- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Kööpenhamina on merellinen kaupunki, jossa luonto ei koskaan ole kaukana, ja se on kesäkaupunki, jonka asukkaat nauttivat täysin siemauksin lyhyen kesän anneista. Kaupungin keskustassa ja sen lähellä on useita eri kanavia ja järviä, jotka antavat kaupungille melko erilaista tunnelmaa kuin muille Pohjolan pääkaupungeille.
Kaupungin keskustassa on myös upeita puistoalueita, joille kansalaiset kesäisin menevät sankoin joukoin ottamaan aurinkoa, ja niitä on aivan ydinkeskustassakin. Sen lisäksi, että puistot tarjoavat hyvät puitteet nauttia kesäpäivistä, niiden yhteydessä sijaitsee myös palatseja ja kasvitieteellinen puutarha.
Parkmuseerne - eli Puistomuseot-ryhmä on kuuden museon kokonaisuus, johon kuuluvat Rosenborgin palatsi, kasvitieteellisen puutarhan museot ja Østre Anlæg -puistossa sijaitsevat SMK ja Hirschsprung-kokoelma. Näihin museoihin mielivä voi ostaa 195 kruunulla yhteislipun, joka on voimassa vuoden mutta jonka kanssa kuhunkin museoon pääsee sisään vain kerran. Lipulla saa myös yhden ilmaisen lipun Filmhusetin eli elokuva-arkistotyylisen elokuvateatterin [kartalla] normaaliin elokuvaesitykseen.
Kuninkaallinen puutarha [kartalla] ja sen yhteydessä oleva Rosenborgin palatsi ovat erinomainen vierailukohde Kööpenhaminan keskustassa, lähellä monia muita nähtävyyksiä. Tämä maan vanhin puistoalue perustettiin 1600-luvulla. Huomionarvoisinta näkemistä täällä edustavat alueen lukuisat patsaat, samoin kuin uudelleen luotu renessanssiajan puisto, jossa on ajalle tyypillinen paviljonki ja ruusupuutarha. Puisto on kesäisin erittäin suosittu paikka tulla ruskettumaan ja lasten kanssa leikkimään. Se avataan ympäri vuoden klo 7 ja suljetaan talvisin klo 17, kesällä klo 23.
Rosenborgin palatsi edustaa renessanssityyliä, ja tämä on sekä Tanskan kuninkaallisten historianmuseo että kruununjalokivien koti, jossa kruununjalokiviä esitellään palatsin katakombeissa. Liput palatsiin maksavat 90 kruunua, ja palatsi on avoinna vähän eri vuodenaikoina eri tavalla, mutta kesäkuun alusta elokuun loppuun se on avoinna parhaiten, ma-su klo 10-17, talvella se on avoinna suuren osan aikaa lähinnä ti-su klo 10-14.
Kööpenhaminan Botanisk Have [kartalla] sijaitsee Rosenborgin palatsin takana, ja täällä on sekä kasvitieteellinen puutarha että geologinen museo (avoinna ti-su klo 10-16). Kasvitieteellisessä puutarhassa on valtavat kokoelmat eläviä kasveja ja myös villien kasvien geenipankki. Lähivuosina koko puutarha saa aivan uutta luonnetta, kun vuonna 2020 avautuu sen täysin mullistava uusi luonnontieteellinen museo, jonne tulevat siihen asti muualla olevat eläintieteelliset eli zoologiset kokoelmat.
Kasvitieteellinen puutarha on pääsymaksuton vierailupaikka, ja se on avoinna 1.4.-30.9. klo 8.30-18 ja talvisin klo 8.30-16.
Kolmas keskustan suuri puisto sijaitsee kahden muun puiston vieressä, ja Østre Anlæg [kartalla] on omalla tavallaan yhtä monipuolinen vierailupaikka kuin kaksi muutakin viereistä puistoa. Tämä on mäkinen ja varsin luonnonmukainen puisto, joka on rakennettu kaupungin entisten suojamuurien paikalle, ja osa muureista on edelleen pystyssä. Puisto suunniteltiin alun perin kasvitieteelliseksi puutarhaksi, joka sitten perustettiinkin viereiseen puistoon.
Tämä on hyvin luonnollinen puistoalue: siellä on vesistöjä, joissa on kaloja ja lintuja, sekä villikasveja kuten yrttejä, mutta siellä on myös hyvä kokoelma veistoksia, joista suurin on Tanska-muistomerkki 1800-luvun lopulta. Täällä on myös suuri, vartioitu lasten leikkikenttä, jossa on talvea varten kaupungin jyrkin pulkkamäki, ja näin puistoalue on lapsiperheiden suuressa suosiossa. Siellä on myös paljon grillausalueita, ja kesällä puiston lounaisosissa on konsertteja ja muita tapahtumia, kahden taidemuseon välissä. Museot ovat yksistään syy lähteä puistoon, ja niin SMK kuin Hirschsprung-kokoelmakin ovat korkeatasoisia museoita. SMK:n kokoelmiin pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua, ja Hirschsprungiin on pääsymaksu muina päivinä kuin keskiviikkoisin.
Frederiksbergin suuri puistoalue [kartalla] sijaitsee jonkin verran keskustan ulkopuolella, mutta lähelle sitä pääsee metrolla (asema: Frederiksberg). Tämä on jopa monipuolisempi alue kuin keskustan kolme puistoa. Puisto on englantilaistyylinen, siellä on paljon kasvillisuutta ja siellä on myös kaikenlaista koristusta vanhoilta ajoilta, kuten kiinalaistyylinen paviljonki. Täällä on myös seitsemän metriä korkea vesiputous. Puiston järvessä voi soudella soutuveneellä, joita täällä vuokrataan, ja keskikesällä tämä onkin suosittua puuhaa. Täällä sijaitsee Frederiksbergin linna, jonka edustalla on kesäisin erityisen vilkasta tunnelmaa. Melko lähellä sitä sijaitsee lapsiperheiden suursuosikki alueella eli eläintarha, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 10 lähtien, talvella klo 16, keskikesällä klo 18 asti.
Puistoalue on kaikin puolin miellyttävä, mutta kuten muissakin puistoissa, on täälläkin melkoinen määrä museoita. Peräti neljä museota sijaitsee puistossa tai sen lähellä eli viereisessä Søndermarken-puistossa, missä on kaksi 140-vuotiasta vesisäiliötä, jotka ovat nykyisin varsin vaikuttava näyttelytila [kartalla]. Melko lähellä tätä galleriaa sijaitsee Bakkehus [kartalla], joka esittelee Tanskan kulta-aikojen kulttuurihistoriaa. Frederiksbergin puiston vieressä sijaitsevia museoita ovat Revyy-museo [kartalla] ja Storm P. -museo [kartalla], jossa esitellään kuulua tanskalaista humoristia ja sarjakuvapiirtäjää, Robert Storm Peterseniä.
Kööpenhaminan suurin puistoalue on Valby-puisto [kartalla], joka sijaitsee Sydhavnenissa keskustan eteläpuolella. Harva turisti lähtee tänne asti, mutta puistoihin mieltyneille tämä on hyvä vierailupaikka, sillä täällä on peräti 17 teemapuistoa, joihin kuuluvat upea ruusupuutarha, jossa ruusut pääsevät pääosaan elokuun ruusupäivillä, daalia-puutarha, H. C. Andersenin itämainen puutarha, keittiöpuutarha ja yrttipuutarha. Lisäksi tämä on tunnettu konserttien ja muiden tapahtumien pitopaikka kesäkauden aikana. Tänne pääsee lähelle tulemalla paikallisjunalla Sjælør-asemalle tai busseilla 3A tai 10 ydinkeskustasta aivan puiston lähelle, mikä samalla tarjoaa mahdollisuuden tutustua tähän Sydhavnen-alueeseen, jonka monet kadut on nimetty saksalaisten säveltäjien mukaan ja joka on esimerkki arkisesta paikallisesta työväen asuinalueesta.
Kööpenhamina on merellinen kaupunki, johon on hyvä tutustua risteilyllä tai reittiveneen kyydistä. Parhaiten vesiin pääsee tutustumaan Christianshavn-kaupunginosassa, jossa on kanavia, ja sen pohjoispuolella olevassa Holmenissa, joka sijaitsee Nyhavnin ja oopperatalon tienoilla.
Hyvä tapa saada tuntumaa merelliseen Kööpenhaminaan ilmaiseksi ja omatoimisesti on mennä metrolla Christianshavn-asemalle ja siirtyä siitä Christianshavns Kanal -kanavalle [kartalla], jonka parhaat osat ovat nimenomaan lähellä laivasto- ja arkkitehtuurimuseoita. Koko alue on 1990-luvulta lähtien kunnostettu, ja se on saanut vanhoihin satamarakennuksiin kaikenlaista museoista ravintoihin. Kanavan varrella on paljon kaikenlaisia veneitä, ja sitä pitkin kulkevat myös kiertoristeilyt, joihin voi nousta Nyhavnin satamassa tai Holmenin kirkolla [kartalla] ja joiden kyydistä näkee merellisen Kööpenhaminan parhaat puolet.
Jos ei halua nousta laivaan, voi kävellä aikansa Christianshavnissa, katsoa kartasta reitin yli kanavan ja vierailla oopperatalolla ja uudessa Experimentarium City -tiedekeskuksessa tai syödä sen vieressä olevassa Street Food -hallissa [kartalla], jossa on konserttejakin. Jos ei halua osallistua turistien suosimalle kiertoristeilylle eikä kävellä pitkiä matkoja läpi Christianshavnin Holmenille, voi nousta Havnebussen-vesibussien kyytiin. Vesibussin kyytiin pääsee monessa eri paikassa, esimerkiksi Nyhavnista pohjoiseen Experimentariumia vastapäätä, ja myös Experimentariumilla ja oopperatalolla on omat pysäkkinsä. Kaikki vesibussit eli 991, 992 ja 993 pysähtyvät näillä pysäkeillä. Niiden, joilla on päivälippu tai pidempikestoinen lippu, ei tarvitse ostaa lisälippua, ja lipun tarvitsevat saavat sellaisen laivasta.
Copenhagen.com esittelee lisää kaupungin puistoja
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.