- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Firenzessä paikasta toiseen siirtyminen ei ole ongelma, ja neljän kilometrin matkan keskustan ja lentoaseman voi tehdä monella eri tavalla. Julkisille ei ytimessä ole tarvetta, sillä välimatkat ovat lyhyitä ja keskustan vanhoihin osiin tutustuminen vie ainakin pari kolme päivää.
Jos Firenzessä haluaa käyttää julkisia liikennevälineitä, niitä voi käyttää paitsi lentokenttämatkoilla myös ylös Oltrarnon kukkuloille mennessä ja joitain muitakin matkoja voi julkisilla tehdä. Taksi on Firenzessä kotimaata edullisempi mutta ei kuitenkaan mikään aivan halpa kyyti. Polkupyörällä siellä voi lähes ympäri vuoden liikkua, mutta ydin on vilkas eikä sen ympäristössäkään ole kaikkein paras pyöräillä. Auton vuokraamista ei Firenzen ytimessä lomailevan kannata harkita, mutta tietenkin jos viihtyy pidempiä aikoja Toscanan alueella voi maaseudulla käydä autoilemassa.
Firenzen keskustassa paikasta toiseen on nopein ja vaivattomin siirtyä kävellen, ja niin keskiaikaisessa keskustassa kuin joen toisella puolella Oltrarnossakin on mukava kävellä kapeilla kujilla ja vilkkailla kaduilla. On kuitenkin syytä huomioida, että Firenzessä monet kadut ja jalkakäytävät ovat kapeita, ja näin matkalaukkujen kanssa kävelemistä ei kiireisimpään aikaan kaupungin keskustassa suositella.
Mikäli kaupunkiin saapuu omatoimisesti ilman kuljetusta hotellille, on majapaikka hyvä valita läheltä Santa Maria Novella -päärautatieasemaa, jonka lähellä on kaiken keskellä oleva tuomiokirkko (Duomo). Matka kävellen keskustan keskiaikaisista osista joen yli Oltrarnoon kestää vain muutaman minuutin, ja jos Firenzessä viihtyy vähintään kolme yötä, on siellä enemmän paikallistunnelmaa kuin tuomiokirkon ympäristössä. Mielenkiintoinen mutta vilkas väylä sinne on Ponte Vecchio -silta, rauhallisempi ja paremmin näkymin varustettu ylityspaikka on Santa Trinita -silta.
Firenzessä on kattava ja kohtuuhintainen julkisen liikenteen verkosto, ja turistille olennaisimpia liikkumistapoja ovat raitiovaunu, jolla voi siirtyä keskustan ja lentoaseman välin, ja linja-auto, joista ainakin yksi linja on turistien suosiossa.
Julkisen liikenneverkoston liput ovat samoja busseihin ja raitiovaunuihin, ja niitä on nykyään entistä helpompi ostaa. Sellaisen voi ostaa T-merkillä varustetuista kioskeista ja kahviloista ja automaateista, joita on jokaisella raitiovaunupysäkillä ja monilla bussipysäkeillä.
Kaupasta tai automaatista ostettuna yhdensuuntainen aikuisten lippu maksaa 1,50 euroa. Jos saman lipun ostaa bussin tai raitiovaunun kuskilta, maksaa se 2,50 euroa. Päivälippua tai muuta vastaavaa lippua ei ole, mutta 10 matkan lipun voi ostaa kaupoista ja automaateista 14 eurolla, ja niitä voi tietenkin käyttää useampi kuin yksi ihminen. Lippu on voimassa 90 minuuttia, ja raitiovaunuun tai bussiin noustuaan se pitää leimata keltaisessa laitteessa. Jos raitiovaunusta vaihtaa johonkin toiseen liikennevälineeseen, lippua ei enää toistamiseen tarvitse leimata.
Firenzen joukkoliikenteestä vastaa ATAF, jonka sivuilla voi nähdä kaikki reitit, aikataulut ja mahdolliset muutokset.
Linja-auto ei vierailijalle ole ainakaan ensimmäisten päivien aikana kovin oleellinen, mutta kun on tutustunut tuomiokirkon ympäristössä olevaan laajaan alueeseen, Arnojoen rantoihin ja siltoihin ja kävellyt joen toisen puolen (Oltrarno) pääpaikoilla, voi busseille tulla tarvetta. Kaikki linjat pysähtyvät päärautatieaseman edustalla, mutta osalla niistä on eri pysäkit.
Yksi parhaita linjoja on Piazzele Michelangelon [kartalla] ja muun kaupungin välillä kulkeva linja 13. Se ei kulje vanhan ytimen läpi vaan sen ympäri, ja siihen on kaikkein paras nousta ensimmäisellä pysäkillä (Rotonda Barbetti), joka on rautatieaseman lähellä.
Toinen oleellinen bussilinja on Fiesoleen kulkeva linja 7, johon voi nousta rautatieaseman olevalla pysäkillä (Stazione Nazionale)
Busseilla pääsee rautatieaseman lähistöltä myös kätevästi Oltrarnon pääpaikoille ja Arnojoen ylittävälle Ponte Santa Trinita -sillalle, jonka lähellä on runsaasti majapaikkoja.
Oleellinen asia on se, että busseihin noustaan etu- tai takaovesta, ja niistä poistutaan keskellä olevista ovista. Kuskille ei etuovesta noustessa tarvitse näyttää lippua, mutta lipuntarkastajia on aina liikkeellä.
Firenzen julkinen liikenne on muuttunut aivan viime vuosina, ja kaksi raitiovaunulinjaa kulkee siellä joihinkin paikkoihin. Lentoasemalta voi siirtyä aivan ytimeen raitiovaunulla, ja ytimessä, päärautatieaseman edessä, voi myös vaihtaa (pysäkki: Alamanni - Stazione Santa Maria Novella) linjojen T1 ja T2 välillä.
Raitiovaunuihin käyvät samat liput kuin busseihinkin, ja jos majapaikka ei ole kävelymatkan päässä tuomiokirkolta, voi niitä käyttäen nähdä enemmän lyhyemmässä ajassa ilman, että tuhlaa matkakassaansa taksimatkoihin.
Visit Florence kertoo miltei kaiken mahdollisen liikkumisesta kaupungissa ja sen lähistöllä.
Firenzessä taksi on varteenotettava kyyti joillain matkoilla, mutta jos kaiken suunnittelee oikein, ei taksille ole tarvetta. Yksi asia, joka pitää Italiassa aina pitää mielessä on se, että taksia ei saa lennosta vaan sellainen pitää löytää tolpalta tai tilauttaa paikalle. Tosin lentoasemalta muualle siirtyvän on kiinteän hinnan lisäksi maksettava kustakin matkalaukusta tai muusta isosta laukusta euro lisämaksua.
Takseilla on kiinteitä hintoja, joita on esimerkiksi lentoasemalta muualle kaupunkiin, ja kaikissa tapauksissa kiinteä hinta on kaikkein paras. Jos kyydille ei ole kiinteää hintaa, on alkumaksu normaalisti 3,30 euroa, öisin 6,60 euroa ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä reilut 5 euroa. Alkumaksun lisäksi yksi kilometri maksaa eri yhtiöillä ja eri aikoina vähän eri summan, mutta se on aina vähintään euro per kilometri. Takseilla on myös viiden euron minimaksu, joten sitä halvemmalla ei arkisinkaan päivisin voi matkaa tehdä. Öisin ja pyhisin on minimaksu tätäkin suurempi.
Jos taksin haluaa tilauttaa paikalle, voi esimerkiksi hotelli tai ravintola sen tehdä. Taksin tilauttaminen soittamalla paikalle kuitenkin maksaa 2 euroa, mikä lisätään loppusummaan.
Yksi pitkään toiminut ja luotettava yhtiö on So.Co.Ta, jonka voi tilauttaa paikalle muutenkin kuin soittaen. Kätevä on sovellus, jonka voi ladata puhelimeen tai tabletille. Se toimii Firenzen lisäksi myös monissa muissa Italian kaupungeissa.
Suuren osan vuodesta Firenzen keskusta, jota ei tietenkään alun perin rakennettu autoille ja valtaville turistijoukkioille, on uskomaton vilkas paikka, jossa on paras liikkua kävellen. Siellä ei ole mukava pyöräillä juuri missään keskustan alueella, sillä ydinkeskustan puolella on joka kortteleissa tavalla tai toisella vilkasta ja joen toisella puolella on mäkiä.
Pyöriä vuokrataan Firenzessä, mutta kaikkein paras on tehdä pyöräretki jonnekin kaupungin lähistölle ja vaikka Fiesoleen. Normaalia pyörää parempia monille mäkisessä Toscanassa ovat sähköpyörät. Toinen hyvä tapa lähteä pyöräilemään Firenzen ympäristössä on ottaa osaa opastetulle kierrokselle.
Yksi pyöränvuokraaja, joka tekee myös opastettuja kierroksia, on Florence by Bike.
Toinen yhtiö on E-bikes Florence, joka on keskittynyt sähköpyöriin.
Hyvä sovellus pyöräilemään vieraissa paikoissa haluaville on Bike Citizens.
Visit Florence antaa ohjeita Firenzessä pyöräileville.
Monet ajavat Euroopan läpi Italiaan ja etenkin Toscanaan, jonka maaseutu vetää joitain joka vuosi puoleensa. Autoliitto esittelee autoilua Italiassa, mutta sen lisäksi läpi Euroopan ajavan on syytä ottaa selvää eri maiden säännöistä ja vaatimuksista.
Firenzessä auton vuokraaminen ei ole suositeltavaa, mutta siellä voi vuokrata auton. Sen voi vuokrata jo lentoasemalla tai sitten auton voi noutaa tai se voidaan toimittaa majapaikalle.
Rental Cars on kätevä sivusto, jonka kautta eri vuokraamojen hintoja voi vertailla ja autoja etukäteen varata.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.