suomesta. Saaren itäosassa sijaitsee vielä Sitian lentoasema, ja sinne saapuu lentoja lähinnä muualta Kreikasta.

Lentämisen lisäksi voit matkustaa Kreetalle lautalla muualta Kreikasta. Lauttoja kulkee ympäri vuoden Pireuksesta, joka on Ateenan satamakaupunki, ja toisinaan myös muualta Kreikasta. Yksi suosituimmista tavoista matkustaa Kreetalle on yölautta, joka lähtee Pireuksen satamasta ja saapuu joko Hanian tai Iraklionin satamaan.
Lentoja ja lauttavuoroja on runsaimmin huhtikuun alusta lokakuun loppuun asti, jolloin on vilkkain matkailusesonki. Lokakuun loppupuolelta Välimeri saattaa kuitenkin olla myrskyisä, mikä voi aiheuttaa laivojen myöhästelyä.

Saavuttuasi Kreetalle sinun on helppo jatkaa matkaasi eteenpäin saarella, sillä lentoasemilta ja satamista on hyvät yhteydet eri puolille saarta.

Lentoasemalta kaupunkiin

Iraklionin lentoasema

Kreetan suurin ja vilkkain lentoasema on Nikos Kazantzakis (HER), jolta on noin 20 minuutin ajomatka Iraklioniin. Lentoasemalta voi jatkaa matkaa myös muualle saarelle, mutta silloinkin pitää ensin mennä KTEL-bussiasemalle ja vaihtaa siellä toiseen bussiin, joka vie haluttuun paikkaan. Lentoasemalta kulkee yksi bussi Iraklionin keskustaan ja toinen bussiasemalle. Varaa mukaan käteistä bussilipun maksamista varten.

Jos käytät bussin sijaan taksia, matka keskustaan on pituudeltaan noin viisi kilometriä, ja sen taittamiseen kuluu aikaa kaksikymmentä minuuttia. Taksin voi tilata etukäteen lentoaseman verkkosivujen kautta.

Hanian lentoasema

Kreetalle Suomesta lentävät voivat saapua myös Hanian lentoasemalle, jonka kansainvälinen lyhenne on CHQ. Lentoasemalta pääset helposti Hanian keskustaan ja muualle saarelle, etenkin sen länsipuolelle.
Useat hotellit ja matkanjärjestäjät järjestävät kuljetuspalveluita, mutta nämä ovat tyypillisesti taksikyytejä hintavampia. Linja-autolla pääset lentoasemalta Hanian keskustan KTEL-bussiasemalle. Lipun voit ostaa kuskilta käteisellä. Lentoaseman sivuilta löydät tietoa myös suorista yhteyksistä muihin kohteisiin.

Taksilla matka Hanian keskustaan kestää alle puoli tuntia, mutta ruuhkat voivat hidastaa matkantekoa. Lentoasemalta pääsee taksilla myös muualle saarelle, esimerkiksi Rethymnoniin. Varaamalla taksin etukäteen verkkosivujen kautta varmistat kyydin vilkkaana kesäkautena.

Sitian lentoasema

Kun saavut Kreetalle muualta Kreikasta, saatat laskeutua Sitian lentoasemalle, joka sijaitsee lähellä Sitian kaupunkia saaren itäosassa. Jos määränpääsi on Agios Nikolaoksen kaupunki, Sitian lentoasema on kätevä vaihtoehto, sillä se on kohtuullisen lähellä. Lentoasemalta pääset sujuvasti eteenpäin taksilla, jonka voit varata ennakkoon.

Miten muualta Kreikasta pääsee Kreetalle

Kun saavut Kreetalle lautalla, rantaudut todennäköisesti yhteen saaren suurimmista satamista, Haniaan tai Iraklioniin. Valintasi riippuu siitä, millä alueella aiot viettää aikaasi saarella. Jos suuntaat itäosiin, Iraklionin satama on sinulle paras vaihtoehto. Jos taas aiot oleskella saaren länsiosissa, Hanian satamaan saapuminen on kätevin ratkaisu. Kolmas vaihtoehto on Rethymnonin satama, joka sijaitsee Haniasta hieman kauempana. Sinne saapuu kuitenkin vähemmän aluksia kuin kahteen pääsatamaan.