- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Dublinissa on monipuolinen kokoelma museoita, jotka pystyvät tarjoamaan jotakin niin taiteen- ja kirjallisuudenharrastajille kuin perheillekin. Museoiden anti on historiapainotteinen, mutta myös kirjallisuus, taiteet ja tieteet ovat hyvin esillä. Valtaosa museoista sijaitsee ydinkeskustassa tai lyhyen matkan päässä siitä. Museot, jotka sijaitsevat kauempana keskustasta, ovat hyvien liikenneyhteyksien varrella.
Dublinin museoihin haluavan kannattaa huomata, että monet museot ovat pääsymaksuttomia ja että valtaosa sulkee ovensa melko aikaisin, usein jo klo 17.00. Monet museot eivät ole avoinna maanantaisin, kuten Irlannin kansallismuseon eri museot ja nykytaiteen museo. Torstai on joissakin museoissa päivä, jolloin ovet pysyttelevät normaalia pidempään avoinna.
Paljon museoita ja muita nähtävyyksiä kiertämään haluaville Dublin Pass -kortti on hyvä hankinta, sillä sen kanssa voi julkisilla matkustaa ilmaiseksi ja saada alennuksia joihinkin museoihin. Jotkin museot ja muut nähtävyydet ovat täysin ilmaisia sen hankkineille.
Irlannin kansallistaidemuseo, National Gallery of Ireland (sisäänkäynti Clare Street), sijaitsee heti Trinity Collegen takana, monen muun nähtävyyden vieressä. Tämä pääsymaksuton museo on perinteinen taidemuseo, jossa on paitsi irlantilaista myös muualta Euroopasta peräisin olevaa taidetta. Museon kokoelmissa on noin 15 000 taideteosta 1200-1900-luvuilta, ja kokoelmien parhaimmistoon voi tutustua myös verkkosivuilla. Kokoelmissa on irlantilaisten taiteilijoiden töiden lisäksi nähtävissä muun muassa Caravaggiota, Goyaa, Picassoa ja Vermeeriä. Museossa on myös näyttelyitä, jotka tuovat jotakin uutta museoon muutaman kerran vuodessa. Aukioloajat ovat ma-la klo 9.30-17.30, to klo 9.30-20.30, su klo 12-17.30 ja juhlapyhinä klo 10-17.30.
Keskustan ulkopuolella mutta raitiovaunupysäkin vieressä matkalla kohti Heustonin asemaa sijaitseva Irlannin kansallismuseon (Collins Barracks, Benburg Street) osa käsittelee historiaa sisustuksen, kansantaiteen, keramiikan, lasitaiteen ja muun vastaavan alalla. Museo sijaitsee hienoissa Collins Barracks -parakeissa, jotka valmistuivat 1700-luvulla ja jotka tiettävästi olivat ensimmäisiä nimenomaan sotilasparakeiksi valmistuneita rakennuksia maailmassa.
Museossa on sekä kokoelmia että muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä, ja se on erinomainen vierailukohde paitsi kaikenlaisesta historiaan liittyvästä kiinnostuneille myös lapsiperheille. Kesäisin museon pihalla on kaikenlaisia tapahtumia, jotka tekevät menneitä aikoja tutuksi, ja niihin kuten muuhunkin museon antiin voi tutustua aivan ilmaiseksi. Museolle pääsee parhaiten Connolly-asemalta lähtevällä raitiovaunulla, jonka pysäkillä "Museum" museo sijaitsee. Avoinna ti-la klo 10-17.00 ja su klo 14-17.00 ja kiinni maanantaisin ja juhlapyhinä.
Christ Church -kirkon Synod Hall -osassa sijaitseva Dublinia (St. Michael’s Hill) esittelee keskiaikaista ja viikinkien aikojen Dublinia. Tämä lapsiperheitä puoleensa vetävä uudehko nähtävyys tarjoaa hupia ja hyötyä. Täällä näkee keskiaikaisia katunäkymiä, kuulee musiikkia ja oppii kaikenlaista kaupunkia 800-1100-luvuilla hallinneista viikingeistä. Kaiken muun lisäksi museon yhteydessä oleva torni tarjoaa erinomaiset näkymät tähän Dublinin keskiaikaiseen osaan ja muuallekin kaupunkiin. Museo sijaitsee lyhyen matkan päässä Dublin Castle -linnakkeesta, ja sinne on aikuisilta 6 euron ja lapsilta 3 euron pääsymaksu. Sen aukioloajat ovat eri vuodenaikoina erilaiset, mutta aina se on avoinna vähintään klo 11-16.00.
Liffey-joella ankkurissa oleva vanha laiva, joka näkyy Docklands-satama-alueilla Samuel Beckett -sillan vieressä, on Jeanie Johnston Famine Ship Museum (1 Customs House Quay). Tämä vuonna 1847 valmistunut laiva vei Irlannista pahimman nälänhädän aikaan ihmisiä Pohjois-Amerikkaan. Se teki seitsemässä vuodessa yhteensä 16 matkaa Atlantin halki, ja yhteensä 2 500 ihmistä kulki laivalla valtameren yli. Hämmästyttävin seikka matkoissa oli se, että yksikään ihminen ei kuollut noiden matkojen aikana.
Nykyinen laiva on alkuperäisen kopio, joka valmistui vuonna 2002 miltei 10 vuoden rakennustyön jälkeen. Nykyään laiva toimii museona, jossa oppii, miten lähes 5 000 kilometrin matka suuntaansa taittui 1800-luvun puolivälissä. Laivalla on tarkat ajankohdat, jolloin sinne voi mennä. Ne saa selville verkkosivuilta, ja liputkin voi varata verkkosivujen kautta. Liput maksavat 8,50 euroa aikuisilta, mutta kaksi aikuista ja kaksi lasta pääsee sisään 20 euron perhelipulla.
Irlannin nykytaiteen museo (Kilmainham Hospital, Military Rd) sijaitsee keskustan ulkopuolella mutta alueella, jonka lähistöllä on muutakin nähtävää, kuten Guinnessin tehdas ja varastot. Paikalle pääsee parhaiten Connolly Streetiltä lähtevällä raitiovaunulla, ja täällä käydessä kannattaa ehdottomasti tutustua myös rakennuksen sivulla olevaan, 1600-luvulta peräisin olevaan puutarhaan.
Museon kokoelmissa on 3 500 teosta sekä irlantilaisilta että muualta maailmasta tulevilta taiteilijoilta, ja museon pääpaino on 1940-luvun jälkeen valmistuneissa teoksissa. Museossa on myös useita muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä. Museon tilat ovat parantuneet entisestään, kun vuoden 2013 syksyllä valmistunut päärakennuksen remontti valmistui. Museo on avoinna ti-su klo 10-17.30, ke klo 10.30-17.30 ja su sekä juhlapyhinä 12-17.30. Museoon ei ole pääsymaksua.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.