Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
La Sagrada Familia
Syvästi uskonnollisen Antoni Gaudín suurin ja viimeinen työ oli Temple Expiatori de la Sagrada Familia. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1882, ja ne jatkuvat edelleen täyttä häkää.

Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet

Barcelonassa on melkoinen määrä erilaisia nähtävyyksiä, joista suosituimmat ovat todella suosittuja. Osa Barcelonan suosituimmista vierailupaikoista on museoita, mutta siellä on myös nähtävyyksiä, kuten Sagrada Familia, joita suurin piirtein kaikki kaupungissa vierailevat käyvät katsomassa. Nähtävyydet ovat joko keskustassa tai sen lähellä, ja niitä voi katsella samalla kun tutustuu kaupunkiin. Barcelonassa on melkoinen määrä muitakin nähtävyyksiä, ja siellä kannattaa pitää silmät avoinna ja suunnattuna myös muualle kuin kauppojen ja ravintoloiden ikkunoihin.

Kaupunkikortti

Paljon nähtävyyksiä läheisesti näkemään mielivälle kortti nimeltään Barcelona Card saattaa olla hyvä hankinta. Sillä saa ilmaisen sisäänpääsyn joihinkin nähtävyyksiin, ja yksi sen parhaista puolista on se, että museoihin ja nähtävyyksiin pääsee jonottamatta. Kortti antaa myös mahdollisuuden matkustella julkisilla ilman lisälippuja, ja sen kanssa saa alennuksia ravintoloista ja muistakin paikoista.

Kortti on edullisempi verkon kautta etukäteen hankittuna, missä tapauksessa kotiin lähetetään kuponki. Kupongin voi vaihtaa korttiin Barcelonan lentoasemalla, ja verkkosivuilta voi katsoa listan paikoista, joista kupongilla saa kortin. Kortin voi ottaa 72–120 tunniksi, ja yhdelle päivälle tulee hintaa 12–15 euroa.

La Sagrada Familia

Syvästi uskonnollisen Antoni Gaudín suurin ja viimeinen työ oli Temple Expiatori de la Sagrada Familia [kartalla]. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1882, ja ne jatkuvat edelleen täyttä häkää. Valmistumispäivää on siirretty moneen kertaan, ja nykyään arvioidaan, että kirkko voisi olla melko valmis vuonna 2026 mutta täysin valmis vasta vuoden 2040 jälkeen.

Gaudí omistautui kirkon suunnittelemiselle elämänsä viimeiset 15 vuotta. Kuvaavaa on, että Gaudí erakoitui tyystin kirkkoa suunnitellessaan, ja kun hän kesäkuussa 1926 jäi raitiovaunun alle aamulla kohti kirkkoa kävellessään, luultiin häntä kerjäläiseksi ja hänet vietiin aluksi köyhien sairaalaan. Gaudí kuitenkin pian tunnistettiin, ja kun hän pari päivää myöhemmin kuoli, osallistui kaupunki yksissä tuumin hänen hautajaisiinsa ja hänen kuolemaansa pidettiin suurena takaiskuna koko Katalonialle.

Kirkko sijaitsee Eixamplen kaupunginosassa melko lähellä Passeig de Gràciaa. Siellä käymisen voi hyvin yhdistää kaupunginosan muiden merkittävien rakennusten katselemiseen, tai sinne voi mennä suoraan metrolla samannimiselle metroasemalle, joka sijaitsee aivan kirkon vieressä.

La Sagrada Familia -kirkon kattoa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Gaudí omistautui La Sagrada Familian suunnittelemiselle elämänsä viimeiset 15 vuotta. Kuvassa sisätilojen kattoa.
Kuva: SBA73 /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Sagrada Familia on avoinna eri vuodenaikoina vähän eri tavoin mutta huhtikuun alusta syyskuun loppuun sinne voi mennä klo 9–20, talvella vain klo 9–18.

Liput Sagrada Familiaan maksavat alkaen 15 euroa, mutta erilaisia lippuvaihtoehtoja on useita. Alle 10-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja alennuksia voivat saada opiskelijat ja yli 65-vuotiaat. Jos lippunsa ostaa verkkosivujen kautta etukäteen, saa alennusta ja joutuu jonottamaan vain vähän. Lipussa on kellonaika, jolloin kirkkoon mennään, ja näin luvassa ei ole pitkää jonoa. Missään nimessä lippua ei kannata ostaa muualta kuin virallisten sivujen kautta, eikä missään nimessä kannata uskoa ”skip the queue” -kylttejä, joita jotkut yksityiset lipunmyyjät kirkon ulkopuolella heiluttelevat.

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia (La Seu)

Barcelonan goottilaista tyyliä edustava tuomiokirkko eli La Seu [kartalla] sijaitsee Barri Gòticin turistien kaikkein eniten suosimalla alueella, jolla riittää vipinää etenkin kesällä ja viikonloppuisin. Alueella on valtava määrä erilaisia nähtävyyksiä, joihin voi tutustua pitkänkin aikaa. Niihin kuuluvat goottilaistyylinen silta (Pont Gòtic), Barcelonan historiasta kertova museo (MUHBA), Gaudín töitä esittelevä keskus ja goottilaistyyliä edustava Capella de Santa ÀgataCapella de Santa Agata, jotka voi nähdä jos kävelee tuomiokirkon ympäri.

La Seu, hanhia
La Seu -tuomikirkossa voi sunnuntai-iltapäivisin käydä ilman pääsymaksua, ja ainakin kannattaa käydä vilkaisemassa hanhia, joita sen sisätiloissa on.

Tuomiokirkko sai alkunsa 1200-luvulla, siihen tehtiin lisäyksiä vuosisatojen ajan ja nykyään se kuuluu kaupungin suosituimpiin vierailupaikkoihin. Siellä voi sunnuntai-iltapäivisin käydä ilman pääsymaksua, ja ainakin kannattaa käydä vilkaisemassa hanhia, joita sen sisätiloissa on. Samoissa tiloissa on myös kauniita roomalaiskatolisia alttareita ja koristeita.

Kirkonmenoja siellä on katalaaniksi monta kertaa päivässä ja espanjaksi yleensä kerran tai kaksi päivässä.

Kirkko on avoinna vierailuille aamuisin ja iltaisin. Nykyään kirkkoon myydään lippuja, joista kolmen euron hintainen lippu eli ”worship and prayer” tarjoaa tilaisuuden mennä katolle ja nähdä kirkon ylimpänä olevia sisäosia. Kalliimpi, seitsemän euroa maksava lippu oikeuttaa pääsyyn samoihin paikkoihin mutta myös muualle.

Plaça Reial

Barri Gòtic on yksi Barcelonan monista, monipuolisista ja aina mielenkiintoisista kaupunginosista, ja aivan Ramblasin vieressä sijaitseva Plaça Reial [kartalla] on yksi sen mieleenpainuvimmista aukioista. Aukio oli vielä pari vuosikymmentä sitten huumekauppiaitten ja prostituoitujen valtaama, mutta nykyään niistä ei näy jälkeäkään edes talvisin ja aukiolla käy paikallisia ja turisteja pitkin päivää.

Plaça Reialin keskellä oleva suihkulähdesuihkulähde Placa Reialin keskellä on hyvä paikka vähän istahtaa ja vaikkapa tutkia karttaa, ja aukiolla ollessa kannattaa huomio kiinnittää myös muutamaan erikoiseen katulamppuun, jotka nuori Gaudí suunnitteli yksinä ensimmäisinä tilaustöinään. Aukion laidalla on monta baaria ja ravintolaa, jotka ovat lähinnä turistien suosiossa ja jotka ovat auttamattoman tukossa kesän kuumina iltoina. Vaikka jotkut paikalliset voivat mieltää aukion ravintolat turistirysiksi, on aukiolla ruokailulla monia hyviäkin puolia. Aukion ravintoloista saa hyviä, jopa korkeatasoisia aterioita, pöytiin mahtuu suuriakin porukoita, palvelu pelaa monella eri kielellä ja hintataso on suomalaisittain ajateltuna kohtuullinen.

Passeig de Gràcia

Passeig de Gràcia [kartalla] on Barcelonan toinen eräänlainen pääkatu, joka on ympäri vuoden enemmänkin paikallisten kuin turistien suosiossa, joskin turistitkin siellä sankoin joukoin pyörivät. Katu on leveä bulevardi, joka antaa Barcelonalle tuulahduksen Pariisista. Bulevardi tosin on lähes aina vilkas, sillä on usein jonkinlaisia katutöitä tai muita häiriöitä eikä se aina tunnu miellyttävältä.

Casa Mila
Casa Milà on Casa Batllón tyylinen rakennus, joka on kenties sitäkin suuremmassa turistien suosiossa.

Passeig de Gràcia on tunnettu ostos- ja ravintolakatuna, ja sille yleensä lähdetään ostokset mielessä. Sen varrella on tunnetusti myös eräitä kuuluisimpia Gaudín suunnittelemia rakennuksia, ja sillä on myös muita merkittäviä rakennuksia, joita on rakennettu Gaudín hengen mukaisesti. Gaudín rakennuksiin on mukava mennä tutustumaan sisätiloihin, mutta harmillisesti liput ovat valtavasti nousseen suosion takia nykyään kalliita.

Yksi talo, johon kannattaa tutustua ainakin ulkopäin, on Casa Batlló [kartalla]. Se on siitä erikoinen talo, että Gaudí suunnitteli sen vuonna 1904 jo olemassa olevan rakennuksen päälle, ja sitä on myös Gaudín kuoleman jälkeen muuteltu. Nykyään se on suosittu vierailupaikka, ja sinne myydään melkoinen määrä erilaisia lippuja. Niihin kuuluu lippu, johon sisältyy katolla juotu drinkki.

Casa Milà [kartalla], jonka toinen ja nykyään enemmän käytetty nimi on myös La Pedrera, on Casa Batllón tyylinen rakennus, joka on kenties sitäkin suuremmassa turistien suosiossa. Tässä vuonna 1910 valmistuneessa talossa erityisen mielenkiintoisia ovat katon koristeet. Talosta on tullut sen verran suosittu vierailupaikka, että lippuja myydään tietyille ajoille ja aina rajallinen määrä, niin ettei luvassa ole jonoja tai tungosta. Aikuisten lippu maksaa yli 20 euroa, mutta tännekin on erilaisia lippuvaihtoehtoja.

Passeig de Gràcia kuuluu Eixamplen kokeiluluontoiseen kaupunginosaan, joka on rakennettu ruutukaavaan ja josta piti alun perin tulla täysin uudenlainen asuinpaikka, eräänlainen utopia. Vaikka alkuperäinen suunnitelma kuivui mahdottomuudessaan kokoon, on kaupunginosa mielenkiintoinen vierailupaikka, ja siellä kannattaa ensimmäiseksi ja perinpohjaisesti tutustua juuri tähän katuun.

Rambla de Mar, Port Vell (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Satama-alueet ovat vanhan sataman (Port Vell) johdolla sekä paikallisten että turistien suuressa suosiossa.
Kuva: Marie Thérèse Hébert & Jean Robert Thibault /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Port Vell

Ramblasin loppupäässä olevat satama-alueet ovat vanhan sataman (Port Vell) [kartalla] johdolla sekä paikallisten että turistien suuressa suosiossa. Alue on laaja, ja siihen ei oikeastaan voi tutustua kuin osin, mutta pelkästään viettämällä satamassa aikaa saa hyvän kuvan Barcelonan merellisestä puolesta.

Jos saapuu Ramblasilta tänne, siintävät oikealla matkustajasatama ja alueet, joille mennään vain jos lähdetään laivalle jonnekin. Jos jatkaa Ramblasilta suoraan eteenpäin, siirtyy pian jalankulkijoille tarkoitetulle kulkuväylälle (Rambla de Mar), joka johtaa Moll d’Espanya -laiturille, jolla on suuri Maremagnum-ostoskeskus, akvaariomaailma ja kaikenlaista muutakin. Näkymät ovat joka suuntaan vaikutuksen tekeviä, ja tämä on marina eli täällä on monenmoista alusta ankkurissa. Alueella on paljon penkkejä, joilla voi rentoutua, ja täällä onkin hyvä ainakin jonkin aikaa viipyä.

Yksi parhaista tavoista tutustua Barcelonan satama-alueisiin ottaa osaa risteilyille nimeltään Las Golondrinas. Veneretkiä on kahdenlaisia, ja niistä 40 minuuttia kestävä tutustuttaa nimenomaan matkustajasatamaan ja sen liepeillä oleviin alueisiin. Toinen, joka on mielenkiintoisempi mutta kestää pidempään, on puolitoista tuntia kestävä retki, joka suuntautuu Port Olímpicin suuntaan.

Port Olimpic
Port Olímpicissa satama-altaan edustaa koristaa Frank Gehryn suunnittelema ja olympialaisiin valmistunut teos nimeltään ”Olympic Fish”.

Port Olímpic

Vuoden 1992 olympialaisia varten rakennettu Port Olímpic [kartalla] tunnetaan enää ani harvoin sen espanjalaisella nimellä (Puerto Olímpico), ja se on paikka, josta toiset pitävät, toiset eivät. Se on hyvä paikka ainakin siihen, että kävelee rantaa pitkin Barcelonetan edustalta reilun kilometrin matkan satama-aluelle. Siitä pitävät ainakin uuden monumentaalisen arkkitehtuurin ystävät, ne joista on mukava katsella mitä erilaisimpia aluksia ja ne jotka saapuvat tänne öisin sen legendaarisiin yökerhoihin, joista Opium on kuuluisin. Se on myös hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat syödä merellisessä ilmapiirissä, sillä sekä rannalla että itse satama-altaan reunoilla on lukuisia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet grillikalaan ja mereneläviin.

Port Olímpicin nähtävyydet satama-altaan lisäksi ovat lähinnä arkkitehtuuria, ja kaksi 44-kerroksista rakennusta, Torre Mapfre ja Hotel Arts. Ne ovat molemmat 154 metriä korkeita ja näkyvät kauas. Torre Mapfren katolla on Espanjan korkeimmalla sijaitseva helikopterikenttä, ja tämä tornitalo valmistui Barcelonan olympialaisiin vuonna 1992. Hotel Arts, joka on hieno ja kallis hotelli, ei kuitenkaan valmistunut vielä vuonna 1992 vaan kaksi vuotta myöhemmin. Rakennusten lisäksi satama-altaan edustaa koristaa Frank Gehryn suunnittelema ja olympialaisiin valmistunut teos nimeltään ”Olympic Fish”, joka sekin näkyy kauas.

Passeig de Marítim [kartalla] vie Barcelonetan rannoilta kohti olympiasatamaa palmujen katveessa. Kävelymatkan varrella on paitsi hiekkarantaa myös kahviloita ja ravintoloita, joista osa tosin on kiinni marraskuusta maaliskuulle. Tämä väylä on paitsi turistien myös paikallisten suuressa suosiossa, ja tämä promenadi, joka jatkuu Port Olímpicin jälkeen vielä muutaman kilometrin matkan, on ympäri vuoden yksi kaupungin valttikortteja. Mitään varsinaista nähtävää tällä matkalla ei ole, mutta rannalla tapahtuu ympäri vuoden, ja etenkin talvisin sinne kasataan melkoisia hiekkalinnoja ja muuta hiekasta rakennettua.

Lisää aiheesta:

Lisätietoa Barcelonan nähtävyyksistä ja muusta näkemisen arvoisesta on esimerkiksi Barcelona Life -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, SBA73 /Flickr, Marie Thérèse Hébert & Jean Robert Thibault /Flickr
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Ostimme Sagrada Familiaan liput jo Suomesta ja se oli voittajan valinta. Lipuissa oli "aikaikkuna", jolloin sisään pääsee. Ei tarvinnut jonottaa lainkaan. /Salmi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti