- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on Glasgow’n jälkeen sen toiseksi suurin kaupunki. Sen varsinaisen kaupungin alueella asuu noin 500 000 asukasta, Suur-Edinburghin alueella noin 900 000. Kaupungin seutu on ollut asutettuna jo pitkään, mutta 900-luvulla se tuli varsinaiseksi kaupungiksi ja liitettiin Skotlannin kuningaskuntaan.
Kaupunki kasvoi keskiajalla Skotlannin kaupan keskukseksi, mutta vuoden 1707 jälkeen valta siirtyi Englantiin ja Lontooseen, ja vasta vuonna 1997 valtaa alettiin siirtää takaisin Edinburghiin. Seurauksena oli Skotlannin uuden parlamenttirakennuksen ylihintainen rakennusprojekti ja vuonna 2005 oma eduskunta. Vuoden 2014 loppupuolella äänestetään siitä, säilyykö Skotlanti osana Britanniaa vai saako se itsenäisyytensä kokonaan takaisin.
Tätä nykyä Edinburgh on tunnettu yliopistostaan ja muista hyvistä kouluistaan. Se on Lontoon jälkeen Britannian toiseksi suurin turistimagneetti, ja sen kulttuuripitoiset festivaalit ovat maailmankuuluja. Äänestysten perusteella Edinburgh on myös yksi Britannian parhaista asuinpaikoista, ja vuonna 2012 se valittiin Euroopan parhaaksi matkakohteeksi.
Turistin näkökulmasta Old Town -vanhakaupunki [kartalla] on Edinburghin keskus, ja sen pääkatu The Royal Mile, joka muodostuu useasta erinimisestä kadusta, on sen ehdoton turistimagneetti. The Royal Mile [kartalla] kulkee Edinburghin ikivanhan linnoituksen ja Holyrood-puiston välillä, ja sen varrella ja lähistöllä on valtaosa kaupungin nähtävyyksistä. Erityisen paljon nähtävää on museoissa, mutta kadun varrella on myös kirkkoja, kaupungin vanhin asuinrakennus, viskistä kertova keskus ja paljon turisteja kiinnostavia putiikkeja, jotka myyvät viskiä, lampaanvillatuotteita ja muuta matkamuistoksi kelpaavaa.
Monet Royal Milen sivukadut, kuten George IV Bridge, South Bridge ja North Bridge, ovat hyviä nähtävyyksiltään nekin. Niiden varrella on museoita, Old College -yliopiston kampus ja runsaasti kauppoja, pubeja ja ravintoloita, jotka pitävät turisteja tiukasti vanhankaupungin alueella.
Myös monet kujat ja pikkukadut, jotka kulkevat Royal Milelta joko kohti keskustan uudempia osia tai Grassmarket-katua, ovat tutustumisen arvoisia, etenkin Victoria Street [kartalla], St Mary’s Close ja Cockburn Street [kartalla], joiden varrella on hyviä putiikkeja ja pubeja. George IV Bridge -katu [kartalla] on erityisen hyvä katu tutustua sen nähtävyyksien takia, ja etenkin National Museum eli kansallismuseo [kartalla] on hyvä vierailupaikka, sillä se on pääsymaksuton ja sen Tower-ravintola kuuluu ruoiltaan ja näkymiltään kaupungin parhaiden joukkoon.
Kansallismuseon vieressä sijaitsee Edinburghin kuuluisin kirkko, Greyfriars Kirk [kartalla], jota ympäröivä hautausmaa on monien opastettujen kävelykierrosten kohde. Greyfriars Bobbyn pieni suosittu patsas [kartalla] kirkon edessä on sekin hyvä tuttavuus, sillä tämä uskollinen terrieri vartioi isäntänsä hautaa yli vuosikymmenen ajan 1800-luvun puolivälissä. Kadun varrella on hyviä putiikkeja ja pubeja, joissa on mukavaa tunnelmaa illan pimettyä.
Lähellä Greyfriars Bobbya sijaitsee yksi vanhankaupungin suosituimmista kaduista, Grassmarket [kartalla]. Katu on päiväsaikaan terasseineen hyvä osoite drinkille tai aterialle, ja illan pimettyä sinne saapuu sekä turisteja että paikallisia olutta juomaan ja hauskaa äänekkäästi pitämään. Lisää illanviettopaikkoja mutta myös kaupungin parhaita teattereita ja konserttisaleja on lähellä Grassmarketia sijaitsevan Lothian Road -kadun [kartalla] varrella ja lähistöllä. Täällä ovat esimerkiksi Filmhouse-elokuva-arkisto [kartalla] ja Usher Hall -konserttisali [kartalla], joka on Skotlannin filharmoniaorkesterin koti ja jossa on myös rock-konsertteja ja muuta viihteellisempää.
Royal Milen toinen merkittävä sivukatu on South Bridge [kartalla], jonka varrella on silläkin nähtävää. Old College -yliopiston kampus [kartalla] on hyvä vierailupaikka, sillä täällä pääsee sivistyneeseen tunnelmaan ja täällä voi myös tutustua hyvään pääsymaksuttomaan Talbot Rice -taidegalleriaan, jossa on yleensä esillä nykytaidetta. Kadun varrella on Festival Theatre [kartalla], Edinburghin teatterifestivaalien pääpaikkoja, samoin kuin Surgeon’s Hall -museo, joka tutustuttaa ilman pääsymaksua lääketieteen historiaan. Kadun varrella on myös hyviä kauppoja kirjakaupasta elintarvikeliikkeisiin ja ravintoloita, joista intialaiset ovat Skotlannissa erityisen tasokkaita ja usein edullisia. Monilla South Bridgen sivukadulla on pubeja ja muuta mielenkiintoista, ja täällä kannattaakin ajan kanssa kävellä niin päivällä kuin illallakin.
Royal Mile kulkee kohti Holyrood Park -puistoa [kartalla]. Holyrood Park on Edinburghin hienoimpia ja suurimpia puistoja. Siellä on kuningattaren virallinen Skotlannin-asunto eli Palace of Holyrood House, jonne muulloin kuin kuninkaallisten siellä asustellessa voi tutustua opastettujen kierrosten yhteydessä. Jos jalat kantavat sinne asti, kannattaa myös kavuta muutaman sadan metrin korkeuteen Arthur’s Seat -tasanteelle, jolta on upeat näkymät vanhaankaupunkiin. Puiston lähellä kuljeskelevien kannattaa myös ainakin ulkoa tutustua Skotlannin parlamenttirakennukseen, joka edustaa uusinta arkkitehtuuria. Niille, jotka ovat enemmänkin kiinnostuneita tästä rakennuksesta, jonka budjetti ylittyi runsaasti, tehdään maksuttomia opastettuja kierroksia.
North Bridge [kartalla] on sekin yksi Royal Milen sivukaduista, ja kuten Waverley Bridgekin [kartalla], se johtaa kohti kaupungin vanhojen osien uudempia kortteleita, jotka tunnetaan nimellä New Town [kartalla].
New Townin pääkatu on Princes Street [kartalla], Euroopan upeimpia ostoskatuja, jonka vierellä kulkee Princes Street Gardens -puistoalue. Princes Street Gardens -puistoalueen jakaa kahteen osaan The Mound [kartalla], kiemurteleva jyrkkä tie, joka sekin kulkee vanhan keskustan vanhimpien ja uudempien osien välillä. The Moundin varrella on kaksi merkittävää taidemuseota, National Gallery ja Royal Academy, kumpikin pääsymaksuttomia, huippuluokan taidegallerioita, joissa on esillä niin skotlantilaista kuin ulkomaalaista taidetta.
Princes Streetin varrella on myös näyttävä Sir Walter Scott -monumentti, jonka huipulle voi kavuta pääsymaksua vastaan. Waverley Bridge -sillalla on hyvä ostoskeskus ja sen yhteydessä rautatieasema, josta pääsee Glasgow’hun, muualle Skotlantiin ja myös muualle Britanniaan. Princes Streetin päässä, Waterloo Place -aukion vierellä on yksi keskustan upeimmista puistoalueista, Calton Hill, joka myös tunnetaan Regent Gardens -nimellä [kartalla]. Tämä on ehdoton tutustumispaikka vanhojen rakennustensa ja upeiden näkymiensä puolesta, ja tänne valtaosa kaupungissa vierailevista ainakin kerran kiipeää. Vaikka siellä on usein muitakin vierailijoita, on kukkulan päällä oleva puistoalue suuri eikä sinne helposti synny tungosta.
Princes Streetin vieressä kulkeva Rose Street [kartalla] on keskustan ainoita kävelykatuja. Se oli takavuosina suosittu paikka, mutta nykyisin se ei enää vedä ihmisiä yhtä paljon puoleensa. Tästä huolimatta se on kaupungin uudemmalla puolella seikkailevalle hyvä tuttavuus: sen pubit, ravintolat ja putiikit ovat erityisen hyviä, ja täällä on mukavaa tunnelmaa niin päivällä kuin illallakin. Putiikit menevät lähes kaikki viimeistään iltakuudelta kiinni, mutta kuuluisa Jenners-tavaratalo ja sen vieressä oleva Marks & Spencer ovat tätä myöhempään avoinna. Kumpikin on Rose- ja Princes-katujen välissä, St Andrew’s Square -aukion vieressä. Aukiolla [kartalla] on lisää shoppailumahdollisuuksia, kuten Skotlannin ainoa Harvey Nichols -muotiliike, ja myös kaupungin linja-autoasema.
George Street [kartalla], joka kulkee Princes Streetin suuntaisesti, on toinen alueen pääkaduista. Sen varrella on hienoja muotiliikkeitä ja muitakin luksusluokan putiikkeja, samoin kuin hienoja ravintoloita Jamie Oliverin pitämästä italialaisesta ravintolasta suureen Standing Order -pubiin, joka on varsin edullinen ja arkinen paikka aterialle tai muutamalle tuopille. New Townissa on muitakin hyviä katuja, joita voi mittailla. Siellä on usein näitä pääkatuja lukuun ottamatta varsin rauhallista, ja vilkkaimpinakin aikoina Queen Street Gardens -puistoalueen [kartalla] tuntumassa on rauhallista tunnelmaa, hyviä kauppoja ja myös ravintoloita ja pubeja. New Townin rauhalliset kadut ovat hyviä majapaikalle, sillä niistä on lyhyt matka nähtävyyksille ja shoppailemaan mutta ne ovat öisin hiljaisia.
Muualla kaupungissa West End [kartalla], joka sijaitsee lähellä Lothian Roadia mutta myös Princes Streetin länsipäätä, on alue, jossa on paljon teattereita ja melkoisesti majapaikkoja, etenkin Haymarket-aseman [kartalla] lähistöllä. Täällä on myös pubeja ja ravintoloita, ja yksityisomistuksessa olevat putiikit myyvät paikallista designia ja muita tuotteita, joita ei ole hyvin kaupan muualla kaupungissa.
Keskustan ulkopuolella Leith [kartalla] on merenrannalla sijaitseva alue, joka on viime vuosikymmenen aikana nostanut profiiliaan ja joka on kaupungissa vähintään kolme päivää pysytteleville hyvä vierailupaikka. Kävelymatkaa sinne tulee jonkin verran, mutta bussit kulkevat sinne joutuisasti.
Leithissä on jonkin verran nähtävää, kuten entinen Britannian kuninkaallisten asuntona ulkomailla käyttämä laiva ja Ocean Terminal -ostoskeskus [kartalla], jonne on hyvä vaikka paeta sateita. Merenrannalla etenkin satama-alueilla on hyviä kalaravintoloita ja pubeja, joissa on mukavaa tunnelmaa ja varsin rauhallista vilkkaimpinakin matkustusaikoina. Leith on oiva paikka hotellille niille, jotka haluavat varmasti nukkua yönsä rauhallisella tienoolla ja joita vartin bussimatka kaupungin keskustaan ei haittaa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.