- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Brysselissä ostoksia voi hyvin tehdä pääaukion tuntumassa, jossa tosin monet kaupat ovat turisteille suunnattuja. Ne ovat kuitenkin avoinna myös sunnuntaisin, ja niissä on paljon tuotteita, jotka ovat suosittuja ostoksia.
Lähellä pääaukiota oleva Rue Neuve, joka kulkee Rogier-metroasemalle asti, on kaupungin pääostoskatu, jonka varrella on ketjuliikkeitä ja ostoskeskuksia. Lähellä sen alkupäätä olevan pörssitalon ympäristössä on myös paljon kauppoja, ja etenkin elintarvikeliikkeet ja kaupungin parhaat muotiliikkeet ovat Rue Antoine Dansaertin varrella tai lähistöllä. Siellä viihtyvät myös luksusluokan ostoksia tekevät, ja luksusluokan ostoksia voi hyvin lähteä katsomaan myös Louise-metroaseman ympäristöön, joka on ydintä tyylikkäämpi ja rauhallisempi paikka tehdä ostoksia.
Kaupat ovat Brysselissä avoinna muulloin kuin sunnuntaisin, ja huomioarvoinen seikka on se, että monet liikkeet ostoskeskuksia myöden suljetaan klo 19–20 mennessä. Hintataso on melko tavalla kotimaan luokkaa, ja kaupungissa on helppo tehdä ostoksia maksukortilla.
Brysselissä on muutama hyvä kortteli, joissa voi tehdä ostoksia muualtakin tutuissa ketjuliikkeissä. Vaatteet, asusteet, kengät, optikkotuotteet, lääkkeet, elektroniikka, kodintarvikkeet ja monet muut tuotteet löytyvät alueelta, joka on Rogier- ja De Brouckere -metroasemien välimaastossa. Toinen varsin hyvä, lähinnä paikallisten suosiossa oleva ostosalue on keskustan ulkopuolella, Louise-metroaseman tuntumassa. Muuallakin kaupungissa on hyviä liikkeitä, ja Brysselissä ostoksia on varsin helppo tehdä.
Brysselin vanhoissa kortteleissa, jotka ovat pääaukion (Grand Place / Grote Markt) ympäristössä, on kohtalaisen hyviä ostospaikkoja, etenkin tuliaisille ja kaikenlaiselle korkeatasoiselle.
Vanhojen kortteleiden kenties paras ostoskatu on Rue du Marche aux Herbes [kartalla], joka monessa yhteydessä tunnetaan myös sen flaaminkielisellä nimellä “Grasmarkt”. Sen varrella on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä, joista monet ovat myös sunnuntaisin avoinna, mutta viikonloppuiltapäivät ovat kadulla kuten muuallakin pääaukion ympäristössä huomattavasti hektisempiä aikoja kiertää kauppoja kuin arkipäivät. Sen varrella on myös erinomainen olutliike, De Biertempel (Rue du Marché aux Herbes 56). Kadulla on kaikenlaisia liikkeitä, mutta erityisen hyvin sillä on kaupan muodikkaita vaatteita, kenkiä, taloustarvikkeita. Muita samantyylisiä ostoskatuja, jotka ovat pääaukion ympäristössä, ovat esimerkiksi Rue du Midi [kartalla], sitä jatkava Rue des Fripiers ja niiden vieressä oleva Rue du Lombard.
Rue du Marché aux Herbesin ja keskustan pääravintolakadun, Rue des Bouchersin välissä oleva ostoskeskus eli Galeries St. Hubert (Galerie de la Reine) [kartalla] on paikka, jonka suojissa on täysin eri tyyliä edustavia mutta korkeatasoisia kauppoja. Niistä saa esimerkiksi pitsiä, joka on Brysselin kuuluisimpia tuotteita ja jota kannattaa mennä katselemaan kauppaan nimeltä Manufacture Belge de Dentelles. Keskuksessa on myös muutama erityisen hieno ja edustava suklaapuoti, jalokiviliikkeitä, kellokauppa ja muitakin erityisen hienoja liikkeitä, jotka tosin kesällä ja muina vilkkaina matkustusaikoina ovat täysin turistivoittoisia.
