- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Barcelonassa riittää näkemistä ja tekemistä, mutta kannattaa ottaa huomioon, että Kataloniassa on suuri määrä mitä erilaisimpia paikkoja, joissa voi Barcelonasta nopeasti ja edullisesti käydä päiväretkellä.
Varteenotettavia vierailupaikkoja on paitsi Barcelonan rajojen ulkopuolella myös aivan sen keskustan lähellä. Etenkin Montserrat ja Tibidabo ovat melko lähellä keskustaa, ja molemmat niistä antavat Barcelonan-lomalle aivan toisenlaisia ulottuvuuksia kuin vain keskustassa oleskelu.
Tibidaboon ja Montserratiin voi matkustaa melko nopeasti. Tibidaboon on lyhyt matka, jonka toi tehdä monin eri tavoin. Montserratiin mennään rautateitse, ja Gironaan kannattaa mennä sinnekin junalla. Sekä Gironasta että Barcelonasta voi kulkea suoraan junalla Salvador Dalín synnyinkaupunkiin, Figueresiin.
Montserratiin mennään R5-junalla, joka lähtee Plaça d'Espanya -asemalta ja joka kulkee kerran tunnissa (ensimmäisen kerran klo 8.36).
Gironaan voi kulkea usein lähtevillä junilla Sants-asemalta. Nopeimmat AV-junat kulkevat sinne 38 minuutissa, ja niihin voi saada lipun alle kymmenellä eurolla suuntaansa. Valtaosa junista vie kuitenkin noin tunnin ja on olemassa myös junamatkoja, jotka kestävät pari tuntia, joten aikataulua on hyvä tarkastella etukäteen.
Figueresiin pääsee parhaiten MD-junilla reilussa puolessatoista tunnissa asemalta nimeltään El Clot-Aragó, joka on metrolinjojen L1 ja L2 käyttämän Clot-metroaseman vieressä.
Aikatauluja ja hintoja voi tarkastella Espanjan rautatieyhtiön eli Renfen sivuilta.
Kirkkaalla säällä monesta Barcelonan keskustan osasta, etenkin Rambla de Raval -bulevardilta, näkee korkealla Tibidabo-vuoren huipulla siintävän Sagrat Cor -kirkon [kartalla]. Vuoren huipulla on myös perheitä lähes ympäri vuoden puoleensa vetävä huvipuisto.
Tibidabo on osa Barcelonaa eikä kovin kaukana sen keskustasta, mutta sinne on etenkin talvisaikaan sen verran hankala päästä, että siellä käymiseen kannattaa suhtautua kuin päiväretkeen konsanaan. Retkeen kannattaa varata vähintään puoli päivää – etenkin jos sen yhdistää vierailuun CosmoCaixassa, joka sijaitsee [kartalla] matkan varrella, Tibidabon köysiradalle vievän raitiovaunu- ja bussireitin varrella. Sinne on edulliset, nelisen euroa maksavat pääsyliput, ja se on avoinna klo 10–20.
Tibidaboon voi nousta valtaosan vuodesta hintavalla köysiratakyydillä ylös jyrkkää mäkeä [kartalla]. Köysirata on bussilinjan 196 pysäkin ja L7-metronlinjan käyttämän aseman vieressä. Jos ei halua maksaa köysiratakyydistä tai jos saapuu tänne tammikuussa loppiaisen jälkeen tai helmikuussa arkipäivänä, voi jyrkkää mäkeä nousta ylös kävellen tai taksilla.
Mahdollista on myös nousta Tibidaboon kyydeillä, jotka lähtevät muualta kaupungista. Jos haluaa mennä suoraan Plaça Catalunya -aukiolta Tibidaboon, kannattaa nousta T2A-Tibibus-linja-autoon.
Alueelle voi tulla muualta Barcelonasta hyvin esimerkiksi kulkemalla L3-metrolinjalla Vallcarca- tai Lesseps-metroasemalle. Sieltä kulkee T2B-bussilinja ylös Tibidaboon. Mahdollista on myös saapua L7-metrolinjalla Av. Tibidabo -asemalle, joka on lähellä CosmoCaixaa ja jolle pääsee ydinkeskustasta Catalunya-asemalta.
Täydelliset kulkuohjeet voi nähdä Tibidabon sivuilta.
Toinen vuoren huipulla mutta Barcelonan lähistöllä sijaitseva nähtävyys on Montserrat [kartalla], joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä keskustasta.
Vuoren päällä on luostari ja kirkko, ja ympäristössä on metsiä, joissa on mukava kuljeskella. Vuorenhuippua pidetään yhtenä koko Espanjan merkittävimmistä luonnonnähtävyyksistä. Sen dramaattisuus johtuu siitä, että 25 miljoonaa vuotta sitten alue oli meren peittämä, mutta maan pinta alkoi jostain syystä näihin aikoihin nousta ja ajoi veden pois. Myöhemmin alue sai paljon uskontoon liittyviä merkityksiä ja siihen liitettiin erilaisia tarinoita – kertoman mukaan tämä on paikka, josta kuuluisa Graalin malja aikoinaan löytyi. Nykyään paikalla käy etenkin kesäisin paljon turisteja, mutta sinne tehdään myös pyhiinvaellusmatkoja. Niiden suhteen kiireisimmät päivät, jolloin Montserratiin ei muista syistä kannata valtavien tungosten takia lähteä, ovat 27.4. (Katalonian suojeluspyhimyksen juhla) ja 8.8.
Montserrat on kenties suosituin päiväretkikohde Barcelonasta, ja sinne pääsee parhaiten Plaça d’Espanya -aukiolta tunnin välein lähtevillä R5-junilla. Junamatka vuoren juurelle kestää noin 50 minuuttia (asema: Montserrat Aeri), ja sen jälkeen köysijuna vie vuoren huipulle. Plaça d’Espanya -asemalla myydään erilaisia lippuja Montserratiin, ja infopisteestä kannattaa kysellä vaihtoehtoja, joihin sisältyvät niin juna- kuin köysiratamatkakin. On myös lippuja, joiden hintaan sisältyy pääsy museoihin ja lounas paikan päällä, ja niitä voi katsella ja ostaa myös Montserrat Visitasta.
Montserrat on parhaimmillaan illan pimettyä, kun päiväretkeläiset ovat lähteneet, ja siellä voi hyvin olla yön yli. Siellä tosin on majapaikkoja laajalla alueella ja varauksen kanssa saa olla tarkkana. Yksi tasokas mutta kohtuuhintainen hotelli lähellä luostaria ja pääpaikkoja on Guilleumes, jolle on juna-asemalta alle kilometrin matka.
Espanjan vaurain kaupunki Girona tuli aikoinaan joillekin tutuksi Ryanairin ja muiden halpalentoyhtiöiden käyttämän lentoaseman takia, mutta kaupunki on yksi Espanjan hienoimpia. Girona on kaunis kaupunki sisämaassa, noin 100 kilometrin päässä Barcelonasta, ja sinne kulkee junia pitkin päivää yleensä vähintään tunnin välein, noin tunnissa. Keskustassa Passeig de Gràcia -rautatieasema maan alla on oiva paikka lähteä kohti Gironaa, mutta sinne pääsee kenties parhaiten päärautatieasemalta (Barcelona-Sants). Gironan rautatieasema (ja vieressä oleva bussiasema) [kartalla] sijaitsee vartin kävelymatkan päässä kaupungin vanhoista osista [kartalla].
Gironan (katalaaniksi Gerona) vanhassakaupungissa on uskomaton katedraali, jota tullaan ihmettelemään tänne kautta katolisen maailman. Kaupungin kapeilla kujilla on mukava kävellä, tehdä ostoksia ja käydä syömässä. Vanhankaupungin alueella on paljon kaikenlaista tutkittavaa, museoita, gallerioita, puistoja ja arabien jälkeensä jättämiä rakennelmia, ja myös muureille on mukava kiivetä ja aurinkoisella säällä ihailla sieltä kaupungin ympäristön maisemia.
Girona on hintatasoltaan Barcelonan luokkaa. Siellä on vaivaton tehdä ostoksia ja löytää hyvä ruokapaikka, etenkin menu del dialle eli lounastarjoukselle, joita on helppo saada noin kymmenellä eurolla klo 12–15.00. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nautinnollisen lounasajan kyytipoikana tulee siesta, joka sulkee kaupat totaalisesti, eikä ostosten tekemistä voi harrastaa kuin joissain valintamyymälöissä noin klo 14–16. Jotkin paikat saattavat myös sulkea ovensa vähän aikaisemmin ja toiset avaavat ovensa uudelleen vasta klo 17.
Niille, jotka haluavat tutustua Gironaan lähemmin, voidaan suositella yöpymistä kaupungissa, sillä siellä on nähtävyyksien lisäksi kaikenlaisia muitakin kohokohtia. Opiskelijoita on paljon, ja näin siellä on eläväiset illat ja monin paikoin kohtuulliset hinnat. Vanhakaupunki on illan hämärryttyä taianomainen paikka vain kävellä, mutta sieltä löytyy houkuttelevia ja romanttisia ravintoloita ja muita illanviettopaikkoja, joissa on maailmanluokan tyyliä.
Gironassa on hyvä määrä majapaikkoja, joihin kuuluu edullisia majapaikkoja. Vanhakaupunki on kaikkein paras paikka viettää yönsä, ja siellä kohtuuhintainen mutta pidetty perhehotelli on Pensión Borrás. Jos mielii yöpyä suuremmassa, maailmanluokan majapaikassa, on myös vanhassakaupungissa sijaitseva Hotel Gran Ultonia varma valinta.
Figueres, joka espanjaksi on ”Figueras” tunnetaan parhaiten Salvador Dalín syntymäkaupunkina. Dalí syntyi siellä vuonna 1904 ja lähti sieltä vuonna 1922 Madridin taidekouluun ja vietti loppuelämänsä monissa eri paikoissa, etenkin Pariisissa ja linnassaan Púbolissa, joka on lähellä Gironaa.
Salvador Dalí ei siis koskaan täysin jättänyt synnyinseutujaan, ja samaan aikaan kun hän oli Púbolissa, hän loi Figueresiin omaa työtään ja surrealismia esittelevän teatteri-museon, Teatre-Museu Dalí [kartalla]. Se sijaitsee kaupungin pääpaikoilla, ja sinne mielivän on hyvä olla tietoinen muutamasta seikasta. Museo on niin suosittu, että vain yksi Espanjan museo on sitä suositumpi vierailupaikka. Lippu kannattaa aina ostaa etukäteen, ja keskikesä ja viikonloput ovat huonoimpia vierailuaikoja. Museolle on kaikkein paras suunnata heti aamulla kun se klo 9–10 avataan.
Museo on ainutlaatuinen vierailupaikka, ja se on myös Dalín viimeinen lepopaikka. Dalí loi sen vuosina 1961–1974 entiseen kaupunginteatteriin, ja siellä on valtaosa Dalín töistä, lukuun ottamatta kaikkein kuuluisimpia tauluja, jotka ovat ympäri maailman. Taiteen lisäksi museossa on esillä Dalín suunnittelemia koruja (Dalí Joies), ja nämä 37 jalokiveä ovat kaikki ainutlaatuista nähtävää. Teatteri-museossa on myös kaikenlaisia optisia illuusioita ja yllätyksiä, ja niitä on jo rakennuksen ulkopuolella. Ulkoa voi tarkastella myös tornia nimeltään Torre Galatea, jonka taiteilija nimesi häntä ennen kuolleen Gala-vaimonsa mukaan ja jossa Dalí vietti elämänsä viimeiset vuodet. Huomionarvoinen seikka on myös se, että teatteri-museon lisäksi Dalía esittelee kolme muutakin museota, jotka on esitelty verkkosivuilla.
Teatteri-museo on suljettu monina maanantaina mutta ei aina. Huhtikuun alusta syyskuun loppuun se on avoinna klo 9–20, ja aukioloajat vaihtelevat eri kuukausina ja vuodenaikoina. Samalla kun ostaa lippunsa verkkosivujen kautta, voi valita tarkan ajankohdan ja näin tungoksia tai jonoja ei joudu kokemaan. Lippu maksaa 14 euroa, ja alle 9-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Figueres on tietenkin melko monipuolinen kaupunki, ja siellä on muitakin vierailupaikkoja. Perheitä kiinnostaa Museu del Joguet eli lelumuseo, joka on lähellä Dalí-museota. Se on melko pieni museo, mutta siellä on yli 3500 lelua eri aikakausilta. Siellä on erityisen hyvä kokoelma nukkeja ja nukketaloja, ja myös kaikkein klassisimpia lasten leluja.
Kolmas Figueresin museo on Museu de l’Empordà, joka on lähellä lelumuseota, Ramblan varrella. Sekin on maanantaisin suljettu, ja se avautuu ympäri vuoden vasta klo 11. Siellä on Kreikan ja Rooman ajoilta peräisin olevia arkeologisia löytöjä, katalonialaista taidetta ja myös Prado-museosta lainassa olevaa taidetta.
Figueresin neljäs museo esittelee teknologiaa, ja sekin on aivan lähellä muita museoita. Siellä on kaikenlaista vanhoista kirjoituskoneista muuhun vanhaan teknologiaan, mutta museo on avoinna vain ti–la klo 16–19.
Figueresissa on paljon muutakin kuin museoita, ja Visit Figueresista voi katsoa muitakin nähtävyyksiä. Figueresiin on reilun puolentoista tunnin matka Barcelonasta, joten ne, jotka voivat, jäävät sinne mielellään yöksi. Figueresissa on lukuisia majapaikkoja, joiden joukossa on huoneita, asuntoja ja hotelleja. Kohtuuhintainen, pidetty hotelli on Plaza Inn, joka on aivan lähellä Dalí-museota. Toinen keskeinen, kohtuuhintainen ja pidetty majapaikka on Duran Hotel.
Teksti: Peter Forsberg
2018/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.