- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Budapest oli pitkään laajojen Unkarin alueiden pääkaupunki, ja etenkin vuosina 1867–1914 sinne ilmestyi valtava määrä toinen toistaan upeampia palatseja ja muita nähtävyyksiä. Itävalta-Unkarin huippuaikoina Budapest muodostui Wienin kaltaiseksi metropoliksi, joka vaikuttaa huomattavasti suuremman maan kuin kymmenmiljoonaisen maan pääkaupungilta.
Nähtävää on sekä Budan että Pestin puolella, ja niin Budan linna-alue kuin Pestin puolella oleva Andrassy-bulevardikin ovat paikkoja, joilla nopeasti näkee useita merkittäviä nähtävyyksiä. Nähtävyyksiin tutustuminen kuuluu olennaisena osana Budapestissa vietettyyn lomaan, mutta loppujen lopuksi valtaosa nähtävyyksistä on vain rekvisiittaa, johon ei sinänsä ole tapana pitkiä aikoja tai perusteellisesti tutustua.
Budan puolella oleva linna-alue tunnetaan usein nimellä Linnavuori (Várhegy), ja kokonaisuutena se on paikka, jossa on eniten merkittäviä nähtävyyksiä. Linna-alueella on useita eri osia, eikä se sinänsä ole mikään vanhakaupunki eikä Budapestissa vanhaakaupunkia olekaan. Linna-alue on alaltaan laaja, joten siihen tutustumiseen voi hyvin käyttää puoli päivää. Alueen kohokohtiin kuuluvat kauniit katunäkymät, arkkitehtuuri, joka on peräisin monelta aikakaudelta, ja näkymät joelle ja Pestin puolelle.
Alue on Budapestin suurin turistirysä, ja etenkin kesäiltapäivisin siellä on valtava määrä vierailijoita. Linnavuori onkin parhaimmillaan muihin aikoihin, ja jos siellä mielii esimerkiksi ottaa kuvia Kalastajalinnakkeelta kohti Pestiä, kannattaa paikalle saapua muulloin kuin iltapäivällä. Linnavuorella on jonkin verran kahviloita ja ravintoloita, joissa voi välillä levähtää ja tankata, mutta hinta-laatusuhde siellä tuppaa olemaan heikko ja monet paikat ovat suosittuina vierailuaikoina tukossa.
Linnavuori on tietenkin Unescon maailmanperintöluettelossa, ja se on yksi kaupungin siisteimpiä ja toimivimpia kaupunginosia, jossa ei ole liikennettä kuin nimeksi ja jossa on vilkkainakin aikoina tilaa. Eniten merkittävää nähtävää on aukion nimeltään Szentháromság tér [kartalla] tuntumassa ja kuninkaanlinnan [kartalla] ympäristössä. Aukiolla on Matiaksenkirkko, Kalastajalinnake ja pieni tori, jolla myydään matkamuistoja. Linnan rakennuksissa on useita museoita ja muita vierailupaikkoja, ja siellä monet käyvät vain vähän kääntymässä.
Kauniita näkymiä on luvassa etenkin kuninkaanlinnan edustalla ja Szentháromság térin vieressä olevalla Kalastajalinnakkeella. Jonkin verran täysin erilaisia näkymiä on myös joelta poispäin Budan kukkuloille, ja niitä voi katsella rauhassa alueen takaosissa olevilla kaduilla.
Viime vuosina linna-alue on monin tavoin muuttunut ja uudistunut. Sinne voi nykyään nousta tai sieltä voi laskeutua alas portaita ja myös liukuportaita, jotka ovat aukiolla nimeltään Clark Ádám tér [kartalla].
Toisella puolella Linnavuorta ovat puutarha ja linnan osia, joiden nimi on Várkert Bazár [kartalla]. Sisätiloihin voi kenties parhaiten tutustua 60 minuuttia kestävän opastetun kierroksen yhteydessä, ja siitä saa lisää tietoa verkkosivuilta.
Linnan hallitsemalle alueelle (Várhegy) voi kiivetä kävellen monesta eri paikasta, kuten Széchenyi lánchíd -ketjusillalta. Vuonna 2013 valmistuneelta Clark Ádám tér -aukiolta [kartalla] nousevat nykyään liukuportaat ylös linnalle, samoin uudet portaat sen vieressä ja perinteisesti voi myös rinteitä kävellä vanhoja portaita pitkin.
Linnalle nousee ketjusillan tienoilta funikulaari, mutta se on turisteille tarkoitettuna maksullinen eivätkä siihen käy normaalit päiväliput.
Yksi etenkin paikallisten suosima tapa siirtyä linnakukkulalle on mennä ensin metrolla Széll Kálmán térille ja nousta siellä Vérmező út -tien varrella olevalta pysäkiltä [kartalla] bussiin 116, 16 tai 16A, jotka tiuhaan tahtiin kulkevat Linnavuorelle. Pois voi jäädä heti porttien jälkeen Bécsi kapu térillä, jolloin voi tutustua Maria Magdalenan tornin [kartalla] ympäristön museoihin ja katunäkymiin. Alueella sijaitsee esimerkiksi sotamuseo [kartalla], jolta on helppo valitsemaansa reittiä pitkin kulkea kohti Linnavuoren pääpaikkoja.
Linnavuoren eteläkärkeä hallitsee kuninkaanlinna (Budavár), joka unkariksi tunnetaan nimellä Budavár. Se ei ole varsinainen linnake vaan useiden palatsien yhdistelmä, ja sen sisäpihoilla ja tuntumassa lähes kaikki Budapestissa vierailevat viettävät aikaa. Budan linna on yksi Unkarin symboleista, ja se on unohtumaton näky koska tahansa joen toiselta puolelta tarkasteltuna.
Linnan rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, ja se on sen jälkeen kokenut monenmoista vaihetta. Monet sodat ja taistelut ovat jättäneet jälkensä suureen palatsikompleksiin, se on joutunut täydellisen hävityksen kohteeksi ja se on myös rakennettu uudelleen useaan otteeseen. Nykyisin kuninkaanlinnan tärkeimpiä osia ovat taide- ja historiamuseot, joihin on omia pääsylippujaan.
Linna-alueella on 8 eri museota, joista osa on itse linnan yhteydessä ja joihin kuuluu mitä erilaisimpia vierailupaikkoja. Puhelinmuseo on kiehtova aikamatka nuorille polville, jotka eivät edes tunne muita kuin kännyköitä. Kuuluisa taikuri ja kahlekuningas Houdini syntyi vuonna 1874 Budapestissa, ja linna-alueella on häntä muistava museo, joka avattiin vuonna 2016.
Palatsien ympäristössä on kaikenlaisia festivaaleja, kuten pääsiäisfestivaalit, kansallispäivän juhlallisuudet 20.8. ja viinifestivaalit syyskuussa. Nykyään linnan ympäristössä on myös olutfestivaalit, ja ne pidetään elokuun toiseksi viimeisen viikonlopun aikana. Elokuun 20. päivän juhlallisuuksiin kuuluvat olennaisena osana myös jo ennen niitä alkavat käsityömarkkinat, joille liput tosin maksavat 2500 forinttia.
Useimmat tutustuvat sekä varsinaisen linnan rakennuksiin että muuhun Linnavuoren tarjontaan itsekseen ja omaan tahtiin. Jos kuitenkin haluaa saada englanniksi tietoa asioista tai nähdä sisätiloja, voi ottaa osaa opastetuille kierroksille, joita on useita erilaisia.
Linnavuoren monista kirkoista merkittävin, tunnetuin ja myös kaunein on Matiaksenkirkko (Mátyás Templom), jonka kaunis torni näkyy kauas.
Paikalla oli kirkko jo 1200-luvulla, mutta tämä versio sai nykyisen muotonsa vuosien 1874–1896 restauroinnissa. Uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on nimetty keskiajalla Unkarissa hallinneen kuninkaan Matthias Corvinuksen mukaan. Kirkkoa kutsutaan myös kruunajaiskirkoksi, sillä saksalainen Frans Joosef I kruunattiin täällä Itävalta-Unkarin kuninkaaksi vuonna 1867.
Kirkko on sen verran suosittu vierailupaikka, että nykyään sen sisälle päästäkseen pitää maksaa 1800 forintin pääsymaksu. Kirkko on eri päivinä avoinna eri ajoin, kuten esimerkiksi sunnuntaisin yleensä klo 13–17 ja viikolla klo 9–17, ja kunkin päivän aukioloajat näkee verkkosivuilta. Niiden, jotka haluavat kavuta sen torniin ihailemaan alueen parhaita näkymiä, pitää pulittaa 1800 forinttia. Kirkkoon voi tietenkin mennä ilmaiseksi kirkonmenojen aikaan, ja verkkosivuilla mainitaan kaikki kirkonmenot. Kirkossa on sekä maksuttomia että pääsymaksullisia konsertteja, ja kirkossa on lähes 80 konserttia joka vuosi.
Linnavuoren vierailluimpia paikkoja ja nykyään myös vilkkaina aikoina tukossa olevimpia paikkoja on Matiaksenkirkon vieressä sijaitseva, uusgoottilaista ja uusromanttista tyyliä edustava Kalastajalinnake (Halászbástya). Linnake on holvikaarineen ja torneineen kiehtova ja moniosainen rakennelma, jonka suurin anti loppujen lopuksi useimmille on se, että sen osista pääsee ottamaan kuvia joesta ja Pestistä.
Linnakkeen onkaloissa on hintava kahvila, ja valtaosa turisteista yrittää ottaa kuvia niin, etteivät tarjoilijat vain estä heidän toimiaan, eli nopeasti ja vähän salakavalasti. Siellä voi tietenkin myös nauttia ylihintaisen juoman tai aterian, ja siellä pyörii aina myös muusikoita, joita turhan tarkkaan kuuntelevilta herkästi aletaan vaatia pientä maksua. Myös kaikkein korkeimmille näköalapaikoille pyrkiviltä vaaditaan maksu.
Vapaudenpatsaan ansiosta Pestiin näkyvä Gellértinvuori (Gellérthegy) antaa eräät kaupungin parhaat näkymät joelle ja Pestiin. Huipulle, 140 metrin korkeuteen, on kova kiipeäminen alhaalta Szent Gellért tér -aukion metroaseman vierestä [kartalla].
Kukkulalle voi tietenkin tulla opastetulle kierrokselle, niin kuin tekevät kymmenet bussilastilliset turisteja joka päivä. Kaikkein paras kukkulalle on kuitenkin itse kiivetä, sillä matkan varrella on kaikenlaista, kuten luola kappeleineen [kartalla], ja monet näköalatasanteet matkan varrella antavat nekin hyviä näkymiä. Kukkulalle tai sieltä pois voi myös siirtyä puistoalueita pitkin, jolloin laskeutuu kohti joenrannalla olevaa katua [kartalla] ja saapuu metsän läpi tarvottuaan Rudas-kylpylän taakse. Tällöin vastaan tulee myös Szent Gellért -muistomerkki [kartalla], joka on lähellä joenrantaa.
Lähelle huippua pääsee omatoimisesti helpoiten tulemalla bussilla 27 (pysäkki: Citadella). Bussi lähtee Móricz Zsigmond körtér -metroasemalta.
Itse kukkulalla ei näkymien lisäksi ole mitään järisyttävää nähtävää, mutta siellä on hyvä viettää aikaa muiden turistien kanssa ja nauttia ainakin hetken aikaa tunnelmasta. Vuoden 1848 vallankumouksen jälkeen rakennettu linnake eli Citadella on paikka, jossa on tykkejä, toisen maailmansodan aikainen bunkkeri ja sisäpiha, mutta se on laajalla alueella eikä siitä hevin saa kokonaiskuvaa. Vapaudenpatsaan (Szabadság szobor) liepeiltä on kenties parhaat näkymät, ja tämä on myös paikka, josta kansallispäivänä eli 20.8. lähetetään melkoinen määrä raketteja juhlan kunniaksi.
Missään nimessä ei kannata jättää väliin lähellä Gellértin kylpylää olevaa luolaa kappeleineen (Gellérthegyi Barlang) [kartalla]. Tähän vuonna 1926 louhittuun ja vuonna 1992 uudelleen avattuun kappeliin on nykyisin pääsymaksu, mutta osaan siitä voi tutustua myös ilmaiseksi.
Unkarin uusgoottilaista tyyliä edustava parlamentti eli eduskuntatalo [kartalla] (Országház) on yksi Euroopan kauneimpia edustajahuoneita. Sen tuntumassa on melkoinen määrä kaikenlaista mielenkiintoista, ja talon ympäristöön voi helposti saapua monella eri tavalla, kuten metrolla, raitiovaunulla tai reittilaivalla.
Tämä nykyään maailman kolmanneksi suurin ja vuonna 1896 valmistunut parlamenttitalo on kaupungin suurin rakennus. Siinä on 691 huonetta ja 20 kilometriä portaita, ja se on 96 metriä korkea. Parlamenttitalossa kokoontuu Unkarin eduskunta, ja sen sisätiloihin tehdään 45 minuuttia kestäviä opastettuja kierroksia silloin, kun siellä ei ole istuntoa. 2000 forinttia maksavia lippuja saa X-portilta, mutta jonojen takia ne kannattaa hankkia etukäteen
Tietoa parlamenttitalossa käymisestä saa sen verkkosivuilta, joilla myös kerrotaan lippujen hankkimisesta etukäteen. Sivulla on myös useita erilaisia opastettuja kierroksia ja retkiä, joille voi osallistua, mutta osa niistä on sen verran suosittuja, että lippu kannattaa varata 3–4 viikkoa etukäteen.
Yksi Unkarin pääkaupungin hienoimmista aukioista on Andrássy út -bulevardin päässä ja Kaupunginpuiston edessä sijaitseva Sankarien aukio [kartalla] (Hősök tere).
Aukio on yksi Budapestin tärkeimpiä paikkoja ja tunnusmerkkejä, ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi.
Sankarien aukiolta kohoaa Millennium-muistomerkki, ja sen laitoja hallitsee kaksi näyttävää uusklassista rakennusta: taidehalli ja kuvataiteiden museo. Aukion takana levittäytyy suuri kaupunginpuisto, jossa on viheralueiden lisäksi pieni järvi, joka talvisin muuntautuu luistinradaksi.
Aukiolle on helpoin saapua metrolinjalla M1, mutta sitä ympäröiviä katuja on hankala liikenteen takia vilkkaina aikoina ylittää ja täällä pyörii aina melkoinen määrä ihmisiä, etenkin iltapäivisin kesäkaudella.
Pyhän Tapanin basilika [kartalla] [ kuva ] (Szent István Bazilika) yhdistelee uusklassismin ja uusrenessanssin tyylisuuntia. Kirkko nimettiin Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan, ja siellä säilytetään Unkarin katolisen kirkon arvokkainta pyhäinjäännöstä, Pyhää Oikeaa, jonka uskotaan olevan Tapani I:n oikea käsi.
Kirkko rakennettiin vuosina 1851–1906, ja sen melkein sata metriä korkea kupoli antaa erinomaiset näkymät eri puolille Budapestin keskustaa. Siellä voi vierailla ympäri vuoden klo 10 alkaen, mutta muulloin kuin heinä-, elo- ja syyskuussa se suljetaan jo klo 16.30 (keskikesällä klo 18.30). Liput maksavat 500 forinttia, mutta sinne pitää itse kiivetä.
Kirkko on kuuluisa uruistaan, kirkonkelloistaan ja poikakuorostaan, ja siellä on ollut ajoittain konsertteja. Niitä ei kuitenkaan viime vuosina ole ollut samalla tavalla kuin ennen, ja niistä on parempi saada tietoa paikan päällä kuin verkkosivuilta.
Tuomiokirkko sijaitsee Andrássy-bulevardin alkupäässä, joka on varsin vilkas liikenteen solmukohta. Sen tuntumaan pääsee helposti metrolla, ja sinne on helppo kävellä monesta keskustan osasta.
Budapest.com esittelee lisää kaupungin nähtävyyksiä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.