- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Dubrovnik kuuluu Euroopan romanttisimpiin ja unelmanomaisimpiin lomakohteisiin, jonne matkustetaan paljon ympäri vuoden.
Kauniit nähtävyydet, ainutlaatuinen sijainti kirkkaan Adrianmeren rannoilla eteläisessä Dalmatiassa, puhtaat ja maukkaat ruoat ja juomat, monipuoliset majapaikat ja erilaiset kaupunginosat vanhastakaupungista Lapadin ranta-alueeseen antavat kenen tahansa lomalle ainutlaatuiset puitteet.
Koska Dubrovnik on tunnetusti hintava ja vilkas matkakohde, kannattaa sinne tehtävä matka suunnitella tarkoin, ja kaupunkiin on kaikkein paras tutustua silloin kun siellä ei ole valtavaa määrää turisteja. Dubrovnik on oiva matkakohde kenelle tahansa perheistä porukoihin, mutta parhaiten siellä viihtyvät pariskunnat ja pienet seurueet, jotka kenties juhlistavat jotakin merkittävää tapahtumaa.
Dubrovnik on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, mutta sinne voi myös matkustaa talvisin kulttuuriin ja taiteeseen tutustumaan tai kesällä rantalomaa viettämään.
Tekemistä-osassa syödään kalaruokia ravintoloissa ja mietitään mitä Dubrovnikista kannattaa ostaa ja missä ostokset kannattaa tehdä. Lisäksi annetaan ajanvietevinkkejä mm. rantaelämän ja veneretkien ystäville ja kerrotaan tapahtumista ja kulttuurielämästä.
Nähtävää-osassa käydään läpi Dubrovnikin kaupunginosia ja niiden tarjontaa sekä esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten maamerkkejä, rakennuksia ja muita merkittäviä paikkoja.
Selviytymisoppaassa paneudutaan Dubrovnikin-matkoihin, lentoihin ja saapumiseen perille, liikkumiseen kaupungissa sekä alueen säähän, ilmastoon ja parhaimpiin matkustusaikoihin.
Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Dubrovnikin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.
Dubrovnik on kiireinen matkakohde suuren osan vuodesta, ja vilkkaimpina aikoina sinne suuntaa valtava määrä turisteja. Heistä kuitenkin suuri osa on siellä päiväretkellä ja alkaa valua keskustasta pois klo 16.00 alkaen, joten vanhankaupungin nähtävyyksiin on hyvä tutustua aamulla tai illalla, jolloin kesälläkin näin voi välttää tungoksen.
Kiireisimpiä aikoja matkustaa Dubrovnikiin ovat pääsiäinen, kesä-syyskuu, lokakuun syyslomien viikot ja aika joulusta loppiaiseen. Viikonloput ovat aina kiireisempiä kuin viikot, ja risteilylaivoja tulee kaupunkiin ympäri vuoden, joskin eniten niitä on touko-lokakuussa.
Pakettimatkalle lähtevä suomalainen joutuu pulittamaan sellaisista matkustusajoista kuin pääsiäinen ja aika juhannuksesta elokuun puoliväliin normaalia enemmän. Omatoimisesti kaupunkiin matkaava maksaa majoituksesta eniten kesä-elokuussa ja vähiten marras-maaliskuussa, ja varaukset kesäkaudella on hyvä tehdä kuukausia etukäteen. Kesällä ja muina vilkkaina matkustusaikoina omatoimisesti paikalle lentävä varaa lippunsa kuukausia etukäteen, ja myös pakettimatkalle lähtevän on aina hyvä tehdä varaus hyvissä ajoin etukäteen.
Vanhakaupunki lähikortteleineen on turistien ykköskohde, jossa tulee paljon vietettyä aikaa, ja sielläkin on sen verran alaa ja vierailupaikkoja, että siihen tutustumiseen kuluu helposti pari päivää. Vanhankaupungin vieressä olevilla alueilla on muutama mukava ranta ja muitakin vierailupaikkoja, mutta vanhankaupungin jälkeen paras kaupunginosa lähteä tutustumaan on Lapad. Se on tunnettu rannastaan, rantapromenadistaan, lukuisista ravintoloistaan ja monipuolisista majapaikoistaan, joita on myös siihen kuuluvalla Babin kukin niemimaalla.