Brysselin suosituin ja monin tavoin arkisin alue tehdä ostoksia on Rogier- ja De Brouckere -metroasemien välimaastossa, oleva korttelisto. Vaikka alue vaikuttaa aluksi melko yksitoikkoiselta korttelistolta, on se monipuolinen alue, johon kannattaa tutustua sen jälkeen kun on tarpeeksi kierrellyt Grand Placen ympäristössä.
Alue alkaa aivan läheltä Grand Placea olevalta aukiolta, nimeltään Place de la Monnaie [kartalla], joka on De Brouckere -metroaseman vieressä. Jo metroaseman käytävillä on kaikenlaisia liikkeitä, aukion laitamilla on parikin ostoskeskusta ja muita liikkeitä, ja se on vilkas, arkinen aukio, jolla on huomattavasti enemmän paikallisväriä kuin Grand Placella.
Jos tällä alueella mielii tehdä ostoksia, on kaupungin pääostoskatu Belgian Monopoli-pelin kallein katu, Rue Neuve (Nieuwstraat) katu, joka kannattaa kävellä päästä päähän. Ketjuliikkeet, joita on kaikkialla muuallakin, ostoskeskukset ja kauppakäytävät kuten Le Passage du Nord, jotka tuovat kadulle ripauksen tyyliä. Tämän katetun kauppakäytävän yksi vetonaula on kuuluisa suklaaliike Neuhaus, josta saa vähemmän hektisessä ilmapiirissä kuin Grand Placen Neuhausista paikallista suklaata parhaimmillaan.
Kadun varrella on myös Mediamarktin suuri liike, ja kadun varrella on sen verran monta ostoskeskusta ja tavarataloa, että sillä voi viihtyä tuntikausia myös huonoilla säillä. Alueen muilla kaduilla on liikkeitä varsin rajallisesti, joten täälläpäin ollessa kannattaa keskittyä lähinnä tähän katuun.
Place de la Monnaie on sekin paikka, jota kannattaa tutkia ostosmielessä, ja aukiolta kohti Grand Placea kulkeva kävelykatu, Rue des Fripiers on lähes yhtä hyvä ostoskatu kuin Rue Neuve. Ostosmielessä kaupungilla liikkuvan onkin kannattavaa kulkea koko tämä matka, aina pörssitalon kulmilta ensin pitkin Rue de Midia, joka sitten muuttuu Rue de Tabora -nimiseksi ja pian sen jälkeen Rue des Fripiers -nimiseksi, ja jatkaa yli Place de la Monnaien Rue Neuvelle ja sitä pitkin aina Rogier-metroasemalle asti. Tällaisen kävelylenkin tekevä näkee kaikki parhaat liikkeet muutamassa tunnissa, ja kaikkein paras tänne on lähteä ostoksille tavallisena arkipäivänä ja mieluummin aamulla tai päivällä kuin illalla.
Jos De Brouckere -metroaseman tienoilta haluaa nähdä lisää liikkeitä, joista tosin aika harvat ovat kaikkialla vastaantulevia ketjuliikkeitä, kannattaa siirtyä pörssitalon [kartalla] suuntaan. Tämä on kaikin tavoin monipuolista aluetta, jolla etenkin syödään ja vietetään iltaa, ja alue on viime vuosina muuttunut melkoisesti entisen valtakadun eli Boulevard Anspachin muututtua kävelykaduksi. Kauppahallin ympäristössä on paljon elintarvikeliikkeitä, joista monet ovat joko valintamyymälöitä tai kioskeja, ja monet niistä ovat sunnuntaisin avoinna.
Jos kuitenkin suuntaa Boulevard Anspachin toiselle puolelle, jolla olevista kaduista Rue Antoine Dansaert [kartalla] on paras ostoskatu, on siellä melko hiljaista lauantai-iltapäivästä maanantain puolenpäivän tienoille. Koko tätä aluetta nimitetään joskus nimellä Dansaert, ja myös joillakin muilla kaduilla on hyviä liikkeitä. Niihin kuuluu Rue Auguste Orts, jolla on kansainvälisten huippumeikkaajien suosima kosmetiikkaliike, Cosmeticary. Katu on pörssitalon ja Rue Dansaertin välissä, joten se tuleekin automaattisesti nähtyä jos suuntaa kohti alueen tyylikkäintä katua.
Rue Antoine Dansaert on katu, jolla on paljon naisten vaatteita ja myös alusvaatteita myyviä liikkeitä, ja ne ovat lähinnä sen alkupäässä, lähellä pörssitaloa. Legendaarinen muotimekka täällä on Stijl, jolla on kadun varrella pisteet niin miehille kuin naisillekin. Hyvä aukio muodista kiinnostuneille on kadun varrella ja sen periaatteessa kahteen osaan jakava Place du Nouveau Marché aux Grains, jonka jälkeen kadun varrella on enää hyvin vähän liikkeitä ja muutenkin koko kadun olemus muuttuu sen loppupäätä kohti kulkiessa. Kadun alkupäässä on melko monipuolinen valikoima tyylikkäitä liikkeitä, jotka myyvät koruja, kirjoja, kenkiä, laukkuja, silmälaseja ja kaikenlaista muuta. Tämä on huono ostospaikka paitsi sunnuntaisin myös maanantaisin, jolloin osa liikkeistä on kiinni tai avaa vasta iltapäivällä, ja tänne on paras suunnata ostoksia tekemään ti–la klo 11–18.
Louise-metroaseman tuntumassa on hyviä kortteleita, joille pääsee nopeiten metrolla tai raitiovaunulla. Parhaat kadut ostoksille ovat Avenue Louise ja Bulevard du Waterloo, jotka kohtaavat Louise-metroasemalle [kartalla]. Alue ei pikavisiitillä kaupungissa olevalle ole kaikkein helpoin ottaa haltuun, mutta täällä on lähinnä paikallisia eikä ostoksilla ole suurta määrää ihmisiä. Avenue Louisella on paljon tunnettujen brändien liikkeitä ja monenmoista melko tyylikästä muotiliikettä. Boulevard du Waterloo on samantyylinen katu, jonka molemmilla puolilla on muoti-ihmisten mieleen olevia liikkeitä ja myös Louis Vuittonin laukkukauppa. Boulevard du Waterloon toinen puoli on yksinkertaisesti toinen samansuuntainen katu, jonka nimi on Avenue de la Toison d’Or ja jolla silläkin on hyviä liikkeitä.
Avenue Louisen sivukatu, Rue de Bailli [kartalla], jolle on Louise-asemalta matkaa ja jonne voi siirtyä nopeasti raitiovaunulla, on hyvä katu niille, jotka etsivät uniikkeja tuotteita, joita ei kaikkialla tule vastaan.
Louise-metroasemalta voi kävellä Porte Namur -asemalle, jonka tuntumassa oleva Chaussée d'Ixelles [kartalla] on yksi kaupungin parhaista ostoskaduista. Kadun varrella on useita tunnettujen ketjujen liikkeitä, kosmetiikkaliikkeitä ja valintamyymälöitä. Kadun kaupat jatkuvat aina niille vaiheille, joille siitä haarautuu Rue du Collège.
Toinen suunta, johon Louise-metroasemalta voi ostosmielessä lähteä, on pitkin Avenue Louise kohti Stéphanie-metroasemaa. Sen tuntumassa oleva Place Stéphanie on kannattava katsastaa sekin, mutta siltä pääsee vain kävellen tai raitiovaunulla etenemään kohti seuraavaa etappia.
Marolles’n lähimaastossa, alueella, jolla on mukava kierrellä kauppoja, on myös Place du Grand Sablon, maailman ykköspaikkoja suklaaostoksille. Täällä ovat hienoimpien suklaapuotien päämyymälät, joista huomionarvoisimpia on Pierre Marcolini (Place de Grand Sablon 39). Siellä perinteisesti ovat kaikkein kalleimmat suklaat, joista monet maksavat yli 50 euroa kilo. Tosin niin täällä kuin muuallakin kaupungissa suklaaostoksille aikovien on hyvä pitää mielessä, että tavallisten valintamyymälöiden suklaavalikoimat ovat erinomaiset ja hinnat niissä huomattavasti varsinaisia suklaapuoteja edullisempia.
The Bulletin kertoo Brysselin parhaat ostoskadut.
Bryssels Info kertoo jonkin verran lisää ostosten tekemisestä Brysselissä.
Brysselin suosituimmat ostokset ovat olut, suklaa ja pitsi, mutta näistä olutta on hankala tuoda lentäen kotiin. Brysselissä on näiden perustuotteiden lisäksi erityisen hyvät valikoimat muotia, muotoilua, antiikkia ja keräilytavaroita, joita molempia saa Marollesin kirpputorilta. Suklaata on tarjolla erikoispuodeissa, samoin oluita, mutta tällaiset liikkeet ovat turisteille suunnattuja ja usein ylihintaisia. Tavallisten valintamyymälöiden suklaa- ja olutvalikoimat ovat hyviä, ja niissä kannattaa käydä tekemässä hintavertailuja. Aivan Grand Placen vieressä ei valintamyymälöitä ole, mutta pörssitalon (Bourse) kulmilla Rue Antoine Dansaertin puolella on.
Antiikki, käytetty tavara, keräilytavara, vinyylilevyt ja kaikenlaiset kirpputoritavarat ovat parhaita ja suosituimpia ostoksia kaupungissa. Place du Jeu de Balle -aukio Marolles-kaupunginosassa on paras paikka lähteä hakemaan vintage-tavaraa, antiikkia, keräilytavaraa, vinyylilevyjä ja muuta vastaavaa. Lähellä Grand Placea vinyylilevyjä myy joka päivä Veals & Geeks (Rue des Grands Carmes 8A, avoinna: ma-su klo 11–20.00).
Alkoholijuomat ovat hyviä ostoksia kaupungissa, sillä ne ovat paljon edullisempia kuin kotimaassa ja valikoimat ovat erittäin hyviä. Oluet ovat tietenkin täällä kannattavia ostoksia, mutta myös ginit eli Jenever-nimellä tunnetut väkevät viinat ovat täällä hyviä ostoksia.
Alkoholijuomiin liittyen hankalia kotiintuotavia mutta yksiä tyypillisimpiä brysseliläisiä ja belgialaisia tuotteita ovat olutlasit. Eri oluille on erilaisia laseja, ja etenkin vahvoja oluita varten on laseja, joita voisi ajatella Suomeen asti tuotavan. Erilaisia laseja on monenmoisia, eikä tarvitse kuin mennä Grand Placen tuntumassa oleville terasseille, ja niillä näkee mitä ihmeellisimpiä laseja. “La Corne” eli sarvi on yksi yleisimpiä, ja paljon on myös hienoja ja siroja laseja, jotka on tarkoitettu vahvoille paikallisille oluille. Erikoinen lasi on “Kwak”, jonkalaisen voi muiden mukana nähdä useissa eri liikkeissä. Laseja myyviä liikkeitä tulee kyllä vastaan, kunhan vain mittailee katuja, ja esimerkiksi St-Géryn kauppahallin eteen Pörssitalon edustalta tuova Rue Jules van Praet [kartalla] on katu, jolla voi nähdä erilaisia laseja.
Elintarvikkeista ja herkuista suklaat ovat ykkösostoksia kaupungissa, mutta elintarvikeliikkeissä on hyvät valikoimat ja sieltä voi helposti tarttua mukaan myös juustoja, viinejä ja muitakin tuotteita.
Jos Brysselissä mielii kauppaan, on siellä pieniä, usein melko hintavia kioskeja ja pikkukauppoja, jotka ovat avoinna aamusta iltaan jokaisena viikonpäivänä. Kaupungin keskustassa on useita suuria valintamyymälöitä, joista osa on avoinna sunnuntaisin ja joista saa hyvän valikoiman mitä erilaisimpia tuotteita. Sunnuntaisin on myös mahdollista mennä eteläisen rautatieaseman vieressä pidettäville markkinoille, joilla on kaupan elintarvikkeita ja muitakin tuotteita.
Lähimpänä pääaukiota (Grand Place) olevista valintamyymälöistä on päivittäin klo 22 asti avoinna oleva Carrefour Express (Rue au Beurre 27) [kartalla], joka on pörssitalon takana.
Toinen keskeinen valintamyymälä on Carrefour market (Rue du Marché aux Poulets 40–52) [kartalla], joka on avoinna päivittäin klo 7–23.
Parhaat apajat valintamyymälässä tehdyille elintarvikeostoksille on pörssitalon toisella puolella eli Boulevard Anspachin toisella puolella olevissa kortteleissa. Ad Anspach (Boulevard Anspach 63) on avoinna päivittäin klo 8–21. Sen lähellä oleva Lidl [kartalla] on avoinna klo 20 asti, se on suljettu sunnuntaisin ja siellä on iltaisin pitkiä jonoja.
Muuallakin kaupungissa tulee vastaan valintamyymälöitä, ja sellainen on myös Rogier-metroaseman tuntumassa.
Eteläisellä rautatieasemalla (Gare du Midi) pidetään sunnuntaisin klo 6–13 eksoottinen tori nimeltään Marché du Midi [kartalla]. Sinne ei lähdetä vain ostoksia katselemaan ja tekemään vaan myös syömään, sillä sieltä saa kaikenlaista ja etenkin vohveleilla ja letuilla on hyvä maine. Ruokakojut ovat asemarakennuksen takana, ja itse tori on levittäytynyt laajalle alueelle.
Marolles-kaupunginosassa sijaitseva Place du Jeu de Balle [kartalla] on aukio, jolla on joka päivä kirpputori. Hinnat ovat parhaimmillaan viikolla, ja myös ihmisiä on vähiten viikolla. Viikonloppuisin hinnat nousevat, meininki on turistivoittoista ja ihmisiä on etenkin iltapäivisin tungokseen asti. Kuten eteläisen rautatieaseman sunnuntaitorillekin tänne kannattaa lähteä aamupäivällä ja myös näiden markkinoiden yhteydessä voi ruokailla.
Marolles on hyvä osoite myös antiikkiliikkeille joita on erityisesti kaduilla nimeltään Rue Haute [kartalla] ja Rue Blaes. Rue Haute soveltuu myös käytetyn tavaran ystäville, sillä sen varrella on esimerkiksi Oxfamin liike. Rue Blaesin varrella on antiikkiliikkeiden lisäksi levykauppa. Marolles on hyvä paikka lähteä käymään etenkin kesäkauden aikana, sillä Place du Jeu de Balle on hyvä paikka terassioluelle tai ateriallekin, mutta ostoksille sinne on hyvä lähteä viimeistään varhain iltapäivällä, sillä jo viiden kuuden maissa kirpputori on päättynyt ja monet kaupat ovat kiinni.
“Suklaa-aukiona” tunnettu Place de Grand Sablon [kartalla] on hyvä osoite myös sekä lauantaisin että sunnuntaisin pidettävälle antiikki- ja kirpputorille. Tori pidetään lauantaisin klo 10–17 ja sunnuntaiaamuisin.
Itse aukiolla on myös antiikkiliikkeitä, joista Costermans numerossa 5 on toiminut pian jo pari sataa vuotta ja jonka huoneet ovat erityisen täynnä 1700-luvun huonekaluja.
Flea Mapket kertoo Marollesin antiikkiliikkeistä.
Bryssel ei ole mikään suuri tavaratalokaupunki, mutta ykkösostoskadun varrella on Galeria Inno (Rue Neuve 111–123), joka on avoinna ma–la klo 9.30–19.
Tavaratalon vieressä on useita ostoskeskuksia, ja jos mielii ostoskeskukseen, tarvitsee vain mittailla Rue Neuvea. Sen ostoskeskuksista Rogier-metroaseman vieressä oleva City 2 on avoinna ma–la klo 10–19.
Jos on huonot säät tai muuten haluaa tehdä ostoksia ostoskeskuksessa, on saman kadun varrella muutama pienempi keskus, kuten erikoinen, täynnä manikyristeja oleva Galerie du Centre (Rue Neuve 15). De Brouckere -metroaseman yläpuolella on parikin kauppakeskusta, mutta muualla keskustan alueella kauppakeskuksia on melko vähän.
Keskeinen outlet-myymälä on Piscine [kartalla], joka on avoinna ma–la klo 10–18.30. Se sijaitsee lähellä metroasemaa nimeltään Porte de Namur.
Belgian suurin outlet-keskus on Maasmechelen Village [kartalla]. Se on päivittäin avoinna klo 10–19, ja siellä kaikkein tunnetuimpien brändien tuotteita voi ostella jopa 70 % alennuksella. Paikalle voi mennä niin, että kulkee Brysselistä junalla Genk-nimiseen kaupunkiin ja menee asemalta joko taksilla tai bussilla keskukselle. Joka lauantai ja sunnuntai kuten myös pyhäpäivinä keskukselle kulkee Brysselistä “Shopping Express”, johon voi ostaa lipun verkkosivuilta.
Brysselin hintataso on samantyylinen kuin Suomessakin, niin että siellä on miltei kaikki kallista, joskin alkoholijuomat ovat niin baareissa kuin kaupoissakin edullisempia kuin kotimaassa. Vertailujen mukaan Brysselissä on kaiken kaikkiaan aika samanlainen hintataso kuin Helsingissä, mutta siellä on enemmän kaikenlaista niille, joilla on pieni matkakassa ja sieltä on etsimällä mahdollista löytää halpojakin tuotteita.
Vain suuret liikkeet ja jotkin valintamyymälät ovat sunnuntaisin ja pyhinä avoinna. Ostoksia voi sunnuntaisin tehdä joillain toreilla ja ulkomaalaisten pitämissä liikkeissä, joita on lähinnä keskustan ulkopuolella, kuten Midi-aseman ympäristössä ja Molembeek-kaupunginosassa, joka on Rue Antoine Dansaertin päässä, Comte de Flandre -metroaseman vieressä. Osa liikkeistä on kiinni myös maanantaisin, ja osa avaa ovensa maanantaisin myöhemmin kuin muina päivinä. Myöskään lauantai-illat eivät ole hyviä aikoja tehdä ostoksia, ja muutenkin lauantai-iltapäivästä maanantaihin on parempi tehdä jotakin muuta kuin katsella ostoksia.
Jos mielii ostoksille sunnuntaisin, Grand Placen ympäristössä on paljon liikkeitä avoinna, Rue Neuvella on muutama sunnuntaisin avoinna oleva liike ja sekä eteläisen rautatieaseman tori (Marché de Midi) että Marollesin keskusaukion kirpputori ovat toiminnassa sunnuntaiaamupäivisin. Myös Place de Grand Sablonin kirpputori pidetään sunnuntaiaamuisin.
Tyypillinen aukioloaika suurelle liikkeelle tai ostoskeskukselle on klo 9.30–19 tai klo 10–19.30. Pienemmät liikkeet ovat yleensä avoinna klo 10–18, ja yleensä samat ajat pätevät myös lauantaihin eikä kaikilla silloin ole tapana pitää lyhyempää päivää. Joillain liikkeillä on pidemmät aukioloajat to tai pe, ja tällöin liike voi olla avoinna klo 20 asti.
Brysselissä on käytössä euro, ja euroja voi ottaa turvalliseen Brysseliin mukanaan. Paikoissa, jotka kuhisevat turisteja, kannattaa lompakon ja muiden arvoesineiden kanssa olla tarkkana. Brysselissä on myös hyvä olla näyttämättä liikaa siellä vain pikavisiitillä olevalta turistilta, ja kaupungin monikulttuuriseen ympäristöön on vierailijankin helppo sulautua.
Pankkiautomaatteja tulee vastaan erityisen hyvin ytimessä, etenkin Bourse- ja De Brouckere -metroasemien tuntumassa. Metroasemat ovat ylipäätään yleensä paikkoja, joissa on pankkiautomaatteja. Niitä on kuitenkin sen verran harvakseltaan, että rahaa kannattaa nostaa heti kun käteinen alkaa käydä vähiin.
Maksukortit käyvät erittäin hyvin Brysselissä, mutta on myös paikkoja, joissa ne eivät käy. Toreilla ja pienissä liikkeissä kortit eivät välttämättä käy, ja etenkin jos suunnittelee tekevänsä ostoksia kirpputoreilla, muilla toreilla tai pienissä liikkeissä, kannattaa käteistä pitää ainakin muutama kymppi mukana.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.