- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tällä sivulla luodaan katsaus Dublinin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.
Dublinin pääostoskatu on sen vauraammalla eteläpuolella (Southside) sijaitseva Grafton Street, kävelykatu, joka kulkee Trinity College -yliopiston ja St. Stephen’s Green -puiston välillä. Grafton Streetin arkkitehtuuri on merkittävää, joskin katu on etenkin kesäpäivisin ja -iltaisin sen verran tukossa, että sen tähän puoleen voi olla hankala kiinnittää huomiota. Kadun varrella ja lähikaduilla on kaupungin hienoimpia putiikkeja ja tavarataloja, ja erotuksena joen pohjoispuolella sijaitsevista ostoskaduista täällä on kallista ja täällä viihtyvät kaupungin äveriäimmät shoppailijat. Kadun tavarataloista merkittävin on luksusluokan Brown Thomas -tavaratalo, ja kadun varrella on jalokiviliikkeitä, kenkäkauppoja ja paljon muitakin putiikkeja.
Grafton Street on hyvä paikka kenkäostoksille, ja myös yksi sen sivukaduista eli Wicklow Street on kuuluisa hyvistä kenkäkaupoistaan. Grafton Streetin varrella on myös tyypillisiä matkamuistoja ja irlantilaisia tuotteita myyviä putiikkeja, mutta Trinity Collegen eteläpuolelta kulkeva Nassau Street on erityisen tunnettu matkamuistomyymälöistään. Nassau Streetillä erityisen hyvä tämän tyylinen myymälä, josta saa myös perinteisiä irlantilaisia ostoksia, on Kilkenny Shop.
Grafton Streetin kanssa samansuuntaisesti kulkeva Dawson Street on historiallisesti merkittävä ja tyylikäs katu, jonka varrella on korkeatasoista muotia myyviä putiikkeja mutta myös muita huomionarvoisia liikkeitä. Viskin ja viinin ystäville parhaita osoitteita on Celtic Whiskey Shop, ja kirjojen ystäville ykkösliike Dublinissa on Hodges Figgis.
Toisella puolella Grafton Streetiä eli matkalla kohti Dublin Castle -linnaketta on hyviä kävelykatuja ja kujia, joiden varrella on mahdollista tehdä etenkin luksusluokan ostoksia. Hyvä poikkikatu on Johnson’s Court, jonka varrella on jalokiviliikkeitä ja Westbury Mall -ostoskeskus, josta saa luksusluokan tuotteita persialaisista matoista puisiin leluihin.
Samalla alueella, William Streetin varrella sijaitsee ostoskeskus nimeltään Powerscourt Centre, joka on kaupungin tyylikkäimpiä ostoskeskuksia. Lähellä sitä sijaitsee Georges Street Arcade, joka oli Euroopan ensimmäisiä varsinaisia ostoskeskuksia ja joka on nykyisin hyvä paikka tehdä löytöjä vanhojen vaatteiden, vanhojen kirjojen ja kaikenlaisen vanhojen tavaroiden joukosta. Ostoskeskus sijaitsee South Great George’s Streetin varrella. Tämä katu on paikka, josta saa kaikenlaisia tuotteita eurolla, ja täällä on muitakin edullisia kauppoja.
George’s Streetin pohjoispäässä sijaitseva Temple Bar -huvittelualue on nykyisin entistä enemmän uniikkeja vaatteita ja erityisesti nuorison suosimaa muotia kauppaava alue. Muitakin putiikkeja alueella on, ja Temple Bar Square -aukiolla on erityisen hyvä tehdä kirjaostoksia. Hyviä katuja shoppailulle Temple Barissa ovat Temple Lane, Fownes Street ja Crown Alley.
Temple Barista kohti Christ Church -kirkkoa mentäessä hyvä tutustumispaikka lauantaisin on Cow’s Lane Designermart -markkinat klo 10-17.30. Tämä on Dublinin paras paikka hankkia uniikkeja vaatteita, koruja ja muita tuotteita, joita yleensä tekijät itse kauppaavat.
Dublinin pääkatu O’Connell Street on hyvä shoppailukatu joen pohjoispuolella, ja monet sen sivukaduista ovat koko maan vilkkaimpia ostoskatuja. Tällä puolella jokea on edullisempia hintoja ja katumarkkinoita, joilla on mahdollista tutustua Dublinin todelliseen henkeen. O’Connell Streetillä on matkamuistomyymälöitä ja kaikenlaisia muita kauppoja, mutta paremmin kauppoja ja ostoskeskuksia on sen sivukaduilla.
Henry Street -kävelykatu on Irlannin vilkkain ostoskatu, ja sen poikkikatu Moore Street on kaupungin ruokatori, jolla on samaa tunnelmaa kuin monta vuosikymmentäkin sitten. Henry Streetin varrella on kirjava valikoima kauppoja Boots-kemikaliosta Dunnes Stores -tavarataloon, josta saa kaikenlaista muodista elintarvikkeisiin. Henry Streetin varrella sijaitsee myös suuri Ilac Centre -ostoskeskus.
Abbey Street on sekin hyvä shoppailukatu, jonka varrella on kaikenlaisia kauppoja levykaupoista suklaapuoteihin.
Abbey ja Henry Streetin välissä sijaitseva Jervis Shopping Centre -ostoskeskus on sekin hyvä vierailupaikka säiltään oikukkaassa Dublinissa.
Toisella puolella O’Connell Streetiä sijaitseva Talbot Street on sekin hyvä ostoskatu, jolla on kaikenlaisia putiikkeja. Parnell Street on sivukatu O’Connell Streetin pohjoispäässä, ja sekin on hyvä paikka hankkia kirjoja ja muitakin tuotteita. Sen Marlborough- ja Gardiner-katujen välissä sijaitseva aasialainen korttelisto on hyvä paikka paitsi syödä autenttisia itämaisia ruokia myös tehdä aasialaisia elintarvike- ja muita ostoksia.
Visit Dublin -sivusto kertoo lisää shoppailusta kaupungissa.
Tyypillisiä irlantilaisia tuotteita, joita turistit vievät kotiin, ovat etenkin viskit, Waterford-kristalli, Belleek-keramiikka ja Aran-saarelta tulevat villatuotteet, etenkin villapaidat. Erilaiset Guinness-oluen ympärillä pyörivät tuotteet, Dublin- ja Irlanti-paidat ja monet muut tuotteet mukeista lasinalusiin ovat hyvin kaupan kaikkialla kaupungissa. Myös muodikkaat vaatteet, kengät, sellaiset elintarvikkeet, joita ei Suomesta kovin hyvin löydy, ja irlantilaiset käsityötuotteet ovat nekin hyviä ostoksia.
Dublinissa on melkoisesti erilaisia elintarvikeliikkeitä, joista pieniä on kaikkialla kaupungissa, ja ne ovat avoinna myöhään, jotkin 24 tuntia vuorokaudessa. Spar-liikkeet ovat monet hyvin avoinna, ja niistä saa ruokia ja juomia vähän kalliimmalla kuin suurista elintarvikeliikkeistä. Monet Spar-liikkeet ovat pöydin ja tuolein varustettuja, niin että niissä voi syödä ja juoda edullisesti, joskaan alkoholijuomien nauttiminen ei niissä ole sallittua.
Joen eteläpuolella osoitteessa 18 South Great Georges Street on korkeatasoinen ruokakauppa Dunnes Stores -tavaratalon yhteydessä. Kätevä on myös joen eteläpuolella sijaitseva Tesco Metro -ruokakauppa (40-47 Fleet Street). Joen pohjoispuolella on suuri Tesco Metro -liike Parnell Streetin varrella, jossa on myös aasialaisia elintarvikkeita myyviä putiikkeja. Toinen joen pohjoispuolen Tesco Metro sijaitsee Jervis-ostoskeskuksen yhteydessä (Jervis Street), ja pienempi Tesco Express -liike on Talbot Streetin varrella.
Yelp-sivusto listaa Dublinin elintarvikeliikkeitä.
Vertailujen mukaan Dublin on jonkin verran Helsinkiä kalliimpi kaupunki, ja sen asukkaiden ostovoima on jonkin verran kotimaan pääkaupungin asukkaiden ostovoimaa heikompi. Hyviä aikoja hankkia tuotteita vähän normaalia edullisemmin ovat alennusmyynnit, joita on luvassa joulun jälkeen ja keskikesällä.
Monet ostoskeskukset, tavaratalot ja suuret liikkeet ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa. Maanantaista lauantaihin liikkeiden tyypillinen aukioloaika on 9-20, sunnuntaisin 11-20. Elintarvikeliikkeet ovat avoinna tätä myöhempään, ja torstaisin monet liikkeet pysyttelevät normaalia myöhempään avoinna, monet klo 21.00 asti. Yleisesti ottaen Grafton Streetin varrella liikkeet ovat avoinna myöhempään kuin joen pohjoispuolen liikkeet.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.