- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Bangkok on todellinen ostosparatiisi, jossa ostoksia voi tehdä lähes missä tahansa ja jonne kannattaa lähteä matkalaukku suurin piirtein tyhjänä. Vain taivas on rajana sille mitä Bangkokista voi ostaa, ja hinnat miellyttävät kaikkia.
Vaikka moni asia on Thaimaassa viime vuosikymmenen aikana kallistunut, on siellä edelleen mahdollista tehdä täysin pilkkahintaisia ostoksia. Alhainen ALV tekee monista tuotteista entistäkin edullisempia, ja esimerkiksi elektroniikkatuotteet, vaatteet, asusteet, lääkkeet ja optikoilta ostettavat tuotteet ovat hyvissä hinnoissa. Myös ylihintaisia tuotteita on, ja niihin kuuluvat ulkomaisten alkoholien ja tupakan lisäksi länsimaiset tuotteet ja jotkut herkut, kuten pähkinät ja muut sellaiset tuotteet, joita paikalliset eivät juuri osta.
Bangkokissa on valtava määrä erinomaisia alueita, joilla voi tehdä ostoksia. Niitä on keskustan eri osissa, ja eri alueilla myydään vähän erilaisia tuotteita.
Joenrannoilla, lähellä Kuninkaallista palatsia ja Khao San Roadia, on paljon tyypillisiä paikallisia tuotteita ja matkamuistoja myyviä liikkeitä ja kojuja. Hinnat ovat kaupasta toiseen vähän toisenlaisia, mutta pääkadulla on monia liikkeitä, jotka myyvät heikkotasoisia tuotteita, kuten kenkiä. Tämä on turistirysä, jonka mielenkiintoisin ja suurimman tutustumisen arvoinen paikka on englanniksi nimellä ”Amulet Market” [kartalla] tunnettu kauppapaikka. Se on melko laaja paikka, jossa kannattaa vähän aikaa kierrellä, ja siellä näkee mitä erilaisimpia tuotteita, joista monet liittyvät buddhalaisuuteen.
Khao San Roadin [kartalla] ympäristössä on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä. Khao San Roadin ja sen välittömän läheisyyden huonoin puoli on se, että tuotteista nyhdetään enemmän kuin monessa muussa kaupunginosassa. Syynä on se, että monet sielläpäin viihtyvät ovat juuri saapuneet Bangkokiin tai ovat sen verran laiskoja, että eivät viitsi kierrellä liikkeitä.
Khao San Roadia jonkin verran parempi katu ostoksille on sen vieressä ole Soi Rambuttri [kartalla], mutta sillä ei ole kovin paljon kauppoja. Mielenkiintoinen kuja on sen ja Khao San Roadin välissä kulkeva Susie Walking Street [kartalla], joka onkin paras väylä näiden kahden kadun välillä. Sen varrella on esimerkiksi kirjakauppa, jossa on suomalaisiakin kirjoja.
Soi Rambuttrilla on kaksi osaa, ja lähes kaikelle parempi on vilkkaan tien (Chakrapongse Road) toisella puolella oleva pätkä. Nimenomaan sen mutkan [kartalla] kohdalla on paljon vaatteita ja muita tuotteita myyviä kojuja, ja sen varrella on myös kirjakauppa, jossa on paljon Bangkokiin ja Thaimaahan liittyviä kirjoja ja myös matkaoppaita. Monet kojut ilmestyvät sinne vasta alkuillasta, eikä se ole päivisin hyvä paikka tehdä paljon mitään.
Soi Rambuttrin kahtia jakavan kadun varrella on lukuisia optikkoliikkeitä ja myös monia muita liikkeitä, ja sitä pitkin kannattaa sen vilkkaudesta huolimatta kävellä. Soi Rambuttrin vieressä olevista kaduista esimerkiksi Tani ja eritoten Soi Kraisi [kartalla] ovat tutustumisen arvoisia, sillä Kraisilla on paljon vaateliikkeitä ja paljon muutakin. Monissa kartoissa alue tunnetaan nimellä ”Banglamphu Market”.
Khao San Roadin ja Soi Rambuttrin toisessa päässä oleva Tanoa (tai Tanao) [kartalla] on katu, jolla on paljon kiinnostavia liikkeitä. Sen varrella on huomattavasti tyylikkäämpää ja korkeatasoisempaa tavaraa kuin muualla tällä alueella, mutta hinnat tuppaavat turistien suuren määrän takia olemaan normaalia korkeampia. Se on kuitenkin katu, johon kaikkien kannattaa ainakin jonkin verran tutustua.
Chinatown eli kiinalainen kaupunginosa on yksi Bangkokin hektisimpiä paikkoja tehdä ostoksia. Se on eksoottinen ja monipuolinen alue ostoksille, jossa tosin on joillain paikoilla niin paljon ihmisiä, että siellä oleskelu voi muodostua painajaismaiseksi. Vilkkaimpia katuja kannattaa vältellä ja alueella kannattaa muutenkin olla tarkkana, sillä mopoja ja autoja liikkuu siellä kaikkialla. Arvoesineistä kannattaa pitää hyvää huolta, joskaan siellä ei ole mitään ammattimaisia taskuvarkaita. Varkauksia suurempi vaara on kenties se, että pudottaa jotakin, tai tungoksessa jotenkin loukkaa itsensä. Alueella ei kannata kävellä puhelin kädessä, vaan siellä kannattaa pitää silmät avoinna ja lähteä heti muualle jos huomaa olevansa suuren väkijoukon keskellä. Huonoin päivä vierailla Chinatownissa on maanantai, sillä silloin monet ruokapaikat ja osa liikkeistä ovat kiinni.
Chinatownin kuuluisin katu on Yaowarat Road [kartalla], jonka varrella on paljon kultasepänliikkeitä, eksoottisia elintarvikekauppoja ja kiinalaisia rohtoja ja lääkkeitä myyviä liikkeitä. Sen vieressä kulkeva Charoen Krung Road [kartalla] on Bangkokin vanhin katu, jonka nimi tarkoittaa ”uutta katua”. Se on 8,5 kilometriä pitkä katu, ja Chinatownin kohdalla sillä on jonkin verran mielenkiintoisia liikkeitä, jotka tosin ovat turistille vain nopeasti nähtäviä kuriositeetteja.
Chinatownin kuuluisin ja turisteja eniten kiinnostava ostosalue on Yaowarat Roadin Soi 6:n kohdalla oleva Talat Mai [kartalla]. Talat tarkoittaa markkinaa tai toria, ja Mai on uusi, mutta tämä markkinapaikka on pari sataa vuotta vanha. Tämä on laaja ja monipuolinen alue paitsi tehdä ostoksia myös syödä ja viihtyä. Sen sivu- ja lähikadut ovat nekin hyviä paikkoja kierrellä, mutta ajoittain tungokset ovat valtavia ja osa liikkeistä on tukkuliikkeitä.
Talat Main kaduista yksi vilkkaimpia on Valich 1 Road [kartalla]. Sen varrella myydään vaikka mitä, ja se johtaa kauppahallille nimeltään Sampheng tai Samphon Market [kartalla].
Samaa reittiä kannattaa jatkaa eteenpäin kohti joenrantaa ja Kuninkaanpalatsia, jolloin ensin tulee vastaan kanava, jolla on mukavaa tunnelmaa, ja sitten eräänlainen liikekeskus, jossa on monenmoisia liikkeitä. Elektroniikkatuotteista kiinnostuneille paras vierailupaikka on Mega Plaza [kartalla]. Siellä on monta kerrosta videopelejä, kameroita ja niihin liittyviä tuotteita. Sen lähellä on muitakin suuria ostoskeskuksia, kuten The Old Siam Plaza. Aluetta kannattaa kierrellä, mutta on hyvä pitää mielessä, että Bangkokissa monet ostoskeskukset menevät aikaisin kiinni, yleensä klo 19–21.
Laaja alue, joka on eräänlainen Bangkokin liikekeskus, on kahden vilkkaan risteyksen, eli Siam Squaren ja Pratunamin välimaastossa [kartalla]. Tämä on ostoskeskusten luvattua aluetta, ja tämä on erinomainen paikka juuri kuumaan ja kosteaan Bangkokiin saapuneille, sillä ostoskeskukset ovat ilmastoituja ja niissä voi ostiskelun lisäksi istua juomalla tai syödä niiden food courteissa.
Siam Square on melko vilkas paikka, ja katu, jolla se sijaitsee on muutaman suuren ostoskeskuksen hallitsema alue. Siam Discovery ja sen vieressä oleva Siam Paragon ovat etenkin muotiin erikoistuneita, suuria ja tyylikkäitä ostoskeskuksia, joissa viihtyvät lähinnä luksukseen mieltyneet. Saman kadun päässä olevassa risteyksessä on yksi Bangkokin kuuluisimmista ostoskeskuksista, CentralWorld [kartalla], joka on niin suuri, että sen kaluamiseen voi hyvin käyttää puoli päivää. Jos sieltä haluaa löytää jotakin tiettyä, kannattaa kysyä mihin pitää mennä yhdestä sen monista infopisteistä.
CentralWorldilta on mukava kävellä kohti Pratunam-risteystä Ratchadamri-kadun yläilmoissa kulkevaa katettua jalkakäytävää (R Walk) pitkin. Kadun toista puolta reunustavat suuret liikkeet, joiden joukossa on ostoskeskuksia, ja niille voi kävellä pitkin kadun ylittäviä siltoja.
Pratunam-risteyksessä oleva suuri, lähinnä vaatteisiin ja asusteisiin keskittynyt ostoskeskus on Platinum Fashion Plaza, jonka kuudennen kerroksen Food Center on yksi kaupungin parhaista. Keskuksessa on viidessä kerroksessa laajalla alueella paljon mielenkiintoisia liikkeitä, ja siellä on mukava viettää muutama tunti.
Platinum Plazaa vastapäätä, vilkkaan kadun toisella puolella on Palladium, joka myös on suuri mutta ei kovin tasokas ostoskeskus. Siellä on valtava määrä hierontapalveluita tarjoavia yrityksiä, ja se on paikka, jossa kannattaa ainakin käväistä.
Yksi kiinnostavimpia Bangkokin ostoskeskuksia on Platinum Plazan vieressä oleva Pantip Plaza. Tämä on yksi tunnetuimpia ostoskeskuksia sen takia, että se on täysin keskittynyt elektroniikkaan. Jos haluaa puhelimen, tietokoneen, muistikortin, varavirtalähteen tai mitä tahansa muuta vastaavaa, on tämä Bangkokin paras osoite. Siellä voi myös korjauttaa tietokoneita, puhelimia ja muita elektroniikkatuotteita, ja siellä voi puhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen laitattaa ruutusuojan, mikä tehdään äärimmäisen tarkasti ja edulliseen hintaan.
Pantip Plazan ja Platinum Plazan välissä on ylikulkusilta, jolta pääsee aina vilkkaan Phetchaburi Roadin toiselle puolelle. Siellä on yksi kuuluisimpia ja myös rasittavimpia ostospaikkoja, nimeltään Pratunam Market [kartalla]. Se on valtaosan ajasta käsittämättömän vilkas paikka, jossa on myös taskuvarkaita ja jonka tarjonta on lähinnä suunnattu paikallisille nuorehkoille naisille. Se on mielenkiintoinen kuriositeetti, johon voi vähän tutustua jos on esimerkiksi matkalla Ratchaprarop-asemalle.
Alue on vilkas aamuisin ja vielä iltapäivisinkin, mutta jotkut päivät ovat rauhallisempia ja liikkeet ja kojut suljetaan melko aikaisin, jo pian klo 17 jälkeen. Myös Pratunam Marketin lähikaduilla, etenkin asemalle johtavalla Ratchaprarop Roadilla on melkoinen määrä liikkeitä, joista saa monenmoisia tuotteita edullisemmin kuin vaikkapa Khao San Roadin tienoilta.
Into Asia kertoo ostosten tekemisestä
TripAdvisor esittelee ostospaikkoja.
Bangkokista voi ostaa lähes mitä tahansa, mutta siellä kannattaa myös olla tarkkana sen suhteen mitä ja mistä jotakin ostaa.
Monet merkkituotteet eivät ole aitoja, ja kaikkein turvallisinta on olla ostamasta tunnettujen brändien vaatteita ja asusteita. Esimerkiksi Platinum Fashion Plazassa on paljon väärennettyjä merkkituotteita, ja niitä tulee vastaan myös Khao San Roadin ympäristössä. Yleisesti ottaen sellaiset paikat kuin kunnon optikkoliikkeet myyvät aitoja silmä- ja aurinkolaseja, mutta markkinoilta tai joistain muista paikoista ostetut eivät ole aitoja. Hinta kertoo sen mikä on aitoa ja mikä ei, sillä vaikka Bangkokissa on huomattavasti edullisempaa kuin Euroopassa, maksavat esimerkiksi tunnetut aurinko- ja silmälasimerkit satoja euroja.
Jos haluaa ostaa aitoja tuotteita, kannattaa suunnata esimerkiksi CentralWorldiin tai Siam Squaren ostoskeskuksiin, joissa kaikki on aitoa. Elektroniikkatuotteet on paras ostaa Pantip Plazasta, Mega Plazasta tai muiden suurten ostoskeskusten elektroniikkaliikkeistä, ei kojuista tai Khao San Roadin ympäristöstä.
Hyviä ostoksia Bangkokissa on mitä erilaisimmat tuotteet. Virallisista apteekeista, optikkoliikkeistä ja muista liikkeistä saa erinomaisilla hinnoilla taatusti aitoja ja hyviä tuotteita. Jos mielii hankkia jotakin edullisempaa, kannattaa ostaa thaimaalaisia tai muita aasialaisia merkkejä, kuten laukkuja, kenkiä ja vaatteita, eikä jotakin Bossin tai Adidaksen tuotteita. Esimerkiksi North Face -merkkiset tuotteet ovat erittäin yleisiä laukuista vaatteisiin, mutta ne ovat yleensä Vietnamissa valmistettuja kopioita. Ne voivat olla aivan hyviä, ja niiden hinnat ovat houkuttelevia, joten monet kuitenkin ostavat niitä.
Aitoja tuotteita kuten edullisia aurinkolaseja, aurinkorasvoja, kosmetiikkatuotteita ja muuta vastaavaa saa esimerkiksi 7-Eleven -liikkeistä, joissa ei ole mitään epäaitoja tuotteita. Ylipäätään viralliset liikkeet ja ketjuliikkeet myyvät aitoja ja laadukkaita tuotteita, ja niiden hinnat ovat erittäin hyviä.
Yksi hyvä ketjuliike katsella mitä erilaisimpia tuotteita, jotka ovat aitoja ja hyvää tasoa, ovat japanilaisen Miniso-ketjun tuotteet. Sillä on liikkeitä etenkin ostoskeskuksissa, ja niistä saa mitä erilaisimpia tuotteita elektroniikasta kosmetiikkaan, aurinkolaseihin ja vaatteisiin.
Valintamyymälöitä, joista saisi elintarvikkeita, on Bangkokissa vähän. Yleisimpiä ovat 7-Eleven -ketjun liikkeet, joista monet ovat avoinna ympäri vuorokauden ja joista saa juomia, tupakkaa, naposteltavia ja kaikenlaisia tuotteita laidasta laitaan. Myös Tesco Lotus ja Big C ovat vastaavanlaisia liikkeitä, mutta niitä ei ole Bangkokissa läheskään yhtä paljon kuin muualla Thaimaassa.
Erilaisia erikoisliikkeitä, jotka myyvä ruokia tai juomia, etenkin hienoja alkoholeja, tulee vastaan siellä täällä. Ne eivät yleensä ole kovin edullisia mutta niistä voi saada ulkomaisia tuotteita, luomutuotteita tai hienoja viinoja, joita ei normaaleissa kaupoissa ole. Tällaisia liikkeitä on paljon suurissa ostoskeskuksissa.
Paras paikka katsella eksoottisia elintarvikkeita on kiinalainen kaupunginosa, jossa etenkin Talat Main alueella on vaikka mitä. Siellä on paljon eksoottisia tuotteita, ja Chinatownissa kiertely on siinäkin mielessä ainutlaatuinen kokemus, että siellä näkee tuotteita, joita harva on ikinä ennen nähnyt.
Bangkokissa syödään ravintoloissa, kojujen vieressä olevilla ruokailupaikoilla ja kadulla, eikä siellä ole tapana itse laittaa ruokaa. Ruoat ja kaikenlaiset juomat ja herkut ovat siellä pilkkahintaisia, ja pelkästään Khao San Roadin ympäristössä voi haukata koska tahansa jotakin niin pieneen kuin suureenkin nälkään. Suositeltavia ovat valmiiksi viipaloidut hedelmät, kuten vesimelonit, papaijat ja ananakset, ja myös erilaiset juomat, joita saa esimerkiksi kiinalaisesta kaupunginosasta ovat parempia kuin länsimaiset sokerilitkut.
Alkoholi on kallista, ja 0,64 litraa vaikkapa Leo-olutta maksaa kaupassa 50–60 bahtia. Paikallisista juomista riisiviina (Khao Lao) on paikallisten suosikki ja halpaa, mutta siihen ei oikein voi sekoittaa mitään ja seuraavana päivänä juomingit tuntuvat. Kaikkein paras paikallinen viina on viski nimeltään Hong Thong, jota saa noin 8 eurolla (250–270 bahtilla) europullon. Viini on kallista, jopa kalliimpaa kuin Suomessa, ja se on kallista myös ravintoloissa. Alkoholia saa kaupoissa myydä vain klo 11–14 ja klo 17–24.
Tupakka on alkoholin tavoin hintavaa muihin hintoihin ja palkkatasoon nähden. Tupakka maksaa suurin piirtein saman verran kuin Virossa, mutta hinnat vaihtelevat merkkien mukaan melkoisesti (100–180 bahtia). Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä kuten 7-Eleven eikä toreilta tai kojuista. Tupakkaa ei saa polttaa oikein missään, ja näin moni ottaa Thaimaassa käyttöön sähkötupakan. Thaimaassa sähkötupakkaan liittyvien tuotteiden myynti on kielletty, ja näin omat nesteet ja atomisaattorit kannattaa ottaa matkaan mukaan. Sähkötupakointi on kuitenkin julkisissa tiloissa rinnastettu tupakointiin, ja näin sitä voi käyttää vain siellä missä voi tupakoidakin.
Bangkok on ostoskeskusten luvattu kaupunki. Eniten niitä on Pratunam-risteyksen tuntumassa, Siam Squaren ympäristössä ja Mega Plazan ympäristössä, lähellä Sam Yot -metroasemaa. Myös Sukhumvitissa on erilaisia kauppa- ja ostoskeskuksia.
Platinum Fashion Plaza on eräänlainen outlet-keskus, ja Pratunamin markkinat ovat nekin yhtä outlet-keskusta.
Jos haluaa vierailla suuressa outlet- keskuksessa, sellainen on lähellä lentoasemaa sijaitseva Central Village [kartalla]. Sinne voi mennä ilmaisella bussilla, joka kulkee CentralWorldin ulkopuolelta ja myös toisesta paikasta, Udom Suk -asemalta, joka on osa BTS-ilmajunajärjestelmää. Sinne voi siirtyä myös taksilla, ja kaikki tavat siirtyä sinne näkee verkkosivujen kohdasta ”getting here”.
Bangkok on monin tavoin edullinen kaupunki, mutta siellä on myös hintavia tuotteita ja asioita ja hintataso on viime vuosina noussut. Erilaiset vertailut eivät anna hyvää kuvaa hintatasosta, sillä niissä yleensä tarkastellaan mitä länsimaiset asiat ja tuotteet maksavat ja ne ovat järjestään Thaimaassa hintavia.
Jos haluaa säästää, kannattaa pysytellä paikallisissa tuotteissa, syödä paikallisia ruokia ja viettää yönsä paikallisessa omistuksessa olevissa hosteleissa, majataloissa tai hotelleissa. Kaikki ulkomaisten ketjujen omistuksessa olevat yritykset ovat melko hintavia, joskin luksukseen mieltyneet voivat Bangkokissa hemmotella itseään aivan erilaisin hinnoin kuin Länsi-Euroopassa.
Thaimaassa on käytössä baht (THB), jonka arvo euroissa on hyvä tarkastaa XE:stä. Baht oli pitkään 40–45 yhtä euroa kohti, mutta viime vuodet se on ollut 33–37 bahtia.
Muilla valuutoilla ei kannata maksaa, ja tärkeää on aina pitää mukanaan kolikoita ja pieniä seteleitä, etenkin 20, 50 ja 100 bahtin seteleitä. Suuret setelit kannattaa rikkoa isoissa liikkeissä, ja esimerkiksi 7-Eleven ja muut valintamyymälät pystyvät antamaan takaisin setelistä kuin setelistä.
Rahanvaihtopisteet ovat kaikkialla Bangkokissa yleisiä, ja ne ovat hyvin avoinna aamusta iltaan. Rahaa vaihtaakseen pitää mukana olla passi tai EU-henkilökortti. Rahanvaihto toimii rehellisesti, eikä mihinkään varotoimenpiteisiin sen suhteen ole tarpeen ryhtyä.
Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista euroseteleistä saa enemmän kuin pienistä, ja jos haluaa ottaa kaiken euroistaan irti, kannattaa mukaan ottaa 50 ja 100 euron seteleitä.
Bangkokissa on valtava määrä pankkiautomaatteja (ATM), ja rahan nostaminen onnistuu helposti. Kaikki automaatit ottavat 220 bahtin nostomaksun, joten kannattaa nostaa yhdellä kertaa paljon eikä käydä vähän väliä automaatilla.
Maksukortit käyvät Bangkokissa paremmin kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa. Ne käyvät hyvin ostoskeskuksissa, hienoissa liikkeissä ja 7-Eleven -ketjun liikkeissä. Joissain paikoissa on 300 bahtin minimisumma ja joissain myös 3000 bahtin maksimisumma.
Kortit eivät käy monessa paikassa, kuten ravintoloissa tai vaatekaupoissakaan, joten käteistä kannattaa aina pitää muutama tuhat bahtia mukana.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.