Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupungintalo
Grand Placen kaikkein hienoin ja suurimman huomion saava talo on kaupungintalo (Hôtel de Ville, Stadhuis), jonka torni näkyy kauas. Kaupungintalon alakerrassa on turisti-infon piste.

Merkittävimmät nähtävyydet

Nähtävyyksiin tutustuminen on olennainen osa Brysselissä vietettyä lomaa, ja kaikkein paras on muiden tavoin aloittaa nähtävyyksien katselu pääaukion tienoilta ja sitä ympäröivästä eräänlaisesta vanhastakaupungista. Siellä on muutama silmiä hivelevä nähtävyys, ja pelkästään oleskelu pääaukiolla on unohtumaton kokemus.

Brysselissä on pari kaunista kirkkoa, joista toinen on lyhyen matkan päässä ytimestä, ja Brysselissä voi viettää aikaa myös palatsien valtaamalla alueella, jolta löytyy kuninkaanpalatsi. Brysselissä on mielenkiintoisia graffiteja ja muraaleja siellä täällä, ja muutenkin kaupungissa voi nähdä kaikenlaista ainutlaatuista ilman, että erikseen kiertelee päänähtävyyksiä.

Kaupunkikortti

Brussels Card on kaupunkikortti, joka on erityisen hyvä museoihin aikoville. Sillä pääsee ilmaiseksi sisään myös joihinkin muihin paikkoihin, kuten Belgian suklaakylään ja toiseen suklaamuseoon, Choco-Storyyn. Kortti ei käy kovinkaan moneen nähtävyyteen, mutta toisaalta monet nähtävyydet ovat täysin ilmaisia kokemuksia. Kortin voi ostaa verkkosivuilta tai paikan päällä, missä sitä myydään turisti-infoissa ja joissain museoissa.

Turisti-infot

Brysselissä on kannattavaa vierailla turisti-infossa, sillä niistä saa kartan ja esitteitä mielenkiintoisista vierailupaikoista. Keskeisin turisti-info on pääaukiolla olevan kaupungintalon yhteydessä, ja toinen on museoalueella (Rue Royale 2), Place Royalen laidalla.

Grand Place

Brysselin unohtumaton pääaukio on Grand Place (Grote Markt) [kartalla], ja se on aivan jokaisen turistin ja turistiryhmän vierailulistalla. Se on paikka, jossa on lukuisia toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, ja siellä on ympäri vuoden myös tapahtumia, kuten kesäfestivaaleja ja joulutori. Aukion kohtalonhetket olivat 13.8.1695, jolloin ranskalaiset pommittivat sitä. Pommitusten pääkohde oli korkean torninsa takia helposti havaittava kaupungintalo, mutta se jäikin ainoana rakennuksena täysin vahingoittumattomaksi. Aukion rakennukset jälleenrakennettiin, ja sen pääasiallinen rooli oli toimia torina, jonkalaisena se pysyikin aina vuoteen 1959 asti ja siitä se on saanut flaaminkielisen nimensäkin. Grand Place liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1998, ja vuonna 2010 se nimettiin Euroopan kauneimmaksi aukioksi.

Grand Place
Brysselin unohtumaton pääaukio on Grand Place (Grote Markt).

Aukio on suuri, 68 x 110 metriä, ja sen laitamilla on useita merkittäviä ja silmiähivelevän kauniita talojataloja. Kaikkein hienoin ja suurimman huomion saava talo on kaupungintalo (Hôtel de Ville, Stadhuis), jonka torni näkyy kauas. Kaupungintalon alakerrassa on turisti-infon piste, ja myös sen sisäpihallaKaupungintalon sisäpiha kannattaa käväistä, sillä vaikka aukiolla olisi tavanomaiseen tapaan vilkasta, on siellä yleensä rauhallista. Kaupungintalo rakennettiin vuosina 1402–1455, ja goottilaista tyyliä edustava torni on 96 metriä korkea. Huomionarvoinen seikka on se, että kaupungintalo ei ole täysin symmetrinen, sillä torni ei ole aivan rakennuksen keskellä. Kaupungintalon sisäosiin voi mennä tutustumaan kuusi euroa maksavan opastetun kierroksen yhteydessä, mutta kierroksia on harvoin, yleensä vain keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Lisätietoa kierroksista voi kysyä turisti-infosta.

Monet rakennukset olivat alun perin kiltataloja, eli aikansa ammattiyhdistykset omistivat ne, ja niihin kuuluu numero kymmenessä oleva rakennus, jossa on nykyisin olutmuseo.

Toinen merkittävä rakennus on Maison du Roi eli "leipätalo", jonka suojissa on nykyään kaupunginmuseo.

Kolmas mahdollinen vierailupaikka on suklaamuseo eli Choco-Story, joka tosin on kaupungintalon vierestä kulkevalla kadulla, kulman takana.

Aukiolla on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joilla on kesäterassit, ja jos täällä mielii juomalle tai aterialle, on hinta normaalia korkeampi. Suurten festivaalien kuten jazzfestivaalien aikaanJazz-festivaali Grand Placella aukio täyttyy terasseista, ja niiltä on mukava seurata pääsymaksuttomia esityksiä.

Aukion lisäksi lähistön katuja kannattaa mittailla, sillä niillä on kaikenlaista kaupoista upeisiin rakennuksiin. Kaduista Rue du Marché aux Herbes on ytimen paras katu tehdä ostoksia, ja monet sen kaupat ovat avoinna myös sunnuntaisin, joka onkin hektisin päivä kierrellä vanhaakaupunkia. Muitakin hyviä katuja alueella on, ja täällä on hyvä viettää muutama tunti ennen kuin lähtee tutustumaan muihin nähtävyyksiin.

Manneken Pis
Manneken Pis -veistoksen luokse vaeltaneissa ihmisissä herättää yleensä eniten ihmetystä patsaan pieni koko.

Manneken Pis

Manneken Pis [kartalla] on maailmankuulu veistos, joka yksinkertaisesti esittää pissaavaa poikaa. Yleensä veistoksen luokse vaeltaneissa ihmisissä herättää eniten ihmetystä patsaan pieni koko ja se, että patsas ylipäätään on niin kuuluisa. Tämä kyseenalainen taideteos sijaitsee kolmen korttelin päässä Grand Placelta, ja se on pääaukion ohella kaupungin suosituin vierailupaikka. Poikapatsaan edustalla voi etenkin kesäiltapäivisin joutua odottelemaan tovin, jos aikoo yksinään päästä kuvaan patsaan edessä tai ottaa siitä kuvan, jossa joku tuntematon poseeraa. Patsas sijaitsee Rue de l’Etuve- ja Rue du Chêne -katujen kulmauksessa.

Manneken Pis on ollut paikoillaan 1610-luvulta lähtien, ja se on pronssinen, 61 senttiä korkea veistos, joka tietenkin on vain kopio alkuperäisestä. Alkuperäistä veistosta pidetään säilytettynä ja näytillä Grand Placen kaupunginmuseossa, jossa voi myös nähdä patsasta koristaneita asuja. Patsas saa erilaiset vaatteet päällensä muutaman kerran vuodessa, ja aikataulu on nähtävissä patsasta ympäröivissä aidoissa. Patsaan ympäristössä on myös lukuisia suklaaputiikkeja, vohvelipiste ja muita turistirysiä, joita kannattaa ympäri vuoden vältellä.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Brysselissä

Palais de Luxembourg

Belgian kuninkaallisten asuinpaikka on Palais de Bruxelles [kartalla], joka sijaitsee jonkin matkan päässä päärautatieasemasta ja jonka lähin metroasema on Trone. Kuninkaalliset eivät enää kuitenkaan vakituisesti asuta tätä palatsia, vaan he viihtyvät paremmin kaupungin ulkopuolella olevassa Laekenin kuninkaallisessa linnassa. Kuningas kuitenkin hoitaa virkaansa pääasiassa tässä rakennuksessa, ja siellä on kaikenlaisia suuriakin vastaanottoja ja juhlallisuuksia.

Rakennus on peräisin 1700-luvun loppupuolelta, mutta nykyinen julkisivu on ollut pystyssä vasta 1900-luvun alusta lähtien. Samalla paikalla on tosin ollut tärkeitä kuninkaallisten rakennuksia jo keskiajalta lähtien, ja täällä on asunut Espanjan kuninkaitakin. Kuninkaanlinnan joihinkin osiin voi tutustua kesällä (heinäkuun lopulta syyskuun alkuun) ti–su klo 10.30–15.45 ilman pääsymaksua.

Rakennuksen vieressä oleva Place Royale on yksi kaupungin pääaukiota, ja sen laitamilla ovat kaikkein parhaat taidemuseot kuten myös jotkin muutkin vierailupaikat. Aukio ja sen ohi kulkeva katu ovat kuitenkin sen verran vilkasliikenteisiä, että sillä ei kauan viitsi olla, ja tästä onkin hyvä edetä joko museoihin tai sitten kävellen, metrolla tai raitiovaunulla muualle kaupunkiin.

Palais des Beaux-Arts (Bozar)

Palais des Beaux-Arts eli Bozar (Rue Ravenstein 23) [kartalla] on monipuolinen taidekeskus, joka aloitti toimintansa vuonna 1928. Se sijaitsee kuninkaanpalatsin ja Parc de Bruxelles -puiston vieressä (metro: Gare Centrale). Siellä on mahdollista kuulla Belgian kansallisorkesteria sekä filharmoniaorkesteria, ja sen akustiikkaa pidetään erityisen hyvänä. Siellä on paljon erilaisia konsertteja, ja niitä voi tutkia Bozarin sivuilta.

Parc de Bruxelles
Palais des Beaux-Arts eli Bozar sijaitsee Parc de Bruxelles -puiston vieressä.

Tätä upeaa Victor Hortan suunnittelemaa art deco -tyylistä rakennusta rakennettiin vuosikymmen. Täällä on myös taidenäyttelyitä, elokuvateattereita, teatteri, arkkitehtuuriin liittyviä näyttelyitä ja kaikenlaista muuta. Teatterissa on paitsi näytelmiä myös nykytanssia, ja rakennuksen tiloissa toimii myös kaupungin elokuva-arkisto, Cineteka, jossa on paljon elokuvaan liittyviä esitelmiä.

Rakennuksessa on kaikenlaisia tapahtumia, joista kaikista saa tietoa verkkosivuilta, ja tämä on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa kulttuuri-ihmiselle. Bozar on normaalisti avoinna ti–su klo 10–18, paitsi torstaisin klo 21 asti. Alle 26-vuotiaat saavat alennuksia sisäänpääsymaksuista.

Cathédrale des Saints Michel et Gudule

Brysselin keskustan hienoin kirkko on kaupungin tuomiokirkko, Cathédrale des Saints Michel et Gudule [kartalla], joka on roomalaiskatolinen kirkko. Se sijaitsee aivan päärautatieaseman (Gare Centrale) vieressä, ja se on myös lähellä Bozaria, kuninkaanlinnaa ja Brysselin parhaita taidemuseoita.

Kirkko on peräisin 1200-luvulta, joskin sen kaunis ja pimeän aikaan kauniisti valaistu julkisivu on peräisin 1400-luvulta. Kirkossa pidetään tärkeitä jumalanpalveluksia, joihin kuninkaalliset ja poliitikot ottavat osaa, ja täällä pidetään myös kuninkaallisten häät ja hautajaiset.

Kirkon sisäosiin voi mennä tutustumaan päivisin ja silloin kun siellä ei ole jumalanpalvelusta, ja paras aika vierailla siellä on tavallinen arkipäivä, jolloin se on avoinna klo 7.30–18. Kirkon 49 kirkonkelloa soittavat “konsertin” ajoittain klo 14, ja aikataulun voi nähdä verkkosivuilta.

Basilique de Sacré Coeur

Brysselin toinen normaalia hienompi kirkko ja kenties suurimman vaikutuksen tekevä on nimeltään Basilique Nationale du Sacré-Cœur à Koekelberg (hollanniksi Basiliek van het Heilig-Hart). Basilikatyyliin rakennettu kirkkoBasilique Nationale du Sacre-Coeur a Koekelberg on maailman viidenneksi suurin kirkko, jonka sisus tekee myös vaikutuksen ja jolta on upeat näkymät ympäri Brysselin. Tämä roomalaiskatolinen kirkko sai innoitteensa Pariisin samannimisestä kirkosta, ja sitä alettiin rakentaa vuonna 1905, jolloin Belgia oli 75-vuotias. Maailmansodat keskeyttivät rakennustyöt muutamaksi vuodeksi, ja kirkko valmistui lopullisesti vasta vuonna 1969 ja vihittiin käyttöön vuonna 1970.

Kirkko ei ole vain maailman suurimpia kirkkoja, vaan se on myös maailman suurin art deco -tyylinen rakennus (89 metriä korkea ja 165 metriä pitkä). Täällä käydessä kannattaa myös kiinnittää huomio Anto Carten kahdeksaan Jeesuksen elämää kuvaavaan lasimaalaukseen.

Yksi suurimpia syitä lähteä kirkolle asti on mennä sen ylätasanteille näköaloja ihailemaan. Panorama-tasanne on noin 52 metrin korkeudessa, ja se on avoinna ympäri vuoden. Aikuisten lippu maksaa 5 euroa, ja näköalatasanne on avoinna suurin piirtein samoin ajoin eli ympäri vuoden päivittäin aamusta myöhäiseen iltapäivään. Vuodesta 2012 tasanteelle on päässyt hissillä, ja samalla lipulla pääsee myös kahteen museoon, jotka tosin ovat melko rajallisesti avoinna, toinen vain keskiviikkona ja toinen keskiviikosta sunnuntaihin.

Kirkon sisäosiin voi mennä tutustumaan klo 8 alkaen, kesällä klo 18 asti ja talvella klo 17 asti. Kirkossa on myös konsertteja, joista on tietoa verkkosivuilla, ja sen tiloissa toimii ravintola. Kirkon tiloissa on myös ajoittaisia taidenäyttelyitä, joista osa on suuria.

Kirkko on puistossa nimeltään Parc Elisabeth, mutta kävelyyn sen läpi kuluu 15–20 minuuttia. Jos aika on kortilla, pääsee kirkon luo suoraan raitiovaunulla numero 19 tai bussilinjalla 355 (pysäkki: College Sacre-Coeur).

Atomium
Atomium esittää 165 miljoonaa kertaa suurennettua rautamolekyyliä, ja se on vaikutuksen tekevä rakennelma.

Atomium

Viiden kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Atomium (Square de l’Atomium, metro: Heyzel ja myös raitiovaunu 81, avoinna: ma–su klo 10–18 ) [kartalla] on avaruusajan jäänne vuoden 1958 Brysselin maailmannäyttelystä. Atomium esittää 165 miljoonaa kertaa suurennettua rautamolekyyliä, ja se on vaikutuksen tekevä rakennelma, jonka edustalla käydään bussilasteittain.

Tässä 102 metriä korkeassa rakennuksessa toimii nykyisin näyttelyhalleja ja muita julkisia tiloja, jotka kaikki remontoitiin perinpohjaisesti vuosina 2004–2006. Rakennuksessa ei sinänsä ole alkuhämmennyksen jälkeen hirveästi nähtävää, ja näkymätkin sieltä ovat hyvät vain niinä harvoina päivinä, jolloin aurinko paistaa Brysselissä kirkkaalta taivaalta. Näyttelyiden pääasiallinen anti on kertoa itse rakennuksesta, ja etenkin erilaisista rakennustekniikoista ja vastaavasta kiinnostuneet saavat siitä eniten irti.

Muraali
Brysselissä tulee vastaan seinämaalauksia, joista monet liittyvät tavalla tai toisella sarjakuvaan.

Rakennusta kannattaa tulla ihailemaan ulkopuolelta myös yöaikaan, sillä tällöin sitä valaisee lähes 3000 valonlähdettä. Atomiumin sisätilat ovat hyvä vierailupaikka perheille, joita lippujen hinnat eivät hirvitä. Paikalle pääsee melko kivuttomasti metrolla kulkemalla asemalle “Heizel / Heysel”.

Muraalit

Brysselissä tulee lähes automaattisesti vastaan erilaisia seinämaalauksia, joista monet liittyvät tavalla tai toisella sarjakuvaan ja etenkin Georges Rimin eli Hergén luomaan Tinttiin. Monet seinämaalaukset ovat vanhoja, mutta vuonna 2017 projekti nimeltään Mixity toi uusia ja taidokkaita seinämaalauksia Brysseliin ja muuallekin Belgiaan.

Uusia seinämaalauksia nähdäkseen pitää kävellä ja kiertää kaupunkia, sillä muraaleja on vain vähän Grand Placen ympäristössä. Visit Brusselilla onkin muutama kävelykierros, jotka tarjoavat tilaisuuden tutustua esimerkiksi sellaisiin kaupunginosiin kuin Marolles ja Molenbeek, joka on Brysselin monikulttuurisin kaupunginosa ja jo kaupoiltaan lähemmän tutustumisen arvoinen. Molembeekiin pääsee kulkemalla Rue Antoine Dansaertin sen päähän eli kanavalle asti ja menemällä sellaisille kaduille kuin Chaussée de Gand ja Rue du Prado. Kaupunginosaan pääsee myös menemällä sinne metrolla asemalle nimeltään Comte de Flandre [kartalla].

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Visit Brussels näyttää muutaman hyvän vierailupaikan.

Brussels info -sivusto esittelee lisää nähtävää kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti