Kosin saarella on hyvä määrä nähtävyyksiä, etenkin antiikin raunioita ja kauniita kirkkoja, ja paras paikka katsella varsinaisia nähtävyyksiä on Kosin kaupunki. Tänne tullaan katsomaan etenkin Hippokrateen plataanipuuta, mutta Kosissa on hyvä kierrellä pari tuntia muitakin nähtävyyksiä.
Nähtävyydet sijaitsevat pääosin keskustan laitamilla, kävelymatkan päässä toisistaan ja vanhastakaupungista, ja raunioista ja antiikin ajoista enemmän kiinnostuneet lähtevät mielellään myös muutaman kilometrin päähän Asklepieioniin katsomaan sen hyvin säilyneitä raunioita. Muinaisten raunioiden lisäksi Kosin kaupungissa sijaitseva linnake on hyvä nähdä, arkkitehtuuri on monipuolista ja kaunista kaupungin keskustassa, ja saarella on rantojen ja luonnollisten nähtävyyksien lisäksi helppo tutustua muuhunkin.
Sataman ja Hippokrateen plataanipuuaukion välissä sijaitseva linnake on Neratzian linnake, ja sen rakennuttivat johanniitat eli ristiretkeläiset vuosina 1380-1514. Ristiretkeläiset hallitsivat Kosin saarta parin vuosisadan ajan, ja edelleenkin heidän rakennuttamansa linnake ja etenkin sille johtava silta hämmästyttävät vierailijoita. Linnakkeessa on torneja ja sisätiloja, jotka rakennettiin ottomaanien hyökkäyksiä vastaan, ja pitkän rakennusajan takia linnakkeessa on käytetty erilaisia rakennustyylejä. Linnakkeen yhteydessä on museo, jossa oppii enemmän sen historiasta ja vaiheista.
Hippokrateen plataanipuuaukio (Platia Platanou) ja muinainen agora eli markkinapaikka sijaitsevat kumpikin aivan linnakkeen vieressä, ja täällä käydään sankoin joukoin ihmettelemässä puuta, jonka alla Hippokrates opetti lääketiedettä oppilailleen. Plataanipuu on Euroopan suurinta lajia, ja vaikka Hippokrates opetti sen alla noin 2 400 vuotta sitten, on tämä puu vain noin 500 vuotta vanha. Yhtä kaikki aukiolla käydään opastettujen kierrosten yhteydessä ja omatoimisesti, sen alueella on terasseja, joilla voi nauttia tämän yleensä varsin rauhallisen aukion tunnelmasta etenkin iltapäivän siestan tunteina, ja täällä on myös kaunis Loggia-moskeija (Gazi Hassan tai Hassan Pas) vuodelta 1776.
Aivan aukion vieressä sijaitsee Agora eli Forum, joka antiikin aikoina oli kaupan ja sosiaalisen elämän keskus. Kosin agora kuului antiikin suurimpiin, ja sitä alettiin rakentaa noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kosin merkityksen kasvaessa etenkin vuodesta 366 lähtien sen ympäristöön rakennettiin huomattava määrä mitä erilaisimpia tärkeitä rakennuksia, mutta niistä valtaosa tuhoutui alueella niin usein tuhojaan tehneiden maanjäristysten takia.
Agora löydettiinkin vasta vuonna 1933 italialaisten toimesta, ja nimenomaan maanjäristyksen jälkeen, sillä järistys paljasti osia maan alla olleista muinaisista raunioista. Sittemmin huomattiin, että maanjäristysten takia agoraa oli rakennettu uudelleen ja uudelleen, useilla eri tyyleillä ja eri materiaaleista. Agora pysyi pystyssä kuitenkin pitkän aikaa, sillä vasta vuoden 469 maanjäristyksen jälkeen 1500 vuotta sitten alettiin rakentaa kristilliseen tyyliin ja klassiset teemat ja rakennustavat alkoivat jäädä unholaan. Nykyään alue on 152 x 82 metriä laaja, sen yhteyteen kuuluu myös Herkuleen temppeli ja lisäksi niin sanotut läntiset kaivaukset yli kilometrin päässä linja-autoaseman takana kuuluivat myös agoraan.
Läntiset kaivaukset (engl. Western Excavations) sijaitsevat lähellä Diagora-aukiota ja Kleopatras-kadun linja-autoasemaa, ja niillä on miltei aina hyvin tilaa tutustua raunioihin. Sen kohokohtiin kuuluvat kaksi 200-luvulta peräisin olevaa mosaiikkia, jotka kuvaavat kuinka häräksi muuttunut Zeus kaappaa Euroopan. Alueen toinen kohokohta on kappale entistä pääkatua, ja siellä on myös jonkin verran erilaisia tärkeiden rakennusten raunioita. Täällä vierailevien on hyvä myös katsastaa muutaman sadan metrin päässä sijaitseva Dionysoksen temppeli, joka sijaitsee Grigorious- ja Makrigianni-katujen haarautumiskohdassa. Tällä puistomaisella aukiolla on pari hienoa rauniota ja rauhallista tunnelmaa oleanteripuiden siimeksessä.
Odeon eli Rooman valtakunnan aikainen teatteri sijaitsee vastapäätä läntisiä kaivauksia, ja kuten muutkin Kosin kaupungin rauniot, se on pääsymaksuton vierailupaikka. Amfiteatteri rakennettiin 100-luvulla ajanlaskun alun jälkeen mutta on hyvin säilynyt, ja sen alueella on mukava viettää jonkin aikaa. Sitä käytettiin aikoinaan senaatin istunnoissa ja musiikkikilpailujen yhteydessä, 1900-luvun alkupuolella italialaiset kunnostivat sen mutta veivät sen hienot veistokset arkeologisen museon suojiin Eleftherias-aukiolle.
Odeonin vieressä sijaitsee Casa Romana eli roomalainen talo, jonka italialaiset kaivoivat esiin ja entisöivät vuoden 1933 maanjäristyksen jälkeen. Tämä on tyypillinen pompeijilaistyylinen rakennus, jonkalaisia pystyteltiin Rooman valtakunnassa 100-luvun lopun ja 200-luvun alun välisenä aikana. Talo rakennettiin alun perin hellenismin aikana rakennetun talon päälle, ja sen alapuolella olivat jo viemärit ja Casa Romanaan rakennettiin peräti 36 huonetta ja kolme pylvässalia. Talo ei ehkä näytä ulkoa kummoiselta, mutta sen jokaisessa huoneessa on mosaiikkeja ja muutakin nähtävää.
Lisätietoa Kosin kaupungin antiikinaikaisista nähtävyyksistä
Neljän kilometrin päässä Kosin kaupungin keskustasta sijaitseva muinainen Asklepieion (tai Asklepion tai Asklepios) on antiikin nähtävyys, joka on saarella parhaiten säilynyt ja joka kuuluu Kreikan antiikin ajan nähtävyyksien aateliin. Tänne Hippokrates perusti koulunsa, ja täällä ensimmäiset lääkärivalat kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten vannottiin. Hippokrateen aikoina lääkärit kaikkialta vierailivat täällä, ja tänne tulivat myös sairaat parantumaan.
Täällä sijaitsi myös Asklepios-jumalan temppeli, ja tämä jumala oli tietenkin lääkinnän ja terveyden jumala. Tämäkään muinainen nähtävyys ei löytynyt uudestaan kuin vasta vuonna 1902, kaivaukset tehtiin 1930-luvulla mutta valtaosa silloin Italian osana olleen Kosin aarteista vietiin Roomaan ja myös Istanbuliin. Nykyään Asklepieion on Kosin suosituimpia nähtävyyksiä, sinne hurauttaa nopeasti taksilla, Ippokratous-kadun merenpuoleisesta päästä lähtee sinne sininen kaupunkijuna ja sinne voi tietenkin myös kävellä reilussa puolessa tunnissa keskustasta.
Kosin kaupungissa ja muualla saarella on huomattava määrä kauniita kirkkoja, joita on hyvä katsella niin ulkoa kuin sisältäkin loman aikana. Kosin kaupungin raunioryppään vieressä Odeonin ja Casa Romanan välissä sijaitseva kirkko on itse asiassa saaren ainoa roomalaiskatolinen kirkko eli Pyhän Ristin kirkko. Sen vieressä sijaitsee myös roomalaiskatolinen hautausmaa, Agus Dei. Kirkossa on jumalanpalvelus lauantaisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 11 ja klo 18. Kosin kaupungin keskustan hienoin kirkko on Agia Paraskevi, joka sijaitsee aivan Eleftherias-aukion vieressä.
Eniten kirkkoja on kuitenkin hajallaan ympäri saarta, ja niistä hienoimmat ovat Pylin vanhoissa osissa kukkuloiden päällä, missä sijaitsee merkittävä Panagia Ypapanti, jonka 1300-luvun freskot ovat näkemisen arvoisia.
Hyvä on käydä katsomassa myös muutaman kilometrin päässä Kefalosta sijaitsevaa Johanneksen eli Agios Ionniksen kirkkoa ja luostaria, joka on vanhan plataanipuun varjossa. Tämä kukkuloilla sijaitseva kompleksi on vehreällä paikalla, jolta on hyvät näköalat, ja kirkon suojissa on ainutlaatuisia freskoja. Jos Kosilla on 29.8., on täällä silloin normaalia vilkkaampaa, sillä tällöin pyhiinvaeltajat saapuvat sankoin joukoin paikalle kunnioittamaan yhtä kreikkalaiskatolilaisten suurimmista pyhimyksistä eli Johannesta.
Kosin pohjoisrannalla sijaitseva Mastichari on tunnettu viinijuhlistaan, sen ranta on yksi saaren parhaista ja satama on vilkas kalastajien pääsatama saarella ja sieltä pääsee myös hyvin Kalymnoksen saarelle. Yksi lisäsyy lähteä Mastichariin, joka sijaitsee 32 kilometrin päässä Kosin kaupungista, on Hippokrateen puutarha ja muinainen siirtokunta, joka on täydellinen kopio ja esimerkki 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua syntyneistä kreikkalaisista siirtokunnista.
Täällä voi nähdä esimerkkejä erilaisista asumuksista ja muista rakennuksista, ja täällä oppii paljon antiikin ajan kreikkalaisesta elämänmenosta ja siihen liittyneestä lääketieteestä. Täällä on nähtävänä Oikos eli tyypillinen antiikin Kreikan aikainen asuintalo, joka on kaksikerroksinen ja rakennettu paikallisesta kivestä ja jonka käsintehdyt huonekalut ovat nekin kopioita antiikinaikaisista. Rakennusten lisäksi puutarhassa on mukava tutustua sen kasvillisuuteen, täällä on seminaareja, jotka kertovat antiikin asioista ja muustakin ja täällä on myös ajoittain kreikkalaisia iltoja, joiden yhteydessä voi nauttia paikallisesta musiikista, ruoasta ja viinistä.
Greeka-sivusto käy läpi 21 Kosin nähtävyyttä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.