- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Dresden on melko laajalle levinnyt kaupunki, jonka tärkeimpiin osiin tutustumiseen kuluu useita päiviä. Tästä huolimatta Dresden on paikka, jossa voi päiväretkellä nähdä melkoisesti, etenkin jos etukäteen ottaa selvää siitä mitä haluaa nähdä ja minne mennä.
Pääpaikat turistin näkökulmasta ovat rautatieaseman tienoo, vanhakaupunki ja joen toisella puolella olevat uudemman keskustan osat, jotka ovat jakautuneet kahteen toisistaan poikkeavaan alueeseen. Dresdenissä on mahdollista tutustua kaikkeen tärkeään jalkapelillä, mutta siellä voi myös nähdä enemmän käyttämällä julkisia liikennevälineitä tai vuokraamalla pyörän.
Dresden on Saksin osavaltion pääkaupunki entisen Itä-Saksan puolella, ja se on kahden ja puolen tunnin matkan päässä Berliinistä etelään. Kaupunki on laaksossa Elbejoen rannalla, ja ensimmäisen kerran se mainittiin vuonna 1216. Dresden oli alusta asti tunnettu kaupunki, joka osallistui kaikkiin merkittäviin sotiin ja joka koki erilaisia tuhoja rutosta koko vanhankaupungin kokonaan vuonna 1685 tuhonneeseen tulipaloon.
Kaupunki kuitenkin pääsi pian tulipalon jälkeen jaloilleen, mikä onkin ollut ominaista sille kautta vuosisatojen, ja 1700-luvulla se kohosi Augustus II Väkevän johdolla yhdeksi maanosan merkittävimmistä kaupungeista. 300 vuoden ajan se tunnettiin kauniina kulttuurikaupunkina, ”Pohjoisen Firenzenä”, ja siellä asui ja vieraili aikansa merkittävimpiä vaikuttajia. Esimerkiksi Friedrich Schiller kirjoitti Euroopan unionin kansallishymnin (”Oodi ilolle”) kaupungissa vuonna 1785, ja Sergei Rahmaninov asui 1900-luvulla Dresdenissä. Toisen maailmansodan loppuvaiheet kuitenkin muuttivat kaupungin luonteen täysin, ja helmikuun puolivälissä vuonna 1945 kaupunki tuhoutui totaalisesti liittoutuneiden pommituksissa. Tämän lisäksi sodan jälkeen se joutui DDR:n eli Itä-Saksan hallintaan, mikä aiheutti omia ongelmiaan. Jälleenrakennustoimet etenivät hitaasti, kaupunki taantui ja Dresden pitkälti eristäytyi muusta maailmasta.
Saksojen yhdistymisen jälkeen Dresden kuitenkin nopeasti nousi uuteen kukoistukseen, vanhakaupunki sai lisää vanhojen rakennusten kopioita ja vuonna 2005 Frauenkirche avattiin uudelleen. Nykyisin Dresden on monipuolinen vierailupaikka, joka tarjoaa kaikille jotakin, ja se on nuorekas ja elinvoimainen kaupunki, jossa vuosi vuodelta käy enemmän vierailijoita. Tätä nykyä Dresden on suurin piirtein Helsingin kokoinen, ja varsinaisen kaupungin alueella on asukkaita reilut 500 000, Suur-Dresdenin noin miljoona.
Saksassa käytetään yleisesti ß-kirjainta, joka korvaa kirjainparin ”ss”. Tässä oppaassa käytetään kuitenkin kuten monessa muussakin matkaoppaassa ja ulkomaisessa yhteydessä kahta s-kirjainta.
Monet Dresdeniin saapuvat näkevät ensimmäisenä päärautatieaseman (Hauptbahnhof) [kartalla], joka on viime vuosina kunnostettu ja jossa on pieni turisti-info. Se sijaitsee alueella, jolle muista Saksan kaupungeista ja viereisistä maista tulee myös linja-autoja, ja tänne pääsee edullisesti bussilla vaikkapa Berliinistä tai Prahasta. Sen takana ja sivuilla on yliopiston rakennuksia ja useita erilaisia majapaikkoja, joista monet ovat normaalia edullisempia. Aseman takana sijaitsevassa Südvorstadt-kaupunginosassa on yliopiston rakennusten ja hotellien lisäksi muutama kaunis kirkko, kuten ortodoksinen kirkko, mutta se sopii lähinnä käteväksi ja edulliseksi yöpymisseuduksi. Myös Grosser Garten -puistoalue [kartalla], jossa on kaikenlaista eläintarhasta omaan junarataan ja kasvitieteellinen puutarha, on melko lähellä päärautatieaseman hallitsemaa tienoota, ja sinne voi helposti täältä mennä raitiovaunulla (esimerkiksi linjat 10 ja 11, pysäkki Lennéplatz).
Rautatieaseman edessä olevan Wiener Platz -aukion pysäkiltä pääsee kätevästi raitiovaunulla eri puolille kaupunkia, paitsi Grosser Garteniin myös vanhaankaupunkiin ja joen toiselle puolelle. Julkisilla matkustavan kannattaa pitää mielessä, että kertaliput ovat hintavia, mutta perheliput ja vuorokauden tai useamman voimassa olevat liput ovat edullisempia useita matkoja tekeville.
Aukion takaa alkaa Prager Strasse [kartalla], sosialistisen Dresdenin ylpeys, jolla edelleen on rakennuksia ja suihkulähteitä DDR:n ajoilta mutta joka nykyisin on varustettu täysin kapitalismin hengen mukaisesti. Kävelykadun varrella, sivukaduilla ja lähikaduilla on ketjuhotelleja, kauppakeskuksia, suuria liikkeitä kuten Karstadt-tavaratalo ja pikaruokapisteitä, joilla kesäisin on mukavat terassit. Tässä kaupunginosassa eli Seevorstadt Westissä [kartalla] ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta asemasta ja kävelykadusta itään sijaitsevat Dresdenin stadion ja Blüherpark, jonka vieressä on Saksan hygieniamuseo [kartalla] (avoinna ti–su klo 10–18). Dresdeniin suuntaavan onkin hyvä olla tietoinen siitä, että valtaosa museoista ja osa muistakin vierailupaikoista on kiinni maanantaisin, joten se on huono ajankohta Dresdeniin suuntautuvalle päiväretkelle.
Prager Strassen jälkeen vastaan vanhaakaupunkia kiertävää kehätietä (Dr.-Külz-Ring), jonka toisella puolella sijaitsee Altstadt [kartalla]. Kehätieltä, joka on vain parin kolmen sadan metrin päässä rautatieasemalta, on lyhyt matka Altmarkt-aukiolle [kartalla], mutta sitä ennen kannattaa kääntyä oikeaan ja käydä katsomassa Saksankin mittakaavassa erityisen mahtipontinen Neues Rathaus eli uusi kaupungintalo [kartalla] Kaupungintalossa tehdään opastettuja kierroksia, siellä on myös kahvila ja ravintola ja sen torniin voi kavuta kaupunkia yläilmoista ihailemaan. Sen vieressä olevassa Pyhän ristin kirkossa (Kreuzkirche) voi myös kiivetä torniin, joka kaupungintalon tornin tavoin tarjoaa upeat näkymät koko vanhaankaupunkiin ja myös muihin kaupunginosiin.
Kaupungintalolta kohti Altmarkt-aukiota kävelevän on hyvä katsastaa Kreuzkirchen lähistöllä olevat kadut, joilla on jonkin verran kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Toinen hyvä vierailupaikka kirkon lähellä on Landhaus-rakennus, jossa sijaitsee Dresdenin kaupunginmuseo [kartalla]. Erityisen paljon ravintoloita ja yöelämää on Weisse Gassella, joka on vanhankaupungin pääasiallinen ravintolakatu ja jolla on tarjolla monista eri maista tulevia ruokia.
Turistien päähuomio kuitenkin tällä alueella yleensä kiinnittyy Altmarkt-aukioon, jolla ei ole mitään varsinaista suurta nähtävää mutta joka on turistien suosiossa oleva laaja aukio. Altmarkt on aukio, jolla on monenmoista tapahtumaa, ja siellä pidetään kevät- ja syysmarkkinoita, joulumarkkinoita ja muita suuria tapahtumia ympäri vuoden. Tällä vanhankaupungin eteläpuolella ei paljon tämän enempää nähtävää ole, mutta tietenkin monen huomio Altmarktilla kiinnittyy myös sosialistiajan monitoimitaloon eli Kulturpalastiin, joka on viime vuosina remontoitu ja joka on hyvin monipuolinen kulttuuritalo. Kulttuuritalon suojissa on paitsi konserttisali myös kirjasto, kahvila ja turisti-info.
Vanhankaupungin pääpaikat ovat sen pohjoispuolella ja lähellä Elbejoen rantoja. Neumarkt, Schlossplatz ja Theaterplatz ovat kaikki vaikutuksen tekeviä aukioita, joilla on hyvä kuluttaa pitkäkin tovi. Neumarktin [kartalla] terassit ovat turistien suosiossa, ja täältä on hyvä suunnata Augustusstrasse-kadulle, jonka 100-metrinen seinätaulu esittelee Saksin historiaa prinssien näkökulmasta. Kadun vieressä oleva Johanneum on nykyään liikennemuseo, mutta ennen tämä oli osa linnaa (Residenzschloss), jolla on lisää rakennuksia Augustusstrassen päässä olevalla Schlossplatz-aukiolla. Residenzschloss [kartalla] on nykyisin hyvä museo, ja sen vieressä sijaitsee kaupungin pääasiallinen katolinen kirkko, Hofkirche. Sen vieressä on Theaterplatz-aukio [kartalla], jonka Semperoper -oopperatalo on yksi maan maineikkaimpia, tarjonnaltaan korkeatasoisimpia ja myös kauneimpia. Oopperataloon on hyvä tutustua myös sisältä, ottaa osaa opastetulle kierrokselle tai varata lippu oopperaan, ja sen jälkeen suunnata sen vieressä olevaan Zwinger-palatsiin, joka on vain yksi kaupungin monista kohokohdista. Sen suojissa on lukuisia museoita, joissa voi esimerkiksi tutustua posliiniin, sillä Euroopassa sitä ensimmäiseksi valmistettiin juuri Dresdenissä. Zwingerin pihamaalla on aurinkoisina päivinä mukava viettää aikaa, ihailla kauniita yksityiskohtia ja nauttia tunnelmasta.
Aukioiden lisäksi huomionarvoisimpia paikkoja Altstadtissa on Brühlsche Terrasse [kartalla], joka aikoinaan tituleerattiin ”Euroopan terassiksi”. Tältä paikalta oli tietenkin ennen vuotta 1945 vertaansa vailla olevat näkymät niin joelle kuin muuallekin, ja nykyisin terassi on pääsemässä ainakin osittain vanhojen aikojen loistoonsa. Albertinum-museo, konserttisali ja muut kauniit rakennukset antavat tälle alueelle omaa tunnelmaansa, ja myös Elbejoen rantoja ja liikennettä on mukava tarkkailla. Itse joenrannalla tällä puolella kaupunkia on muistakin Saksan joenrantakaupungeista tuttuja jokiristeilyjä, jotka huhti–lokakuussa vievät tutustumaan joenrantoihin ja joiden joukossa on monenmoista mahdollisuutta.
Aikansa vanhassakaupungissa oltuaan niiden, jotka viettävät Dresdenissä kauemmin kuin muutaman tunnin, kannattaa vanhaa Augustusbrücke-siltaa pitkin siirtyä kohti Neustadtia eli keskustan uusia osia. Ne eivät tuhoutuneet pahoin pommituksissa, täällä ei ole jouduttu rakentamaan vanhoja rakennuksia uudelleen, vaan täällä etenkin Königstrassen ja Alaunstrassen varrella on aitoa vanhanajan tunnelmaa.
Neustadtin eteläpuolen (Innere Neustadt) [kartalla] aloittaa Hauptstrasse, katu jonka varrella on kahviloita, kauppoja ja jonkin verran nähtävyyksiä ja joka luonteeltaan muistuttaa Prager Strassea. Sen varrella on monipuolinen kauppahalli [kartalla], ja kadun varrella sijaitsee myös Museum der Dresdner Romantik (Hauptstrasse 13), joka on hienossa Kügelgenhaus-talossa. Tässä romantiikan ajan taiteilijan eli Gerhard von Kügelgenin entisessä talossa ja ateljeessa oppii minkälainen sisustus kadun taloissa oli aikoinaan. Kadun kenkä- ja kirjakauppojen joukossa on taide- ja antiikkiliikkeitä, ja esimerkiksi kauppahallille johtavan Ritterstrassen kulmauksessa on useita antiikki- ja taidekauppoja. Myös läheisellä Heinrichstrassella [kartalla] ja muilla ns. barokkialueen kaduilla on myös taide- ja antiikkikauppoja.
Hauptstrasse jatkuu aina Albertplatz-aukiolle [kartalla], joka on uuden puolen vilkkain tienoo. Täällä on raitiovaunupysäkit, joilta pääsee muualle kaupunkiin, ja sen lähellä sijaitsee Neustadtin rautatieasema [kartalla], jolla on hyvä jäädä pois jos majapaikka on tällä puolella jokea. Albertplatzilla on huomionarvoinen sosialistiaikojen arkkitehtuuria edustava tornitalo, jonka suojissa on DDR:stä eli Itä-Saksasta vuosina 1949–1989 kertova museo, ja sen neljä kerrosta kertovat maasta paljon oleellista.
Albertplatzilta, jota koristavat kauniit suihkulähteet, lähtee kohti Elbejokea Königstrasse, joka kuuluu kaupungin kauneimpiin. Sen varrella on kauniita rakennuksia vuosisatojen takaa, kaunis kirkko ja lukuisia ravintoloita, joissa on tunnelmallista syödä niin ulkona terassilla kuin sisätiloissakin. Kadun päässä sijaitsee Palaisgarten-puistoalue [kartalla] ja muita Elbejoen rantoja, joilla on puistoja ja Augustusbrücken vieressä myös hiekkaranta. Täällä on ns. japanilainen palatsi, jonka Augustus II halusi täysin posliinista tehdyksi, mutta vaikka siinä paljon posliinia onkin ei se kuitenkaan täysin valmistunut halutunlaiseksi. Nykyisin tässä kauniissa palatsissa on museoita, joissa on hyvä käydä tutustumassa esihistoriallisiin aikoihin, taiteeseen ja vieraisiin kulttuureihin.
Joenrannalla on kauniina kesäpäivinä ja etenkin viikonloppuisin paljon paikallisia pyöräilemässä, piknikillä tai sitten vain päivää paistattelemassa. Rakennukset ovat kauniita ja näkymät Elbejoen toiselle puolelle kaupunkia unohtumattomia.
Albertplatzilta alkaa Äussere Neustadt [kartalla] ja yksi kaupungin kuuluisimpia katuja, Alaunstrasse [kartalla], joka tuo tuulahduksen Berliinin Kreuzbergistä itäiseen Saksaan. Alaunstrasse lähikatuineen on tunnettu kautta Saksan railakkaana ja monipuolisena illanviettopaikkana, ja täällä on kansainvälistä ja rentoa tunnelmaa ympäri vuoden. Kesällä alue on parhaimmillaan, terasseja on siellä täällä ja Alaunstrassen varrella on kirpputoreja ja muita tapahtumia.
Varsinainen pääpaikka baarien, ravintoloiden ja edullisen majapaikkojen suhteen on Alaunstrassen ja Louisenstrassen kulmaus, joka onkin alueen rauhattomin paikka öisin eikä sen viereen kannata aikaisin yöpuulle aikovan majoittua. Näillä kaduilla on myös kauppoja, jotka tarjoavat vaatteita ja kaikenlaista laidasta laitaan ja lähinnä nuorison makuun, mutta alueella on myös ostoksia muille, etenkin Kunsthofpassage -sisäpihalla [kartalla]. Tänne asti on tietenkin melkoisesti kävelymatkaa, mutta niiden, jotka mieluusti suuntaavat tänne, kannattaa hurauttaa välimatka esimerkiksi Görlitzer Strasse -pysäkille ratikkalinjalla 13.
Kunsthofpassagen jälkeen tulee vastaan vielä pari korttelia, joissa on baareja ja kaikkialta maailmasta peräisin olevia ravintoloita, jotka ovatkin yksi alueen vetonauloista. Halusi sitten makkaroita, aasialaisia ruokia, kebabia, pitsaa, kasvisruokaa tai hampurilaisia, on tämä Äussere Neustadt siihen mitä parhain paikka. Alueen päässä on vielä Alaunpark-puisto, joka on nuorekas paikka kauniina kesäpäivinä, ja täällä on jonkin verran ruokakojuja. Puiston takaa löytyvät kaunis Varuskuntakirkko [kartalla] ja kaupungin korkeatasoinen sotamuseo [kartalla]. Alaunparkin vieressä sijaitsee myös Kraszewski-museo [kartalla].
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.