- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Krakova sijaitsee monipuolisella alueella, joka tunnetaan “Vähä-Puolana” (Małopolska), ja tällä alueella ja sen lähellä on paljon hyviä vierailupaikkoja. Päiväretkikohteisiin matkustamiseen menee yleensä vähintään pari tuntia suuntaansa, ja moneen kohteeseen voi mennä sekä omatoimisesti että paikallisen matkanjärjestäjän järjestämälle retkelle. Jos lähtee tällaiselle päiväretkelle, juuri muuta ei sen päivän aikana Krakovassa ehdi tehdä, sillä koko retkeen voi hyvin mennä 8–10 tuntia. Jos lähtee päiväretkelle itsekseen, ovat sekä junat että bussit varteenotettavia kulkuneuvoja, mutta Katowiceen bussi on nopeampi kyyti.
Krakovan ympäristössä ja muualla Puolassa olevissa vierailupaikoissa voi käydä paitsi omatoimisesti myös erilaisilla opastetuilla retkillä, joita Krakovassa on tarjolla valtavat määrät.
Joihinkin kohteisiin kuten Katowiceen pääsee nopeammin bussilla kuin junalla. Bussilla matkustaminen on yleensä myös edullisempaa kuin junalla, mutta junamatkat tulevat normaalia edullisemmiksi siinä tapauksessa, että ostaa edestakaisen lipun.
Jos haluaa mennä puolalaisen PKS-yhtiön perusbusseilla muualle, lähtevät ne yleensä rautatieaseman takaa alakerrasta. Verkkosivuilta voi katsoa aikatauluja ja hintoja, joskin sivut ovat vain puolaksi. Verkkovarausta parempi on mennä käymään bussiasemalla edellisenä päivänä, katsoa aikatauluja ja mahdollisesti ostaa lippu etukäteen.
Hyvä apuväline etenkin bussikyytien löytämiseen on Go Euro, jossa on paljon eri bussiyhtiöitä. Bussiyhtiöistä Polski Busin osti joulukuussa 2017 Flixbus, eikä se ole Puolassa yhtä luotettava tai helposti varattava kuin Polski Bus oli. Hyviä vaihtoehtoja sille nykyään ovat esimerkiksi Infobus ja Leo Express, joilla pääsee myös viereisiin maihin. Useimmat pitkänmatkan bussit lähtevät rautatieaseman takana, yläkerrassa olevalta bussiasemalta, joka on MDA. Alakerran pysäkeiltä, joiden lähdöt näkee suuresta taulusta, lähtevät lähinnä Krakovan lähelle menevät bussit, mutta sieltä voi myös päästä esimerkiksi Katowiceen tai Zakopaneen. Bussien aikatauluja voi myös suoraan katsella Rozklady-sivuilta.
Rautateitse Puolassa pääsee lähes kaikkialle, mutta hinnat ovat viime vuosina nousseet ja joskus junat kulkevat busseja hitaammin. Aikatauluja ja hintoja voi katsella Puolan rautatieyhtiön PKP:n sivuilta. Junalippuja voi ostaa rautatieaseman lippuluukuilta, jotka ovat sen takaosassa, lähellä bussiasemaa. Rautatieasemalla kuten linja-autoasemallakin on tavarasäilytys ja aamuvarhaisesta yömyöhään kaikki mahdolliset palvelut.
Lähes kaikki Krakovan matkatoimistot ja monet muutkin paikat järjestävät päiväretkiä, joita tehdään eniten Auschwitziin mutta joita on myös Częstochowaan ja Zakopaneen.
Yksi retkijärjestäjä on See Krakow, joka järjestää retkiä lähelle ja kauas. Sillä on myös kävelykierroksia Krakovassa, ja sen kanssa on nykyään kenties parempi lähteä Auschwitziin kuin omin nokin. See Krakow ei ole kuitenkaan suomalaiselle välttämättä hyvä, sillä selostukset ovat eri kielillä, eniten puolaksi, saksaksi ja englanniksi. Toinen mahdollinen ongelma on se, että järjestetylle päiväretkelle tulee hintaa enemmän kuin itsekseen tehdylle retkelle.
Perinteisesti Auschwitz, joka on Oświęcim-nimisessä kaupungissa, on ollut suosituin päiväretki Krakovasta, ja aikoinaan se olikin asia, jota Krakovaan lähdettiin katsomaan. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, eikä tämä saksalaisten rakentama pahamaineinen keskitysleiri enää ole kaikille Krakovassa lomaileville läheskään pakollinen vierailupaikka. Edelleen sinne kuitenkin lähdetään sankoin joukoin, ja Krakovassa näkee monessa paikassa mainoksia Auschwitziin suuntautuvista retkistä.
Auschwitz on pääsymaksuton vierailupaikka, ja suositun siitä on aina tehnyt se, että siellä pääsee näkemään minkälaisia keskitysleirit olivat, sillä saksalaiset eivät ehtineet tuhota sitä juuri yhtään ennen pakenemistaan. Auschwitzin vieressä oli pari muutakin keskitysleiriä, joista Birkenau on edelleen kolmen kilometrin päässä siitä. Auschwitzin pääasiallinen anti on sen kolmeenkymmeneen jäljelle jääneeseen rakennukseen perustettu museo. Tärkeä asia tänne lähtevän on tietää se, että mukaan ei voi ottaa kovinkaan suurta laukkua tai reppua (ei yli 30cmx20cmx10cm).
Koska Auschwitzia kohtaan on Krakovaan suuntautuneen turismin valtavasti lisäännyttyä ollut viime vuosina yhä enemmän kiinnostusta, ei sinne pääse noin vain. Kannattaa tutkia ensin uutta sivustoa, jolta pääsee ilmoittautumaan. Ilman ilmoittautumista Auschwitziin ei pääse sisään, ja ilmoittautuminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jo Suomessa. Kannattaa myös tutustua aukioloaikoihin, sillä talvisin museoon ei kahden kolmen jälkeen enää pääse sisään.
Vuoden 2018 alusta lähtien Auschwitziin pitää ilmoittautua alkaen tältä sivulta. Seuraavalla sivulla valitaan vierailupäivä, joka voi olla korkeintaan kolmen kuukauden päässä. Kun on valinnut päivän, voi valita kielen, ja vaikka niiden joukossa on monia, suomea sieltä ei ainakaan vielä löydy. Seuraavaksi valitaan sopiva kellonaika, ja kannattaa kiinnittää huomiota siihen kuinka pitkä vierailu on. On olemassa kuuden tunnin mittaisia koko päivän kestäviä vierailuja, kolmen ja puolen tunnin vierailuja ja myös vierailuja joiden englanninkielinen nimi on “Tour for individuals without an educator”. Jos ei valitse kieltä, voi mennä itsekseen tällaiselle vierailulle, mutta niitä on vain aamulla ja iltaa kohden. Tällaisille vierailuille pääsee 25 ihmistä kerrallaan, ja itsekseen vieraillessa museossa kuluu yleensä puolisentoista tuntia. Jos valitsee vaikka englanninkielisen 3,5 tunnin mittaisen vierailun, joutuu siitä maksamaan alkaen reilusta kymmenestä eurosta ylöspäin. Jos menee itsekseen ilman opasta, vierailu on ilmainen mutta ilmoittautuminen on nykyään pakollinen.
Omatoimisesti Auschwitziin matkustava voi mennä paikalle bussilla tai junalla mutta bussilla voi mennä perille asti ja junalta on parin kolmen kilometrin matka, joskin senkin matkan voi taittaa bussilla. Koska varaus tehdään nykyisin tietylle ajalle, on tärkeää tietää tarkkaan, koska on perillä, ja näin suora bussiyhteys keskitysleirin viereen on paras ratkaisu.
Auschwitziin meneminen itsekseen on nykyään ruljanssi, joka ei ole helpoimmasta tai rennoimmasta päästä. Niinpä jopa matkatoimistojen järjestämät, usein ylihintaiset retket ovat Auschwitziin aikoville hyviä, ja samoin myös paikallisen matkatoimistojen järjestämät retket. See Krakow järjestää eri kielillä retkiä Auschwitziin, ja hintaa sellaiselle tulee vähintään 40 euroa ja retki kestää 7–8 tuntia. Tietyistä hotelleista voidaan aamulla hakea, matka taittuu ilmastoidulla minibussilla, mukana on opas ja museossa on oma oppaansa eikä mitään ilmoittautumisia tarvitse tehdä. Varaus kannattaa tehdä etukäteen, sillä retkille on usein paljon menijöitä.
Puolan “henkinen ja uskonnollinen pääkaupunki” on Częstochowa, jonne voi mennä itsekseen tai vaikka See Krakowin järjestämälle vierailulle, jolla tosin käydään vain Jasna Góran luostarissa katsomassa kuuluisaa ikonia. Se onkin valtaosalle niistä viidestä miljoonasta vierailijasta, jotka kaupungissa käyvät, pääasiallinen vierailukohde, eikä kaupungissa paljon muuta ehdikään yhden päivän aikana tehdä. Luostarin suuren suosion takia retki sinne kannattaa ajoittaa muuhun ajankohtaan kuin keskikesään tai viikonloppuun, ja See Krakow menee sinne vain torstaisin ja lauantaisin.
Luostari [kartalla] on aivan kaupungin pääpaikoilla, ja siellä vieraileva voi katsella myös tämän Puolan 13. suurimman kaupungin muuta tarjontaa. Paikalle pääsee Flixbusilla, mutta matka kestää suuntaansa lähes kolme tuntia. Junia kulkee paljon, mutta monet matkat vaativat vaihdon ja kestävät pitkään. Kaikkein paras sinne on lähteä järjestetylle retkelle, joista See Krakowin lisäksi tekevät esimerkiksi KRK ja Krakow Travel Tours.
Krakovan lähin suuri kaupunki on Katowice, vilkas liikenteen solmukohta, jossa pysähtyvät lähes kaikki Prahan suunnalta tulevat bussit ja junat. Ne saapuvat keskustaan Rynek-aukiolle [kartalla], ja Krakovasta bussikyyti on nopeampi kuin juna.
Katowicen alueella asuu vain noin 300 000 ihmistä mutta sen ympäristössä asuu kolme miljoonaa, sillä Krakovan ja Katowicen ympäristö on Puolan väkirikkainta tienoota. Se on aina ollut myös suurta teollisuusaluetta, mutta nykyään teollisuutta on vähemmän ja Katowice nosti myös 2010-luvun suurilla rakennusprojekteillaan profiiliaan.
Kaupungin keskusta, joka on rautatieaseman ympäristössä, on täysin uusittu, ja siellä on miellyttävä katsella katunäkymiä, käydä syömässä tai istahtaa kahville. Muutoksista huolimatta kaupunkikuva on samanlainen kuin se on ollut jo pitkään, ja arkkitehtuuria hallitsevat monet Bauhaus- ja De Stijl -tyyliset talot. Huomionarvoinen rakennus on myös ufomainen “Spodek” [kartalla], jossa usein pidetään Puolan suurimpia rock- ja pop-konsertteja. Matkalla sinne voi ainakin katsastaa toisen suuren ja merkittävän rakennuksen, jossa on Silesian museo [kartalla], jonka tornista voi kesällä nähdä kaupungin 40 metrin korkeudesta. Museo on maanantaisin kiinni, ja sinne on tiistaisin ilmainen sisäänpääsy.
Parhaat alueet ovat Spodekin ja rautatieaseman välimaastossa, ja tämän pienehkön ydinkeskustan miellyttävin katu on Ul. Mariacka [kartalla]. Sillä on kauniita taloja, ravintoloita ja kaikenlaista muuta mikä tekee siitä kesäaikaan suositun. Katowiceen onkin paras mennä kesällä, sillä muina vuodenaikoina se on ankea paikka, ja siellä on hyviä terasseja eikä koskaan kovinkaan paljon turisteja.
Rynek-aukiolla numerossa 13 on turisti-info, josta voi saapuessa hakea kartan ja kaikenlaista tietoa. TripAdvisorista voi katsella lisää tekemistä ja nähtävää, ja In Your Pocketin sivuilta voi katsella lisävinkkejä.
Zakopane on yksi Puolan tunnetuimpia paikkakuntia, ja tämä Tatravuorilla (Tatry) sijaitseva hiihtokeskus on parin tunnin bussi- tai junamatkan päässä Krakovan keskustasta. Sinne on helppo siirtyä usein kulkevilla liikennevälineillä, mutta Zakopane on hyvin suosittu vierailupaikka sekä keskitalvella että keskikesällä. Paljon ihmisiä sinne perinteisesti suuntaa joulukuulta maaliskuulle, toukokuulta syys- tai lokakuulle se on myös suosittu vierailupaikka, mutta heinä- ja elokuussa niin suosittu, ettei sinne kannata jonojen takia mennä. Talvikausi, joka on perinteisin aika vierailla Zakopanessa, on kiivaimmillaan joulusta pääsiäiseen, ja jos sinne matkaa etenkin alku- tai loppukaudesta, kannattaa mahdollinen majapaikkavaraus tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Zakopane on tietenkin puolalaisten suuressa suosiossa, siellä käy myös slovakeja, tšekkejä ja unkarilaisia, mutta tästä huolimatta majapaikat eivät ainakaan kauden aikana ole mitään turhan edullisia.
Zakopane on Puolan eteläisimmällä tienoolla, vuoristoalueella jota kutsutaan nimellä “Podhale”, ja siellä tulee vastaan kauniita, ns. Zakopanen tyyliä edustavia puutaloja. Tyylisuuntauksesta voi oppia lisää museossa nimeltään Muzeum Stylu Zakopiańskiego, joka on Willa Kolibassa [kartalla], ja se on Tatra-museon sivumuseo. Tämä museo on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneet Tatra-vuoristosta ja sen perinteistä, ja Zakopanen tyyliä esittelevä museo on avoinna vain ke–su. Myös päämuseo ja muut museot ovat alkuviikosta suljettuina, mutta toukokuun alusta syyskuun loppuun päämuseo on avoinna myös tiistaisin. Lippujen hinnat ovat monissa Tatra-museon osissa pilkkahintaisia, ja lisäksi on tarjolla yhteislippuja.
Zakopanessa voi nähdä kauniita taloja ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista, mutta sinne lähdetään yleensä aktiviteetit mielessä. Discover Zakopane kertoo monista paikan mahdollisuuksista talvella ja kesällä, joskin päiväretkellä aika ei juuri riitä harrasteluun. Siellä voi kuitenkin nopeasti kävellä katsomaan kauniita maisemia, ja mennä köysijunalla ajelemaan, jolloin saa hyvän kuvan Tatravuoristosta. Köysijuna on kuitenkin keskikesällä ja kesäviikonloppuisin suosittu, ja liput siihen on aina hankittava etukäteen. Lipun voi ostaa etukäteen verkosta, Kuznicen lippupisteeltä tai asemalla olevista automaateista. Köysijunalla pääsee parin kilometrin korkeuteen, mutta yhdensuuntainen matka kestää vain 10 minuuttia ja hintaa yhdelle matkalla tulee hiljaisinakin aikoina reilusti yli 10 euroa.
Zakopaneen voi mennä itsekseen, mutta sinne tehdään paljon järjestettyjä retkiä. See Krakow tekee sinne noin 10 tuntia kestäviä retkiä, joiden aikana käydään tutustumassa Zakopanen tyyliin ja ajetaan köysijunalla, ja niitä on yleensä tehty klo 8.30 tai 9.30 alkaen torstaisin ja lauantaisin.
Krakow Info esittelee päiväretkimahdollisuuksia.
Krakow Info kertoo Krakovan lähistön vierailupaikoista lisää.
Teksti: Peter Forsberg
2018/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.