Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Suomenlinnan lautta
Suomenlinnaan on helppo siirtyä lautalla, joka lähtee Kauppatorilta.

Päiväretkikohteita Helsingin lähistöllä

Helsinki on Suomen pääkaupunkina paikka, jonne matkustavat eivät yleensä vieraile kaupungin ulkopuolella, mutta Helsingistä voi niin halutessaan nopeasti käydä muuallakin.

Ulkomaiset turistit mielellään yhdistävät vierailun Helsingissä ainakin päiväretkeen Tallinnassa, mikä on hyvinkin mahdollista yhden päivän aikana ja mihin ei välttämättä kulu paljon enempää aikaa kuin vierailuun Porvoossakaan. Porvoo yhtenä Suomen vanhimmista kaupungeista on etelärannikon helmi, jossa voi vierailla ympäri vuoden mutta jossa kesäkausi ja joulunaika ovat parhaita vierailuaikoja. Ainola, missä Jean Sibelius asui, on hyvä paikka tutustua säveltäjää inspiroineisiin maisemiin, ja Ainolan lähistöltä voi löytyä muutakin mielenkiintoista. Helsingin saaristo on kesäaikaan hyvä vierailukohde erilaisille vierailuille, ja saarista Suomenlinna on ehdoton ykkönen. Se sijaitsee vain vartin lauttamatkan päässä Kauppatorilta.

Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossa, jolla on raja Helsingin kanssa, ei paria museota lukuun ottamatta ole mitään näkemisen arvoista. Sen keskus Tapiola on tosin perinteisesti ollut paikka, jossa on käyty katsomassa vähän erilaista kaupunkisuunnittelua. Tapiolassa on jo pitkään ollut erilaisia rakennustöitä ja remontteja, mutta nyt se on melko hyvässä kunnossa. Nykyään Tapiolaan pääsee metrolla, eikä sinne matkustaminen ole sen hintavampaa kuin Helsingin sisälläkään. Metroreitin varrella on myös Alvar Aallon suureksi osaksi suunnittelema OtaniemiOtaniemi, missä Aalto-yliopistoon kuuluva Teknillinen korkeakoulu sijaitsee.

Espoon tavoin Helsingin rajanaapurina sijaitsee Vantaa, Suomen neljänneksi suurin kaupunki, jossa on jopa vähemmän nähtävää kuin Espoossa. Mitään näkemisen arvoista ei ole myöskään neljännessä pääkaupunkiseudun kaupungissa, Kauniaisissa.

Ruotsin suunnalta tuleville Suomen entinen pääkaupunki Turku on varteenotettava päiväretkikohde. Sinne voi siirtyä junalla tai linja-autolla Helsingistä alle kahdessa tunnissa. Sieltä kulkee sekä päivä- että yölaivoja Ahvenanmaalle ja Ruotsiin, ja Turusta on nykyään halpalentoyhtiöillä erinomaiset lentoyhteydet moneen Euroopan maahan.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Jos haluaa vierailla jossakin pääkaupunkiseudulla olevassa kohteessa, kannattaa tutustua vuonna 2019 voimaan tulleisiin vyöhykkeisiin. Espooseen ja Vantaalle suuntaavan kannattaa tarkkaan katsoa sijaitseeko vierailupaikka B- vai C-vyöhykkeellä, sillä C-vyöhykkeelle matkustavalla on oltava kalliimpi lippu. Jos haluaa matkustella pääkaupunkiseudulla, kaikkein edullisinta ja kätevintä on hankkia AB- tai ABC-päiväkortti, mieluisen useammaksi päiväksi, sillä niin matkustelu tulee kaikkein edullisimmaksi.

Pääkaupunkiseudulla matkustelevat eli ne, jotka pääsevät perille HSL:n liikennevälineillä, voivat katsoa tarkat ohjeet reittioppaasta.

