- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Ateenassa tulee käveltyä paljon, ja sinne kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät. Ateenassa on valtaosan vuotta päiväsaikaan kuumaa ja aurinko on polttavan kuuma, ja myös tähän kannattaa varautua matkalle valmistautuessa. Jos Ateenaan matkaa lokakuun loppupuolen ja maaliskuun lopun välisenä aikana, on siellä silloin normaalia enemmän sateita, mikä sekin kannattaa pakatessa ottaa huomioon.
Ateenan julkisista liikennevälineistä kaikkein kätevin on metro, jolla pääsee myös lentoasemalle ja Pireuksen satamaan. Niin halutessaan siellä voi liikkua paikasta toiseen myös busseilla, raitiovaunuilla tai taksilla.
Keskustan eri nähtävyydet sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan, ja useimpiin voi hyvin kävellä Syntagman tai Monastirakin aukioilta. Kävely Ateenan keskustassa on miellyttävintä alueilla, joilla ei ole paljon tai lainkaan liikennettä. Niihin kuuluvat monien suurimpien nähtävyyksien hallitsemat alueet, kuten Akropoliin kukkulan ympäristö, Plakan kaupunginosa [kartalla] Akropoliin kukkulan pohjoispuolella ja Monastirakin ja Syntagman välissä kulkevat kadut, joista monet ovat ostos- ja kävelykatuja.
Vilkasliikenteiset alueet ovat pahimmillaan varsinaisia painajaisia: kadut eivät ole hyvässä kunnossa, autoja tulee vastaan joka suunnalta ja katujen ylittäminen on usein monimutkaista ja aikaa vievää puuhaa. Tällaisia alueita ovat Omonia-aukion [kartalla] ympäristö ja siitä pohjoiseen sijaitseva alue, jolla on paljon edullisia hotelleja, sekä ydinkeskustan ulkopuoliset alueet. Loman onnistumisen kannalta on sitä parempi, mitä kauempana vilkasliikenteisistä kaduista ja aukioista Ateenassa onnistuu oleskelemaan.
Lisäksi kaupungissa riittää mäkiä ja kukkuloita, joten reittiä kannattaa hieman tarkastella etukäteen, niin tietää, mihin varautua.
Muiden kuin aivan huippukunnossa olevien on hyvä olla verkkaisia liikkeissään valtaosan vuodesta keskipäivällä, jolloin kesäkaudella on yleensä todella kuumaa. Toinen asia, mihin on hyvä kiinnittää huomiota, on sateen mukanaan tuoma liukkaus, joka on erityisen vaarallista antiikin ajan nähtävyyksillä, kuten Akropoliin kukkulalla, jonka kivet tulevat sateella liukkaiksi. Liikuntarajoitteisten kulkeminen on Ateenassa valitettavasti melko vaivalloista: läheskään kaikkiin paikkoihin ei pyörätuolilla pääse, eikä Ateena ole hyvä matkakohde liikuntarajoitteisille tai edes niille, joiden liikkumisessa on minkäänlaisia vaikeuksia.
Ateenan jalkakäytävät ovat usein kapeat ja niillä saattaa olla lisäksi esteitä, kuten puita tai jopa autoja parkissa. Akropoliille pääsee nykyisin hissillä, ja Likavittoksen kukkulalle pääsee köysiradalla, jos pyörätuolin saa kokoon.
Jos eksyy tai ei ole varma suunnasta, niin joka kadunkulmassa on pikkukioskeja, joiden myyjät ovat melko avuliaita. Heidän englantinsa ei ole välttämättä kaikkein parasta, mutta myyjät tuntevat seudun hyvin ja varsinkin keskustassa he näkevät ulkomaalaisia koko ajan.
Liikuttaessa julkisilla kulkuvälineillä helpointa on ostaa yhdistelmälippu, joka kattaa metron, bussin ja raitiovaunun. Lippu maksaa 1,20 euroa ja on voimassa 90 minuuttia lipun leimauksesta. Tänä aikana voi vaihtaa kulkuvälinettä tai linjoja niin paljon kuin on tarpeen. Lippu ei ole voimassa lentokentälle menevässä express-bussissa tai metrossa lentokentälle asti, vaan näitä kyytejä varten on aina hankittava erillinen lippu tai sitten pitää ostaa reilut 20 euroa maksava, turisteille tarkoitettu kolmen vuorokauden lippu.
Muita lipputyyppejä ovat vuorokausilippu ja viiden päivän lippu. Niiden lisäksi on kolme vuorokautta voimassa oleva lippu turisteille, ja sillä voi kerran matkustaa edestakaisin lentoasemalle. Muissa tapauksissa lentoasemalle pitää ostaa oma, erillinen 10 euroa maksava lippu. Jos sen ostaa lentoasemalta, sillä voi matkustaa lentoasemalta määränpäähän asti ilman lisälippuja.
Yhdistelmälippuja voi ostaa metroasemilta ja raitiovaunupysäkeiltä automaateista sekä pikkukioskeista, joita on melkein jokaisessa kadunkulmassa. Syntagmalla on myös pelkästään bussilippuja myyviä kioskeja. Varsinkin metroasemilla on usein englantia taitavaa henkilökuntaa, ja myös lippuautomaateissa on englanti vaihtoehtona.
Liput pitää aina leimata, ja leimaamattoman lipun kanssa tai ilman lippua tai vanhentuneen lipun kanssa matkustavan on maksettava sakko, joka on 60 kertaa lipun hinta. Lippu leimataan metrossa ennen kuin siirrytään laiturille. Raitiovaunumatkalla lipun voi leimata pysäkillä ja myös itse raitiovaunussa, ja linja-autossa leimataan lippu siihen noustessa.
Jos Ateenassa haluaa matkustaa muita kuin yksinkertaisia metromatkoja, voi käyttää reittihakua, joka on liikennelaitoksen sivuilla.
Metro on paras ja nopein tapa liikkua ympäri kaupunkia, ja sitä kannattaa käyttää varsinkin liikuttaessa keskustan eri alueiden välillä. Ruuhka-aikaan junia menee jopa kolmen minuutin välein, ja metro kulkee noin klo 05–24, mutta M2 ja M3 jatkavat kulkua viikonloppuöisin klo 02 asti. Metroon voi ostaa yhden 90 minuuttia voimassa olevan lipun, jolla ei voi tehdä edestakaisin matkoja, tai sitten vuorokauden tai viisi vuorokautta voimassa olevan lipun. Jos haluaa matkustaa lentoasemalle, voi ostaa kolmen vuorokauden turistilipun tai sitten pitää ostaa erillinen, 10 euroa maksava lippu lentoasemalle.
Ateenan metrokartat ovat netissä vähän heikkoja, mutta jos haluaa tutkia sellaista etukäteen, sen voi löytää Metrolinemapista.
Raitiovaunuilla on Ateenassa kaksi linjaa, ja niistä T6 kulkee Faliroon ja T7 Voulaan ja Pireukseen. Raitiovaunu ja metro kohtaavat Syntagma-aukiolla, kuten myös parissa muussakin paikassa. Matka Syntagmalta merenrannalle kestää lähes kaikilla matkoilla noin tunnin. Raitiovaunut kulkevat aamuviidestä puoleenyöhön, ja niihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin.
Ateenan raitiovaunujen linjakartan voi nähdä Orange Smilesta.
Olennainen osa Ateenan joukkoliikenneverkostoa ovat bussit sekä johdinautot eli trolleybussit. Linjoja on paljon, joten bussilla pääsee melkein joka paikkaan niin keskustassa kuin keskustan ulkopuolellakin.
Eniten tarvetta bussikyydille on niillä, jotka haluavat vierailla Ateenan lähistöllä päiväretkellä. Niille pääsee parhaiten kaukolinjan busseilla, joista Kreikassa vastaa KTEL.
Myös lentoasemalle ja lentoasemalta Pireukseen kulkevat bussit ovat sellaisia, että turistille voi tulla niille tarvetta, mutta ruuhkaisessa Ateenassa muihin liikennevälineisiin kuin metroon ja raitiovaunuun kannattaa suhtautua varauksella.
Ateenan sisäisistä linjoista saa tietoa bussiyhtiön sivuilta.
Ateenassa taksilla matkustaminen on suhteellisen halpaa, mutta taksit juuttuvat armotta kaupungin ruuhkiin, joita on eniten viikolla aamu- ja iltapäivisin. Mittarin pitää aina olla päällä, ja silloin kun mittarissa lukee “2” on voimassa yötaksa, joka pätee puolestayöstä aamuviiteen. Taksi voi ottaa kyytiin muitakin, joskin tämä ei ole sallittua jos asiakas ei sitä halua, mutta se on aina mahdollista. Jossain turistien suosimissa paikoissa kuten Syntagma-aukiolla on kaikkein huonoimpia ja epärehellisimpiä taksikuskeja, joten tällaisiin paikkoihin kannattaa suhtautua varauksella.
Ateenan takseissa alkumaksu on vähän alle 4 euroa, kilometri maksaa noin 75 senttiä ja joillain matkoilla kuten lentokenttämatkoilla on kiinteä 38 euron hinta. Normaalitaksoissa on tavallista, että summa pyöristetään seuraavaan euroon.
Normaalien kyytien lisäksi Ateenassa voi tehdä nähtävyyskierroksen taksilla. Sellaista ei kuitenkaan kannata tehdä ruuhka-aikoihin, vaan viikonloput ja illat ovat parhaita niille.
Ateenassa on paljon erilaisia taksiyhtiöitä, ja jos aikoo käyttää taksia, kannattaa ainakin yhden yhteystiedot ottaa ylös.
Yksi luotettava yhtiö on Ikaros, jonka sivuilta voi varata taksin ja joka tekee myös erilaisia kierroksia, kuten Athens by Night, jolloin näkee Ateenan nähtävyyksiä illan pimettyä.
Toinen luotettava yhtiö on Taxiplon, jonka sivuilta voi ladata sovelluksen.
Ateena on turhan vilkas, kuuma ja mäkinen paikka pyöräillä. Siellä näkee pyöräilijöitä vain vähän, eikä juuri kukaan uhmaa viikolla ruuhkia pyörän kanssa. Jos Ateenassa haluaa pyöräillä, on se parhaimmillaan muulloin kuin kuumina aikoina kuten esimerkiksi keväällä tai syksyllä aamulla, mutta pimeyden laskeuduttua pyöräilemään ei missään nimessä kannata lähteä.
Ateenasta voi vuokrata pyörän, mutta suosittua on myös osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Athens by Bike on yksi luotettava pyöräilykierrosten järjestäjä. Se myös vuokraa pyöriä.
Simplebike vuokraa normaaleja pyöriä mutta myös sähköavusteisia pyöriä.
Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
2022/08
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.