Tällä sivulla luodaan katsaus Göteborgin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia nähtävyyksiä, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.
Ruotsin museot ja jotkin muutkin vastaavat vierailupaikat olivat vielä muutama vuosi sitten ilmaisia, mutta nykyään harvaan paikkaan pääsee ilman pääsymaksua sisään. Niinpä useammassa kuin parissa paikassa käyvän kannattaa hankkia Göteborg Pass -kortti, jolla pääsee ilmaiseksi niin Lisebergiin kuin museoihinkin. Sillä voi myös matkustaa ilmaiseksi joukkoliikennevälineillä ja saada alennuksia monista liikkeistä.
Pohjoismaiden suurin huvipuisto, Liseberg, on Göteborgin suosituin nähtävyys, ja siellä vieraileekin kolmisen miljoonaa ihmistä vuosittain. Ruuhkia on odotettavissa kesälomien aikaan heinä-elokuussa ja viikonloppuiltapäivisin koko kesän ja joulusesongin ajan.
Laitteet ovat tässä keskustan vieressä sijaitsevassa huvipuistossa monipuolisia, ja niiden joukossa on jotakin kaikille huimapäistä arkailijoihin. Yksi kesyimmistä mutta myös vaikuttavimmista on 83 metrin korkuinen Liseberg-torni, jonka huipulla tehdään muutama panoraamanäkymin höystetty hidas kierros. Hurjimpiin laitteisiin kuuluvat 90 kilometrin tuntivauhtia kulkeva Balder-vuoristorata ja Kanonen-kanuuna, jonka kyydissä kiihdytetään nollasta 75 kilometriin tunnissa parissa sekunnissa.
Huvipuistossa vierailu ei ole mitenkään edullista, ja useamman kuin kerran pari laitteisiin haluavien kannattaa suosiolla hankkia yhden tai kahden päivän rajaton pääsylippu kaikkiin laitteisiin ja muihin vierailupaikkoihin. Aukioloajat muuttuvat ja ovat sekavia, joten ne kannattaa tarkastaa ennen alueelle lähtemistä. Liseberg on lähellä ydinkeskustaa Heden-kaupunginosan alueella, lähellä Kungsportsavenyn-bulevardia. Sinne pääsee vaivattomimmin raitiovaunuilla 4 tai 5. Pysäkit ovat Örgrytevägen tai Getebergsled, joiden kummankin kohdalla on portti huvipuistoon.
Lisebergin vieressä sijaitseva uudehko Universeum-tila on toinen koko perheelle sopiva vierailupaikka, mutta täällä viihtyvät kyllä muutkin. Universeum on 8 000 neliöllään Pohjoismaiden suurin tiedekeskus, ja siellä voi nähdä kaikenlaista aidoista sademetsistä tankissa uiviin haihin. Tiedemuseossa voi myös kokeilla omia lahjojaan vaikka visaisten murhatapausten selvittelyssä, ja siellä on joka päivä pitkin päivää mitä erilaisimpia tapahtumia joka makuun: esimerkiksi maanantaisin on lapsille kaikenlaista erikseen järjestettyä ohjelmaa ja tekemistä.
Tiedemuseossa kannattaa käväistä aistimassa tunnelmaa samalla kun tutustuu muuhunkin alueen tarjontaan, sillä sen korkeatasoiseen kahvila-ravintolaan ja kauppaan on vapaa pääsy. Samalla saa hyvän kuvan museon yleisluonteesta. Paikalle on helppo tulla keskustasta reilussa vartissa kävellen pitkin Kungsportsavenyniä tai sitten esimerkiksi raitiovaunuilla 2, 4 tai 5 Centralstationen-rautatieaseman edestä. Tiedemuseossa käyvä jää Korsvägen-pysäkille, joka on hyvin lähellä myös Lisebergiä ja monia muita nähtävyyksiä.
Göteborgin tärkein taidemuseo Konstmuseum sijaitsee lähellä Lisebergiä ja monia muita huomattavia nähtävyyksiä Kungsportsavenyn-bulevardin päässä olevan Götaplatsen-aukion laidalla. Sen huomattavinta tarjontaa edustavat impressionistien, kuten van Goghin, renessanssiajan ajan suuruuksien, kuten Rubensin, mestarien, kuten Picasson ja Rembrandtin, ja pohjoismaalaisten huipputaiteilijoiden, kuten Edvard Munchin ja Carl Larssonin, maalaukset. Lisäbonuksena museossa on niin sanottu Hasselblad-galleria, ensiluokkainen valokuvakokoelma, ja ilmainen, nykytaiteeseen keskittyvä taidegalleria.
Kokoelmiin on melko kohtuullinen pääsymaksu, eikä pääsymaksu muutaman kerran vuodessa vaihtuviin näyttelyihinkään ole suuri. Museo on maanantaisin suljettu, ja sen tyypillisin aukioloaika on 11–18.00, joskin keskiviikkoisin museo suljetaan vasta 21.00 ja pe–su sekä juhlapyhinä klo 17.00.
Göteborg on upeiden suurten puistojen kaupunki. Aivan päärautatieaseman vieressä sijaitseva Trädgårdsföreningen on kesäaikaan ehdoton, vain nimellisen pääsymaksun vaativa vierailupaikka. Pääsymaksu vaaditaan vain kesäkauden aikana, ja talvella paikkaan voi kävellä sisään ilmaiseksi.
Tämä vuonna 1842 perustettu eräänlainen kasvitieteellinen puutarha on tunnettu kansainvälisestikin ruusutarhastaan, jonka 4 000 ruusua edustavat pariatuhatta ruusulajiketta. Muutkin kasvit, kuten kaktuskokoelmat ja kauniit kukkapenkit, kiinnostavat monia, ja Palmhuset eli kasvihuone on vertaansa vailla oleva vierailupaikka ympäri vuoden. Kesäaikaan puiston ruusutarhan tienoilla olevassa kahvilassa on hyvä viettää mieleenpainuva kahvihetki, ja muutenkin kesäaikaan puiston alueella tulee mieluusti vietettyä useampikin tunti.
Puistoon oikeuttava pari euroa maksava pääsylippu on voimassa koko päivän. Sieltä voikin lähteä välillä tutustumaan lähistön muihin nähtävyyksiin tai käydä kävelyllä läheisellä Avenyn-pääkadulla. Puisto on avoinna ympäri vuoden ma–su klo 7–18.00, kasvihuone klo 10–16.00.
Linné-kaupunginosassa sijaitseva, 137 hehtaarin kokoinen Slotsskogen-puisto on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa kesäaikaan. Sen yhteydessä on helppo tutustua paitsi puistoon ja sen antimiin myös Linné-kaupunginosaan, joka on kaupungin miellyttävimpiä. Puisto sai alkunsa 1600-luvulla, ja 1870-luvulla, kun Göteborg kasvoi kiinni sitä ympäröiviin metsiin, perustettiin puisto mallinaan englantilaistyyliset puutarhat. Reilun vuosisadan kuluessa alueesta on muodostunut monipuolinen ulkoilu- ja virkistysalue, jonka tarjontaan kuuluu kaikenlaista niin paikallisia kuin turistejakin kiinnostavaa.
Puiston alueella on eläintarha, jossa on ruotsalaisia eläimiä ja eläintarha, joka on erikoistunut viihdyttämään lapsia. Siellä on myös jalkapallo- ja frisbeegolf-kenttiä, ja elokuisin siellä järjestetään Way Out West -musiikkifestarit. Puistossa sijaitsee luonnonhistoriallinen museo ja lähistöllä myös kaupungin varsinainen kasvitieteellinen puutarha. Naturhistoriska Museum eli luonnonhistoriaan pureutuva museo on, kuten monet muutkin kaupungin museot, maanantaisin suljettu ja avoinna ti–su klo 11–17.00. Puiston vieressä oleva Botaniska trädgård eli kasvitieteellinen puutarha on Euroopan johtavia alallaan, ja se valittiinkin Ruotsin kauneimmaksi puutarhaksi vuonna 2003.
Puistoon pääsee helposti muun muassa raitiovaunuilla 1, 2 tai 6, joista voi jäädä pois Linnéplatsen-pysäkillä, joskin Linnéssä kannattaa kävelläkin katuja jonkin verran.
14.4.1927 Hisingenissä lähellä Göteborgia perustettu Volvo-autotehdas on tunnetuimpia ruotsalaisia yrityksiä ja yksi suurimmista syistä siihen, miksi Göteborg on noussut maailmankartalle ja pysytellyt siellä 1900-luvun alkupuolelta näihin päiviin. Volvon historiaan pureutuva Volvo Museum esittelee Volvon tuotteita aina ensimmäisestä ÖV 4 -mallista lähtien. Siellä voi nähdä myös ensimmäisten suunnittelijoiden Gabrielssonin ja Larsonin yhteisen työpöydän yhtiön alkuvuosilta.
Museo on kiinni maanantaisin ja avoinna ti–pe klo 10–17.00 ja la–su klo 11–16.00. Pääsymaksu museoon on koko perheeltä noin 10 euroa. Paikalle on helppo tulla omalla autolla tietä numero 155 tai julkisilla ensin raitiovaunulla 5, 6 tai 10 Eketrägatanille ja vaihtamalla siinä bussiin numero 32. Volvo Museumin lähin pysäkki on Arendal Skans.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.