Suomenlinna
Suomenlinna on oikeastaan monen saaren ryhmä, jolla on muutama museo ja kauniita näkymiä.

Suomenlinna

Vartin lauttamatkan päässä Kauppatorilta sijaitseva Suomenlinna on erinomainen kesäajan vierailupaikka, jossa on täysin erilainen tunnelma kuin mantereella. SuomenlinnaSuomenlinna on oikeastaan monen saaren ryhmä, mutta tämä ei ole lainkaan oleellista. Saaret on yhdistetty toisiinsa silloilla, ja saarilla on muutama museo ja kauniita näkymiä. Ainoa järkevä ajankohta lähteä Suomenlinnaan eli “Suokkiin” on kesä, ja matkat sinne kannattaa ajoittaa toukokuun alun ja syyskuun puolivälin väliseksi ajaksi. Ainoita poikkeuksia ovat talvikauden tapahtumat, joista marraskuun lopulta loppiaiseen kestävä joulunaika on suosituin.

Suomenlinna on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen paikka. Siellä voi vain kävellä ja tutustua saarten kauniisiin rakennuksiin ja kenties mennä kahville, mutta siellä on myös varsinaisia nähtävyyksiä. Aikaa saarella vierailuun kannattaa varata runsaasti, ja vähimmillään koko retkeen kuluu 3–4 tuntia.

Suomenlinnan museot

Suomenlinnan historiasta kertoo parhaiten Suomenlinna-museo [kartalla].

Sitä lähellä sijaitseva Maneesi on Sotamuseon osa, ja saarella on myös sotamuseoon kuuluva Vesikko-sukellusvenekuvaSukellusvene Vesikko ] [kartalla], jossa voi kuten Maneesissakin vierailla vain kesäkauden aikana.

Vesikko on varsin hyvä vierailukohde perheille, ja perheille hyvä paikka on myös Lelumuseo [kartalla].

Museoihin mielivän on hyvä tietää, että kaikkiin museoihin on pääsymaksu ja että muut kuin Suomenlinna-museo ovat avoinna vain kesäkaudella. Niiden, jotka haluavat sisään moneen museoon, kannattaa hankkia 19 euroa maksava yhteislippu.

Muuta nähtävää ja tekemistä

Kesäisin Suomenlinnassa toimii korkeatasoinen ja suosittu kesäteatteri, josta yleensä vastaa Ryhmäteatteri. Kesäteatterissa on esityksiä kesäkuun puolivälistä elokuulle.

Muitakin tapahtumia Suomenlinnassa on, ja niitä on tietenkin pääasiallisesti kesäkauden aikana. Viapori Jazz pidetään elokuun lopulla, ja jonkin verran tapahtumia siellä on myös muulloin kuin kesällä. Esimerkkeinä talvikauden harvoista tapahtumista voidaan mainita 31.10. pidettävä Kekri ja marraskuun viimeiseltä viikonlopulta loppiaiseen kestävä joulumarkkinoiden tyylinen tapahtuma.

Suomenlinnassa on lukuisia kahviloita ja myös ravintoloita, joista osa on avoinna ympäri vuoden. Ravintoloiden joukossa on myös illanviettopaikkoja, kuten Walhalla ja lauttalaiturin vieressä sijaitseva Suomenlinnan panimo.

Suomenlinnaan on helppo siirtyä lautallakuvaLautta Suomenlinnaan ], joka lähtee Kauppatorilta. Olemassa on myös huoltolautta, joka kulkee Katajanokalta, mutta se liikkuu vain varhaiseen iltapäivään asti.

Ranta-aittoja Porvoossa
Porvoonjoen rannoilla on paljon kauniita rakennuksia, joista ranta-aitat ovat huomionarvoisia.

Porvoo

Suomen toiseksi vanhin kaupunki Porvoo [kartalla] on ollut asutettuna 1200-luvulta lähtien. Se on Suomen kauneimpia kaupunkeja, ja sinne on Helsingistä alle tunnin bussimatka. Porvoon keskusta on täynnä toinen toistaan viehättävämpiä puutaloja, ja siellä on Suomessa harvinaista vanhanajan tunnelmaa. Tämä siitä huolimatta, että 1700-luvulla kaupunki paloi kahdesti maan tasalle, ja nykyiset rakennukset ovatkin peräisin 1760-luvun jälkeiseltä ajalta. Porvoossa on mukava kävellä ja katsella taloja, tehdä ostoksia, istua kahvilla ja käydä syömässä.

Kaupungissa on lukuisia hyviä kesätapahtumia, kuten Pellingin kesätori, joka pidetään lauantaisin toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Kaupungin tapahtumien kohokohtiin kuuluvat myös syyskuun alun jazzfestivaalit.

Porvoon vanhaakaupunkia
Porvoon keskusta on täynnä toinen toistaan viehättävämpiä puutaloja, ja siellä on Suomessa harvinaista vanhanajan tunnelmaa.

Vanha Porvoo eli puutalojen täyttämä korttelisto Porvoonjoen rannalla on paikka, johon kaupungissa vierailevan kannattaa ensimmäiseksi tutustua. Varsinaisista nähtävyyksistä Porvoon tuomiokirkkotuomiokirkko [kartalla] on kaupungin vanhimpia, sillä se on peräisin 1400-luvulta. Suomalaiset tuntevat kirkon lähinnä vuoden 1809 valtiopäivistä, jolloin niemimaan valtikka siirtyi Ruotsilta Venäjälle.

Porvoonjoen rannoilla on paljon kauniita rakennuksia, joista ranta-aitat [kartalla] ovat huomionarvoisia, ja ne voi nähdä parhaiten kokonaisuudessaan joen toiselta puolelta. Nämä punaiset ranta-aitat ovat olleet samalla paikalla 1700-luvun lopulta lähtien. Ne maalattiin Kustaa III:n silmien iloksi Falunin punamultamaalilla, ja nykyisin niissä voi käydä ostoksilla, kahvilla tai syömässä.

Kaupungissa on myös museoita, joista kaupunginmuseo [kartalla] sijaitsee raatihuoneessa ja sen vieressä olevassa Holmin talossa ja kertoo kaupungin historiasta. Museon yhteyteen kuuluu myös kansalliskirjailija J. L. Runebergin kotitalo. Porvoon museotarjontaan kuuluu myös nukke- ja lelumuseo.

Porvoon keskustassa on useita hyviä kahviloita, joilla on kesäterassit, samoin kuin ravintoloita, mutta aterioiminen on kaupungissa hintavaa puuhaa. Porvoo onkin hintava vierailupaikka, jonne pienellä matkakassalla liikkeellä olevien ei kannata lähteä ainakaan pääasiallisesti syömään tai juhlimaan.

Porvooseen voi lähteä Kampin linja-autoasemalta eri yhtiöiden busseilla ympäri vuoden. Vuoroja on tiiviiseen tahtiin, jopa niin usein että on mahdollista vain mennä asemalle ja nousta Porvoon kautta kulkevaan bussiin, jonkalainen luultavasti lähtee vartin sisällä. Tietoa vuoroista saa ja lippuja voi etukäteen hankkia eri bussiyhtiöiden sivuilta. Onnibus on edullinen yhtiö, ja Koiviston Auto kulkee sekä Porvooseen että Porvoossa ja sillä on 15 euron hintainen menopaluu-lippu. Matkahuolto on yleissivusto, jonka sivuilta näkee kaikki vuorot ja voi ostaa eri yhtiöiden lippuja.

Matka sujuu joutuisasti muualla kuin Helsingissä, ja matkaa voi ainakin aamupäivisin jonkin verran jouduttaa, jos jää pois tai nousee kyytiin metroradan varrella, esimerkiksi Itäkeskuksessa, mistä Puotinharjun pysäkiltä [kartalla] on alle puolen tunnin matka Porvooseen.

Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin Porvooseen voi Helsingin Kauppatorilta kulkea laivalla. Laivat lähtevät klo 10, ja matka kestää 3 ½ tuntia suuntaansa.

Ainola ja muu Järvenpää

Rautateitse noin puolen tunnin matkan päässä keskustasta sijaitseva Järvenpää on Helsingin lähistön sisämaan ainoita varteenotettavia vierailupaikkoja.

Ainola [kartalla], jossa säveltäjä Jean Sibelius asui ja joka nimettiin hänen vaimonsa mukaan, on Sibeliuksen kotitalo. Niin siellä kuin Järvenpään taidemuseossa [kartalla] olevassa Aino Sibelius -näyttelyssäkin oppii paitsi Suomen kansallissäveltäjästä myös hänen perheestään ja kotioloistaan.

Lisää Sibeliuksesta mutta myös kirjailija Juhani Ahosta oppii Aholassa, joka on avoinna vain kesäkaudella. Villa Kokkonen [kartalla] eli Alvar Aallon suunnittelema taiteilijakoti puolestaan on ympäri vuoden hyvä vierailupaikka Järvenpäässä.

Tapahtumista Meidän Festivaali on viuluvirtuoosi Pekka Kuusiston johtama klassisen musiikin huippuluokan tapahtuma, joka pidetään heinäkuun loppupuolella.

Järvenpäähän, missä rautatieasema sijaitsee taidemuseon lähellä, pääsee R- ja H-junilla päärautatieasemalta, Pasilasta ja joiltakin muilta asemilta. Jos haluaa nousta kyydistä kilometrin päässä Ainolasta, kannattaa kulkea paikalle H-junalla ja jäädä pois asemalla nimeltään Kyrölä.

Lisää asiaa päiväretkistä ja pääkaupunkiseudulla matkustamisesta:

My Helsinki esittelee lähistön päiväretkikohteita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Onpas kivoja vinkkejä, varsinkin tuo Porvoon puukorttelit ja sen historiallisuus. Etsin juuri vinkkejä ja hotellitarjouksia kesän reissulle. Suuntaamme eri puolille Suomea ja vinkit tulee tarpeeseen. /Bea

Hienoja paikkoja Espoossa.

Nähtävää: kymmeniä kartanoita (mm. Träskändan kartano), Nuuksion kansallispuisto, EMMA, Gallen-Kallela museo, lukuisia luontopolkuja (mm. Hanikka), ulkoilualueita (mm. Oittaa) ja lintutorneja. Meren rantaa kulkeva Espoon rantaraitti on upea reitti pyöräillä pitkin Espoon rantaviivaa, jota muuten on yhteensä 58 km. Lisäksi yli 160 saarta, joista osaan pääsee reittialuksella.
Kauniita kaupunginosia mm. Westend, Haukilahti ja Matinkylän ranta. Nuuksion ylängöllä pieniä lampia uimapaikkoina ja lukuisia muitakin järviä löytyy (mm. legendaarinen Bodom, jonka ympäri ajaen näkee kaunista maisemaa). Maaseutua ja maatiloja.
Espoon tuomiokirkko on pääkaupunkiseudun vanhin pystyssä oleva rakennus. Festareita mm. Espoo Cine ja Aprill Jazz. Myös Espoo Sinfonietta löytyy ja Urkuyö ja Aaria on uniikki tapahtuma. Myös Juurifestit jne. Niin ja Haltian luontokeskus!
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Espooseen! Tänne on hyvä tulla autolla, koska kaupunki on laaja. Toki metro, juna ja bussit kulkevat. Luonto täällä on ehkä se upein juttu, niin ja ne kartanot!
Ps. kannattaa käväistä Kauniaisten pikkuteillä, aivan älyttömän upeita taloja. /Espooseen vinkkejä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti