- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Kööpenhaminassa riittää nähtävää melkoisesti muutaman päivän ajaksi ihan keskustan alueellakin, mutta kannattaa pitää mielessä, että Kööpenhaminan lähiympäristö tarjoaa sekin ainutlaatuista nähtävää, johon etenkin kesäiseen aikaan on hyvä käydä tutustumassa.
Erityisen hyvä tapa tutustua Kööpenhaminan ympäristön nähtävyyksiin ja kaupunkeihin on hankkia 24 tunnin matkalippu, joka maksaa hurjat 130 kruunua (noin 18 euroa) mutta jolla pääsee matkustamaan jopa tunnin matkan päähän Kööpenhaminan keskustasta ilman lisämaksuja tai muita ongelmia. Lipulla nimittäin voi matkustaa koko Pohjois-Sjellannin alueella, jolla sijaitsevat muun muassa Hamletista tuttu Helsingørin kaupunki, Roskilde ja monta muutakin hyvää vierailupaikkaa etenkin lapsiperheille. 24 tunnin lipun ostaneet saavat rahoilleen vastinetta usein jo yhdellä retkellä vaikkapa Roskildeen tai Bakkeniin, joka on maailman vanhin huvipuisto. Se sijaitsee reilun 20 minuutin huippunopeudella tehdyn junamatkan päässä Kööpenhaminan päärautatieasemalta.
Lasten kanssa matkustaville ja maksullisia nähtävyyksiä kiertäville Kööpenhamina-kortti on hyvä hankinta, sillä yhdellä aikuisen lipulla kaksi alle 12-vuotiasta lasta pääsee ilmaiseksi liikennevälineisiin Pohjois-Sjellannin alueella, Kastrup-lentokenttä mukaan lukien. Lipulla pääsee myös ilmaiseksi sisään yli 60 museoon ja muuhun paikkaan.
Klampenborg [kartalla] on varsinkin kesäiseen aikaan kööpenhaminalaisten - ja etenkin lapsiperheiden - suosikkipaikka, ja täällä on niin hupia kuin hienoa luontoakin. Paikalle pääsee Kööpenhaminan päärautatieasemalta, samoin kuin Nørreportin ja Østerportin asemilta 20-30 minuutissa, ja ilman 24 tunnin lippua edestakainen matka maksaa 96 kruunua eli reilut 13 euroa.
Klampenborgin aseman lähettyvillä sijaitsee suosittu Bellevue-hiekkaranta, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä ja jolla on mukava vilvoitella kesän helteillä. Klampenborgin suurin vetonaula on kuitenkin Dyrehaven-puiston keskellä sijaitseva Bakken-huvipuisto, joka on keskustan Tivolia rauhallisempi ja huomattavasti edullisempi vierailukohde. Bakkenin alueelle on ilmainen sisäänpääsy. Siellä on paljon vanhanajan huvipuistotunnelmaa, ja vain käveleskely huvipuistossa tuo mieleen vanhat hyvät ajat. Bakkenista löytyvät monet tutut härvelit, ja siellä on myös runsaasti kahviloita, baareja ja ravintoloita.
Bakkeniin on matkaa Klampenborgin rautatieasemalta upean Dyrehaven-puiston läpi kilometrin verran, ja matkan varrellakin voi nauttia kahvikupposen, oluen tai aterian tunnelmallisella terassilla. Lapsiperheitä saattaa myös kiinnostaa vanhanajan tyyliin tehty hevoskyyti rautatieasemalta huvipuistolle tai päinvastoin.
Dyrehavenin alueella on mukava käveleskellä, sillä tämä vuonna 1669 avattu suuri puistoalue on rauhallinen paikka, jossa kööpenhaminalaiset käyvät piknikillä, kuntoilemassa ja tutustumassa puiston upeasti hoidettuun kasvillisuuteen. Dyrehavenin keskellä sijaitsee Eremitagen-kartano, jonka lähettyviltä voi bongata peuralaumoja ja muitakin eläimiä.