Lue lisää: Dubrovnikin tärkeimmät nähtävyydet Dubrovnikin alue alueelta
Dubrovnikissa kaikkein parhaat ostospaikat ovat vanhassakaupungissa, sen välittömässä läheisyydessä, Lapadin ostoskeskuksen tienoilla ja Gruž-kaupunginosassa, jossa satama ja linja-autoasema sijaitsevat. Elintarvikkeiltaan ja juomiltaan korkeatasoisessa Kroatiassa valintamyymälät ja torit ovat aina erinomaisia ostospaikkoja, ja niitä löytyy myös näistä kolmesta kaupunginosasta, joskin Lapadin valintamyymälät ja Gružin tori ja suuri hypermarketti ovat kaikkein monipuolisimpia paikkoja tehdä ruoka- ja juomahankintoja. Dubrovnikissa on monin tavoin hintavampaa kuin muualla Kroatiassa saati lähimaissa, mutta siellä on Suomeen verrattuna varsin edullista.
Grad eli vanhakaupunki on kaupungin ykkösostospaikka, ja valtaosa turisteista hankkii sen putiikeista ja markkinakojuista tuliaiset ja muut kotiintuomiset. Sen lisäksi Gruž-kaupunginosassa on valintamyymälöitä ja tori, ja nämä ostospaikat ovat lähellä Lapadia, jossa on paljon majapaikkoja ja jonka DOC-ostoskeskuksen ympäristö on sekin varsin hyvää maastoa ainakin ruoka- ja juomaostoksille. Sellaiset paikat kuin Cavtat eivät ole hyviä muille ostoksille kuin tuliaisille ja käsitöille, joten jos majapaikka on keskustan ulkopuolella, kannattaa ainakin kerran lähteä ostoksille vanhaankaupunkiin.
Lue lisää: Ostokset
Dubrovnikissa on paljon hyviä ravintoloita, joissa voi syödä erinomaisia kalaruokia tai pastoja, mutta siellä on myös paljon ylihintaisia, palvelultaan huonoja tai muuten vain heikkoja ravintoloita, joten asiaan kannattaa ainakin jonkin verran paneutua. Mitä enemmän tietää Dubrovnikin ruoista ja ravintoloista, sitä paremmin siellä tulee syötyä.
Muuallakin Kroatian rannikolla tavattavat merenelävät ovat kaikkein tyypillisimpiä tarjottavia aterioita Dubrovnikin ravintoloissa. Myös salaatit, pitsat, pastat ja liharuoat ovat hyvin tarjolla. Dubrovnikiin tarjoilijat ovat poikkeuksetta hyvin kielitaitoisia, ja englantia he osaavat kuin äidinkieltään. Aterioiden koostumuksista voi aina keskustella ja neuvotella, erityistoivomuksia otetaan aina huomioon ja informaatiota saa niin paljon kuin haluaa. Ruokalistat ovat joka paikassa englanniksi, usein joillain muillakin kielillä.
Lue lisää: Ravintolat ja parhaat alueet ruokailla Tyypilliset ruoat ravintoloissa
Liikkuminen Dubrovnikissa on varsin suoraviivaista, sillä eri tienoita, joille pitäisi siirtyä, on hyvin vähän, ja valtaosa lomasta kävellään jollakin tietyllä alueella, kuten vanhassakaupungissa tai Lapadissa. Lapad ja sen vieressä oleva Babin kuk ovat tunnettuja lukuisista majapaikoistaan, ja niiltä on kaikkein paras siirtyä bussilla vanhaankaupunkiin. Myös joitain muita käteviä reittejä on, kuten linja 10 joka kulkee Cavtatiin. Lippuja voi ostaa parilla eurolla kuskilta, ja lippukioskeissa on myynnissä myös päivälippuja. Taksilla liikkuminen on Dubrovnikissa hintavaa mutta edullisempaa kuin Suomessa. Jos Dubrovnikissa haluaa vuokrata kulkuneuvon, kuten pyörän tai skootterin, saa sellaisen helposti vuokralle.
Lue lisää: Liikkuminen paikan päällä
Dubrovnikiin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lento ja hotelli varataan itse, tai matkatoimiston järjestämälle matkalle, jolloin hintaa tulee enemmän ja valinnanvaraa on vähemmän. Dubrovnikiin voi tätä nykyä parhaiten matkustaa huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta jos ei välttämättä halua matkustaa kesäkauden aikana ja lentää suoraan, voi sinne muulloinkin tehdä matkan. Parhaimmillaan Dubrovnik on keväällä ja syksyllä, niin että huhtikuun alusta juhannuksen tienoille ja syyskuun loppupuolelta marraskuun alkuun on kenties ihanteellisin aika matkustaa sinne, mutta etenkin loppukaudesta on luvassa sateita. Dubrovnikiin saapumisen jälkeen lentoasemalta on melko helppo itsekin järjestää kyyti bussilla tai taksilla muualle kaupunkiin.
