Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Tunnelmalliset joulumarkkinat Berliinissä, Münchenissä, Hampurissa, Lyypekissä ja Bremenissä, Itävallan Wienissä, Salzburgissa ja Innsbruckissa sekä Prahassa, Gdanskissa, Krakovassa, Budapestissa ja Bratislavassa kutsuvat. Lue lisää Saksan ja muun Keski-Euroopan joulumarkkinoista
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Viking Line
Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin.

Matkat ja matkustaminen Tukholmaan

Tukholmaan on perinteisesti lähdetty laivalla yhdeksi tai useammaksi päiväksi, ja vieläkin on melko suosittua etenkin kesäaikaan lähteä käymään edes yhdeksi päiväksi laivalla Tukholmassa. Nykyään laivat ovat hienoja ja kalliita, Tukholman-risteilylle tulee useimmiten melkoisesti hintaa ja kunnolla Tukholmaan tutustumaan mielivien kannattaa myös harkita lentämistä. Yhtiöitä, jotka lentävät monista Suomen kaupungeista Tukholmaan, on useita, ja hinnat ovat etukäteen varattuina kohtuullisia. Tukholmaan on helppo siirtyä muualta Ruotsista tai Euroopasta junalla, ja bussit kulkevat nekin hyvin paitsi Ruotsissa myös esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta Tukholmaan.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Tukholmaan

Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin. Turusta kulkee myös päivälaiva Tukholmaan, ja tämä on edullisin ja arkisin tapa siirtyä meren yli. Laivoihin voi ostaa meno- tai menopaluulipun, ja niihin on myös risteilyjä, jotka yleensä sisältävät kaksi yötä laivassa ja päivän Tukholmassa.

Helsingistä ja muualtakin Suomesta voi lentää Tukholmaan, ja sinne voi tehdä omatoimisen matkan tai sitten matkan, jonka matkatoimisto järjestää. Lennot eivät nykyisin enää välttämättä ole kalliimpia kuin laivaliput, ja laivoilla on nykyään on hyvin kallista, niin että Ruotsiin voi kustannusmielessä hyvin lentääkin.

Laivamatkat

Helsingin laivat lähtevät pidemmän matkan takia aiemmin ja Turun laivat puolestaan paria kolmea tuntia myöhemmin, ja sekä Viking Linen että Silja Linen (eli Tallink) ovat edelleen ainoat laivayhtiöt.

Lahden yli kulkevat laivat ovat viime vuosina muuttuneet, ja nykyisin molempien yhtiöiden laivat ovat uusia ja täysin erilaisia kuin vanhat laivat, joilla oli edullisia baareja ja kohtuuhintaisia ruokia. Sekä ravintolat että baarit ovat hyvin kalliita, usein kalliimpia kuin Helsingissä tai Tukholmassa.

Reittimatkat

Laivayhtiöillä on ajoittain eroja, mutta nykyisin on melko sama kummalla yhtiöllä matkan tekee. Helsingistä voi ajatella matkustavansa Tukholmaan klo 17 lähtevällä laivalla edullisimmillaan noin 90 eurolla ja sama lippu voi halvimmillaan Turusta maksaa vähän alle 50 euroa. Halvin hytti on 1 tai 2 hengen pieni tila, jossa on wc, mutta erilaisia hyttejä on paljon. Liputkin ovat melko samanhintaisia, mutta esimerkiksi Turusta lähtevä Tallinkin laiva voi mennä Kapellskäriin eikä Tukholman Gärdetin satamaan. Sitäkin edullisempaa on matkustaa päivälaivalla, mutta matka on pitkä ja ruokailuihin voi hyvin kulua paljonkin. Kesäisin hinnat ovat tätä korkeampia, ja myös erilaiset loma-ajat, perjantai-illat ja muut ajat ovat normaalia hintavampia. Aina on halvinta matkustaa viikolla silloin kun ei ole yleisiä loma-aikoja.

Risteilyt

Edullisempia kuin reittimatkat ovat usein risteilyt, joita on monenmoisia ja joista hyvin suosittuja ovat "Päivä Tukholmassa" -risteilyt, joihin voi hyvällä tuurilla ja muutoin kuin kalleimpina aikoina saada koko hytin alle 100 eurolla. Lauantaina on muita päiviä kalliimpaa matkustaa, ja lippujen hinnat ovat korkeimmillaan kesäkuusta elokuuhun.

Risteilylle tai reittimatkalle Tukholmaan lähtevän kannattaa tutkia tarkkaan laivayhtiöiden verkkosivut, joilla on paljon risteilytarjouksia, joskin ennen joulua ja keskikesällä tarjoukset ovat tiukassa ja nopealla varoajalla niitä on vaikea saadakaan. Risteilyjä myyvät myös paikalliset matkatoimistot. Nykyään moni menee Tukholmaan myös viikonloppumatkalle lentäen, ja näitäkin matkoja voi kysellä paikallisilta matkanjärjestäjiltä.

Risteilyihin sisältyvät aina hyttipaikat, ja nykyään on erilaisia teemaristeilyjä, tarjouksia porukoille ja kaikenlaista muuta, mistä saa hyvin tietoa laivayhtiöiden verkkosivuilta tai matkanjärjestäjiltä. Risteilylle lähteminen on kalliimpaa kesällä ja juhlapyhien yhteydessä kuten vuodenvaihteessa. Etenkin kesällä, pikkujoulujen aikaan ja pääsiäisenä matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, ja perjantaina alkavalle matkalle varaukset kannattaa tehdä todella ajoissa ympäri vuoden, jos mielii saada hyvän hytin.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tukholmassa

Lentäen Tukholmaan

Omatoimimatkalle Tukholmaan mielivät siirtyvät sinne yleensä Suomesta yön yli lautalla, mutta mikäli aikaa ei halua tuhrata meren yli siirtymiseen, voi matkan tehdä lentäen. Tukholman Arlandan lentoasema on kohtuullisen matkan päässä keskustasta, mutta Skavstan lentoasema on melko kaukana. Lentoaika Helsingistä Tukholmaan on yksi tunti, ja Turusta lentoaika on vain muutaman minuutin lyhyempi.

Finnair
Finnair lentää suoria lentoja Helsingistä Tukholmaan päivittäin, usein montakin kertaa päivässä, ja liput ovat edullisempia kuin moneen muuhun kaupunkiin.

Valtaosa lentoyhtiöistä lentää Arlandan lentoasemalle, ja edullisimmat liput ovat usein Norwegianin lippuja, jotka maksavat alimmillaan 40–50 euroa suuntaansa. Hinnat eivät muutu kovin paljon kuukaudesta toiseen, eikä ole juurikaan mitään matkustuspiikkejä. Viikolla on yleensä vähemmän matkustajia kuin perjantaisin ja sunnuntaisin, joskin liikematkustajia Tukholmaan suuntaa lähinnä arkisin. Jos etsii lentoja ulkomaisilta sivuilta kuten SAS:ltä, kannattaa muistaa, että englanniksi ja ruotsiksi kaupungin nimi on “Stockholm”.

Finnair lentää suoria lentoja Helsingistä Tukholmaan päivittäin, usein montakin kertaa päivässä, ja liput ovat edullisempia kuin moneen muuhun kaupunkiin, niin että alimmillaan yhdensuuntaisen lipun voi saada vähän yli 50 eurolla. Välilaskulla Suomesta voi lentää Tukholmaan Helsingin kautta muutamasta eri kaupungista.

Norwegian lentää Arlandan kentälle Helsingistä. Halvimmat liput ilman matkalaukkua hiljaisina aikoina pari kolme viikkoa ennen matkaa ovat noin 50 euroa suuntaansa.

