- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Dublinissa riittää nähtävää pitkäksikin ajaksi, mutta sieltä voi nopeasti käydä ainakin keskustan ulkopuolella ja tutustua merelliseen Dubliniin Howthissa tai Sandymountissa. Näihin paikkoihin, joihin on alle puolen tunnin matka, pääsee DART-junilla keskustan kolmelta asemalta.
Muualle Irlannin saarelle pääsee nopeimmin junalla, joita lähtee Connolly-asemalta keskustasta, samoin kuin Tara Street- ja Pearse-asemilta. Limerickiin pääsee Heuston-asemalta, jonne Connolly-asemalta lähtevä raitiovaunu kulkee. Hyviä kohteita Irlannissa on etelärannikolla, joka on saaren aurinkoisimpia osia, ja myös Britannian puolella sijaitseva Belfast on mielenkiintoinen vierailupaikka.
Tietoa junien aikatauluista ja hinnoista saa Irish Rail -verkkosivuilta.
1970-luvulta alkaen Belfast on tullut tutuksi levottomuuksista (The Troubles), joita siellä on ollut katolisten ja protestanttien välillä. Nykyään kaupunki on rauhoittunut. Siellä on ongelmia joillain seuduilla, mutta kaupungin keskusta on mielenkiintoinen paikka ja siellä voi hyvin käydä pikavisiitilläkin.
Kaupungin rautatieasema, jonne pääsee Dublinin Connolly-asemalta parissa tunnissa, sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Hyvä ensimmäinen osoite on Donegall Street, jonka varrella on hienoja putiikkeja ja upea kaupungintalo, jonka sisälle voi mennä ilman pääsymaksua ja jonne tehdään opastettuja kierroksia päivittäin klo 11-14.30. Donegall Streetillä sijaitsee myös Belfast Welcome Centre (47 Donegall St), mistä on hyvä käydä hakemassa kartta ja tietoa nähtävyyksistä.
Donegall Streetin jälkeen on hyvä katsastaa Great Victoria Street, jonka varrella on paljon hyviä ravintoloita ja Crown Liquor Saloon, joka on huippuluokan esimerkki Belfastin 1800-luvun lopun viktoriaanisen ajan arkkitehtuurista. Vastapäätä sijaitseva Grand Opera House -oopperatalo vaurioitui pahoin vuoden 1993 pommi-iskussa, mutta sekin on nyt saatu takaisin entisen ajan loistoonsa. Great Victoria Streetiä pitkin on hyvä siirtyä Botanic Avenuelle, joka on tunnettu baareistaan, ja kulkea kohti kaupungin kasvitieteellistä puutarhaa. Tämä pääsymaksuton puutarha on hyvä paikka katsella kasvillisuutta kauniilla ilmalla ja siirtyä sieltä muutama vuosi sitten remontin jälkeen uudelleen avautuneeseen Ulster Museumiin.
Belfastiin voi tutustua hyvin omatoimisesti, mutta siellä on myös runsaasti erilaisia kierroksia. Yksi kätevimmistä on Black Taxi Tours, jonka aikana voi perinteisessä brittiläisessä mustassa taksissa tutustua kaupungin parhaisiin paloihin. Toinen vaihtoehto on tyypillinen hop on, hop off -tyylinen bussikierros. Turisti-info antaa tietoa omin päin suoritettavista kierroksista, joilla voi tutustua muun muassa Titanicin historiaan ja lastenkirjailija C. S. Lewisin tärkeisiin paikkoihin kaupungissa.
Connolly-asemalta pääsee usein lähtevillä junilla kohti Howthin niemimaata, joka on kesäkautena kenties paras paikka tutustua merelliseen Dubliniin. Rautatieasemalta on lyhyt kävelymatka West Pier -kadulle, jonka varrella sijaitsee kylän turisti-info, erilaisia kauppoja ja ravintoloita, joissa täällä käydessä on hyvä käydä maistelemassa paikallisia kalaruokia.
Howthissa on hyvä kävellä sataman tienoilla. Täällä on kaikenlaisia aluksia huvipursista kalastusveneisiin, ja silloin kun tuuli ei ole kova, on mukava kävellä East Pier -aallonmurtajaa pitkin Howthin majakalle. Mikäli ilmat ovat suotuisat, aallonmurtajalta tehdään laivamatkoja karulle Ireland’s Eye -saarelle, jonne matka kestää vartin suuntaansa.
Muualla Howthissa on nähtävää kukkuloilla sataman yläpuolella, missä sijaitsee yksi Dublinin seudun niin sanotuista Martello-torneista, jonka suojissa on tätä nykyä vanhoja radioita ja muuta viestinnän historiaan liittyvää esittelevä museo. Lähellä tornia, Abbey Streetin varrella, on muutakin nähtävää, kuten pieni hautausmaa ja sen keskellä kirkon rauniot, ja sieltä on erityisen hyvät näkymät satamaan. Täällä Howthin varsinaisessa kylässä on mukava kävellä jonkin aikaa, ennen kuin lähtee takaisin alas kohti satamaa ja rautatieasemaa.
Abbey Streetin varrella on ravintoloita ja pubeja, jotka tosin ovat parhaiten avoinna viikonloppuisin ja keskikesällä. Lisää ravintoloita on West Pier -kadulla ja rautatieaseman vieressä, missä on parikin hyvää terassilla varustettua ravintolaa, ja nimenomaan kalaruoat ovat hyviä. Howthiin tulee Dublinista junia tämän tästä. Sinne voi olla suuria ruuhkia kesäviikonloppuisin kauniilla ilmoilla, ja aina kannattaa heti ostaa edestakainen lippu Connolly-asemalta Dublinista.
Frank McCourtin vuonna 1996 julkaistu kirja Seitsemännen portaan enkeli (Angela’s Ashes) teki Limerickistä maailmankuulun eikä suinkaan positiivisessa mielessä. Kirjan ilmestymisen jälkeen kaupunki on alkanut kohottaa profiiliaan ja on nykyisin varsin mukava vierailupaikka. Kaupungin läpi virtaa Shannon-joki, jonka lähellä sijaitsee turisti-info (Arthur’s Quay), josta saa kartan ja tietoa kaupungin nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.
Limerickin kaduilla on mukava kävellä, käydä syömässä, kahvilla tai pintillisellä, ja siellä voi myös vierailla hyvässä museossa ja tutustua Frank McCourtin lapsuudenmaisemiin. Hyvä vierailupaikka on Hunt Museum -taidemuseo (Rutland Street), jossa on vaihtuvien nykytaiteen näyttelyiden lisäksi esineistöä aina pronssiajalta lähtien. Frank McCourtin vaiheisiin voi tutustua Georgian House -talossa (2 Perry Square), jossa on Ashes Exhibition -näyttely. Sen antiin kuuluu jäljitelmä kirjailijan lapsuudenkodista ja muuta kirjailijaan liittyvää materiaalia. Talossa on myös hyvä tutustua siihen, miten sata vuotta sitten elettiin ja kuinka paljon palvelijoiden ja ylhäisön asuinolot silloin erosivat toisistaan.
Kaupungissa on hyvä tutustua myös King John’s Castle -linnoitukseen (Nicholas St), joka sijaitsee Shannon-joen toisella puolella. Siellä sijaitsee myös kaupungin vanhin rakennus vuodelta 1168 eli St. Mary’s Cathedral, jonka suojiin päästäkseen on pulitettava parin punnan pääsymaksu. Limerickiin pääsee parissa tunnissa Heuston-asemalta.
Kaakkois-Irlanti on kaunis ja maineeltaan saaren aurinkoisin paikka, jonne kaupunkilaiset kesäkuukausina suuntaavat sankoin joukoin. Parhaita tutustumispaikkoja siellä on Wexford, jonka kapeilla kujilla on mukava katsella kauniita taloja ja poiketa sen ikivanhoissa pubeissa tunnelmalliselle visiitille.
Wexfordin keskustassa ei sinänsä ole paljon mitään varsinaista nähtävää, mutta on hyvä kiinnittää huomio ainoaan jäljellä olevaan alkuperäiseen kaupunginporttiin eli West Gateen (Slaney Street). Lähellä sijaitseva Selskar Abbey -kirkko on peräisin 1100-luvulta, joskin Oliver Cromwellin vierailu kaupungissa raunioitti sen ja edelleenkin se on samassa kunnossa kuin vuonna 1649. Bullring on paikka, jossa Cromwell tapatti kansalaisia, mutta nykyisin siellä on perjantaisin ja lauantaisin hyvät markkinat.
Hyvä aika vierailla Wexfordissa on paitsi kesällä myös lokakuussa, jolloin siellä pidetään maailmankuulut oopperajuhlat. Wexfordiin pääsee hyvin Connolly-asemalta noin kahdessa ja puolessa tunnissa.
Esimerkiksi Visit Dublin -sivustolla on tietoa Dublinin ulkopuolelle järjestettävistä retkistä.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Mike McSharry, Peter Forsberg
2013/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.