Kööpenhaminan ympäristö ei tarjoa vain huveja, sillä vähän matkan päässä Klampenborgista kohti Helsingøriä sijaitsee Tanskan hienoin nykytaiteen museo, Louisiana Museum of Modern Art [kartalla]. Tämä Øresundin eli Juutinrauman rannalla sijaitseva taidepyhättö on 10 minuutin kävelymatkan päässä Humlebækin asemalta, jonne pääsee Kööpenhaminan København H -päärautatieasemalta reilussa puolessa tunnissa, ja ilman 24 tunnin matkakorttia edestakainen matka maksaa hieman yli 200 kruunua.
Nykytaiteen museo sijaitsee ylittämättömän kauniilla paikalla, ja se on suunniteltu etenkin liikuntarajoitteisia ja lapsiperheitä silmällä pitäen. 115 kruunun pääsymaksu on kova, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Sisällä on sellaisia aarteita kuin Henry Mooren ja Giacomettin veistoksia sekä Picasson, Warholin ja monien muiden suurnimien taidetta. Museossa on myös lapsille oma siipi, samoin kuin kahvila ja ravintola, joista on upeat näkymät lahden yli kohti Ruotsia. Museo on hyvin avoinna, ti-pe klo 10-22, la-su ja juhlapyhinä klo 11-18. Täällä on myös erillinen tila lapsille, joka on avoinna ti-pe klo 11-21.30 ja la, su ja juhlapyhinä klo 11-17.30.
Samalla suunnalla sijaitsee Elsinore eli Helsingør, joka on hyvä vierailupaikka etenkin niille, joilla on käytössään koko alueelle käyvä 24 tunnin matkakortti. Täällä sijaitsevat Tanskan merenkulkumuseo ja Øresundin eli Juutinrauman akvaariomaailma, ja täällä on muutakin nähtävää. Täältä on tietenkin hyvin lyhyt ja edullinen matka Ruotsin Helsingborgiin, josta käsin ruotsalaiset käyvät hakemassa halvoiksi mieltämiään viinaksia Tanskan puolelta.
Tämä noin 50 000 asukkaan kaupunki on melko laajalle levinnyt, mutta päiväretkeläisen onneksi kaikki sijaitsee melko lähellä linnaa ja muuta ydinkeskustaa, minne myös junat Kööpenhaminasta ja lautat Ruotsista saapuvat. Rautatieaseman yhteydessä sijaitsee turisti-info, josta on hyvä hakea ensimmäiseksi kartta ja muuta tietoa kaupungista.
Päänähtävyys on Kronborgin linnake, joka onkin hyvin monipuolinen vierailupaikka ja joka oli Shakespearen Hamletin pääasiallinen tapahtumapaikka. Sen sisällä voi tutustua kaikenlaiseen, kuten tyrmiin, kuninkaallisten asuinhuoneistoihin sellaisina kuin ne aikoinaan olivat ja kaikenlaiseen tyypilliseen kuninkaanlinnassa olevaan. Linnake toimii teatterina. Siellä esitetään heinäkuussa Shakespearen näytelmiä nukketeatterina, ja siellä pidetään elokuun alussa Shakespeare-festivaalit eli HamletScenen, jotka pidetään ulkona. Täällä on kansainvälisiä vieraita, jotka voivat esiintyä vaikka saksaksi tai espanjaksi, mutta kaikki näytökset on dubattu englanniksi ja tanskaksi. Liput maksavat yleensä 200-500 kruunua. Näytelmien lisäksi nähdään myös ulkona elokuvaesitys tai pari ja myös klassisen musiikin konsertteja. Linnakkeen suojissa on kaiken muun lisäksi taidegallerioita ja taiteilijoiden työhuoneita, joiden yhteydessä on myös putiikkeja ja taidekursseja. Kronborgin linnakkeeseen on 90 kruunun liput, alle 4-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi ja 4-17-vuotiaat puolella hinnalla. Linnake on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, ja parhaiten se on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun ma-su klo 10-17.30, heikoiten talvella ti-su klo 11-16.
Linnakkeen vieressä sijaitsee vuonna 2012 sen lähelle muuttanut Tanskan merenkulkumuseo, joka on jo ehtinyt voittaa palkintojakin. Museo kertoo Tanskan merenkulusta keskiajalta nykypäivään, ja täällä on hyvin vaikuttavia ja havainnollistavia näyttelyitä, jotka liittyvät kaikenlaiseen torpedoista maailman suurimman rahtilaivan pienoismalliin. Museo sijaitsee entisellä telakka- ja satama-alueella, ja sen tiloissa toimii myös kahvila ja kauppa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja tätä vanhemmilta on 110 kruunun pääsymaksu. Museo on avoinna heinä- ja elokuussa ma-su klo 10-17, valtaosan loppuvuodesta ti-su klo 11-17.
Linnan ja rautatieaseman välissä sijaitsevassa vanhassakaupungissa on mukavaa tunnelmaa. Siellä on valtavasti ruotsalaisille suunnattuja kauppoja ja paljon hyviä ravintoloita, baareja ja kahviloita. Alue on aina ollut vauras kaupankäynnin takia, ja täällä onkin etenkin Axeltorv-aukion tuntumassa tavallista komeampia katunäkymiä ja hyvää lomatunnelmaa kesäisin. Alueen päänähtävyys on tuomiokirkko, ja sen lähellä sijaitsee pieni, pääsymaksuton kaupunkimuseo (Skt Anna Gade 36), joka ti-su on avoinna klo 12-16 (paitsi la klo 10-14).
Muualla kaupungissa on jonkin verran nähtävää. Yksi kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva paikka on Marienlyst Slot -linnake, ja keskustan ulkopuolella sijaitsee myös Tanskan tekniikan museo, joka on avoinna ympäri vuoden ti-su klo 10-17 ja jolle pääsee bussilla numero 802 (pysäkki: Teknisk Museum).
Täältä voi tehdä nopean, edullisen vierailun Ruotsin puolelle Helsingborgiin. Lautat kulkevat 15-60 minuutin välein ympäri vuoden ja vuorokauden, ja matka kestää 20 minuuttia. Ilman autoa matkustavat pääsevät edullisesti, 20-25 kruunulla suuntaansa, ja lippuja voi hankkia paikan päältä. Laivoista vastaa Scandilines.
20 minuutin matkan päässä Helsingøristä sijaitsee Fredensborg Slot -palatsi, joka on avoinna vain kesäisin, heinäkuun alusta elokuun puoliväliin, ma-su klo 12.30-16.00. Pääsymaksu on 85 kruunua aikuisilta, ja palatsiin tehdään englanninkielisiä opastettuja kierroksia klo 13.45 ja 15.30. Palatsin puutarha on ympäri vuoden avoinna, ja toukokuulta lokakuulle Esrum-järvellä tehdään risteilyjä. Täällä on myös yksityinen puutarha, joka on avoinna vain heinäkuussa, ja yrttipuutarha, joka on avoinna heinä-elokuussa kuten palatsikin.
Tänne voi tulla Helsingøristä tai Hillerødistä noin 20 minuutissa Lilla Nord -junalla tai sitten Louisiana-taidemuseolta bussilla 844 tai 733E 25 minuutissa. Suoraan Kööpenhaminasta voi tulla myös siten, että kulkee S-junalla (A-linjalla) ensin Hillerødiin ja sieltä Lilla Nord -paikallisjunalla Fredensborgin linnakkeelle, joka on jonkin matkan päässä rautatieasemasta.
Sisämaassa, melko lähellä Helsingøriä sijaitsee Hillerød, jonne pääsee helposti Kööpenhaminasta S-junan A-linjalla noin 40 minuutissa, 10-20 minuutin välein. Tänne pääsee myös Helsingøristä Lilla Nord -paikallisjunalla ja Roskildesta bussilla 600S. Kööpenhaminasta tänne pääsee myös busseilla 301, 302 ja 324. Kaupungissa on melkoisesti nähtävää. Suurin nähtävyys on itse palatsimainen linna, mutta kaupungissa on myös museoita ja muita vierailupaikkoja.
Kaupungin museot ovat lähinnä kansanperinteeseen liittyviä. Niihin kuuluu edullinen Bymuseet, joka sijaitsee melko lähellä linnaketta ja jonka yhteydessä on myös kokoelma grafiikkaa. Toinen hyvä vierailupaikka on Frederiksgaden voimalaitos, ja hyvä on myös vierailla Annaborgissa, joka on avoinna ti-su klo 12-16 ja jossa on pääsymaksuttomia taidenäyttelyitä.
Päänähtävyys täällä kuitenkin on Frederiksborg Slot, palatsimainen linnake, jolle voi kävellä järven kiertäen tai sitten tulla laivakyydillä 25 kruunulla läheltä rautatieasemaa. Sen suojissa sijaitsee myös Tanskan historiaan pureutuva museo, ja sen tarjontaan kuuluu myös barokkityyliä edustava puutarha. Palatsi on Pohjois-Euroopan suurin renessanssityyliä edustava palatsi. Siellä on muutakin nähtävää, kuten paljon taidetta ja kaikenlaista kuninkaallista. Täällä on usein myös uutta esillä, ja palatsin gallerioissa voi olla vaikka huippuluokan valokuvanäyttelyitä ja muutakin näytteillä. Frederiksborgin palatsi on kaikkine osineen avoinna ympäri vuoden päivittäin, huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma-su klo 10-17 ja talvisin klo 11-15. Liput maksavat 75 kruunua aikuisilta, alle 6-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi ja 6-15-vuotiailta liput ovat 20 kruunua.
Hillerød on mukava pikkukaupunki, jossa on viehättäviä kävelykatuja, hyviä ravintoloita ja kaikenlaista muutakin tekemistä ja näkemistä, mistä voi kysyä vaikka lähellä palatsia sijaitsevasta turisti-infosta. Täällä on esimerkiksi paljon tekemistä lasten kanssa, ja täällä voi myös pelata golfia tai mennä kylpylään.
Roskilde on monelle tullut tutuksi Roskilden rockfestivaaleista, jotka pidetään heinäkuun alkupuolella, mutta loput noin 360 päivää vuodesta paikka on rauhallinen, normaali tanskalainen pikkukaupunki, jossa voi kätevästi tutustua viikinkiaikoihin ja nauttia muutenkin tämän kauniin ja puhtaan kaupungin tunnelmasta. Paikalle pääsee Kööpenhaminan päärautatieasemalta alle puolessa tunnissa, ja edestakainen matka ilman 24 tunnin korttia maksaa 192 kruunua. Roskilden rautatieasema sijaitsee keskustan kävelykatujen vieressä, mutta matkaa vuonolle (Roskilde Fjord) kertyy melkoisesti. Mikäli aikaa tai halua ei ole noin puolen tunnin mäkiseen kävelyyn, kannattaa paikalle tulla paikallisbussilla keskustasta tai rautatieasemalta.
Roskilden päänähtävyyksiin kuuluu upea Domkirke-katedraali, jonka alueella riittää nähtävää ja tutkittavaa ja josta ovat kiinnostuneet niin lapset kuin varttuneempikin väki. Kirkolle on lyhyt pyrähdys rautatieasemalta, ja sen tuntumassa sijaitsee myös upea Roskilden kaupunginpuisto ja asuinalueita, joilla voi tutustua tyylikkäisiin, usein punatiilistä rakennettuihin tanskalaisiin kartanoihin. Roskilden kaupunginpuistossa on muinaisen kaupungin raunioita, ja sen laidalla sijaitsee myös Roskilden museo, joka kertoo oman tarinansa tämän pitkän historian omaavan kaupungin värikkäistä vaiheista.
Roskilden paras nähtävyys on kuitenkin Roskilde Fjord -vuono, jonka rannalla sijaitsee Viikinkilaiva-museo, jonka suojissa on aitoja, Roskilden vuonon pohjasta 1960-luvulla löydettyjä viikinkilaivoja. Vaikka museoon ei menisikään sisään, voi vuonon rannalla tutustua erilaisiin aluksiin, joista suuri osa on melko vanhoja veneitä ja joista monet ovat peräisin niinkin kaukaa kuin Färsaarilta. Rannalla sijaitsee myös työpajoja, joissa voi päiväsaikaan seurata seppien työntekoa ja joista voi ostaa käsitöitä tuliaisiksi. Vuonon rannalta tehdään myös etenkin seikkailevia lapsiperheitä kiinnostavia viikinkilaivakierroksia.
Visit North Sealand -sivusto esittelee lisää vierailupaikkoja Pohjois-Sjellannissa ja niin sanotulla Tanskan Rivieralla
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Casper Moller /Flickr, Guillaume Baviere /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.