Lue lisää: Dubrovnikin-matkat ja saapuminen perille
Dubrovnikin viralliset matkailusivut | Dubrovnik Wikipediassa | Kroatian turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote) | Google maps: Dubrovnik, Kroatia
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04
Loistavan hyvä pienimuotoinen matkaopas. Antaa todella hyviä vinkkejä matkalle. /Kari
Minusta parhaat ajat käydä Dubrovnikissa ovat toukokuu ja syyskuu. Tällöin kadut eivät ole aivan täynnä turisteja mutta kelit ovat kuitenkin vielä lämpimiä. Pahimpaan turistiaikaan Dubrovnikista ei saa juuri mitään irti kun pitää taiteilla ihmismassojen keskellä. Ei Dubrovnikia syyttää pidetä hyvänä/huonona esimerkkinä massaturismin haitallisista vaikutuksista. Paikka on kertakaikkiaan ainutlaatuinen, mutta sen ainutlaatuisuus aukeaa kunnolla vasta kun siitä pääsee nauttimaan hiljaisempina hetkinä vuodesta. Jos vain voit suosia aikoja sesongin ulkopuolelta, se kannattaa. /Raija
Näin, tai sitten pitää lähteä liikkeelle todella varhain. Kun aurinko pilkistää näkyviin. Silloin saa myös parhaat valokuvat. Päivisin voi sitten retkeillä saarille tai muille lähitienoiden nähtävyyksille. /Matias
Dubrovnik on todella kallis, varmaankin koska sen suosio on kasvanut viime aikoina. Ruokailu kahdelle vanhassakaupungissa oli aina noin 600 kunaa. Minulle on kerrottu, että Dubrovnikin hinnat ovat kolminkertaistuneet viimeisen viiden vuoden aikana. Vanhankaupungin ulkopuolella ravintolat ovat noin puolet vanhankaupungin sisäpuolella olevien ravintoloiden hinnoista.
Ennen kun kävin Dubrovnikissa Tallinnan vanhaakaupunki oli näkemistäni vaikuttavin mutta nyt Dubrovnik vei ykkössijan. Myös satama on erittäin kaunis. Päätimem majoittua huoneistoon vanhassakaupungissa ja se olikin hyvä valinta. Olimme aivan kukkulan huipulla ja meillä oli suuri parveke, jolta oli komeat näkymät vanhaankaupunkiin.
Dubrovnikin hinnat ei kerro mitään maan yleisestä hintatasosta. Dubrovnik on omaa luokkaansa. Esimerkiksi juotavia voi ostaa muissa rannikon turistipaikoissa puolet tai pari kolmannesta halvemmalla kuin Dubrovnikissa.
Kun olimme liikkeellä lasten kanssa huomasimme, että paras aika Dubrovnikissa pörrätä lasten kanssa on mahdollisimman aikaisin, ennen kuin turistimassat valtaavat kaikki paikat. Lounasaikaan mennessä oli aika palata hotellille, jossa saimme olla rauhassa. Lapset leikkivät siellä iltapäivän ajan ja aikuiset lepäsivät. Sitten taas muutama tunti ennen auringonlaskua lähdettiin ulos. Kun muksut saivat päättää minne mennään, päädyttiin rannoille ja puistoihin.
Dubrovnikin entiset aristokraatit halusivat päästä pois kaupungista, minkä vuoksi he rakensivat ylellisiä huviloita helpon ratsastusmatkan päähän. Useimpiin niistä ei pääse tutustumaan, mutta Sorkocevicin huvilan ulkoalueet ovat avoinna yleisölle. Se rakennettiin Petar Sorkocevicille vuonna 1521, ja se on yksi parhaiten säilyneistä Sorkocevicin perheen kesäkartanoista. Se sijaitee maailman lyhimmän joen, Ombla-joen, rannalla Rijeka Dubrovackan kaupunginosassa.
Dubrovnik Times -lehdessä 11.9.2021 julkaistun jutun mukaan Kroatiassa on tällä hetkellä enemmän turisteja kuin ennätyksellisenä vuonna 2019. Vaikka koko Kroatia hohkaa punaisena Euroopan unionin Covid-19-kartalla, tämä ei näytä vaikuttaneen matkailijavirtoihin. Lehden tietojen mukaan Kroatiassa oleskelee tällä hetkellä 530.000 turistia, joista 475.000 on ulkomailta. Matkustajat tulevat pääasiassa Saksasta, Itävallasta, Puolasta, Sloveniasta ja Tšekeistä. Matkailuasioista vastaavan ministerin Nikolina Brnjac mukaan nyt saapuvat on rokotettu suurelta osin, ja he ovat tietoisia rajoituksista ja maahantulovaatimuksista.