- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Antalyassa on mukavaa etelämaan kaupungin tunnelmaa, mutta se ei ole mikään suuri kulttuuri- tai urheilukaupunki. Siellä on jonkin verran konsertteja ja tapahtumia, mutta pääasiallinen vetonaula on vanhankaupungin yöelämä. Myös turkkilaisessa kylpylässä vierailu antaa lomalle uusia ulottuvuuksia. Perheet voivat viihtyä Antalyassa hyvin, ja vähintäänkin siellä kannattaa käydä päiväretkellä Sidestä tai muista lähistön rantalomakohteista.
Jos onnistuu vanhassakaupungissa löytämään baarin tai muun illanviettopaikan, jossa soitetaan turkkilaista musiikkia, kuten türküa eli klassista turkkilaista tanssimusiikkia, kannattaa jäädä vähäksi ajaksi kuuntelemaan. Maan musiikkia ei juuri muualla kuule, mutta se on vaikuttanut paljon maailmalla paremmin tunnettuun balkanilaiseen musiikkiin ja myös Turkissa on omaa balkanilaista musiikkia.
Jos haluaa mennä seuraamaan musikaalia, balettia, oopperaa tai vastaavanlaista esitystä, on Antalyan ooppera- ja balettitalo [kartalla] kannattava vierailupaikka, joka on keskustan uusissa osissa, melko lähellä MarkAntalyaa. Sinne on paras siirtyä taksilla, mutta myös Şarampol-ratikkapysäkki on siitä vain muutaman sadan metrin päässä.
Konyaalti-rannan vieressä oleva Antalyan kulttuurikeskus [kartalla] on monipuolinen paikka. Siellä voi olla tanssiesityksiä, balettia, oopperaa tai yliopiston kuoron esityksiä.
Biletix näyttää erilaisia esityksiä Antalyassa ja myy lippuja niihin.
Antalya ei ole yhtä hyvä perhelomakohde kuin Side, mutta se ei ole Alanyan tyylinen bailupaikka ja siellä on perheille paljon erilaista tekemistä. Antalyaan voi lähteä pientenkin lasten kanssa, mutta siellä viihtyvät myös teinit. Antalyassa on rantoja, mutta se ei ole paras kohde niille, jotka haluavat viettää koko lomansa rannalla. Jos Antalyassa haluaa yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, kannattaa majoittua Konyaalti-rannan tuntumaan, sillä sieltä on mukava kolistella vanhanaikaisella raitiovaunulla muutamassa minuutissa ytimeen.
Konyaaltin tuntumassa on paitsi pikkukiviranta myös Antalyan akvaariomaailma [kartalla], jonne ytimestä pääsee nopeasti kellotornin luota kulkevilla raitiovaunuilla. Sen yhteydessä on muitakin vierailupaikkoja, joihin saa yhteislipun, ja niihin kuuluu WildPark. Akvaariomaailma on hintava vierailupaikka, mutta siellä on yli 40 akvaariota, joilla on kaikilla eri teema. Akvaariomaailma on avoinna päivittäin klo 10–20 mutta pe–la se on avoinna klo 21 asti.
Samassa puistossa, Akvaariomaailman vieressä sijaitsee myös vesipuisto nimeltään Aqualand Antalya. Siellä on myös delfiinejä ja kaikenlaista ajanvietettä. Vesipuisto on avoinna toukokuun alusta kauden loppuun asti.
Turkish Travel Blog antaa vinkkejä Antalyaan suuntaaville perheille.
Turkkilainen instituutio on saunankin innoitteena toimiva hamam eli turkkilainen sauna, jonkalainen usein on moskeijan yhteydessä. Hamamissa on eri osastot miehille ja naisille, ja joissain niistä on vain yksi osasto, joka on toiselle sukupuolelle aamupäivisin, toiselle iltapäivisin. Antalyassa on vain muutama aito hamam, mutta siellä kuten muissakin Turkin turistipaikoissa on paljon turisteille suunnattuja, hintavia ja epäautenttisia turkkilaisia kylpylöitä. Jos vain haluaa mahdollisimman helpon hamam-kokemuksen, voi sellaisen saada minkä tahansa hotellin välityksellä tai matkatoimiston kautta.
Antalyan vanhassakaupungissa on muutama varsin autenttinen hamam, jotka tosin nauttivat vain turistien suosiota. Niissä on melko hyvä perushinta, joka sisältää vain sen, että saunoo ja pesee itsekseen, mutta pesu, hieronta ja muut hoidot nostavat kylpyläkokemuksen hinnan moninkertaiseksi. Normaalissa turkkilaisessa kaupungissa sijaitseva normaali turkkilaisten suosima kylpylä, joka on tasoltaan lähes aina erinomainen, on edullinen, niin että kylpy maksaa 10–20 liiraa, joskus vähemmänkin.
Kaikkein autenttisin hamam, jossa on myös ns. ”suomalainen” kuiva löylyhuone, on Yeni Hamam [kartalla]. Se sijaitsee aivan Hadrianiuksen portin lähellä mutta keskustan uusissa osissa. Nämä ovat eräitä edullisimpia ja autenttisimpia kortteleita muillekin turkkilaisille asioille, kuten ruoille ja ostoksille.
Vanhassakaupungissa sijaitseva Sefa Hamam [kartalla] sijaitsee melko lähellä Hadrianiuksen porttia. Siellä on varsin kohtuulliset hinnat (peruspesu 40 liiraa), mutta hoidot voivat tehdä vierailusta hintavan. Sefa on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin klo 12.30–20.
Antalyassa on suurena kaupunkina mitä erilaisimpia tapahtumia. Sinne ei kenties tule lähdettyä minkään tapahtuman takia, mutta siellä ollessa on hyvä tutustua minkälaisia tapahtumia on meneillään. Yksi paikka, jossa pääsee hyvin kärryille viikon tapahtumista, on vanhankaupungin vieressä oleva turisti-info [kartalla].
Antalyassa on lokakuun lopussa pidetty elokuvafestivaalit, mutta niitä ei pidetä joka vuosi.
Antalyassa on myös musiikki- ja muita kulttuurifestivaaleja. Antalyan tapahtumista kertoo tarkemmin Go Turkey Tourism.
Antalyassa on erinomaisia baareja ja muita illanviettopaikkoja, ja siellä nimenomaan vanhakaupunki (Kaleiçi) on paikka, jossa on paras olla iltaisin. Muualla kaupungissa joidenkin rantojen kuten Konyaaltin ja Laran yhteydessä on baareja, mutta ne ovat yleensä hotelleissa ja meininki on laimeaa. Antalyan vanhaankaupunkiin kannattaa lähteä viettämään iltaa muualtakin rannikolta, ja Belekistä, Kemeristä ja Sidestä se on ainakin teoriassa mahdollista.
Turkissa juodaan eniten olutta ja rakia, joka on ouzon tyylinen anisviina. Oluista Efes ja Turkissa valmistettu Tuborg ovat yleisimpiä, ja ne ovat vahvuudeltaan noin 5 %. Oluen hinta vaihtelee vanhankaupungin baareissa ja ravintoloissa melkoisesti, mutta happy hour -aikaan (noin klo 16–20) monesta paikasta saa ison tuopin 12–15 liiralla. Kalleimmissa paikoissa ja ravintoloissa olut voi olla kalliimpaa, 15–20 liiraa, ja raki on aina melko hintavaa. Rakia juodaan veden kanssa, ja jos haluaa säästää juomakustannuksissa, kannattaa baareissa ryypiskellä olutta ja ostaa pullo rakia huoneeseen. Raki on kaupassakin kallista, ja esimerkiksi tasokas, hinnaltaan kiinteä Yeni Raki maksaa reilusti yli 20 euroa litra. Viiniä on tarjolla, se voi olla baareissa hintavaa mutta kaupoissa se on ”hinta-laatusuhteeltaan” paras juoma, sillä sitä saa litran 3–4 eurolla.
Vanhassakaupungissa on muutama baarikatu, joilla on parempaa tunnelmaa kuin muilla kaduilla. Erityisen hyvä ja monipuolinen illanviettokatu on Paşa Cami sokak [kartalla], joka on myös hyvä ostos- ja ruokailukatu. Etenkin sen merenpuoleisessa päässä on monenmoisia menopaikkoja, joissa monissa on elävää musiikkia joka ilta. Paikat pysyttelevät melko hiljaisina aina illan pimenemiseen asti, mutta klo 22 jälkeen meno voi olla äänekästä ja riehakasta.
Hadrianiuksen portin ja merenrannan välissä kulkeva Hesapçı sokak [kartalla] on nimenomaan merenpuoleisessa päässä hyvä illanviettokatu. Se on nuorekas katu, jolla on paljon yltiölänsimaisia paikkoja, eikä siellä ole yhtä turkkilainen tunnelma kuin joissain Paşa Camin osissa.
Kolmas katu, jolla on paljon baareja ja joka on näiden kahden kadun välissä on Hıdırlık [kartalla]. Sillä on paljon paitsi baareja myös ravintoloita ja majapaikkoja, ja sen lähikadut ovat samantyylisiä.
Satama [kartalla] on yksi seesteisimpiä ja suosituimpia paikkoja viettää iltaa. Sen terassit ovat hintavia niin ruokien kuin juomienkin puolesta, ja satamasta on melkoinen kapuaminen ylös vanhankaupungin pääpaikoille ja keskustan uudelle puolelle. Satama on kenties parhaimmillaan illanviettopaikaksi alkuillasta, vaikka illallisen yhteydessä.
Vanhankaupungin kujilla on muuallakin baareja ja muita illanviettopaikkoja, joten niitä tulee vastaan muuallakin. Keskustan uusi puoli on täysin toivoton alue löytää minkäänlaista baaria, mutta siellä on kauppoja, joista voi saada kylmää olutta ja muita alkoholipitoisia juomia.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.