- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Taurusvuoriston juurella, Turkin eteläisen Välimeren rannikon keskeisimmällä paikalla sijaitseva Antalya on Etelä-Turkin eniten suosiotaan nostanut lomakaupunki. Vaikka kaupunki sai alkunsa antiikin ajoilla, on se monin tavoin uusi kaupunki, jonka alueella asuu yli miljoona asukasta.
Kaupunki oli merkittävä jo ajanlaskun alussa, mutta 1800-luvun lopulla siellä oli vain 25 000 asukasta. Asukkaiden määrä pyöri vuosikymmeniä samoissa luvuissa, kunnes 1970-luvun alussa asukasmäärä ylitti 100 000, 80-luvun lopulla 300 000, 2000-luvun alussa 600 000 ja 2000-luvun lopulla miljoona ihmistä. 1970-luvun lopulta alkaneet rakennustyöt, jotka ovat olleet eräitä Turkin suurimpia, ovat muuttaneet kaupungin aivan täysin, mutta valtaosa kaupungista on uutta ja mielenkiinnotonta korttelistoa.
Antalya on antiikin aikainen kaupunki, joka kuitenkin alkoi elää uutta elämää vasta 1970-luvulla turistien saapuessa ja Turkin Rivieran nostaessa suosiotaan rantalomapaikkana. Pitkään se oli vain kaupunki, johon lennettiin ja josta heti siirryttiin etelärannikon lomapaikoille. 2010-luvulla kaupunki on kuitenkin kokenut mullistuksen, eikä se enää ole vain kaupunki, jonka lentoasemaa käytetään ja jonne lähdetään kerran päiväretkelle. Se on nykyään suosittu ja varteenotettava lomakaupunki, ja siellä on huomattavasti enemmän palveluita ja tapahtumia talvikauden aikana kuin muissa rannikon kaupungeissa.
Oikeastaan ainoat keskustan alueet, joilla turistin kannattaa viettää aikaa, ovat vanhakaupunki ja sen vieressä olevat uuden keskustan osat. Muissa osissa ei ole mitään nähtävää, ja palvelutkin ovat parhaimmillaan lähellä vanhaakaupunkia.
Vanhankaupungin kaksi porttia [kartalla], joista eniten sinne keskustan uudelta puolelta mennään, ovat kellotorni ja Hadrianiuksen portti. Niiden lisäksi Atatürk- ja Cumhuriyet-katujen kulmauksesta voi siirtyä vanhaankaupunkiin, mutta muualta se ei ole yhtä suoraviivaista tai saumatonta.
Vanhakaupunki on jakautunut kahteen eri osaan. Toiseen on parempi mennä kellotornin luota, ja nämä korttelit johtavat kohti satamaa. Kellotornin vieressä olevat kadut ovat eräitä kaupungin turistivoittoisimpia, ja alaspäin kohti satamaa kulkevilla kaduilla on lähinnä turisteille suunnattuja ravintoloita ja kauppoja.
Rooman valtakunnan aikana alkunsa saanut satama [kartalla] oli antiikin ajan Antalyan tärkein paikka, ja sitä käytettiin aina viime vuosikymmeniin asti. Vasta 1980-luvulla uusi satama rakennettiin Konyaalti-rannan toiselle puolelle, ja Rooman valtakunnan aikainen satama on siitä lähtien ollut marina eli huvipursisatama. Sieltä lähdetään risteilyille, sinne mennään syömään ja muuten vain viihtymään. Se on kaikin tavoin turistirysä, mutta kokonaisuutena se on melko miellyttävä paikka, jossa on mukava kävellä tai hetken viipyä. Siltä voi siirtyä takaisin vanhaankaupunkiin montaa eri reittiä pitkin, ja nykyään satamasta voi myös nousta, tai sinne voi laskeutua, Cumhuriyet-kadun varrella [kartalla] olevaa hissiä käyttäen.
Sataman vieressä on Mermerli-ranta, jonne voi saumattomasti satamasta siirtyä. Rannalle on pääsymaksu, siellä on hyvät antimet ja se on kesäkauden aikana suosittu paikka uida ja rentoutua.
Rannan vierestä lähtevät portaat ylös kohti puistoa, ja jos saapui kellotornin suunnalta satamaan, kannattaa portaat kavuta ylös. Ylhäällä on puisto (Keçili Park), jonka näköalatasanteelta voi katsella satamaa ja ottaa illansuussa hyvän kuvan. Puistossa käyvät monet vierailemassa, siellä voi olla muusikoita ja siellä voi myös istuskella hetkisen.
Puiston vieressä, Mermerli-rannalta tulevien portaiden päässä, on aukion tyylinen alue [kartalla], jolla on terasseja, jäätelökauppiaita ja kaikenlaista muuta. Terassilta, joka antaa kohti satamaa, on hyvät näköalat, ja Mermerli-ravintolan terassit antavat merelle. Tämä on hyvä paikka syödä, juoda kahvit ja viihtyä hetki, ja vaikka ulkomaalaisia terasseilla on aina, ovat ne myös paikallisten vankassa suosiossa.
Kellotornin vierestä lähtevät kadut kulkevat lähinnä kohti satamaa, ja Hadrianiuksen portilta kohti vanhankaupungin toista puolta. Jos kellotornilta haluaa kulkea mahdollisimman suoraa reittiä kohti Hadrianiuksen porttia, kannattaa kävellä kellotornin taakse ja kulkea sinne kujia pitkin, mieluummin kuin kävellä pidemmän matkan ensin Cumhuriyet-katua ja sitten Atatürk-katua pitkin.
Kellotornin lähellä olevat kadut ovat täysiä turistirysiä, ja hinta-laatusuhteet ovat näillä tienoin huonoja niin ruoille kuin juomillekin. Jos kellotornilta haluaa mahdollisimman nopeasti satamaan, kannattaa lähteä esimerkiksi Kaleiçi-katua [kartalla] pitkin alaspäin. Uzun Çarşı on katu, joka kulkee suoraan ohi kellotornin kohti satamaa, ja se on yksi alueen pääkatuja. Sen varrella on melkoinen määrä majapaikkoja, ravintoloita ja kahviloita, mutta mitään paikallisväriä tai turkkilaista tunnelmaa sillä ei ole.
Kellotornin luota voi siirtyä myös kohti vanhankaupungin toista puolta, joka on kauempana satamasta ja jolla on melko erilaista tunnelmaa kuin kellotornin ja sataman välimaastossa. Kaduista Paşa Cami [kartalla] on vanhankaupungin keskellä kulkeva katu, jolta on saumaton siirtyä sekä kohti sataman puoleisia osia että Hadrianiuksen portin ja merenrannan välissä olevia vanhankaupungin osia. Tämä katu on sivukatuineen yksi parhaista illanviettopaikoista, sen alkupäässä on hyviä kauppoja ja kahviloita ja sen varrella ja tuntumassa on myös paljon hyviä ravintoloita. Majapaikkojakin sen varrella ja lähikaduilla on, mutta nämä ovat etenkin keskikesällä äänekkäitä kortteleita aina yötä myöten.
Seuraava merkittävä katu, joka onkin jo paremmin lähestyttävä Hadrianiuksen portin kautta, on Hıdırlık [kartalla], jonka vieressä kulkeva Mercit on sekin hyvä baari- ja ravintolakatu. Hıdırlık on hyvä katu niille, jotka haluavat suunnata Hadrianiuksen portin tienoilta kohti satamaa tai se yläpuolella olevaa puistoa, ja sen varrella on hyviä baareja ja ravintoloita. Tämä on myös aluetta, jolla on paljon majapaikkoja ja jolle majoittuva on keskellä kaikkein aidointa vanhaakaupunkia. Hıdırlık ei kuitenkaan kulje suoraan kohti merenrantaa vaan sataman yläpuolella olevan Keçili Parkin kohdalla se alkaa kulkea merenrannan suuntaisesti. Sitä pitkin on mukava siirtyä kohti Hıdırlık-linnaketta ja Hesapçıa, joka on yksi vanhankaupungin pääkatuja ja joka vie kohti Hadrianiuksen porttia.
Merkittävä katu, joka alkaa jo Hadrianiuksen portin tienoilta ja kulkee kohti merenrantaa, on Hesapçı [kartalla]. Se on yhdessä kellotornin ja sataman välisen alueen kanssa vanhankaupungin suurinta turistialuetta, sillä Hadrianiuksen portin ja muutaman muun nähtävyyden takia päiväretkeläisen vierailevat automaattisesti siellä ja alueella on usein myös turistiryhmiä. Itse katu on monipuolinen, ja alkupäässä se on melko rauhallinen ja keskeinen paikka majapaikalle ja loppupäässä enemmänkin illanvietolle soveltuvaa aluetta. Sen varrella on kiinnostavia kauppoja, muutama nähtävyys ja paljon terasseja, jotka kuuluvat Antalyan länsimaisimmille baareille ja ravintoloille. Katu johtaa merenrannalle, jolla on puistoalue ja askeettinen linnake. Puiston alueella on mukava syödä jäätelö, ja sen tuntumassa on useita terasseja, jotka ovat yksinomaan turistien suosiossa.
Vanhankaupungin ja etenkin kellotornin ja Hadrianiuksen portin välimaastossa olevat alueet ja keskustan uuden puolen vieressä olevat osat muodostavat Antalyan ydinkeskustan, joka on miljoonakaupungille pieni. Vilkkaimmat kadut ovat vanhaakaupunkia rajaavat kadut, joilla raitiovaunut kulkevat, ja keskusta jatkuu oikeastaan vain pari kolme korttelia tästä eteenpäin.
Oleellisimmat alueet ovat Kellotornin edustalla oleva basaarialue, joka on yksi turistien lempipaikoista, sen vieressä olevat uudistetut aukiot ja Atatürk-katu [kartalla], jota pitkin vanhanaikaiset raitiovaunut kulkevat. Myös kulmaus Cumhuriyet- ja Atatürk-katujen välissä on vilkas keskus, jossa on kaikki palvelut ja todellista miljoonakaupungin vipinää. Sen vieressä on raitiovaunupysäkki, jolla linja-autoaseman suunnalta saapuvat voivat jäädä pois, ja tämä on aluetta, jolla myös paikalliset viihtyvät.
Kellotornin ja basaarin ohi kulkeva Cumhuriyet-katu on yksi kaupungin tärkeimpiä ja kauneimpia, ja sen pääpaikat ovat kellotornin vieressä. Tässä voi nousta hevosvaunun kyytiin tai vanhanaikaiseen raitiovaunuun, ja tästä voi myös lähteä alas kohti vanhankaupungin satamaa tai sitten itään, ohi uudistettujen aukioiden ja kohti Konyaalti-rantaa [kartalla]. Kadun varrella on eräitä kaupungin parhaita putiikkeja, ja se on yksi Antalyan kiinnostavimpia ostoskatuja.
Atatürk-katu on kenties kaupungin kaunein katu, jonka palmut antavat sille eksoottista tunnelmaa, ja parhaimmillaan tämä hyvin länsimainen ja vilkas katu on Hadrianiuksen portin lähitienoilla [kartalla], joilla on myös raitiovaunupysäkki. Sitä kuten myös kellotornin vieressä olevaa pysäkkiä käyttävät vain vanhanaikaiset raitiovaunut, joilla ajelu on yksi turistien lempipuuhista. Kadun varrella on melkoinen määrä länsimaisia kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ravintoloita, ja se on hyvin kansainvälinen katu, joka oikeastaan voisi olla missäpäin Eurooppaa tahansa.
Autenttisempaa katukuvaa tulee vastaan heti kun lähtee Atatürk-kadulta kohti keskustan uusia osia. Etenkin katu [kartalla], joka lähtee Hadrianiuksen portin tienoilta, johtaa mukaviin kortteleihin, joissa on paljon autenttisia ravintoloita ja paljon vähemmän turisteja kuin korttelin päässä olevalla Atatürk-kadulla.
Cumhuriyet- ja Atatürk-katujen kulmauksesta alkava İsmet Paşa Caddesi [kartalla] on yksi kaupungin vilkkaimpia katuja. Sen alussa olevalta pysäkiltä pääsee raitiovaunulla kohti keskustan uusia osia ja linja-autoasemaa [kartalla]. Seuraava pysäkki on MarkAntalya-ostoskeskuksen [kartalla] luona ja raitiovaunu jatkaa valtakadun yli ja Şarampol-katua pitkin. Tämä on yksi kaupungin uusimpia merkittäviä katuja, ja sillä on erityisen hyvää tunnelmaa illan pimennyttyä. Se on kuin valovuoden päästä kellotornin tienoilta, sillä täällä on lähes yksinomaan paikallisia. Kadulla on paljon erilaisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, ja vaikka meininki on periturkkilaista, osataan täälläpäin hyvin englantia ja ollaan totuttu muista maista saapuneisiin vierailijoihin. Alueella on hyvä ainakin kerran käväistä, ja etenkin MarkAntalya-ostoskeskuksen tarjontaan ja ympäristöön on kannattavaa tutustua.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.