- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Monet ensimmäistä kertaa Thaimaahan matkustavat ovat huolissaan monista eri asioista, ja monet huolet liittyvät hygieniaan ja turvallisuuteen. Ruokamyrkytykset, erilaiset kuumetaudit kuten malaria ja onnettomuudet pelottavat Bangkokiin ja muualle Thaimaahan matkustavia. Moni myös muistelee matkalaisten kokemuksia parinkymmenen vuoden takaa, mutta Thaimaa on monin tavoin muuttunut, siistiytynyt ja modernisoitunut, eikä oikeastaan minkäänlaisia huolia ole luvassa niille, jotka tiedostavat vaarat ja tuntevat pelisäännöt. Itse asiassa Bangkok on monin tavoin huomattavasti kehittyneempi kuin Euroopan suurkaupungit, ja moni sinne hämmästelee teknologian korkeaa tasoa ja ravintoloiden siisteyttä.
Suurimmat vaarat Bangkokissa ovat kostea kuumuus, liikenne, saasteet, kesän monsuunikauden mahdolliset tulvat, joidenkin alueiden kuten Khao San Roadin rauhattomuus ja tietynlaiset huijaukset, joihin kuuluvat edulliset jalokivet ja muut arvoesineet. Oman vaaransa muodostavat myös kanava- ja jokilaivoihin nouseminen ja niistä poistuminen, ja Bangkokissa on paras liikkua hyvin jalkinein eikä esimerkiksi varvastossut jalassa.
Tropiikissa aurinko nousee nopeasti lähelle taivaankannen lakipistettä, ja se porottaa sieltä kuumasti ja polttavasti aamukymmenen jälkeen aina kolmeen neljään iltapäivällä. Ainoan suojan sitä vastaan tuovat pilvet, joita yleensä ilmaantuu iltapäivän aikana, mutta pilvet eivät yleensä sinänsä laske lämpötilaa vaan se pysyy samanlaisena. Bangkok on yksi maailman kuumimpia pääkaupunkeja, jossa myös on hyvin kosteaa, mutta siellä on paljon ilmastoituja tiloja ja keskitalvi on ajankohta, jolloin kuumuus ei ole aivan jatkuvaa.
Aurinkoa vastaan kannattaa suojautua jonkinlaisella päähineellä, ja vahvan aurinkorasvan käyttäminen niillekin, jotka eivät varsinaisesti oleskele auringossa, on enemmän kuin kannattavaa. 50+ aurinkorasva on kaikkein parasta, ja sitä voi ostaa kohtuuhinnalla vaikkapa 7-Eleven liikkeistä ja apteekeista. Aurinkoa vastaan voi myös suojautua samoin kuin hyttysiä, eli käyttämällä pitkiä housuja ja paitaa, ja niiden on hyvä olla väljiä ja ohuita. Hyttysiä ei Bangkokissa ole juurikaan talvikauden aikana, mutta toukokuulta lokakuulle denguekuumetta levittävät hyttyset ovat ainakin jonkinlainen uhka.
Suurin huolenaihe paikan päällä on kostea kuumuus, joka ei jätä rauhaksi oikeastaan hetkeksikään ja jota voi paeta vain ilmastoituihin tiloihin. Aurinko helottaa taivaankannen lakipisteestä koko päivän, ja pilvisinä päivinä kosteusprosentti voi olla aurinkoista päivää korkeampi. Bangkokissa ei ole aivan yhtä kuuma kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa on keskikesällä, mutta siellä voi olla maalis- ja huhtikuussa 38–40 astetta. Kosteusprosentti on kuitenkin melko korkea, mutta matkustuskauden aikana marraskuulta maaliskuulle se on alimmillaan (66–72 %). Sadekauden aikana toukokuulta lokakuulle kosteusprosentti on 75–80, ja se tekee kaupungin kiertämisestä hikistä puuhaa.
Kaikkein paras on varmistaa, että majapaikassa on ilmastointi, ja herkimpien on parempi ainakin aluksi vältellä liikkumista ulkosalla tai auringossa keskipäivän aikana. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että ilmastointia ei kannattaisi pitää päällä öisin, ja kun on vähän tottunut kuumuuteen, kannattaakin yrittää nukkua vain tuulettimen kanssa. Kostea kuumuus myös tuo normaalia suuremmat määrät pyykkiä, ja herkkäihoiset voivat saada hikoilusta allergiaa tai muita iho-oireita. Suihkussa kannattaa käydä ainakin nopeasti kerran päivässä, ja paikalliset peseytyvät usein kaksikin kertaa päivässä. Vastikään Bangkokiin saapuneen kannattaa viettää vain lyhyitä aikoja auringossa ja mennä tämän tästä sisään ilmastoituihin tiloihin, joihin kuuluvat suuret ostoskeskukset, metroasemat ja monet länsimaistyyliset kahvilat.
Yksi tärkeä asia on veden juominen, ja vettä tulisi juoda litrakaupalla joka päivä. Vettä voi ostaa kaikkialta, se on edullista ja kaikkein paras on kuljetella mukanaan erillistä, pestävää vesipulloa, jota voi täyttää isommista vesipulloista.
Thaiger kertoo miten kostean kuumuuden kanssa kannattaa toimia.
Liikenne on Bangkokissa kenties suurin vaara ja ongelma. Siellä on paljon onnettomuuksia, etenkin öisin, eikä siellä missään nimessä kannata ajella skootterilla tai vuokrata autoa. Tuk-tuk-kyydit, jotka ovatkin ylihintaisia ja turisteille suunnattuja, ovat vaarallisimpia, sillä onnettomuuden sattuessa seuraukset ovat äärimmäisen huonot. Tuk-tukin kyydissä myös saasteet ovat ongelma, eikä sellaisella ole järkevää kulkea ainakaan pitkiä matkoja. Kaikkein parhaita ovat ilmastoidut taksit, joilla liikkuminen on edullista (jos ymmärtää pyytää kuskia laittamaan mittarin päälle), ja vaikka osa kuskeista hurjastelee ja ajelee varomattoman oloisesti, ovat he kuitenkin ammattikuskeja ja joutuvat harvoin onnettomuuteen.
Pääosin vilkkaan liikenteen takia Bangkok on osan vuodesta yksi maailman saasteisimpia kaupunkeja. Erityisen saasteista siellä perinteisesti on kuivan kauden aikana, joulukuulta maaliskuulle, ja erityisen saasteista on yleensä ollut helmikuussa. Nykyään kuitenkin koko jakso joulukuun alusta maaliskuun loppupuolelle on saasteista aikaa, ja tarkkaa tietoa saa Air Quality Indexistä. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että kaikkialla Bangkokissa ei ole yhtä paha tilanne, ja esimerkiksi joella veneellä matkustava voi hengittää puhdasta ilmaa ja myös monissa muissa paikoissa ilma on puhtaampaa. Saastuneimpia ovat vilkkaiden teiden lähistöt, ja esimerkiksi sellaiset paikat kuin Sukhumvit, Victory Monument, Phaya Thai, Pratunam ja Siam Square ovat normaalia saasteisempia alueita.
Teiden ylittäminen on vaarallista, ja vaikka monet paikalliset ylittävät teitä uhkarohkeasti, ei heitä kannata ainakaan matkan aluksi matkia. Kannattaa käyttää ylikulkusiltoja, joita on monessa paikassa, ja kannattaa aina suunnitella reitti niin, että ei joudu ylittämään vilkkaita teitä. Liikennevaloja on monissa risteyksissä esimerkiksi Banglamphussa, mutta niihin ei kannata sokeasti luottaa. Kun on ylittämässä normaalia katua, kannattaa aina katsoa monta kertaa molempiin suuntiin, sillä aivan väärästä suunnasta voi yhtäkkiä tulla mopo, ja muutenkin Bangkokissa joustavuus ja nopeus ovat tärkeämpiä kuin liikennesäännöt.
Moni pelkää rahojensa ja arvoesineidensä puolesta, mutta paikan päällä tällaisia huolia on hyvin vähän. Bangkokissa on joitain alueita, kuten Pratunamin markkinat, joissa on tungosta ja joissa taskuista voidaan yrittää napata jotakin. Näin ollen ei kannata turhan huolettomasti pitää lompakkoa etenkään takataskussa eikä ole järkevää pitää etutaskussakaan lompakkoa, jossa olisi kaikki rahat ja kortit. Kannattaa pitää yhdessä taskussa lompakkoa tai muuta massia, jossa on käyttörahaa, ja toisessa, paremmin piilossa olevassa lisää rahaa ja kortti. Pari korttia, passi ja jonkin verran käteistä kannattaa jättää hotellihuoneeseen, mutta niitä ei kannata jättää näkyviin. Kaikkein paras on laittaa varmuuden vuoksi passi, toinen maksukortti ja mahdollisesti käteistä lukittuun matkalaukkuun tai muuhun lukittavaan paikkaan. Passin kopio kannattaa pitää mukana, ja nykyään myös kännykällä tai tabletilla oleva kuva passin pääsivusta on järkevä pitää mukanaan.
Jos haluaa pitää mukana virallista henkilöllisyystodistusta, poliisin myöntämä henkilökortti käy esimerkiksi rahanvaihtopisteissä eikä sen menettäminen ole yhtä paha takaisku kuin passin.
Bangkokissa on hyvin vähän ryöstöjä tai väkivaltaista rikollisuutta, mutta öisin joillain alueilla kuten Sukhumvitissa ja Khao San Roadin tienoilla ei kannata turhaan harhailla. Liikkumista pimeän aikaan hämärillä paikoilla tai alueilla, joilla ole juuri ketään, on syytä vältellä. Iltaisin taksi on hyvä tapa siirtyä paikasta toiseen, ja esimerkiksi illanviettopaikan on paras olla lyhyen kävelymatkan päässä majapaikalta.
Moni väittää, että kaikki jotka ovat Thaimaassa käyneet, ovat saaneet vatsataudin, mutta tämä ei ole ollut totta enää pitkään aikaan. Thaimaassa voi saada vatsataudin kuten ruokamyrkytyksen suurin piirtein yhtä todennäköisesti kuin Suomessa, eikä siellä ole mitään norovirusepidemioita tai muita Suomessa nykyään valitettavan yleisiä kulkutauteja. Yleisesti ottaen kojujen ja ravintoloiden hygieniataso on korkea, ja ruoat valmistetaan puhtain aineksin, välinein ja menetelmin. Kilpailu ruokailijoista on kovaa, ja vatsataudin aiheuttaminen asiakkaille johtaa yrityksen tuhoon.
Kojuissa ruoka on vihanneksista hedelmiin ja välipaloihin puhdasta, mutta on olemassa muutama asia, jota on syytä varoa. Etenkin iltatoreilla mutta muuallakin näkee, että sushia myydään kappaleittain kojuissa, eikä niitä kannata syödä, sillä ne ovat olleet lämpimässä pitkiä aikoja. Yleisesti ottaen liharuoat voivat aiheuttaa eniten vatsavaivoja, sillä lihaa on helppo säilyttää väärin tai se saattaa jossakin vaiheessa olla liian kauan lämpimässä, ja aivan sama pätee kanaan. Kalaruoat ja merenelävät ovat tässä mielessä turvallisimpia, sillä ne ovat päivittäin tuoreita ja ne säilytetään jatkuvasti kylmässä. Erilaisia torien lihakojujen tuotteita, kuten makkaroita, grillilihoja ja muita vastaavia tuotteita, ei välttämättä ole järkevä maistella. Turvallisimpia välipaloja ovat hedelmät, ja jonkin aikaa Thaimaassa oltuaan silmä helposti erottaa mitkä ruoat vaikuttavat epäilyttäviltä ja mitkä ovat selvästi turvallisia.
Vesijohtovettä ei kannata juoda, mutta sillä voi lapsikin pestä hampaansa.
Yhtä kaikki vatsatautia vastaan kannattaa valmistautua hankkimalla ripulilääkkeitä kuten Loperonia, ja paikan päällä on apteekeissa ja valintamyymälöissä erilaisille vatsakivuille tarkoitettuja lääkkeitä ja rohtoja. Kaikki lääkkeet voi ostaa Thaimaasta, sillä siellä niiden hinnat ovat aivan erilaisia kuin Suomessa.
Yksi huolenaihe Thaimaahan matkustavalle ovat erilaiset kuumetaudit, joista malaria on tunnetuin, vaarallisin ja pelätyin. Malariaa ei Bangkokin ympäristössä ole, ja muutenkin kuivan matkustuskauden aikana kuumetautien vaara on Bangkokissa äärimmäisen pieni.
Malariaa lievempi kuumetauti on denguekuume, joka kuitenkin pilaa loman ja josta täydelliseen toipumiseen voi kulua viikkotolkulla. Sen kuten muutkin kuumetaudit saa hyttysen pistoksesta, ja näin ollen kannattaa hankkia valintamyymälästä hyttys- ja muita ötökkämyrkkyjä, joita kannattaa laittaa monta kertaa päivässä koko vartaloon, hiuksia myöten. Parhaita ovat ruiskutettavat myrkyt, jotka saa hyvin hiuksiinkin. Erityisen vaarallista aikaa erilaisille pistoksille, joista valtaosa ei aiheuta mitään terveysongelmia, on ilta, ja iltaisin on hyvä olla tiloissa, joissa on tuulettimia ja joissa hyttysten on vaikea mielensä mukaan lennellä. Bangkokissa kuitenkin tällaiset huolet ovat vähäisiä, ja suurin vaara piilee monsuunikauden aikana, jolloin Bangkokiin ei oikeastaan kannata matkustaakaan.
Moni on jostakin kuullut, että Thaimaassa kaikki on mahdollista ja sieltä voi ostaa mitä tahansa apteekista ja baareista ja kaduilta saa kaikkea mahdollista huumeista anabolisiin steroideihin. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, ja yksi asia, joka käy pian selväksi, on se, että huumausaineiksi luokiteltavat aineet ja reseptin vaativat lääkkeet ovat äärimmäisen laittomia ja niitä hallussaan pitävä voi saada suuren sakon, tukon muita ongelmia tai sitten vaatimuksen, että tilanteesta pois päästäkseen hänen on maksettava poliisille vaikka 10 000 euroa. Bangkokissa ei noin vain tule vastaan mitään laittomia aineita, mutta jos joku esimerkiksi Khao San Roadilla tai Sukhumvitin yössä tarjoaa jotakin, on jotakin pielessä eikä asiasta kiinnostuneidenkaan ole järkevää ryhtyä asiasta neuvottelemaan.
Vielä jokin vuosi sitten Thaimaan apteekeista sai kaikenlaista ilman reseptiä, ja diapam ja muut muualla reseptin vaativat lääkkeet olivat kaikkialla edullisesti kaupan. Vaikka edelleenkin löytyy apteekkeja, joista voi saada rauhoittavia tai muitakin reseptilääkkeitä noin vain, nämä lääkkeet eivät kuitenkaan ole laillisia ja apteekit ottavat niitä myydessään suuren riskin. Myös turisti, jolla on mukanaan lääkkeitä ilman reseptiä, ottaa jonkinlaisen riskin, mutta Thaimaassa ei ole kovin tavallista, että tavaroita tutkittaisiin tai tällaisia asioita syynättäisiin. Yhtä kaikki monet reseptilääkkeet, joita osa apteekeista myy ilman reseptiä, eivät ole edes aitoja tai eivät ole täysin sitä mitä väitetään.
Suurin riski joutua poliisin kanssa tekemisiin on yöelämässä, sillä poliisit tekevät usein ratsioita yökerhoihin ja baareihin. Bangkokissa ratsiat eivät kuitenkaan ole yhtä yleisiä kuin etelän rantalomapaikoilla, mutta esimerkiksi Khao San Roadin ympäristössä ja Sukhumvitin illanviettoalueilla on aina siviilipukuisia poliiseja.
Thaimaassa on monia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Turhan huolestunut virheiden tekemisestä siellä ei kuitenkaan kannata olla, sillä Thaimaa ei ole vaarallinen paikka. Bangkok on suureksi metropoliksi suhteellisen harmiton ja rikollisuuttakin on vähän, mutta siellä on muutama asia, joka on hyvä ottaa huomioon.
Kuningas ja kuningashuone ovat Thaimaassa pyhiä. Kuninkaan kuvia on kaikkialla, ja thaimaalaiset pitävät valtavasti kuninkaallisistaan. Jokaisessa setelissä on kuninkaan tai muu kuninkaallisen kuva, ja siksi seteleitä käsitellään hienotunteisesti. Kuninkaasta ei saa lain mukaan sanoa mitään negatiivista eikä muitakaan kuninkaallisia saa arvostella.
Buddha on Thaimaassa pyhä, eikä Buddha-tatuointeja katsota hyvällä. Buddhan pääpatsaita ei tulisi ostella, ja ylipäätään Buddhan kuviin ja symboleihin tulee suhtautua kunnioituksella. Temppeleihin, joihin mennään kumartelemaan Buddhan patsaan eteen, mennään ilman kenkiä, ja niiden ulkopuolella on ohjeet minkälaiset vaatteet sallitaan.
Temppelialueille ei saa mennä hihattomassa paidassa, pienissä shortseissa, revityissä farkkusorteissa tai naiset niin että olkapäät näkyisivät. Bangkokissa on valtava määrä temppelialueita, joista osa on kaupungin päänähtävyyksiä, ja niiden ulkopuolella tehdään selväksi minkälaiset vaatteet ovat sallittuja ja minkälaisissa tamineissa niihin ei saa mennä.
Tupakointi on kielletty lähes kaikkialla, ja väärässä paikassa tupakointia voi seurata suuri sakko. Sakkouhka pätee monissa hotellihuoneissa ja kaikissa sisätiloissa, asemalaitureilla ja muissakin paikoissa. Ulkoilmabaareissa saa polttaa mutta ei oikeastaan ikinä ravintoloissa.
Suomessa on monilla matkustussivuillakin levitetty väärää tietoa siitä, että sähkötupakointi olisi Thaimaassa laitonta. Siellä on jo usean vuoden ajan ollut laitonta myydä mitään sähkötupakointiin liittyviä tuotteita, mutta viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, että lakia aiotaan muuttaa sallivampaan suuntaan. Thaimaahan menevän sähkötupakoitsijan kannattaa kuitenkin ottaa mukaan nesteet ja atomisaattoreita, ja kannattavaa on myös muistaa, että nesteet laitetaan matkalaukkuun mutta itse akun sisältävä laite laitetaan käsimatkatavaroiden joukkoon.
Alkoholin nauttiminen on kielletty liikennevälineissä, etenkin julkisissa, ja jos menee bussissa tai metrolla jonnekin, sellaiseen ei saa nousta alkoholipitoisen juoman kanssa. Sama pätee pitkänmatkan busseihin ja juniin, mutta yksityisissä takseissa voi hyvin juoda alkoholia.
Huomionarvoinen seikka on se, että alkoholia myydään kaupoista ja ulos muista pisteistä vain klo 11–14 ja klo 17–24. Alkoholia myydään lähes missä tahansa, mutta muut kuin paikalliset viskit ja riisiviina ovat melko hintavia, etenkin jos niitä vertaa muuhun hintatasoon.
World Nomads kertoo Thaimaan terveys- ja hygienia-asioista.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.