- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Euroopan pääkaupunkien joukossa Dublin on keskikastia, ja sen metropolialueella asuu noin 1,8 miljoonaa asukasta. Kaupunkina Dublin ei ole Euroopan vanhimpia , mutta siellä oli asutusta jo viikinkien aikaan 800-1100-luvuilla.
Dublinin keskustaa halkova Liffey-joki jakaa kaupungin kahteen osaan, joista Northside joen pohjoispuolella on enemmän tavallisen tallustelijan tienoota ja Southside on vauraampi ja näyttävämpi osa keskustaa.
Northsiden alueella sijaitsee kaupungin pääkatu O’Connell Street [kartalla], jonka sivukadut ovat kaupungin parhaimpia kauppakatuja ja joilta löytyy monipuolinen valikoima ruokailupaikkoja. O’Connell Street on liikenteeltään rauhallinen leveä katu, jonka varrella sijaitsee merkittävä patsaita, kuten Parnell Monument ja maailman korkein veistos The Spire, joka vuodesta 2003 on toiminut kadun maamerkkinä.
O’Connell Streetin varrella on merkittäviä rakennuksia, kuten GPO-postitalo, joka toimi tärkeässä roolissa Irlannin itsenäistymispyrkimyksissä 1900-luvun alussa. O’Connell Streetiä on viime vuosikymmen remontoitu ja paranneltu monin tavoin, ja vaikka edelleenkin melko heikkotasoiset liikkeet ja pikaruokapaikat reunustavat sitä, on sillä miellyttävä kävellä ja tutustua myös sen sivukatuihin ja muihin lähialueisiin.
O’Connell Streetin sivukaduista Henry Street [kartalla]on kaupungin parhaita shoppailukatuja. Tämän kävelykadun varrella sijaitsee kaikenlaisia ostospaikkoja tavarataloista ostoskeskuksiin ja pikkuputiikkeihin. Henry Streetin sivukatu Moore Street [kartalla] on kaupungin torikatu, jonka varrelta saa parhaiten tuoreita elintarvikkeita.
Toinen merkittävä O’Connell Streetin sivukatu on Abbey Street [kartalla], jota pitkin Connolly-asemalta kohti Heuston-asemaa kulkeva raitiovaunu kulkee ja jonka varrella on erinomaiset kaupat ja myös hyviä ruokapaikkoja. Niistä Epicurean Food Hall on kaupungin monipuolisin ja hinta-laatusuhteeltaan paras ruokailupaikka.
Abbey Streetin raitiovaunukiskot kulkevat kohti Smithfieldiä, jossa sijaitsee Old Jameson Distillery eli Jamesonin viskitehdas [kartalla]. Se on kaupungin turistimagneetteja, johon tehdään suosittuja opastettuja kierroksia jokaisena viikonpäivänä aamusta iltaan. Jos raitiovaunun reittiä jatkaa eteenpäin, saapuu seuraavaksi Collins Barracks -rakennuksille [kartalla], jotka aikoinaan olivat brittiläisten sotilaiden parakit ja joissa nykyään sijaitsee Irlannin kansallismuseon osia. Nämä ovat ilmaisia vierailupaikkoja, ja etenkin kesäaikaan perheiden kannattaa tulla paikalle, sillä pihamaalla on kaikenlaisia esityksiä, jotka opettavat, minkälaista elämä ennen vanhaan oli. Jos raitiovaunun reittiä jatkaa vielä tästä eteenpäin, saapuu pian koko kaupungin suurimpaan puistoon, Phoenix Parkiin [kartalla], jossa on kaikenlaista nähtävää vanhoista rakennuksista Dublin Zoo -eläintarhaan.
O’Connell Streetin itäpuolen kaduista Earl Street [kartalla] ja sitä jatkava Talbot Street ovat hyviä shoppailukatuja. Talbot Street johtaa Connolly-asemalle [kartalla], joka on joen pohjoispuolen paras paikka suunnata DART-paikallisjunalla Howthiin tai Sandymountiin samoin kuin junilla Belfastiin ja muualle Irlannin saarelle. Connolly-aseman lähellä sijaitsee Busaras-linja-autoasema, mistä sieltäkin pääsee kaikkialle Irlannin saarelle ja myös Britannian puolelle. Asemien eteläpuolella sijaitsee suuri Custom House -talo [kartalla], jonka nurmikolla toimistojen työntekijät kauniilla ilmalla tulevat lounaspiknikille.
Joenrantaa voi kävellä pitkin Custom House Quay -rantakatua kohti George’s Dock -kanavia [kartalla]. Täällä vanha on uuden rinnalla: uusia asuin- ja toimistotaloja kohoaa edelleen jonkin verran, ja vanhoja rakennuksia ja maamerkkejä on jätetty sinne tänne katukuvaa koristamaan. Joenrannalla on jonkin verran nähtävyyksiäkin, kuten Jeanie Johnston Famine Ship -museolaiva [kartalla] ja Samuel Beckett -silta [kartalla], joka valmistui vuonna 2009. Sillan vieressä oleva erikoinen uusi rakennus on Dublin Congress Centre eli kongressikeskus. Silloista kiinnostuneet voivat tutustua kahteen vanhaan nostosiltaan, jotka ovat keskuksen vieressä: Scherzer Bridge ja Sheriff Street Lift Bridge.
Northsiden osista O’Connell Streetin pohjoispuolella on nähtävää. Täällä Eccles Street [kartalla] oli katu, jolla yksi James Joycen romaanin Odysseus päähenkilöistä, Leopold Bloom, asui. Hänen asuintalonsa numerossa 7 ei enää ole entisensä, mutta romaania lukeneet mielellään silti käyvät paikkaa katsomassa. Toinen hyvä katu O’Connell Streetin pohjoispuolella on Henrietta Street [kartalla], joka sijaitsee noin kilometrin matkan päässä Eccles Streetistä. Tämä on vanhin Dublinin edelleen jäljellä olevista 1700-luvun kaduista, jonka talot ovat samoja kuin ne 1730-luvullakin olivat. Samalla alueella on paljon esimerkkejä niin sanotun Yrjöjen ajan arkkitehtuurista, kuten The Black Church -kirkko [kartalla].
The Black Church -kirkon lähistöllä, lähempänä O’Connell Streetiä, sijaitseva Parnell Square -aukio [kartalla] on sekin hyvä vierailupaikka. Täällä nimittäin sijaitsee Dublin Writers Museum -kirjallisuusmuseo, joka perehdyttää paremmin James Joyceen ja muihin kaupungin kirjailijoihin aina vuoteen 1970 asti. Sen vieressä on Garden of Remembrance -puisto, jossa muistetaan Irlannin kansallisuustaisteluissa henkensä heittäneitä, ja lähellä sijaitsevassa The Gate Theatre -teatterissa [kartalla] esitetään irlantilaista ja muuta klassista draamaa.
The Gate Theatre sijaitsee O’Connell Streetin pohjoispäässä, joka on nimeltään O’Connell Street Upper. Täällä pysähtyvät lentokenttäbussit, ja täällä joen tälle puolelle majoittuneiden on hyvä nousta kyydistä pois. Tällä alueella on hyvä määrä hotelleja, joille on lyhyt kävelymatka pysäkiltä.
Jos palaa 500 metriä O’Connell Street -katua kohti jokea, saapuu O’Connell Bridge -sillalle. Sen vierestä kulkee Bachelors Walk -rantakatu [kartalla], jonka laudoitettu jalkakäytävä on hyvä paikka kävellä ja oleskella aurinkoisina päivinä. Sen laiturista voi nousta kiertoristeilylle, joita tehdään kesäaikaan muutaman kerran päivässä, mutta joen liikenne ei ole vilkasta. Bachelors Walk jatkuu aina kuuluisalle Ha’penny Bridge -sillalle [kartalla], jonka ylittävä päätyy suoraan Temple Bar -huvittelualueelle.
Joen eteläpuoli eli Southside on vilkkaampi, hienostuneempi ja turistiystävällisempi kuin joen pohjoispuoli. Siellä ovat kaupungin suurimmat nähtävyydet ja turistimagneetit, ja siellä turistit viettävät eniten aikaa.
Lähimpänä jokea sijaitsevista nähtävyyksistä Trinity College -yliopiston [kartalla] kampus on merkittävimpiä, ja kaikkien kannattaa käydä ainakin piipahtamassa sen sisäpihoilla. Täällä turistit käyvät katsomassa historiallisesti merkittävää Book of Kells -kirjaa sen Old Library -kirjastossa, mutta kampuksella voi pääsymaksutta vain kävellä ja nauttia sen parisataa vuotta samanlaisena pysyneestä tunnelmasta.
Trinity Collegen edessä kulkee College Green -katu, joka johtaa kohti Grafton Streetiä [kartalla], kaupungin pääkävely- ja shoppailukatua. Sen alussa oleva Molly Malonen patsas on paikka, jossa moni käy poseeraamassa valokuvaa varten. Grafton Street on leveä mutta vilkas ostoskatu, jonka kaupat ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa ja jolla etenkin iltapäivisin ja viikonloppuisin on tungosta. Sen varrella sijaitsee kaupungin hienoimpia putiikkeja ja tavarataloja, ja sillä on katuesiintyjiä, jotka soittavat musiikkia etenkin iltapäivisin ja viikonloppuisin.
Grafton Streetin sivukadut on hyvä koluta nekin, ja esimerkiksi Duke Street [kartalla] ja Anne Street [kartalla] ovat katuja, joilla on hyviä ravintoloita ja joiden terassit täyttyvät lämpiminä iltapäivinä. Grafton Streetin ensimmäinen sivukatu eli Nassau Street on parhaita katuja tuliaisostoksille ja tyypillisille irlantilaisille tuotteille.
Grafton Streetin päässä sijaitsee keskustan suosituin puistoalue, St. Stephen’s Green [kartalla], jossa kannattaa vierailla, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Muurilla ympäröidyssä puistossa pääsee hetkessä eroon liikenteen melusta ja katujen pölyistä, ja vaikka puisto on aurinkoisina päivinä hyvin vilkas paikka, on siellä silti omalaatuista rauhaa ja maalaistunnelmaakin. St. Stephen’s Green -puistoa ympäröivien katujen talot ovat niin sanottua Yrjöjen aikaista arkkitehtuuria parhaimmillaan, ja niiden oviin kannattaa sekä täällä että läheisellä Merrion Square -aukiolla [kartalla] tutustua myös.
Merrion Square on toinen tämän osan puistoalue, jossa on mukava kesäpäivinä oleskella, ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee koko joukko merkittäviä nähtävyyksiä. Näihin kuuluvat Irlannin kansalliskirjasto, kansallismuseon arkeologinen museo [kartalla] ja Irlannin kansallisgalleria -taidemuseo, jotka kaikki ovat pääsymaksuttomia vierailupaikkoja. Merrion Squaren laidalla on myös Oscar Wilden synnyintalo ja itse aukiolla on hänen muistoaan kunnioittava patsas.
Merrion Squarelta voi lähteä kohti jokea ja näin saapua pian viime vuosikymmeninä täysin muuttuneille Docklands- eli satama-alueille, joita on myös joen toisella puolella. Southsiden niin sanottu Ringsend-alue, johon kuuluu Grand Canal Docks -kanavia, on kuitenkin kaupungin tätä osaa parhaimmillaan. Grand Canal Docksin ympäristössä ja etenkin niin sanotun Grand Canal Square -aukion laitamilla on paljon merkittävää nähtävää, niin uutta kuin vanhaakin. Täällä Hanover Quay -rannalla [kartalla] sijaitsevat muun muassa U2-yhtyeen studiot, Energy Theatre -teatteri ja paljon uutta arkkitehtuuria. Satama-alueista enemmän kiinnostuneiden on hyvä vierailla Waterways Visitor Centre -keskuksessa [kartalla]. Tänne voi tulla myös Viking Splash Tour -kiertoajelun yhteydessä, jolloin pääsee kulkemaan kanavia pitkin.
Hyvä katu kulkea Grand Canal Docksin ja ydinkeskustan välillä on Pearse Street [kartalla]. Sen varrella on DART-juna-asema ja paljon niin uutta kuin vanhaakin merkittävää arkkitehtuuria. Lähellä Trinity Collegea sijaitseva Fire Station Tower -torni on hyvä maamerkki. Sen vieressä sijaitseva kaunis Garda Station -rakennus on poliisiasema, sillä Garda Siochana on Irlannin tasavallan poliisi. Rakennuksen edessä olevien on hyvä myös katsastaa niin sanottu Steyne Stone -kivi, joka merkitsee paikan, jossa viikinkiaikoina oli joenranta.
Grafton Streetin itäpuolella olevista sivukaduista monet ovat hyviä shoppailukatuja, jotka johtavat kohti Dublin Castle -linnaketta [kartalla]. Tällä alueella, joka on parhaimmillaan Grafton Streetin ja South Great Georges Streetin välimaastossa, on paljon paitsi kauppoja ja kauppakeskuksia myös pubeja ja ravintoloita, joiden terassit aurinkoisilla ilmoilla ovat iltapäivästä alkaen tupaten täynnä. South Great Georges Street [kartalla] on hyvä katu sekin, sillä sen varrella on edullisia kauppoja ja ravintoloita, samoin kuin pubeja, joissa soi livemusiikki.
South Great Georges Street johtaa suoraan Temple Bar -alueelle [kartalla], kaupungin huvittelualueelle, jossa on hyvä käydä jo päiväsaikaan tutustumassa värikkäisiin katunäkymiin ja hyviin, nuorekkaisiin shoppailumahdollisuuksiin. Temple Bar on hyvä paikka myös käydä syömässä ja ostaa kirjoja tai levyjä.
Erityisen hyvin kaikenlaista on tarjolla Temple Bar Square -aukion [kartalla] laitamilla ja lähikaduilla. Alkuillasta ja kesäviikonloppuisin jo puolilta päivin Temple Barin pubit ja baarit heräävät henkiin, niissä soi livemusiikki ja Guinness ja muut oluet tekevät kauppansa jo paljon ennen pimeän laskeutumista. Ilta-aikaan ja öisin Temple Bar on armoton bailupaikka, jossa on humalaisia ja älämölöä aina aamuun saakka.
Dublinilaiset pitävät aluetta kliseenomaisena turistirysänä, mutta siellä on hyvää tunnelmaa ja kaupungissa vierailevat mielellään käyvät siellä ainakin kerran pubissakin istumassa tai kuuntelemassa musiikkia.
South Great Georges Streetin ja Temple Barin jälkeen alkavat itäisen ydinkeskustan niin sanotut keskiaikaiset korttelit [kartalla], jotka ovat kaupungin vanhimpia. Nämä ovat erittäin hyvää maastoa turistille. Täällä kannattaa katsastaa ainakin Dublin Castle -linnakompleksi, Christ Church Cathedral ja sen vieressä oleva saman kirkon osa eli Synod Hall, jossa sijaitsee Dublinia. Se on keskiaikaiseen Dubliniin ja viikinkien aikoihin hauskasti ja elävästi perehdyttävä elämysmuseo, joka on lapsiperheiden suosikkipaikkoja kaupungissa. Kortteleissa sijaitsee myös toinen vanha kirkko, St. Patrick’s Cathedral, jonka vieressä oleva puistoalue on mukava paikka tulla hetkeksi levähtämään kauniina kesäpäivinä.
Keskiaikaisten korttelien itäpuolella ei ole paljon nähtävää, mutta länteen mentäessä Cornmarket ja Thomas Street [kartalla] ovat katuja, joilla voi tehdä kaikenlaisia ostoksia ja joilla on paikallisten suosiossa olevia kauppoja, kahviloita ja baareja. Thomas Street johtaa kohti Guinnessin tehtaita ja varastorakennuksia, joista turistit ahkerasti vierailevat St. James’s Gate Storehouse -rakennuksissa [kartalla]. Varastorakennusten ja tehtaiden maisemissa on mukava jonkin aikaa oleskella vaikka ei sisälle aikoisikaan. Lähistöllä on lisää nähtävää, jonka luo pääsee hyvin joko joen eteläpuolella kävellen tai sitten askelia säästellen bussilla tai Connolly Streetiltä Guinnessin tehtaiden ohi kulkevalla raitiovaunulla. Myös hop on, hop off -tyyliset kiertoajelubussit kulkevat täältä, ja niiden kyydistä voi nousta pois alueen nähtävyyksiin paremmin tutustumaan.
Melko lähellä Guinnessin tehdasta, Kilmainham-kaupunginosassa sijaitsee kaikenlaista nähtävää, kuten Kilmainham Gaol -vankila [kartalla] ja Kilmainham Hospital -rakennuksissa sijaitseva Irish Museum of Modern Art -nykytaiteen museo [kartalla]. Museolla käydessä kannattaa ehdottomasti tutustua sen vieressä olevaan 1600-luvun puutarhaan, jossa on kesäviikonloppuisinkin rauhallinen tunnelma.
Nykytaiteen museon lähellä sijaitsee Heuston-asema [kartalla], joka on kaupungin suurimpia joukkoliikenteen solmukohtia. Sen kautta kulkee raitiovaunu ja busseja, ja sieltä pääsee junalla erityisen hyvin kohti Irlannin etelärannikkoa, kuten Wexfordia.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Botanic Gardens on unohtunut teiltä. Se on hieno nähtävyys myöskin :) /Anne