SAS:n lentää paitsi Helsingistä myös Turusta suoraan Tukholmaan. Lipun voi saada noin sadalla eurolla.

Joitain muitakin yhtiöitä voi ajoittain tulla, mutta nämä kolme ovat kaikkein vakiintuneimmat ja luotettavimmat Suomen ja Ruotsin välillä. Ryanair lentää Tallinnasta ja Riiasta Tukholmaan, ja Air Baltic lentää Helsingistä, Turusta ja Tampereelta lyhyimmillään kolmessa tunnissa Riian kautta Tukholmaan, ja sillä on nykyään lentoja muistakin kaupungeista, kuten Vaasasta ja Kittilästä.

Lisää asiaa lennoista Suomesta Tukholmaan:

Suomen kaupungit, joista pääsee Tukholmaan lentäen ja reittejä operoivat yhtiöt näkee tarkemmin Skyscannerin avulla.

Omio on myös hyvä sivusto, jolta voi lentojen lisäksi löytää bussi- ja junayhteyksiä Tukholmaan.

Järjestetyt matkat

Tukholmaan on mahdollista mennä lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä ratkaisu Ruotsin pääkaupunkiin matkustettaessa, sillä kaupunkiin on helppo matkustaa yön yli laivalla tai sitten lentää paikalle omatoimisesti ja huolehtia hyvissä ajoin hotellivarauksestaan itse.

Jos Tukholmaan haluaa välttämättä matkanjärjestäjän järjestämälle matkalle, johon kuuluvat matkat ja hotelli, tekee muutama matkatoimisto matkoja sinne.

Aurinkomatkat tekee lennot ja hotellin sisältäviä viikonloppumatkoja Tukholmaan, ja ne maksavat alkaen vähän alle 300 euroa kahden vuorokauden matkalta. Lennot ovat suoria Finnairin lentoja, matkat kestävät 2–3 vuorokautta ja matkaan voi päästä jopa alle 100 eurolla per matkustettu vuorokausi, jos matkan tekee talvikauden aikana.

Jos mieluummin menee Helsingistä laivalla Tukholmaan, järjestää Ikaalisten matkatoimisto maksimissaan viikon matkoja Tukholmaan. Kannattaa huomioida, että kaksi pitkää yötä kuluu laivalla, ja matkaan voi päästä reilusti alle 100 eurolla per matkustettu vuorokausi.

Juna
Ruotsissa on erinomainen rautatieverkosto, ja esimerkiksi matkan Göteborgista Tukholmaan voi tehdä nopeimmillaan kolmessa tunnissa.

Rautateitse muualta Ruotsista tai Euroopasta Tukholmaan

Ruotsissa on erinomainen rautatieverkosto, ja esimerkiksi matkan Göteborgista Tukholmaan voi tehdä nopeimmillaan kolmessa tunnissa ja Malmöstä Tukholmaan pääsee nopeimmillaan neljässä ja puolessa tunnissa. Oslosta matkat ovat yllättävän pitkiä, yleensä vähintään kuusi tuntia ja joskus lähes 8, mutta Kööpenhaminasta voi siirtyä suoraan Tukholmaan noin viidessä tunnissa. Jos Tukholmasta haluaa junalla Kööpenhaminaa pidemmälle, pitää junaa yleensä vaihtaa siellä ja sieltä voi sitten siirtyä kauemmas Eurooppaan tai toisinpäin. Matkat ovat hintavia juuri etukäteen ostettuina, mutta jos lipun varaa kolme vuorokautta etukäteen, saa normaalihintaisen lipun 50 eurolla välille Göteborg–Tukholma ja pari viikkoa etukäteen voi saada lipun alle 40 eurolla matkalle Malmö–Tukholma.

Matkoja voi etsiä, lippuja voi ostaa ja lippunsa voi säilyttää Ruotsin rautatieyhtiö SJ:n sivuilla, joilta voi ladata sovelluksen puhelimelle tai tabletille.

Nykyään Ruotsissa kulkee myös Flixtrain. Tämä yksityinen yhtiö vie esimerkiksi Göteborgista Tukholmaan, ja sillä voi myös päästä melko hitaalla kyydillä Osloon. Kaikkein paras sillä on matkustaa kolmessa ja puolessa tunnissa Göteborgin ja Tukholman välillä, ja hinnat ovat yleensä alempia kuin SJ:llä.

Linja-autolla muualta Ruotsista tai Euroopasta Tukholmaan

Linja-auto on pitkään ollut edullinen tapa siirtyä pitkiä matkoja Ruotsissa ja lähimaissa, mutta nykyään junalippujen hinnat ovat melko samanlaisia kuin bussienkin. Matka-ajat voivat olla bussilla paljon pidempiä, ja esimerkiksi Malmö–Tukholma on bussilla pitkä matka, joka tehdään yön yli. Myös matkat Kööpenhaminasta ja Oslosta ovat bussilla pidempiä kuin junalla, joskin Oslosta on muutama vuoro, joka on suurin piirtein yhtä nopea kuin juna. Liput voi lyhyellä varoajalla saada bussiin halvemmalla kuin junaan, mutta monet matkat vaativat bussin vaihtoa puolimatkassa.

Nykyään eniten matkoja tekevä bussiyhtiö on Vy Express, jolla on usein tarjouksia eri kaupunkien välillä.

Cityterminalenissa näkee nykyään myös Flixbusin vihreitä linja-autoja, ja niitä saapuu sinne aika harvakseltaan. Niillä voi siirtyä Ruotsissa esimerkiksi Göteborgin ja Tukholman välillä, mutta jos haluaa pidemmälle Eurooppaan, pitää bussia yleensä vaihtaa Göteborgissa.

Lisää mahdollisia bussi- ja junayhteyksiä:

Omio on sivusto, jolta voi löytää muitakin bussiyhteyksiä, sillä bussiyhtiöitä voi lähivuosina saapua Pohjoismaihin lisää. Jos haluaa matkustaa junalla Kööpenhaminaa pidemmäs, voi Omiolla myös tarkastella junayhteyksiä.

Lisää yhteyksiä Tukholmaan:

Bussiyhtiöt tulevat ja menevät, ja yleensä on paras tutustua Omiossa erilaisiin yhteyksiin muualta Tukholmaan.

Teksti: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Viking Line on viihtyisämpi niin perheille kuin myös nuorille. Silja Linen palvelu heikkeni omistuksen vaihdon yhteydessä niin, että ennen vannoutuneet matkustajat ovat tästä syystä vaihtaneet liikennöitsijää. /Eläkeläinen 2015

Huomioi että laivamatka Turku - Tukholma on lyhyt ja hyttien siivous aloitetaan jo yli tunnin ennen Tukholmaan saapumista. Tarkoittaa sitä että pitäisi iltalaivalla mennä suoraan hyttiin ja nukkumaan. Kaikkialla on penkkejä ja eväitä voi syödä missä vain kauppakeskuksissakin. Huono kielitaito ei ole ongelma auttavat hyvin mielellään. /sj

Pidän eniten Silja Linen Baltic Princess -laivasta koska sieltä löytyy kaikki helpommin kuin Viking Graceltä ja siellä saa molemmat lasten- ja aikuisten ohjelmaluettelot mukaan kun taas Gracellä lasten ohjelma on vain infossa. Ja karaokekin on Baltic princesillä reilumpi, ensin otetaan semmoisia jotka eivät ole vielä kertaakaan laulaneet mutta Gracellä toiset saavat laulaa kaksi kertaa ja toiset jäävät "rannalle ruikuttamaan" eli eivät saa laulaa yhtäkään laulua. Ja Kun menen risteilylle se on aina edes yksi laulu tai reissu on pilalla. /siljalla risteilijä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti