- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Brysseliin voi mennä omatoimisesti varatulle matkalle ja sinne tehdään myös järjestettyjä matkoja. Omatoimisesti matkaan lähtevä varaa hotellin ja lennot itse, minkä nykyään voi tehdä suomen kielellä. Matkatoimiston järjestämälle matkalle lähteminen on suurin piirtein yhtä helppoa, mutta sellainen on yleensä omatoimimatkaa hintavampaa.
Omatoimisesti Brysseliin voi matkustaa lentäen sinne suoraan Suomesta tai muualta tai sitten junalla tai linja-autolla lähimaista. Pakettimatkoja Brysseliin tehdään melko vähän, ja ne ovat hintavia. Bryssel ei ole mikään kaikkein edullisin matkakohde, mutta omatoimilomaan kuluu reilusti alle 100 euroa vuorokautta kohti.
Suomesta Brysseliin voi lentää suoraan kahdessa ja puolessa tunnissa, ja muutama lentoyhtiö lentää kaupunkien välillä. Brysseliin voi hyvin siirtyä jostakin lähimaasta ja tietenkin muualta Belgiasta junalla tai bussilla. Omatoimimatkailijan on mahdollista myös yhdistää vierailu Brysselissä johonkin muuhun kaupunkiin, johon on helppo siirtyä, ja sellaisia ovat Belgian kaupunkien lisäksi etenkin Amsterdam, Lontoo ja Pariisi.
Suomesta on yllättävän hankala päästä suoraan Brysseliin, ja oikeastaan vain hintava Finnair lentää Helsingin ja Brysselin väliä tiiviiseen tahtiin. Liput voivat ainakin parin kolmen viikon varoajalla olla äärimmäisen hintavia, jopa yli 500 euroa suuntaansa, mutta lentoja on arkisin neljä vuorokaudessa, ja ne ovat kaikki suoria lentoja. Jos lippunsa tilaa 2–3 kuukautta etukäteen, ei se ole paljon edullisempi kuin lyhyellä varoajalla varattu lippu. Finnairilla on sellainen lisäetu, että Suomen muista kaupungeista voi lentää ensin Helsinkiin ja jatkaa sieltä vielä saman päivän aikana Brysseliin. Finnair lentää Brysselin pääasialliselle lentoasemalle (Brussels Airport), joka joissain yhteyksissä tunnetaan Zaventem-nimellä.
Air Baltic lentää Helsingistä, Tampereelta ja Turusta Brysseliin, mutta koneet tekevät välilaskun. Lennot kuitekin ovat kohtalaisen nopeita (4 ½ tuntia), ja ne ovat aivan eri hintaluokkaa kuin Finnairin lennot. Tampereeltakin voi päästä alle 80 eurolla suuntaansa, mutta lento voi olla hyvin aikaisin aamulla. Turusta pääsee suurin piirtein samalla hinnalla, ja Helsingistä lähtevällä on enemmän valinnanvaraa lentojen suhteen ja yhdensuuntaiset hinnat alkavat vähän alle sadasta eurosta. Air Baltic lentää Brysselin pääasialliselle lentoasemalle (Brussels Airport tai Zaventem). Tuttuun tyyliin välilaskut ovat Riiassa, ja Brysselin-matka tarjoaakin myös mahdollisuuden viettää jonkin aikaa Riiassa.
SAS lentää sekin välilaskullisia lentoja Helsingin ja Brysselin välillä.
Lisää mahdollisia lentoja näyttää Skyscanner.
Muualta Belgiasta Brysseliin on paras siirtyä rautateitse. Jos muualta läntisestä Euroopasta haluaa Brysseliin, käy se nopeasti junalla mutta hitaammin ja huomattavasti edullisemmin linja-autolla. Brysseliin on melko lyhyt matka bussilla ainakin Amsterdamista, Pariisista ja joistain Saksan läntisimmistä kaupungeista. Brysseliin on helppo siirtyä myös monesta Hollannin kaupungista, mutta linja-autokyytien sijaan kannattaa katsella huippunopeita rautatieyhteyksiä.
Jos haluaa siirtyä muualta Belgiasta Brysseliin, on juna paras vaihtoehto. Matkat ovat lyhyitä, junat hyviä ja matkat varsin kohtuuhintaisia. Maan rautatieyhtiö on NMBS/SNBC, ja sen verkkosivuilta voi katsella aikatauluja ja nähdä hintoja. Esimerkiksi matka Antwerpeniin kestää 40–50 minuuttia ja maksaa vähän alle 8 euroa suuntaansa.
Monesta paikasta, kuten Amsterdamista, Lontoosta ja Pariisista, on huippunopeita yhteyksiä Brysseliin ja muuallekin Belgiaan. Myös Luxemburgista on hyviä yhteyksiä Brysseliin, ja ainakin Saksan läntisiin osiin voi siirtyä nopeasti rautateitse.
Thalys on nopea juna niille, jotka matkustavat etenkin Amsterdamista, Pariisista tai Kölnistä Brysseliin. Sen kyydissä pääsee myös esimerkiksi Lilleen, Rotterdamiin, Düsseldorfiin ja lukuisiin muihin Saksan kaupunkeihin. Matka Brysselistä Amsterdamiin kestää tunnin ja 50 minuuttia ja maksaa 60–120 euroa. Yleisesti ottaen lippunsa hyvissä ajoin etukäteen varaava maksaa vähemmän kuin viime tingassa lippunsa ostava.
Eurostar vie nopeasti Brysselistä etenkin Lontooseen. Matkat eivät ole edullisia, niihin kuluu yleensä vähintään 100 euroa suuntaansa, mutta matka kestää vain 2 tuntia.
Suurin bussiyhtiö on nykyisin Flixbus, jonka kyydissä voi kulkea Belgiaan monesta Euroopan maasta. Esimerkiksi matka Brysselistä Amsterdamiin kestää reilut neljä tuntia, maksaa 7–11 euroa suuntaansa ja matkaan voi lähteä parhaimmillaan monta kertaa tunnissa ja lähes ympäri vuorokauden. Samanpituinen matka on Pariisiin, ja tietenkin Saksaan Flixbusilla pääsee pienillekin paikkakunnille suoraan.
Eurolines on myös yhtiö, jolla on paljon yhteyksiä, ja sillä on hyvä matkustaa joistain maista. Eurolines ei liiku yhtä tiheään tahtiin kuin Flixbus, ja matkustaminen sillä on jossakin määrin jäykempää, mutta esimerkiksi matkat Pariisin ja Berliiniin, jonne on paras siirtyä noin 8 tunnissa yön yli, menevät Eurolinesillä mukavasti.
Pienemmät yhtiöt tulevat nekin Brysseliin ja pysähtyvät muuallakin Belgiassa. Yksi sellainen on ranskalainen Ouibus, jonka kyydissä pääsee parhaiten Ranskasta Brysseliin.
Bus Radar näyttää lisää yhteyksiä. Myös Go Euro näyttää lisää yhteyksiä.
Bryssel on trendikkääksi noussut kaupunki, johon tehdään entistä enemmän matkoja, ja myös matkatoimistot järjestävät sinne paljon erilaisia matkoja. Pitkät viikonloput ovat tavallisimpia matkapaketteja, mutta matkustamista Brysseliin viikolla ei kannata vieroksua, sillä silloin siellä näkee arkipäiväistä elämää, jota viikonloppuisin ei ole juurikaan nähtävillä. Ihanteellisinta olisikin viettää Brysselissä sen verran monta päivää, että siellä on sekä viikonloppuna että tavallisena arkena, ja siellä on hyvä viettää vähintään 3 yötä.
Brysseliin tehtävillä matkoilla hotellit ovat yleensä neljän tai viiden tähden hotelleja, ja ne lisäävät matkan hintaa. Jos onnistuu löytämään kolmen tähden hotellin, voi matkan kuluissa säästää useita kymmeniä euroja. Yksi huomionarvoinen seikka on se, että Brysselin kaupunki kerää veroa hotellissa yöpyviltä, ja se nostaa jonkin verran matkan hintaa. Vero on maksettava paikan päällä, eikä se sisälly matkan hintaan. Vero alle kolmen tähden hotelleissa on 5 euroa per huone per yö, kolmen tähden hotellissa 6 euroa per huone per yö, neljän tähden 8 euroa per huone per yö ja viiden tähden hotellissa 10 euroa per huone per yö.
Sagamatat tekee matkoja Brysseliin. Hotellit ovat hienoja neljän ja viiden tähden hotelleja, lennot kulkevat Amsterdamin kautta, ja lennot kestävät 4–5 tuntia. Hintaa kolmen vuorokauden matkalle tulee vähän alle 400 euroa, joskin hinnat voivat vähän vaihdella matkustusajan mukaan.
Finnairin omistama Aurinkomatkat tekee kaupunkilomia Brysseliin. Matka voi kestää 3 tai 4 vuorokautta, ja hinnat voi nähdä kätevästä hintakalenterista. Kolmen vuorokauden loma maksaa alkaen vähän alle 400 euroa, ja joinain harvoina aikoina hinta nousee yli 500 euron. Hotelli vaikuttaa melkoisesti matkan hintaan, ja joissain hotelleissa matka voi maksaa 400 euroa per henkilö, toisissa 600 euroa per henkilö.
Kaleva Travel tekee sekin kaupunkilomia Brysseliin.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.