- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tällä sivulla käymme läpi Bratislavan merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Osiossa annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.
Bratislavalla on pitkät ja mielenkiintoiset vaiheet, ja nykyisen tyylinen kaupunki se on itse asiassa ollut vain lyhyen aikaa viimeisten vuosikymmenien aikana. Kaupunki oli pitkään monikulttuurinen paikka, jossa slovakit ja tšekit olivat pienenä vähemmistönä. Se tunnettiin pitkään Pressburg-nimisenä, ja nykyisen nimensä se sai vasta Tšekkoslovakian alkuaikoina vuonna 1919. Juutalaiset, saksalaiset ja monet muutkin karkotettiin sieltä toisen maailmansodan jälkeen, ja 1950-luvulta lähtien slovakit ja tšekit muodostivat pääosan sen väestöstä.
Vuoden 1993 alusta Bratislavasta tuli Slovakian pääkaupunki, ja nykyisin miltei kaikki siellä asuvat ovat slovakkeja, eikä tšekkejä siellä enää paljon asusta. Bratislava on 500 000 asukkaallaan maan suurin kaupunki, joka sijaitsee keskeisellä paikalla monen maan rajan lähettyvillä, ja siitä on viime vuosina tullut pieneksi kaupungiksi suosittu vierailupaikka eurooppalaisten keskuudessa.
Bratislavan vanhakaupunki [kartalla] ja aivan sen lähialueet ovat tienoota, johon turisti lähinnä tutustuu, eikä kaupungissa ensimmäistä kertaa olevan olekaan paljon syytä lähteä kauas vanhastakaupungista. Nähtävyyksien katselu ja katunäkymiin tutustuminen on hyvä aloittaa Hlavné námestie -aukiolta [kartalla], jonka laidalla on upealla tornilla varustettu vanha kaupungintalo, hyviä kahviloita ja kaikenlaista nähtävää, samoin kuin tuliaismyymälöitä. Sen alueella on muutaman kerran vuodessa markkinoita, joista suurimmat ovat ennen joulua pidettävät markkinat. Täällä on myös paljon musiikkitapahtumia kesäaikaan ja muulloinkin.
Aukion vieressä sijaitsee muitakin merkittäviä katuja ja aukioita, ja tästä kannattaa siirtyä muutama metri kohti fransiskaanikirkkoa ja Františkánske námestie -aukiota. Täällä sijaitsevat Arthur Fleischmann -museo [kartalla] ja Mirbachov-palatsi, jossa sijaitsee toinen osa kaupungin taidegalleriasta.
Toinen merkittävä aukio alueella on Primaciálne námestie [kartalla], jolla on mukavaa rauhallista tunnelmaa ja jonka laidalla sijaitsevat Arkkipiispan palatsi, kaupunginmuseo ja kaupungin turisti-info, josta kannattaa hakea kartta ja kaikenlaista tietoa kaupungista.
Sedlárska-katu, joka lähtee Hlavné námestie -aukiolta, on hyvä niille, jotka haluavat Bratislavassa aamusta yömyöhään viettää iltaa Dubliner-irkkubaarissa ja muiden ulkomaalaisten parissa. Tämän kadun varrella on useita ravintoloita ja baareja, joissa englanti on pääkieli, oluet ovat ulkomaisia ja joissa voi syödä kansainvälisiä ruokia kuten meksikolaisia aina pikkutunneille. Se johtaa Ventúrska- ja Michalská-katujen väliin. Nämä molemmat kadut ovat täynnä turistien suosiossa olevia baareja, klubeja ja ravintoloita, ja näillä kaduilla on elämää aamusta yömyöhään. Katujen varrella on myös majapaikkoja, mutta on hyvä muistaa, että kadut ovat kesäisin täynnä terasseja ja niillä voi olla meteliä, joskin terassit yleensä suljetaan varsin aikaisin. Merkittävin nähtävyys kaduilla on niiden päässä oleva Mikaelinportti eli kaunis Michalská veža -torni [kartalla], joka on vanhankaupungin maamerkkejä.
Ventúrska-kadun ja linna-alueen välillä on vanhankaupungin hiljaisimpia kortteleita, joita on viime vuosina ehostettu ja joihin on ilmaantunut entistä enemmän kauppoja ja ravintoloita. Myös tänne kannattaa tulla kävelemään ja ainakin käydä vilkaisemassa Sv. Martina -tuomiokirkkoa [kartalla], jota vastapäätä on van Goghin innoittamia seinämaalauksia, huonoon kuntoon päässeen rakennuksen ikkunoissa. Tästä voi mennä moottoritien alitse kohti linna-aluetta, jonne on muutaman minuutin jyrkkä kapuaminen. Matkaa voi helpottaa pysähtymällä rinteen baareihin, kahviloihin ja ravintoloihin, joista monet ovat ulkomaalaisille suunnattuja. Näitä on sekä Zámocké schody -portaitten alueella että muilla kaduilla tällä varsin kauniilla alueella, jolla on mukava jonkin verran viettää aikaa. Linna on hiljattain uusittu vierailupaikka, jolta on hyvät näkymät muualle kaupunkiin ja jonka suojiin voi mennä katsoman aarteita ja museota. Sen alueella on jonkin verran kahviloita ja ravintoloita, joilla on kesäterassit. Linnan puistoalueilla kannattaa kierrellä, sillä täällä on varsin erikoisiakin patsaita ja muita taideteoksia, etenkin sosialistiajoilta.
Vanhassakaupungissa Ventúrska-kadun alkupäässä on Panská-kadun kulmaus [kartalla]. Tämä on vanhankaupungin monipuolisimpia katuja. Sen varrella sijaitsee kaupungin taidegallerian toinen osa [kartalla] , runsaasti kauppoja, joista saa etenkin matkamuistoja mutta myös muita tuotteita, ylihintaisia mutta trendikkäitä kahviloita, jotka vaihtuvat vuosi toisensa jälkeen, ja myös ravintoloita, joiden joukossa on kaikenlaisia ja jotka nekin vaihtuvat tämän tästä. Kadun varrella on runsaasti ravintoloita, joilla on lounastarjoukset ja jotka ovat paikallisten suosiossa, ja vastaavanlainen meininki jatkuu kadulla senkin jälkeen, kun se muuttuu Laurinská-nimiseksi.
Panskálta voi kääntyä Rybárska brána -katua pitkin kohti jokea. Tämänkin kadun varrella on turisteille suunnattuja ravintoloita. Katu johtaa pitkulaiselle Hviezdoslavovo námestie -aukiolle [kartalla], jonka ympäristöä on viime vuosina ehostettu ja joka on melko erilainen kuin vielä muutama vuosi sitten.
Ensimmäiseksi aukiolla vastaan tulee kaunis oopperatalo, ja sen vierestä lähtevät kierrokselle punaiset vanhanaikaiset Presporacik-kaupunkijunat, joihin on helppoa ja edullista nousta koska tahansa. Jos aukiota kulkee kohti linnaa, tulee vastaan lähinnä ulkomaalaisten suosiossa olevia kalliita ravintoloita ja kahviloita, ja niitä vastapäätä sijaitsee pari hintavaa ja suurta hotellia, jotka ovat etenkin poliitikkojen, liikemiesten ja suurten ryhmien suosiossa. Pitkulaisen aukion varrella on kaikenlaista erikoista, ja sitä on viime vuosina uusittu melkoisesti niin, että sillä muutama vuosi sitten ollut voi myös sitä tutkiskella. Etenkin sen patsaat ovat hienoja ja hauskoja, ja täällä on myös kaikenlaisia markkinoita ja esityksiä kesän aikana. Meteliä täällä voi kesällä olla helposti myöhäänkin illalla.
Aukio johtaa toiselle aukiolle, Rybné námestielle, josta pääsee nopeasti kohti linnaa mutta myös moottoriteiden ali Žižkova-kadulle [kartalla], jonka varrella sijaitsee muun muassa arkeologinen museo (Žižkova 12), samoin kuin sen vieressä kaksi muutakin museota eli Karpaattien saksalaismuseo ja unkarilaisen kulttuurin museo. Kun palaa takaisin kohti vanhaakaupunkia ja saapuu sillan kohdalle, kannattaa siltaan kiinnittää erityistä huomiota, sillä tämä Most SNP -silta (tai Nový most vuosina 1993-2012) [kartalla] on tunnettu ufon muotoisesta ravintolasta, joka on 95 metriä korkean tornin huipulla. Tämä on sekä ravintola että näköalapaikka, ja Bratislava Guide antaa siitä lisätietoa.
Joen toisella puolella olevat lähiöt eivät ole houkuttelevia kuin ehkä rappioromantiikkansa takia: niiden keskellä on kaikenlaista baareista yökerhoihin, mutta tämä on Euroopan suurimpia lähiöitä, joka tosin ei ole vaarallinen paikka. Tällä Petržalkan puolella on oma rautatieasema [kartalla], Incheba Expo -keskus [kartalla] jossa on kaikenlaisia messuja, konsertteja ja muita tapahtumia, ja suuri puistoalue [kartalla], jolla on muutama vanha rakennus ja jonne on paras lähteä kesähelteillä.
Hviezdoslavovo-aukion takana sijaitsee mielenkiintoinen neuvostotyylinen monumentti [kartalla], joka muistaa toista maailmansotaa. Tästä pääsee täysin uusittuja katuja ja aukiota pitkin joenrannalle, missä on erikoinen mutta viehättävä Námestie Štúra -aukio [kartalla]. Sen keskellä on sosialismin aikainen veistos ja laidoilla merkittäviä rakennuksia, kuten Reduta eli Slovakian filharmoniaorkesterin kotitalo ja Slovakian suurin ja merkittävin taidegalleria, joka on parissa eri rakennuksessa joen rannalla. Joen rantaakin on uusittu. Sillä on mukava viettää kesäisin aikaa, ja siltä voi nousta risteilyihin, jotka vievät vaikka Devínin linnalle, Wieniin tai sitten muuten vain kiertelemään Tonavalla. Aivan laiturin vieressä [kartalla] sijaitseva kaunis vanha rakennus on historiamuseo. Sen takana sijaitsee lastenmuseo [kartalla], joka on avoinna ti-su klo 10-18.
Jos tästä jatkaa Vajanského nábrežie -katua eteenpäin, tulee pian vastaan Umelka-taidegalleria [kartalla], jossa on myös ravintola ja muuta ohjelmaa ja joka on sisäänpääsymaksuton taidegalleria. Pian sen jälkeen, alueella, joka luultavasti on remontissa loppuvuosikymmenen, on vuorossa Eurovea-ostoskeskus, uudehko lisäys kaupungin vierailupaikkoihin. Tässä sunnuntaisinkin avoinna olevassa kompleksissa on kaikenlaista viihteellistä, ja se on hyvä vierailupaikka etenkin viikonloppuisin huonoilla ilmoilla.
Ostoskeskusta vastapäätä sijaitsee kansallisteatterin uusi rakennus [kartalla], jota rakennettiin 21 vuotta ja joka on ihmeellinen näky niin ulkoa kuin sisältäkin. Siellä on jatkuvasti kaikenlaisia konsertteja ja esityksiä, ja se onkin nykyisin kaupungin kulttuurielämän keskus.
Tänne vanhastakaupungista tuleva voi mieltää matkan hivenen hankalaksi ja pitkäksi kävelijälle. Jos kuitenkin tutkii karttaa, niin huomaa, että oopperatalo on lähellä Tesco-tavarataloa ja kauppahallia, ja näin tänne kannattaa tulla tai täältä kannattaa lähteä pois tätä reittiä pitkin. Reitti seuraa Bezručova-katua ja johtaa kauniille Siniselle kirkolle [kartalla], johon on hyvä tutustua ainakin ulkoapäin mutta jossa on mukava sisälläkin piipahtaa. Kirkon vieressä on kaunista arkkitehtuuria, ja sitä on lisää matkalla kohti Kamenné námestie -aukiota [kartalla], joka itse asiassa tuleekin vastaan yllättävän pian kirkon jälkeen. Tämä on vilkasta aluetta, jolla voi Tesco-tavaratalossa tehdä ostoksia seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan, ja tällä alueella on paljon erilaisia putiikkeja. Alue on kuitenkin vähän luotaantyöntävää siinä mielessä, että täällä on leveitä, usein huonossa kunnossa olevia katuja, joilla liikkuu enemmän raitiovaunuja kuin henkilöautoja. Špitálska-katu, joka kulkee Tescon ohitse, on kohtalainen katu muidenkin kauppojensa puolesta. Sen varrella on myös muutama hostelli ja muukin majapaikka, ja tämähän on kaikesta huolimatta ehdottoman hyvä paikka yöpyä Bratislavassa.
Aivan aukion vieressä, vanhankaupungin laidalla, on Námestie SNP -aukio [kartalla], jonka laidalla on vanha kauppahalli mutta jonka alueella kannattaa kiinnittää huomio etenkin erikoisiin, sosialismin aikaisiin kansannousu-veistoksiin. Tällä alueella on huomattava määrä pikaruokapisteitä, kahviloita ja kaikenlaista muuta, mutta tästä on hyvä nopeasti lähteä Poštová-kävelykatua pitkin kohti Obchodnáa [kartalla], joka on kaupungin edullinen pääostoskatu. Sen varrella on runsaasti paitsi kauppoja myös kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja, ja se on hyvä katu aamusta iltaan syödä, shoppailla ja ottaa ilo irti. Katua pitkin kulkee jatkuvasti raitiovaunuja, joista numero 1 menee päärautatieasemalle [kartalla]. Tätä matkaa ei kannata aluetta tuntemattoman lähteä yrittää kävelemään, sillä täällä on sokkeloista. Aseman tienoota on vähän korjailtu viime vuosina, mutta rautatieasema ympäristöineen on edelleen alennustilassa eivätkä esimerkiksi sen baarit ja ravintolat ole hyviä aterialle.
Obchodná-kadulta pääsee hyvin nopeasti Špitálska-kadulle ja Tescon tietämille kääntymällä Kollárovo námestie -aukion kohdalla [kartalla] Mariánska-kadulle, ja tätä reittiä onkin parempi käyttää kuin kävellä Námestie SNP:n kautta. Kollárovo námestie -aukion takana sijaitsee yliopiston rakennuksia. Sosialisminaikaisista rakennuksista kiinnostuneille suositellaan retkeä kohti Slovakian radiotaloa [kartalla], sillä tämä on ylösalaisin käännetty pyramidi, jonka esteettiset ominaisuudet jakavat mielipiteitä. Lisää erikoista tunnelmaa on viereisellä suurella Námestie slobody -aukiolla [kartalla], jonka kohokohta on epäkuntoon mennyt suuri suihkulähde ja jolta voi helposti tarkastella niin sosialismin kuin kapitalisminkin kaupunkiin tuomia rakennelmia.
Tästä on hyvä kävellä Námestie 1. mája -katua pitkin kohti Hodžovo námestie -aukiota [kartalla], jonka aluetta on viime vuosina kunnostettu ja jonka lähistöllä on jonkin verran varteenotettavia hotelleja. Täällä sijaitsee Presidentinlinna ja sen edessä suuri suihkulähde, mutta aukion ympäristössä on paljon liikennettä, eikä tämä oikeastaan ole miellyttävä oleskelupaikka. Tästä kannattaakin lähteä Suché mýto -katua pitkin kohti vanhaakaupunkia, jolloin ennen Mikaelinporttia voi vielä katsastaa kauniin Pyhän kolminaisuuden kirkon [kartalla].
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.